|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
![]() ok, odakle da uopce pocnem.. nastojat' cu prepisat cijelu anamnezu, pa kome se da citat' bit' cu zahvalan ![]() kome se neda neka skipne samo na zadnja dva italic pasosa ![]() konfa navedena u 'mein komp' diskovi; raptor 36 gb (SYSTEM), barracuda 250 gb, i caviar 500 gb diskovi su inicijalno bili ustekani u channel 0, 1, 2, sve masteri raptor i barracuda su bili dio prethodne konfe u kojoj je tijekom cod-a 4 ruknio Tagan 420W tada bez posljedica za ostatak sustava - ali bi moglo biti indirektno relevantno za daljnji razvoj problematike. sve je to radilo ol' rajt' nekih god. dana, dok se odjednom nije poceo javljati prvi problem; nekada nakon boota, a nekada i tijekom idlea compa - windozi bi javili 'delay write failed' ne sjecam se dali sa naznakom konkretnog diska, ali bi nakon takve poruke redovito nestala barracuda iz diskovnog sustava.. problem se manifestirao totalno nepredvidljivo.. nekada bi se nakon reboota disk pojavio, nekada ne i nakon nekoliko. Zanimljivo da bi ga skoro redovito uspio vratiti istekavanjem i ustekavanjem njegovog sata kabla u maticnu, te bi se comp ponasao normalno neko vrijeme, ali bi se onda iznebuha problem opet vratio. tada sam bio uvjeren da rikava sam disk, pa sam ga reformatirao via disk management i od onda s njim ne sjecam se da je bilo problema. opet je sve bilo u redu par mjeseci, i onda se desio pravi kolaps.. windozi poceli eraticno smrzavat, zvuk se poceo blesirat, pa sve do BSODova i totalnog odbijannja bootanja. prvi put sam problem 'rijesio' sa disk checkerom iz Windoza koji je zakazao scan pri bootanju i na raptoru nasao bad sectore, obiljezio ih kao unusable, spasio ostecene fajlove itd. komp je radio opet mjesec-dva bez greske, i onda opet apokalipsa.. sada se poceo prvo gubiti caviar i konstantno bi javljao poruku 'one of your disks needs to be checked for consistency' naveo caviara odvrtio scan, nebi nasao nista problematicno i normalno usao u windoze, dok sa pokretanjem nekakvog benignog fajla sa desktopa se komp konacno nije smrznuo i sa svakim novim resetom bacao bSOD ![]() nista mi nije preostalo, nego XP cd i na repair, koji je uz par poteskoca kod usnimavanja win fajlova na kraju uspio odvrtiti bez greske i vratiti mi sustav, ali uz par zablokiranih foldera na desktopu s kojima ne mogu nista, probao sam jedan killnuti i sa killbox'om, ali nije uspjelo.. radilo je ok mozda dan-dva, pa je opet poceo javljati 'consistency' error za caviar i scanirati ga bez nekog rezultata, da bi danas opet cijeli sustav zamro nakon pokretanja obicnog word dokumenta sa desktopa, i odbio bootati nakon reseta.. uz warning da mi otkazuje disk i da spasavam podatke ![]() napomena; kad god bi pokrenuo disk checker ili scandisk sa natempiranim bootscanom raptora, nebi se ponavljao proces oznacavanja sektora kao 'neupotrebljivih' i zamjena fajlova, nego bi samo javio da ima 64 kb u bad sektorima i da je disk healthy ili tako nesh'.. ![]() nakon cijele ove zalosne scenske kantate, samo po sebi se namece da progresivno rikava raptor sa systemom na sebi i da je to suma svih mojih problema, ali zbunjuje me to da kada sam god proprckao po kablovima - bi se npr. barracuda nakon boota vratila u sustav, i da konkretno danas kad je sve riknulo i odbijalo bootat, kada sam fizicki iskljucio ostale diskove iz maticne, raptor je bez problema digao system !?? ;/ Moja dilema je; dali jednostavno raptora hititi kroz prozor ! i uzet' neki SSD kao zamjenu i installirat' novi os.. ili bi se jos trebao zamisliti nad ovih par indikacija da mozda nesto nije u redu sa sata kontrolerom odnosno maticnom ? u biti, dali svi navedeni problemi mogu ili NAJvjerovatnije jesu uvjetovani rikavanjem systemskog diska, ili je mozebitno u pitanju nesto mnogo suptilnije i mracnije ![]() ![]() Hvala svima koji pokusaju pomoci ! ![]()
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
Ti je problem instalirat win za probu na neki drugi disk? Ako ce dalje biti ok znas tko je krivac. Moguce je isto da rikava ploca ili memorija. Redovito su krive postavke memorije dovodile do BSOD-a ili recimo ako se nije slagala s plocom. Moguce da imas i probleme s plocom. Kontroler, tj. ICH9 ima probleme. Mozda ti SATA kabel nema dobar kontakt. Mozda napajanje zeza. Prvo se mijenjaj s nekim za RAM, a posudi i napajanje. Naravno prije svega napravi particiju na recimo 250GB barici i gore instaliraj win. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
Jesi probao zamjeniti kabele na oba diska i prikljuciti ih na druge sata prikljucke? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
@Joke - kablove nisam pokusavao mjenjati iz ciste ljenosti, ali i pomalo iz skepse da pokvareni kabl(ovi) mogu tako nasumicno stvarati netipicne probleme na dva razlicita diska, a slotove sam pokusavao mjenjati, istina ne bas puno puta, ali premjestanjem diskova na slave slotove bi pomoglo, ali cisto zbog samog cina prebacivanja koji ocito pomaze da system ponovo prepozna diskove, da bi kasnije problemi opet poceli sa manifestacijom bez obzira na kojem slotu stoji pojedini disk.. @Rain Man - sa ovim spomenom memorije si me zainteresirao, jer sto sam zaboravio naglasiti, prije vise od pola god. su mi vrisnula kex ili dva 1 gb corsaira ! model naveden u 'mein komp'.. znaci imao sam 4 x 1gb da bi jedne noci comp umro i odbijao svaki oblik suradnje (ukljucujuci instalaciju winsa) dok nisam izvadio dva kexa.. (sa druga dva bi komp radio bez obzira u koja dva slota bili, dok sa ova dva nije bootao ni u jednom polozaju) od tada sam na 2 gb i do sada je sve radilo ok. Proc je overclockan 600 Mhz i to na sirovo samo laganim dizanjem fsb'a bez prckanja po naponu, a za memoriju sam samo neke auto postavke stavio na more aggressive, ili aggressive opcije koje su preporuchene u nekim guideovima za tu plocu i taj proc.. ![]() sto se napajanja tice, nekako sumnjam da ono moze biti uzrok, jer ako bez problema izgura seansu od 5 h neprestanog CoH-a, i onda odluci riknut 5 min. nakon frishkog boota pri pokretanju word dokumenta, malo sam skeptican.. kablove planiram testirati, ali s obzirom da se nasumicno i neovisno problemi javljaju na razlicitim diskovima spojenim sa obviously razlicitim kablovima, takodjer to lagano odbacujem kao uzrok. Da, razmisljao sam o novoj instalaciji na novom disku, to mi je u biti prvi i osnovni plan, ali problem je u hirovitosti manifestiranja tih problema,.. u ovom trenutku cijeli sustav radi bez greske.. svi diskovi prepoznati na 0,1,2 master slotovima.. sve leti, sve sto pokusam radi.. i sudeci po dosadasnjem iskustvu sada bi to moglo tako mjesec dana.. tako da ni nova instalacija nije nuzno, niti instant sredstvo za utvrdjenje problema ![]() sto je najgore, niti imam sad vremena bas da izgubim 5 noci na sustavnu dijagnostiku, niti bas neku scenu ovdje gdje zivim, da posudim zamjenske komponente, a opet bed mi je kao nekom bar polupoznavatelju IT'a nosit ovu kantu od 40 kg na servis nekim polukompetentnim mehanicarima koji mozda znaju manje od mene ![]() ![]() hvala na svim sugestijama ![]()
![]() |
#5 |
Premium
|
evo mali Bump teme.. Sada je tjedan dana radilo sve kak' spada i malo prije ugasim komp, upalim ga za 10 min. - kod bootanja, tijekom prikazivanja onog prvog screena sa logom od proizvodjaca maticne, je malo duze zastao nego uobicajeno, tada normalno nastavio, javio vec redovnu 'one of your disks needs to be checked for consistency' naveo drive F, odnosno 500 GB WD, i nakon sto je odvrtio test, usao normalno u Windoze, i kad ono.. nema 250GB Barracude ... ajd' sad nek' netko bude pametan ![]()
![]() |
#6 |
Premium
|
Sta si tocno napravio da dijagnosticiras problem? Jer ako je sve ostalo isto i ako se nadas da ce problem otici sam od sebe, previse se nadas. Nema tu puno pametovanja. Kreni od zamjene sve sto se da de mijenjat prije zamjene same ploce. Prvo win na drugi disk, pa memorija, pa napajanje, kablovi i sto se god drugog sjetis. Prati ponasanje poslije svakog koraka i ako nastavi komp radit normalno zadnja promjena je znacila izljecenje. Meni je jednom novo racunalo radilo slicne probleme s cistom instalacijom win. Uspostavilo se da je ploca kriva, nakon zamjene, evo radi vec oko 3 godine bez vecih problema. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Naravno da ne ocekujem da se problem rijesi sam od sebe.. ![]() Trenutno sam u stadiju iscekivanja novih diskova; jedan WD black 500 GB umjesto Raptora, a Jedan WD black 1000 GB umjesto Barracude. (ne kupujem diskove iskljucivo radi dijagnostike, vec su neko vrijeme bili u planu) Cim dobijem nove diskove, onda rusim sistem i stavljam novi kao prvi korak. I sam sam svjestan koji je logicni slijed u pravcu identificiranja problema, ali od ovog' topica sam prvenstveno ocekivao input sugestija koje bi me eventualno barem usmjerile u nekakvom pravcu, ili odvratile od zapadanja u krivi, a ne ikakve instant konkretne formule. Evo sada nakon 3-4 dana apstinencije, upalim stroj, Windozi se dignu, Barracuda na mjestu ![]()
![]() |
#8 |
Premium
|
Dok instaliras cisti sistem nabaci na forum dal su problemi i dalje prisutni ili su nestali. Meni jucer kod jednog popravka kompa poceli iskakat BSoD-ovi. I to iz cista mira na svjeze instaliranom sistemu. Nakon treceg rusenja ploca ne prepoznaje diskove. Gledam, sve izgleda dobro postekano. Svejedno malo to bolje rasporedim, nanovo ustekam kablove i dalje sve radilo ok. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Da, javljat' cu razvoj situacije obavezno ! Evo od mog' zadnjeg javljanja komp nije bio upaljen. Danas ga steknem, igrom slucaja (zbog istekanog keyboarda) vidim da Barracudu na master channel 2 nije ni u biosu prepoznao, nastavim sa boot'om - vec redovno testira Caviar za 'consistency', zatim ulazi u windoze i stoji relativno zablokiran minutu, dvije.. i onda odjednom zavrsava sa ucitavanjem, i nastavlja sa radom normalno (bez Barice) ![]() ocigledno je da nekakve konflikte dozivljava vec pri samom pocetku bootanja.. e sad se pitam koliko to uopce moze imat' veze sa potrganim systemskim diskom u sto se toplo nadam da je uzrok svega ovoga ... a koliko baca sumnju na matichnu i njen sata kontroler i slotove ... ![]() Rain, mi mozes ovo malo detaljnije obrazlozit ![]()
I'm all alone, I smoke my friends down to the filter, but I feel much cleaner after it rains.. Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 25.05.2009. u 23:24. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
Nista logistike upotrijebljeno. Vadio sam van diskove, pobrisali ih od prasine i bolje ih razmjestili posto su bili blizu jedan drugome. Podatkovne SATA kablove su pritiskali kablovi od napajanje i IDE kabel od floppy-a i slicno. Da budem siguran da nece i dalje biti problema rasporedio sam bolje diskove da su kablovi sigurniji. Od tada nije bilo problema pa ocito da je upalilo. ![]() Ja bi vec davno u tvojem slucaju okrivio maticnu. Promijeni nesto da ti maticna i kontroler s tolikim problemima s diskom ne pocnu radit bad sectore na istima. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|