|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
(riješeno) Hladni start - ne boota
Imam jedan problem sa računalom koji mi se do sada nije događao. Naime, ujutro uključim komp, svi ventilatori rade, diskovi se vrte, ali nema onog karakterističnog beepa. Jednostavno nema ničeg na ekranu i nemogu niti u bios ući. Resetiram par puta, uključivam isključivam sklopku iza na napajanju, ali jednostavno neće. Mislim da je problem u temperaturi. Pošto ne grijem sobu po noći, a vani bude i ispod -10, a stol mi je ispod prozora ujutro zna biti dosta hladno. Jedino rješenje mi je vuć komp u kuhinju pored špareta da se temperira 15 mina, složim ga u sobi i onda kresne iz prve. Ili ako ga palim popodne kad se soba temperira onda isto zapali. Problem je u tome što si volim pustiti glazbu čim se dignem i neda mi ga se stalno nositi u kuhinju, zato molim za pomoč ako netko ima kakav savjet, pa jel postoji nekakav trik da se tom doskoći. Sumnjam da bi ovo prošlo na reklamaciji, jer kad se jednom uključi onda radi cijeli dan bez greške. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Zafrkanti će ti reći: ne gasi do proljeća. Neznam u koju kategoriju spada to Hyper napajanje, probaj neko drugo pouzdano napajanje. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Rent-a-maniac
Datum registracije: Jun 2008
|
![]() |
#8 |
Rent-a-maniac
Datum registracije: Jun 2008
|
![]() |
#10 |
Premium
|
ima 4 12V raila po 18A, sad neznam dali ti to išta znači thx, izgleda da mi ništa drugo niti preostaje |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Moderator
|
Evo sam sad gledao review od tog Hyper - a i izgleda sasvim pristojan PSU sa priličnom rezervom snage. Možda jadničak nije kriv. Taster, ožičenje i mobo također mogu biti krivci. Ovo ćeš testirat (prvo isključi napajanje i izvuci 220 kabel) da pripremiš komadić žice i jedan kraj ubaci u ATX konektor pin 16 (zelena). Paljenje (start) radiš tako da drugi kraj žice kratkotrajno spojiš sa bilo kojom crnom (odmah do pinovi 17, 18, 19). Primjer samo ti napravi odozgor tj. sa strane žica ![]() Ako se PSU / komp odmah upali bez problema onda krivca trebaš tražit u tasteru, ožičenju, mobo. Instrumentom provjeri napon između pina 9 (+5 VDC Standby, ljubičasta) i bilo kojom crnom i to kako u mirovanju tako i prilikom paljenja. Napon ni u kojem momentu nesmije biti manji od 4.75V. Dodatni info: ATX (ATX12V) 24 pin power supply connector pinout Powering up your ATX PSU without using a motherboard Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 15.01.2009. u 12:39. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
Riješeno! Dosta sam tražio na netu sličan problem i našao sam da je jedan lik na nekoj DFIjevki uspio rješiti kad je podignuo napon NB-a. Tako sam dignuo napon sa 1.25V na 1.30V i sad već drugi dan pali bez problema. Izgleda da joj po hladnom treba više štroma da zakurbla ![]() @Nikky: Probao sam testirati napajanje ovako sa kratkospojnikom kako si mi rekao, ali neće raditi ako nema nekakvog tereta tj. ugasi se nakon 5 sec. Uglavnom, srećom nije u njemu bio problem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Moderator
|
To za test psu - a sam zaboravio napomenuti da mora biti neki teret, da sad ne duljimo, razloga ima više. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|