|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2008
|
Nevolje mladog ljubitelja Warhammera (Update i vjerojatno rijeseno)
Imam problema sa novom kantom pa bih vam bio zahvalan ako biste mogli malo procitati i reci mi vase misljenje. Dakle, poceo sao slagati novu kantu za igrat WAR jer sam ljubitelj Wahammera godinama a imao sam staru P4 Northwood kantu. I tako ja nabavim sljedece komponenete za upgrade: MBO: ALiveNF5-eSATA2+ CPU: Athlon x2 5200+ RAM: 2x 1 GB DDR2 667 Kingston GPU: Radeon 1950 pro Imam staru kantu u kojoj je LC6420GP PSU (LC Power, 420 W) i Seagate disk od 120 GB, ostalo nije vazno. PSU je bio relativno slab, no htio sam vidjeti da li ce ista s time raditi. Poslozim sve unutra i startam. U BIOSu sve ok, voltaze pokazuju ok, ali se pojavljuju neki aftefakti na monitoru. Bootam i memtest86 odmah pokazuje da je jedan od vafla rama ima gresaka. Kazem si ok, i sljedeci dan kupim 2x 1GB 800 MHz Kingmaxa u vemilu relativno jeftino. Utrpam u kantu, bootam, mislim sad ce radit dobro, memtest radi ok (ostavio sam ga nekih 40tak minuta racunam da je ok) ali jos ima artefakata. Instaliram WinXP, i u njemu isto ima artefakata na ekranu. Startam graficki test u Ati Tray Toolsima I poslije nekih 30tak sekundi pocne javljati greske, kad GPU dosegne nekih 55+ Celzijusa dobijem black screen na par sekundi, onda se slika vraca pa ponovno. Sljedeci put kad testiram poslije reboota (provjerio u meduvremenu dali sam sve kartice i sl. dobro stavio) ista stvar, i jos se kanta reboota. Provjerim malo voltaze sa SpeedFanom i kaze mi da su su mi Vcore i 3.3V ok ali 12V je na niskih 8.66 volti. Znam da koji put programi za monitoring mogu krivo prikazati temperaturu ali nisam siguran da isto vrijedi i za voltazu. Sad vec vidim da je stvar zakomplicirana pa treba jedna po jedan eliminirati uzroke no glavna sumja pada na preslabi PSU. Prvo posudim od frenda drugu graficku cisto da vidim da nije stvar u grafickoj, ipak Radeon 1950 pro treba puno snage. Nova kartica je Radeon 3850. ATT pokazuje da su vrijednosti clocka GPUa i memorije na nekih 10-20 MGz (da dobro ste procitali, nije greska). Sam 3850 ne daje artefakte na ekranu, (barem ih ja nisam vidio), ne daje greske u Att-u ali isto poslije nekih 30-60 sekundi od pokretanja testa ekran se crni i stvar se reboota. Probao sam za svaki slucaj i jednu staru PCI graficku, cist da vidim sto kaze. Voltaze su kao i prije, 12V je na nekih 8.7 volti. Zakljucujem, nije kriva graficka, stvar je ili u ploci ili u napajanju. Ionako sam namjeravao kupiti novi PSU pa kazem, ajde kupit cu ga. I tako bi. Uzeo Corsair TX650, od 650W i sa cudovisnim single 12V railom od 56 ampera. Ugradim Corsaira i prestekam sve, bootam, kad ono sve isto. Voltaze iste ili slicne ko prije, isti problemi sa 1950icom, sa 3850icom. Sad sam vec lud jer vec sam par dana na tome izgubio. Mislim da mogu eliminirati napajanje i grafu kao razloge i zakljucujem da je stvar najvjerojatnije u ploci ali vec se pocinjem pitati da li i procesor moze raditi ovakve probleme. Recite mi vi sta mislite o tome i da li je moj zakljucak ok, odnosno da li bi se negdje drugdje mogla kriti greska. Treba mi malo svjeze perspektive. Update 09.10. Dakle, evo mali update. Izgleda da krivac ipak nije ploca. Naime, prckajuci malo po kanti i Windowsima te reinstalirajuci drivere ponovno uocio sam da najveci dio nestabilnosti dogadao kada bi testirao stvar u Ati tray toolsima. Po nagovoru frenda isao sam probati neke od starijih verzija Catalist drivera i fakat, instalirajuci Cataliste 8.8 (trenutna verzija 8.9 koju sam ja stalno koristio) nestale su sve nestabilnosti kod testiranja u Aty tray toolsima. Isprobao sam poslije i novu beta verziju tray toolsa i isto sve radi ok. Izgleda da postoji neka nekompaktibilnost izmedu Catalist 8.9, Ati tray toolsa 1.3.6.1042 i mozda moje ploce, jer sa drugim driverima i ATT nestale su nestabilnosti. Nazalost izgleda da su artefakti koji su nastajali s Radeonon 1950 pro rezultat pokvarene kartice jer jos uvjek postoje. S starijim driverima Radeon 3850 radi sve 5. Rijesena je i misterija vrlo cudnih clockova u Ati tray toolsima 1.3.6.1042. Naime u istima su clockovi Radeona 3850 bili smjesno mali. No sa novom beta verzijom ATT to je rijeseno i prikazuje stvarne clockove. Izgleda da se trenutna stabilna verzija ATTa bas ne slaze previse sa mojom karticom. Da li je tako i s ostalim 3850ica ne znam ali ako nista nova beta verzija pokazuje da je vjerojatno stvar u Ati tray toolsima. A nista, bit cu prisiljen koristiti CCC dok ne izade nova stabilna verzija ATTa... I na kraju ploca. Malo detaljnijom pretragom neta otkrio sam da moj slucaj niskih i neralnih voltaza i nije tako rijedak. Naime i drugima se to desava. Stvar je izgleda do konfiguracijskih fileova za razne chipove u softverima za nadzor ploca, kao npr. Speedfan. Nazalost vecina njih nema mogucnost da se postavi neki ofset ili editiraju configuracijski fileovi tako da nema neko elegantno rjesenje za sve to. Nazalost jedini softver koji je to mogao (Motherboard Monitor 5) se vise ne odrzava. Steta, jer MBM5 je bio svjetlosnim godinama ispred Speedfana i ostale bagre... Sve skupa izgleda da su problemi rijeseni, barem za sada. Tridesetminutni torture test Radeona 3850 putem Ati tray tools testom i istovremenim Prime95 testom je prosao bez ikakvih problema, tako da napokon mogu pocet sa Warhammerom. Ipak, razmisljam da li da zamjenim ipak plocu jer mi se cini da bi ipak mogla biti neka nekompaktibilnost u diru. Ali ako nista, ploca je ok. Vjerojatno da sam imao neku nvidijinu karticu ne bi bilo ovakvih problema... Zadnje izmijenjeno od: Langbaobao. 08.10.2008. u 05:56. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
omg kako tesko stivo.... uglavnom ak grafa na defoltu baca artefakte u 3dmarku salji na reklamaciju.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
vidis da mu ni s drugom nije radilo kako treba. meni simptomi smrdi na plocu, kao da ne daje dovoljno struje na PCIe portove. ali opet, moze biti svasta s obzirom da sam uspio procitati tek svaki drugi red u ovoj njegovoj prici ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|