Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 11.09.2008., 10:05   #1
A-V
Premium

A-V's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
ADSL (Max TV) problem...

Imam jedan užasno frustrirajući problem već dva tjedna. Kada gledam max-tv puca mi ADSL (ona lampica DSL na ruteru počne blinkati ili se potpuno ugasi) i u tom trenutku naravno nema više wlana, a na TVu poruka ''Kanal je trenutno nedostupan''. Ovo se događa redovito, po par puta u sat vremena. Ponekad se dogodi i kada mi zvoni telefon. Ako se ne vrati signal sam od sebe u roku od 5 minuta onda ugasim i ponovno upalim ruter - to obično pomogne - ali na kratko jer signal opet pukne nakon kojih 15-20 minuta.

Zvao sam SZK T-com i u ova dva tjedna sam zajedno sa njima eliminirano slijedeće moguće uzroke:

1. Zamjenjen je spliter za telefonsku liniju.

2. Promjenili su mi neko korisničko mjesto na centrali i kažu da problem više nikako nemože biti u centrali.

3. Zamjenjen je ruter - od onog Zykel (valjda se tako zove) na Tompsona.

4. Očistio je zidnu utičnicu, odnosno porezo je vrhove žica koji su navodno malo oksidirali ili što već.

5. Pokušao sam se iz zida direktno spojiti u ruter, tako da preskočim telefon.

6. Iz T-coma su mi u stanu iz zida mjerili kolika je jačina i kvaliteta signala i kažu da je savršena (onda kada ga ima) - jedna od boljih u ZG - navodno da bi sa brzinom mogao ići ukupno (internet+maxtv) do 18. A internet sada mi je 2, a na max tv imam uključen i HD.

Stvarno sam već lud, neznam šta više pokušati!? Najčudnije od svega je to što ADSL (internet+MaxTV) koristim već 2 godine bez i najmanjih problema, sve do prije dva tjedna kad je sve ovo počelo!

Sorry na dugom postu, mislim da je važno da sam opisao sve korake, molim savjete...

Zahvaljujem...
A-V je offline   Reply With Quote
Staro 11.09.2008., 11:59   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Nema tu sorry nego pohvala, tako se prezentira "problem".
Sve si probao osim promjene tel. parice, nebitno šta je po mjerenju savršena (jedna od boljih u ZG), očito ciklično dolazi do neke smetnje zbog koje "puca" cijeli adsl link.
Predlažem:
- odjavi ljubičastu televiziju i tv prijem rješi na drugi način
- probaj promjenit u konfiguraciji tip adsl konekcije iz defaultne multi_adsl2plus u multimode. Kod drugih uređaja se to može napravit kroz web konfig a ovdje nisam našao pa će trebat to napravit kroz CLI (Command Line Interface).
Nikky je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 11.09.2008., 12:13   #3
A-V
Premium

A-V's Avatar

Uh, ovoga odgovora sam se i bojao... tak sam se već navikao na maxtv (snimalica...) da bih sada teško bez nje... a i kako sam već rekao - 2 godine je savršeno radio - kako se sad pomirit s time da više jednostavno neće?!

A što se tiče ovog drugog prijedloga - bojim se da nisam toliko dobro ''potkovan'' da bih te razumio.

Dogovoreno je za sutra sa T-comom da će doći provući paricu direktno iz ulazne kutije na kući vani kroz prozor na kat do rutera. Na taj način će se moći eliminirati (ili potvrditi) da je problem u kućnim instalacijama, pa onda ostaje da ga oni rješe na centrali.
Staro 11.09.2008., 12:17   #4
thopok
Guest

Datum registracije: Jun 2008
thopok je offline   Reply With Quote
Staro 11.09.2008., 12:21   #5
A-V
Premium

A-V's Avatar

Citiraj:
Autor thopok Pregled postova
Sorry, ne pratim te..
Staro 11.09.2008., 12:25   #6
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Mnogi uređaji se mogu konfigurirati osim preko web konfiga i preko telnet / CLI - a. Vrlo često ovaj drugi način ima više opcija a izgleda kao dos. Parametar koji predlažem promjeniti definira uređaju kakvu adsl liniju koristi i već je bilo primjera da je to pomoglo tj. smanjilo / uklonilo pucanje adsl linka. Reci stričeku serviseru da to napravi i probaj.
Staro 11.09.2008., 12:30   #7
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Stvarno thopok, ne lupaj linkove nego lipo objasni šta želiš reći.
Link pokazuje gdje možeš vidit statistiku tj. kvalitetu svoje adsl veze.
Staro 11.09.2008., 12:44   #8
A-V
Premium

A-V's Avatar

Znači samo otvorim taj link na kompu doma (sad nisam doma) i podaci koji se pojave biti će za moju ADSL vezu?
Staro 11.09.2008., 13:02   #9
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ne, link je na sliku na web - u. Doma trebaš otvorit web konfig svog routera i odabrati:
Home > Broadband Connection > DSL Connection > Link Information
Staro 11.09.2008., 13:11   #10
A-V
Premium

A-V's Avatar

OK, thnx, probat ću to... Iako ne znam što će mi to puno reći, već ionako znam da je veza skroz oko kad je ima...

Negdje je nešto izbacuje - moguće da je kod mene u instalacijama problem - kuća ima još 3 stana sa korisnicima ADSL-a. Parica koja pripada meni u glavnoj ulaznoj kutiji na kući je plave boje, a kada dođe do mene u zid, smeđe je boje. Znači da se negdje ''štuka'' sigurno, a možda i više puta - ti spojevi su mi sumljivi... Al opet - dvije godine savršeno, a onda krš - nikak se ne mogu pomirit s tim!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 11.09.2008., 13:40   #11
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Pa štos je u tome da uhvatiš obje situacije (kad sve radi ok i kad zašteka), možeš spremit sliku ekrana sa podacima i to pokažeš serviseru.
Svaki spoj može biti problematičan ako nije izveden kako treba, isto tako upotreba nekvalitetnog kabela ili postavljanje onih žica bez vanjske zaštite (čitaj plava i bijela) direktno u žbuku pa je ista kemijski nagrize, . . .
Spominjana proba kroz prozor će pokazati jesu li kućne instalacije krivac.
Staro 15.09.2008., 14:58   #12
mikey_rs
volveraš
Moj komp

mikey_rs's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Hebate i ja danas instaliram taj MaxTV i sve radi da bi nakon par sati upalil i cijelo vrijeme taj "Kanal je trenutno nedostupan''?!? i to na koji god kanal stavim. Ne kužim baš kaj se moglo promeniti od jutra al malo mi ide na živce. Očeš malo pogledat kaj to zapravo je kad ono odjeb.
Staro 15.09.2008., 15:34   #13
A-V
Premium

A-V's Avatar

Problem je kod mene rješen. Stvar je bila u tome da od 4 žice (#1,#2,#3,#4)koje dolaze u moju kuću, jedna je bila potpuno bez signala (#1), a druga (#2), koja je ispletena s njom je očito bila također oštećena pa je signal malo dolazio, a malo nije.

Uglavnom, kako mi je objašnjeno, za vezu se uvijek koriste dvije u paru, kod mene su to bile #2 i #4. Sad su me stavili na #3 i #4 i sve radi bez problema.
Staro 15.09.2008., 19:24   #14
mikey_rs
volveraš
Moj komp

mikey_rs's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
I kod mene je riješen, samo tek kad sam zval SZK i izgleda da to oni moraju resetirat sa svoje strane (bar mi je tak rekel) i da ja to nebrem doma. Nakon njihovog reseta je stvar prodelala odma (i sad dela ) i rekli su da ak se javi taj problem još koji put da ih opet zovem. Sad je samo pitanje kolko često bude se to trebalo resetirati.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno