Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 03.01.2009., 01:49   #1
m_rozman
Registered User

Datum registracije: Jan 2009
misticni problemi sa novom maticnom...

moj prvi post!

ovo je vec frustrirajuce pa vas lijepo molim pomoc.

evo ovak, maticna je asrock k8nf3-vsta. spojio proc, hard, graficku, ram i dvd rom, i one sitne zicice za front panel. i sad, kliknem da se upali, i sve se pokrene, ali ne pali monitor, nista, i nema nikakvog beepa. izvadim ram i dobijem tri beepa, pogledam kaj to znaci i veli mi "3 short Main memory read / write test error". ok, uzmem drugi ram iz kompa koji se uredno pali i opet nista. ova moja muka traje vec dobrih tjedan dana, prvo sam kupio novo napajanje jer sam mislio da je to, pa sad novu maticnu, i sad stvarno vise neznam kaj bi napravio, dosao sam do zida svojih mogucnosti kopanja po netu i raznim forumima, davljanja na newsima, ali nikak doci do rijesenja...

unaprijed hvala na pomoci...
m_rozman je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2009., 02:28   #2
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
kraj svih tih foruma i newsa nisi naucio da je potrebno navesti kompletnu konfiguraciju a ne samo plocu???
greg SE je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.01.2009., 02:43   #3
m_rozman
Registered User

Citiraj:
Autor greg SE Pregled postova
kraj svih tih foruma i newsa nisi naucio da je potrebno navesti kompletnu konfiguraciju a ne samo plocu???
ispricavam se

proc je amd 3000, ram je 2x512mb ddr 433/400 kingmax (i ova druga je isto kingmax, ali po 256), graficka je ati saphire 9600xt, ak se nevaram...
Staro 03.01.2009., 09:52   #4
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Po stickyju (http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=50273), 3 kratka beepa -> DRAM memorija nije pronađena. Probaj uzeti jedan keks rama koji sigurno radi i mijenjati mu poziciju po slotovima na ploči. Uzmi u obzir da ponekad postoje nekompatibilnosti između određenih ploča i određenih memorija, pa je to možda i kod tebe slučaj.
Staro 03.01.2009., 12:11   #5
Matebaron
Premium
Moj komp

Matebaron's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Normalno da nije pronađena kad kaže da ju je izvadio pa probao upaliti (ako sam dobro shvatio). Ali stoji taj savjet da proba s jednom pločicom.
Je li ta konfiguracija ikada radila? Već si zamijenio matičnu?
Jesi siguran da je sve dobro spojeno, da su svi konektori dobro utaknuti u ploču, da je grafička dobro utaknuta i da radi?
Staro 03.01.2009., 15:12   #6
m_rozman
Registered User

to je sve funkcioniralo do prije tjedan dana, i komp se samo zgasio sam od sebe i nije se dao vise upaliti. prvo sam zakljucio da je otislo napajanje, ali nije ni s novim trzao (bas nista) pa sam uzeo novu maticnu. sad trza (pali sve ventilatore) ali ne pali monitor, nikako. ovo sa ramom sam isprobao u svim kombinacijama, svaki keks (dva moja koja su radila, i dva koja i sad rade u kompu s kojeg pisem ovo) sam na oba mjesta, nista ne funkcionira. i da, taj beep ide samo kad u maticnoj nema memorije?! kad je nutra nikaj se pisti, ali ni ne pali monitor. na grafickoj nemam nikakv dodatni spoj za napajanje, ili ga barem ja ne vidim. sve je sjelo na svoje mjesto jer sam vec sve sto puta izvadio i stavio...
Staro 03.01.2009., 20:46   #7
Matebaron
Premium
Moj komp

Matebaron's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Hm, znači nekakav kvar se dogodio. Ne znam ti šta pametno reći osim da provjeriš sve komponente, možda je i grafička otišla. Možda procesor nije dobro sjeo - meni se i to događalo.
Staro 03.01.2009., 21:28   #8
m_rozman
Registered User

e da, jel moguce ta sve fino radi i da je ispravno, ali da je ta nova maticna razmazena princeza koja nije kompatibilna sa mojim starim ramom? pa cu ja na kraju u osposobljavanje kompa uloziti valjda duplo vise nego je to sve vrijedilo prije desetak dana dok je radilo?

p.s. da, vidim da gore vec spomenuto, nije toliko pitanje koliko neki zakljucak, samo kaj nigdje nemogu nac neku listu kompatibilnih rama za tu maticnu, ili nekaj slicno. jer kako da ja sad pogodim kompatiblnu kad cu uzimat novu?

Zadnje izmijenjeno od: m_rozman. 03.01.2009. u 21:42.
Staro 04.01.2009., 09:43   #9
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Kad bi proizvođač napisao sve rame koje su kompatibilne s njegovom pločom, spisak bi bio poprilično dug. Zamisli takvu listu za baš svaku ploču. Osim toga, neki rami se u nekim državama ni ne mogu nabaviti pa ih nije moguće ni isprobati.
Pogađanje kompatibilnosti je lutrija. Najbolje je zaguglati i vidjeti da li je još netko imao sličnih problema s tom pločom. Osobno, ne znam nijednu Asrock ploču koja je imala ikakvih nekompatibilnosti, dok se za neke zna (npr. neke Gigabyte ploče i Ballistixi).
Staro 04.01.2009., 14:32   #10
m_rozman
Registered User

znaci igra pogadjanja. ok, u kojem mi je ducanu (zagreb) najbolje to kupiti, tj. koji ce mi zamjeniti ak ne fukcionira?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno