Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.05.2009., 08:52   #1
Tumor
prof.dr. gospodar svemira
Moj komp

Tumor's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
BSOD i HDD problem

Jutros kada sam se digao vidio sam ono sto nitko ne zeli vidjeti - BSOD (komp se sam pali na bios alarm). Restart.
Pogledao sam dump i probable cause je bio iastor.sys

Radio sam na kompu nekih cca. 30-45 min i onda se sve smrzlo. Pukno sam restart i onda je pocelo.

Windowsi taman dodju do onog progres bara kod bootanja i onda BSOD.
Probao sam i Safe mode i isto se desava.

Ono sto je malo zabrinjavajuce je da su kod bootanja diskovi pustali malo cudan zvuk, nekako onako tipa grebanja kako su stari Seagateovi znali.

OS je Vista 64-bit SP1.
Diskovi na kojima se Vista nalazi su 2 * Seagate 320MB 7200.10 u RAID0 konfiguraciji.

Sva sreca da imam jos jedan disk (nije s njima u Raidu) na kojem je Windows7, pa bar mogu bootat komp i spasiti neke podatke sa Vista diskova.

Da li je otkazalo nesto sa drivovima softwareski ili bi mogli diskovi (zapravo jedan iz raida) otici u vjecna lovista? Kako se opce to moze pokusati spasiti jer kada se boota sa Raid diskova opce se ne mogu Windowsi dignuti jer odmah leti BSOD.
Da li se moze ista pokusati bootanjem na ovaj disk sa Win7, pa onda ceprkati tamo nesto.
Da li ici ipak na reinstal (mada ako je hardwareski problem to bas nece pomoci)?

Napominjem da kada se boota na drugi disk sa Win7 uredno vidim sve particije i sta je u njima na tom Raid Disku(ovima) gdje je Vista.

Error code koji dobijem na BSOD-u je:

STOP: 0x0000007B (0xFFFFFA60005AF9DO, 0xFFFFFFFFC0000034, 0x0000000000000000, 0x0000000000000000).

Ima li netko ikakvih pametnih savijeta?

Hvala unaprijed!
Tumor je offline   Reply With Quote
Staro 08.05.2009., 09:23   #2
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
IDE/AHCI zajebancije? Pogledaj si postavke kontrolera u BIOS-u.
Dizel je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.05.2009., 11:18   #3
Tumor
prof.dr. gospodar svemira
Moj komp

Tumor's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Provjeren BIOS, sve je OK.
U biti ovaj setup je radio zadnjih godinu i pol i nista nije mijenjano, pa da bi to moglo biti problem.
Kod bootanja BIOS uredno vidi sve diskove, ono raid izlistanje kod bootanja uredno prepoznaje raid i njegove membere, ali problem nastaje kada se pođu bootat Windowsi.
Cim se pojavi onaj progres bar od Windowsa nastupa BSOD, bez obzira da li je Safe mode ili normalni.

Posto nemam prebitnih podataka na kompu opalit cu reinstall ako nista ne pomogne, pa vidjeti da li ce to rijesiti problem.
Tumor je offline   Reply With Quote
Staro 09.05.2009., 23:34   #4
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Probaj za početak opaliti novu verziju Intel Matrix Storage Managera ili updateati samo RAID driver, možda ti se postojeći koruptirao što sam već viđao na nekim sustavima...

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305