Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 28.01.2009., 11:19   #1
habibi
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Dec 2008
Exclamation Crknula četiri USB-a, ostala dva su mozda pri kraju...

Na pomenutom laptopu su crkla 4 usb portasa zadnje strane ,a u funkciji su jos dva sa lijeve strane.
Nekoliko mjeseci koristim transcend storejet 25 mobile 160 gb ,
On ima dvostruke usb nastavke na kablu ,u slucaju da jedan usb port nedaje dovoljno napajanje.
Meni je bilo dovoljno da koristim samo jedan usb port i da hdd radi normalno ,nakon sto su mi ova 4 porta prestala da rade ,neko vrijeme sam hdd normalno koristio na jednom od preostala dva porta.
Tako je sve radilo neko vrijeme ,dok disk nije poceo da trza i morao sma ga prikljuciti na oba porta.
Morao sam da nabavim usb hub ,da bih koristio i usb mis.
Na hub-u ima dodatni prikljucak za adapter ,pa sam ga prikljucio na adapter od mobitela koji vise nisam koristio.
Izlaz mu je oko 5 v i struja 450 mA ,znam da jedan usb port moze imati maksimalno 500mA.
I tako je radilo koji dani hard disk ponovo trza jer nema dovoljn o struje ,iako adapter radi i mis takodjer radi.
Sada mi nekoristi ni da prikljucim hdd direktno na ona dva porta.
Moze li biti da je ovaj storejet kriv za sve ove moje probleme sa usb-om ,garanciju na hdd imam ali ne i na kompjuter na koji se on prikljucuje.
Hdd na kompjuteru je samo 60 gb tako da sam ovisan o ovome drugom.
Pored ovoga velikog problema imam jos jedan koji ce mozda presrasti u jos veci.
Na ekranu su se pocele pojavljivati vertikalne linije u raznim bojama. na pocetku su se stvorile 4 linije u 4 dana i nakon nekoliko dana i 5-ta linija.
Ovo nekako i podnosim ali se bojim da bi na kraju sve crklo i neznam sta bih bez svoga najboljeg prijatelja :-(.
Rastavio sam ga cijeloga i jedva sastavio ali nista nisam postigao sa tim.
I neznam sta vise da dodam.
habibi je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2009., 11:25   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
U slučaju laptopa i usb-a, vjerojatni krivac je matična ploča i tu nema popravka, a kupnja nove je totalno neisplativa jer za tu lovu možeš kupiti novi laptop (cca. 3.000kn tj. 400-500KM).
Što se tiče problema vertikalnih crta, vjerojatan problem je grafička kartica koja crkava. Postoji mogućnost zamjene, ali samo kod određenih modela laptopa (nisi rekao koji je u pitanju) i to onih koji imaju neintegriranu grafiku u sebi. Ako je integrirana, zaboravi bilo kakav popravak.
Oglas

Oglas
Staro 28.01.2009., 11:49   #3
habibi
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Dec 2008
Smile

hvala na brzom odgovoru...
Zaboravio sam da spomenem da je dell inspiron 9300 i vadio sam mu karticu pa mi to nije porblem ako nadjem zamjensku ,ali opet sumnjam da je do nje ipak graficke izbacuju razne artefakte na monitoru a ovo su precizne linije koje miruju.
Za maticnu si vjerovatno upravu ,nabavit cu usb pci karticu.
Najvise me zanimalo jeli hdd mogao uzrokovati probleme sa usb ,ipak mala mrcina trazi dosta struje ,pa je mozda pregrijao dijelove maticne.
habibi je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2009., 00:17   #4
smigl
pur3 pwnage
Moj komp

smigl's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Autor habibi Pregled postova
hvala na brzom odgovoru...
Zaboravio sam da spomenem da je dell inspiron 9300 i vadio sam mu karticu pa mi to nije porblem ako nadjem zamjensku ,ali opet sumnjam da je do nje ipak graficke izbacuju razne artefakte na monitoru a ovo su precizne linije koje miruju.
Za maticnu si vjerovatno upravu ,nabavit cu usb pci karticu.
Najvise me zanimalo jeli hdd mogao uzrokovati probleme sa usb ,ipak mala mrcina trazi dosta struje ,pa je mozda pregrijao dijelove maticne.
samim time sto si ga rastavljao mogao si samo pogorsati stvari pogotovo ako si cackao oko elektronike na lcd.u ali pretpostavljam da znas sto radis e sad da li je taj disk stvarno uzrok crkavanja usb portova ne vjeruje... vise mi se cini logicnim da ploca polako rikava pogotovo ako usb ne moze vise dati dovoljnu amperazu da hdd radi normalno. problem bi trebao rijesiti pcmcia usb koji je onda spojen na totalno drugi dio mbo
-[G5]-
-[DDR3 1333MHz 4GB (2x2GB) Kingmax, CL9.0 ]-
-[Samsung 2243NW ]-
-[ Hitachi 250gb ]-
smigl je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore