Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 27.02.2009., 22:23   #1
McT.
Premium
Moj komp

McT.'s Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Problem: disk ili matična

Da ne duljim, možda ni post neću moći do kraja napisati

Dakle, konfa u sigu. Danas kad sam zadnji put gasio pc primjećujem da nekak dugo na ekranu piše "Windows is shutting down"..rekoh ok. I palim kasnije komp kad ono dođe do onog gdje mora izlistat disk, dvd...kad ono niš, stoji. Zgasim ga (pošto nemam reset na kućištu jbga), dođe do istog i hop - baci mi van Disk Error i nek ubacim dvd za boot te restartam (lampica ne svjetli). I tako ukrug.

Zgasim ..upalim opet i isto. Prvo na pamet mi je palo da je možda problem u biosu pošto sam se zadnjih par dana igrao s OC-om (bez dizanja voltaža), windowsi su radili ok al se rušilo u 3DMarku pa sam vratio na staro. OK..palo mi napamet i izvadim bateriju sa matične. Pokrenem komp opet, dođe mi onaj screen da odaberem bios settings...) odaberem default i lampica svjetli, disk čita i evo me u windowsima.

No sad explorer otvara sto godina, pokrenem Nero ništa..rekoh, idemo ga restartam iz windowsa. Idem na restart kad ono više od 20 min stoji "Windows is shutting down" i lampica od diska blinka jednoliko...zgasim..i opet ista stvar...baterija in/out i ista priča..e sad, pitam ja vas di bi tu mogao biti problem? Disk mi već dobra 4 mjeseca buči malo jače..krvcka tu i tam...bojim se da je on u pitanju, a opet s druge strane možda je ploča (nedo Bog). Napravil sam virus check, nema ničeg. No, stavio sam disk check po restartu i iznenadio sam se da je taj check trajao dobrih 20-25 min, gotovo 50 min za dvije particije. Seatools short testovi su ok. Btw, kod antivirus checka i analize diska TuneUp-om, temp diska je bila u granici 40° C. Eto, zbunjen sam..sad radi..al, isto tak se pitam do kad će..možda sad kad zgasim opet ista priča...da ne duljim, pomoć bilo kakva dobrodošla! Tnx

EDIT1: Sad sam restartao i u biosu enejblao S.M.A.R.T (koji sam jedni prije ostavio na disable jer sam mislio da on zajebava) no system je up sad. Svejedno, molim za savjet prije nego bude kasno

EDIT2: Možda ima kakve veze, Event Viewer kaže ovako: 5 min prije gašenja (onog prvog navedenog):

Error - Source: Disk - Event:11 - Poruka: The driver detected a controller error on \Device\Harddisk1\D. Isti takav error zabilježen je i kasnije, al samo jednom. Pretpostavljam da je to bilo kad sam prvi put upiso ić u windows. Za sada takvih errora nema (osim podosta s oznakom DCOM)

Zadnje izmijenjeno od: McT.. 27.02.2009. u 23:09.
McT. je offline   Reply With Quote
Staro 27.02.2009., 23:09   #2
UNDERTAKER9
UNDERTAKER
Moj komp

UNDERTAKER9's Avatar

Datum registracije: Feb 2009
heh prvo što bih napravio je "clear CMOS" i to fizički na matičnoj ako to ne pomogne vjerovatno je do diska nema što drugo biti, iako nikada se nezna!
UNDERTAKER9 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.07.2009., 21:53   #3
McT.
Premium
Moj komp

McT.'s Avatar

Da ne otvaram novu temu.. opet se javljaju problemi. Razlika od prijašnje situacije je da je sad unutra WD 640GB. Sve radilo oke do sad...dobro par put se dogodilo da je izbacilo Disk Error...malo "sim-tam" sata kabel...ako nije radilo..prekidač na napajnu OFF/ON..i radilo bi...danas se opet iznenadim..upalim...stoji kod onog memory testa..i ne mrda...zgasim..upalim ponovno, prođe memory test, izlista IDE uređaje...i Disk Error..za popizdit...odma mi vrati i OC postavke na default (proc je klokan na 2,7 jer neće po ovim vrućinama na 3GB, iako je uredno radio i na tome). Neznam više šta bi. Radi, radi..pa opet malo serucka.

Mislio sam da su u pitanju SATA konektor na matičnoj pošto je to sve tak blesavo klimavo složeno. Par puta sam, kako sam i napisao, to malo ljevo-desno..i radilo bi..s druge strane, desilo mi se već par puta da mi nestane struja (HEP)..pa bi ga upalio ponovno..i vidi sreće opet ti nestane...znam da nije zdravo za komp i svjestan sam toga, al nebreš tu ništ. Prošli tjedan mi je sklopka bacila van. Igro sam ARMU2 (demo) rekoh da probam. Ne kažem da je zbog toga, ali može biti, neznam ni sam. Sklopka baci van..ja opet pizdim jer mi je komp opet osto bez stuje..palim ga..dođe u win opet ovo van baci..sad već sumnjam u napajanje..u sve..jao..koliko toga sam napisao...ima netko nešto pametno za reći?

Staro 18.07.2009., 16:01   #4
Doink the Clown
Jack of all, master of none
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Hmmmm, da ti nije napajanje sredilo disk pri tim nestancima struje? Imaš WD disk a Seatoolsove short testove si vrtio? Mislim da bi ti vjerodostojniji rezultati skeniranja bili s WD-ovim testovima koje isto imaš na Hiren's boot cd-u... Izvrti za početak HD Tune error scan, to će ti potrajati dobrih sat i pol s obzirom na veličinu diska pa vidi ako će naći neki error Btw. jesi probao spojiti disk na neki drugi SATA konektor na matičnoj?

C L O W N I N G A R O U N D
Doink the Clown je offline   Reply With Quote
Staro 18.07.2009., 22:49   #5
McT.
Premium
Moj komp

McT.'s Avatar

Seatools sam koristil na starom disku (speedy). Na ovom sam odvrtio samo HDD Error Check u TuneUp-u. Pa neznam, toga me jednim djelom strah (vezano uz PS>Disk) mada, uredno ga pročita i sve. Recimo sad sve radi kak spada. Premjestil sam na SATA3(HDD) i SATA4(DVD) konektor na MB. Velim..događa se samo po sebi...Ova cijela priča oko pali/gasi napajanje/vadi van kabel/razlokaj sata kabel je smješna. Sada sam ostavil sve po defaultu, dakle ništ nije klokano. Budem probao ostati na tome, možda je ipak riječ o pregrijavanju procesora (mada mi to nikak nejde zajedno s Disk Error-om).

Budem zamjenio i SATA kablove, a na disk (gore i dole) 2x92mm fanove nek pušu po njemu. Pošto mi je temp u sobi preko 30° disk je na 35-40°, proc je u idlu radio na 50° klokan, sada je na 35°...velim ne mora biti da je riječ u temp. al iskreno, bolje da je..nego da je riječ o nekoj hardverskoj grešci...

EDIT: 2 sata HD Tune error scan-a, sve O.K.

Zadnje izmijenjeno od: McT.. 19.07.2009. u 00:52.
Staro 20.07.2009., 12:59   #6
McT.
Premium
Moj komp

McT.'s Avatar

Polako sam počeo dolaziti do rješenja. Naime, primjetil sam da do poruke:

Citiraj:
Source: Disk - Event:11 - Poruka: The driver detected a controller error on \Device\Harddisk1\D.
dolazi kad je My Computer u stanju "Not Responding" (dakle, prazan prozor, nema popisanih particija, ničeg), što je preduvjet da se događa ovo što se događa. Kad mi se prije to događalo..srušio bih par puta explorer.exe i zgasio..i onda bi se dogodila stvar s Disk Error-om.

Jučer sam malo tražio moguća rješenja za Event 11 i došao do zaključka da bi problem mogao biti u nekom od USB uređaja. I gle! Zaštekani bili printer i USB stick. "Odštekam ih" i hop, My Computer odma radi, restartam i sve ok. Ista stvar se dogodila maločas, sada je bio zaštekan samo USB stick. Izvadim van, i My Computers se iznenada oporavi, hehe.

Što je ovome uzrok, to bi volio znati.

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno