Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.09.2008., 08:45   #1
deadwing
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jun 2008
Hitna upomoć, komp se ne pali ...

Znaći do juče sve radilo, jutros pritiskom na tipku ništa

Dijagnoza problema :
  • Nakon paljenja ventilator od proca/grafe zavrti se na manje od sekunde (par okreta) i ugasi se
  • Na matičnoj ima LEDica koja indicira dal ima struje i ona je upaljena
  • Nema nikakvih beepova
  • Probano bez ikakvih djelova [bez grafe HDD-a i DVD-a] i ista stvar - znači niti ne dođe do beepova da javi grešku (tj. da nema grafičke )
  • Napajanje radi normalno po svim meni vidljivim dokazima (lampica na prekidaču stalno radi - normalno, i od matične lampica stalno javlja da je pod naponom a i daje struju da pokrene makar na milisec)
Konfiguracija:
  • MBO : DFI Infinity 975X/G
  • CPU : PentiumD 930
  • MEM : 2x 1GB Kingmax 677
  • GFX : ATI Radeon 2900XT
  • PSU : Cheaftech 550W
Po meni postoje dvije opcije :

Crko procesor Matična javlja da je pod naponom i da kontakt, možda je crknut proc sprječi da se uopće bios pokrene pa nema bepova ?

Crkla matična
Ovo je daleko lošija varijanta jer na proc imam još 7mj garancije a na matičnu istekla prošle godine, ali imam neki osjećaj da je ovo vjerojatniji kvar.

Koje je po vama od ovog vjerojatnije crklo ?
Cjeli komp je kupljen i upgradan u linksu, ali na matičnu je garancija iztekla, dali će mi srat oko toga ako im odnesem na servis i izpostavi se da je u njoj kvar (tj. dal će mi naplatit pregledavanje) ?
Koja bi bila dobra zamjena za matičnu za ne neku pretjeranu lovu, i ako je proc crko dali bi mogo dodat parsto kuna za jači ako mi ga budu mjenjali ?
deadwing je offline   Reply With Quote
Staro 18.09.2008., 09:01   #2
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Ploča je RIP 99% ako baš oćeš biti 100% siguran nema ti druge nego posudit PSU i CPU od nekoga pa istestirati ali ja tipujem na ploču...

Inače probaj CCMOS ako nisi prije nego ideš dalje raskapat...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.09.2008., 09:24   #3
deadwing
Premium
Moj komp

yedwy, kolko sam bio u panici zaboravio sam pogledat dali ona tipka na ploči za direktno paljenje/restart briše i CMOS automatski . Al nekako sumnjam da je to jer bar bi se restarto stalno ili davo nekakve zvukove. Ovo baš nema reakcije.

BTW. bilo bi jako korisno kad bi netko mogo navest i realne zamjene za te djelove u što manjem cjenovnom rangu jer nisam pri lovi baš, nekih 1/1.5k kn max (znači i za proc i za matičnu). Naravno iz linksa radi garancije.
Staro 18.09.2008., 09:55   #4
Thommy
Premium
Moj komp

Thommy's Avatar

Datum registracije: May 2007
posudi od nekog napajanje pa isprobaj ... imao sam iste simptome na jednom kompu i napajanje je bilo u pitanju ... ledica na ploci svijetli i ventilatori se na tren zavrte ili se samo malo pomaknu ... na ploci imas dvije tipke jedna za reset druga za paljenje, koliko ja znam na DFi-ju stisnes obe istovremeno za CCMOS
Thommy je offline   Reply With Quote
Staro 18.09.2008., 10:16   #5
deadwing
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Thommy Pregled postova
posudi od nekog napajanje pa isprobaj ... imao sam iste simptome na jednom kompu i napajanje je bilo u pitanju ... ledica na ploci svijetli i ventilatori se na tren zavrte ili se samo malo pomaknu ... na ploci imas dvije tipke jedna za reset druga za paljenje, koliko ja znam na DFi-ju stisnes obe istovremeno za CCMOS
Da identična stvar, malo se zavrti vent, i onda se neće ni vrtit 30-ak sekundi (tj. neće se "upalit") i onda opet "pali". Bilo bi idealno kad bi bilo napajanje, to je i pod garancijom, najnovija komponenta u PC-u, samo nemam od koga posudit drugo da probam, svoje staro prodo za 100kn ... znao sam da sam ga trebo pustit da stoji za svaki slučaj, jebo tih 100kn sad, tolko će me koštat taksi da vozim PC na servis i onda dok mi oni skuže u čemu je problem kompa nema još mjesec dana. A neda mi se ni kupit polovno sad, šta će mi, ako ne radi onda ću imat dva pa ću opet morat prodavat, ako radi onda sam još više smanjio budget za popravak.

Ima li načina da probam napajanje dal šljaka bez da ga zamjenim... Ipak nije mi jasno kako može davat kontakt a ne radit... i to nakon što sam mako grafu i hdd koi su najveći potrošači.

Ali ipak ima nade da nije ploča ... uljepšo si mi dan, ili možda dao lažnu nadu ?

Kako god bilo
Staro 18.09.2008., 10:18   #6
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Autor deadwing Pregled postova
BTW. bilo bi jako korisno kad bi netko mogo navest i realne zamjene za te djelove u što manjem cjenovnom rangu jer nisam pri lovi baš, nekih 1/1.5k kn max (znači i za proc i za matičnu). Naravno iz linksa radi garancije.
MBO GIGABYTE P31-DS3L, iP31/ICH7 , DDR2, zvuk, G-LAN, zvuk, SATA, PCI-E, s. 775
CPU INTEL Core2Duo E5200 BOX, s. 775, 2.5GHz, 2MB c., FSB 800MHz, 64 bit, DualCore
-------------------
= 968,00 kn

ali svakako probaj ovo sto su rekli ljudi, posudi od nekoga slicnu konfu pa prebacuj. ili odi kod nekoga tko ima socket 775 konfiguraciju, pa mjenjajte dijelove. jedan od najboljih nacina kako otkriti kvar.

Burko je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno