Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 25.07.2008., 19:11   #1
viking.software
Premium
Moj komp

viking.software's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
početničko pitanje: dva računala-žica+wireless-kako spojiti

pozdrav svima!
čitam na forumu postove o ovome što me interesira i ne nalazim odgovor. svi očito vladaju tom tematikom, pa se neka osnovna pitanja ne dotiču.

ono što me interesira je: kako spojiti dva kompjutera, jedan sa žicom drugi bežično, i da oba imaju pristup netu.
sada je kompjuter spojen na d-link 584t, žicom, normalno, d-link u splitter, splitter na liniju i to radi bez problema (kompjuter _nije_ stalno spojen na net).
sada bih na ovakvu konfiguraciju trebao dodati još jedan kompjuter.
prva solucija, najjednostavnija, najjeftinija 10m patch kabla i to je to. no, kako je drugi komp laptop koji ima wileless, volio bih ga iskoristiti.
sada me interesira, dakle, bez pretjeranih teoretiziranja o podešavanju, što moram dokupiti od opreme? drugi adsl router (d-link 684)-najskuplje rješenje. usb stick ili wireless karticu za postojeći pc? jeftinija solucija ali onda pc stalno mora biti uključen što je nepotrebno. ili nađoh na forumu (topic slične tematike: http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=95368), ali tu čovjek spominje drugi wireless router koji opet košta kojih 500tinjak kuna. i na kraju ispada da mu trebaju dva routera? pa mi tu nešto nije jasno. da li bi na ovu moju konfiguraciju bilo dovoljno prikopčati jedan wireless AP (http://www.optimum-online.hr/shop/vi...roduct=1507054), dakle, jedan port sadašnji kompjuter, drugi port taj AP (3. i 4. port je za maxtv, koji u stvari ni ne trebaju momentalno). i preko tog AP-a se spajati sa laptopom?

dakle, da ne pišem više jer ću samo zakomplicirati stvar - što trebam dokupiti da bi funkcionirala mreža pc-net-laptop s time da je laptop povezan bežično?

eto, nadam se da će se nekome dati napisati koju riječ.

unaprijed hvala!
pozdrav!

viking.software je offline   Reply With Quote
Staro 25.07.2008., 19:58   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Jasno je da postoji xy mogućih rješenja, ja ću ti predložit moguće ali sa iskustvenim opaskama vezano za karakteristike i "osobine" pojedinog uređaja:
1 - Koristiš samo postojeći D-Link DSL-584T - isti podešen u Bridge mode rada, nabaviš još jedan dovoljno dug pach mrežni kabel kojim spojiš laptop. Na kompu ili lapu startaš PPPoE Dial-Up, jasno ne u isto vrijeme i pojedini komp / lap je na netu.
2 - Koristiš samo postojeći D-Link DSL-584T - isti podešen u Router mode rada, nabaviš još jedan dovoljno dug pach mrežni kabel kojim spojiš laptop. Ovaj uređaj se nije baš "proslavio" u ovom modu rada tj. zaglupi se s vremena na vrijeme. Na kompu ili lapu ne koristiš PPPoE Dial-Up jer taj posao odrađuje 584, Router mode = u isto vrijeme i komp i lap su na netu.
3 - Nabavka novog ili polovnog wireless routera sa ugrađenim modemom (D-Link DSL-G684T) - Podesiš ga u nativnom Router modu rada, laptop spajaš bežično jer 684 ima wireless. Uređaj radi sasvim ok.
4 - Nabavka novog ili polovnog wireless routera bez ugrađenog modema - 584 podesi u Bridge mode rada, ovaj novi spajaš na njega i podesiš PPPoE Router mode, komp spojen žično a lap bežično, u isto vrijeme i komp i lap su na netu.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.07.2008., 11:09   #3
Melani
Banned

Datum registracije: Jun 2008
Ili nazoveš službu za korisnike da ti ne radi adsl i prijave ti kvar modema(kažeš da ništa ne svijetli i ištekaš kabel za to vrijeme dok razgovaraš)) i pitaju te takav imaš ti kažeš dlink 684-t i oni ti pošalji montera za par dana doma.Ti naravno nisi taj dan doma(on te zove na mob koji im ostaviš) i kažeš mu nek ti ostavi kod susjeda,dede iliti nekog trećeg.I dobiješ wireless router for free i tako ti se skupi 3-4 routera pa ti stoje doma bez veze.
Melani je offline   Reply With Quote
Staro 26.07.2008., 12:02   #4
viking.software
Premium
Moj komp

viking.software's Avatar

4 melani: ovo je dobra metoda. no, nekako mislim da ne nasjedaju tako lako. uostalom, zar ne pobiru stare routere kada donesu nove??
Staro 26.07.2008., 12:08   #5
viking.software
Premium
Moj komp

viking.software's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Jasno je da postoji xy mogućih rješenja, ja ću ti predložit moguće ali sa iskustvenim opaskama vezano za karakteristike i "osobine" pojedinog uređaja:
1 - Koristiš samo postojeći D-Link DSL-584T - isti podešen u Bridge mode rada, nabaviš još jedan dovoljno dug pach mrežni kabel kojim spojiš laptop. Na kompu ili lapu startaš PPPoE Dial-Up, jasno ne u isto vrijeme i pojedini komp / lap je na netu.
2 - Koristiš samo postojeći D-Link DSL-584T - isti podešen u Router mode rada, nabaviš još jedan dovoljno dug pach mrežni kabel kojim spojiš laptop. Ovaj uređaj se nije baš "proslavio" u ovom modu rada tj. zaglupi se s vremena na vrijeme. Na kompu ili lapu ne koristiš PPPoE Dial-Up jer taj posao odrađuje 584, Router mode = u isto vrijeme i komp i lap su na netu.
ovo je ona najjednostavnija solucija koju sam i napisao.10m kabla, svaki komp u "svoj" port u 584 i to je to. sad, da li će oba trebati biti na netu u isto vrijeme, mislim da ne, odnosno, obzirom da sam samo ja za tim kompjuterima, sumnjam da će mi se baš naći potreba za istovremenim on-lineom. komunikacija između dva kompjutera bi trebala biti neupitna u bilo kojoj od ove dvije situacije? ili griješim?

Citiraj:
3 - Nabavka novog ili polovnog wireless routera sa ugrađenim modemom (D-Link DSL-G684T) - Podesiš ga u nativnom Router modu rada, laptop spajaš bežično jer 684 ima wireless. Uređaj radi sasvim ok.
to sam i mislio. na forumu sam dao oglas da kupujem jednog 684, ali još ništa. možda bude poslije vikenda, ako su ljudi na moru.

Citiraj:
4 - Nabavka novog ili polovnog wireless routera bez ugrađenog modema - 584 podesi u Bridge mode rada, ovaj novi spajaš na njega i podesiš PPPoE Router mode, komp spojen žično a lap bežično, u isto vrijeme i komp i lap su na netu.
da li ovo može zadovoljiti onaj AP (http://www.optimum-online.hr/shop/vi...roduct=1507054) ili je to pak nešto treće? mada mislim da bi to trebalo dostajati?

hvala!
Staro 26.07.2008., 12:35   #6
Melani
Banned

Citiraj:
Autor viking.software Pregled postova
4 melani: ovo je dobra metoda. no, nekako mislim da ne nasjedaju tako lako. uostalom, zar ne pobiru stare routere kada donesu nove??
Varaš se njima ni iz đžepa ni u đžep
Ostave ti stare i hebe se njima za te routere ima ih puni caddy.
Staro 26.07.2008., 12:37   #7
viking.software
Premium
Moj komp

viking.software's Avatar

Citiraj:
Autor Melani Pregled postova
Varaš se njima ni iz đžepa ni u đžep
Ostave ti stare i hebe se njima za te routere ima ih puni caddy.
onda mi je ovo zadnja solucija. baš mi se ne plaća 600tinjak kuna za novoga u dućanu. no, možda mi se netko javi na oglas.
pozz!
Staro 27.07.2008., 17:02   #8
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Citiraj:
Autor viking.software Pregled postova
da li ovo može zadovoljiti onaj AP (http://www.optimum-online.hr/shop/vi...roduct=1507054) ili je to pak nešto treće? mada mislim da bi to trebalo dostajati?
hvala!
Obzirom na tvoju situaciju bolje je da uzmeš router pa potencijalni su:
http://www.optimum-online.hr/shop/vi...roduct=1503002
http://www.optimum-online.hr/shop/vi...roduct=1503067
http://www.optimum-online.hr/shop/vi...roduct=1503019
Dobro pročešljaj tržište obzirom na cijene istog uređaja.
Staro 28.07.2008., 11:49   #9
viking.software
Premium
Moj komp

viking.software's Avatar

Citiraj:
Obzirom na tvoju situaciju bolje je da uzmeš router pa potencijalni su:
http://www.optimum-online.hr/shop/vi...roduct=1503002
http://www.optimum-online.hr/shop/vi...roduct=1503067
http://www.optimum-online.hr/shop/vi...roduct=1503019
Dobro pročešljaj tržište obzirom na cijene istog uređaja.
znači poslije varijante sa duuugačkim kablom, najjednostavnije je uzeti kompletno novi router i izbaciti sadašnji dlink 584? gledam ove linkove i iskreno, sve mi izgleda isto. od ta tri, koji bi bio bolja opcija-dva kompjutera, jedan žica drugi wireless?
Staro 28.07.2008., 22:49   #10
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Da nebude zabune ovi prijedlozi su za 4. "slučaj" tj. wireless routeri bez adsl modema a to znači da 584 ostaje u "igri" u Bridge modu rada (šta odrađuje sasvim ok). Gornji linkovi možda izgledaju isto ali nisu, redom:
Wireless Router CANYON CN-WF514 IEEE 802.11b/g
Wireless Router CANYON CN-WF514M
Wireless Router D-Link DI-524 Wireless LAN DSL/Cable Router
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 29.07.2008., 11:27   #11
viking.software
Premium
Moj komp

viking.software's Avatar

Citiraj:
Da nebude zabune ovi prijedlozi su za 4. "slučaj" tj. wireless routeri bez adsl modema a to znači da 584 ostaje u "igri" u Bridge modu rada (šta odrađuje sasvim ok). Gornji linkovi možda izgledaju isto ali nisu, redom:
Wireless Router CANYON CN-WF514 IEEE 802.11b/g
Wireless Router CANYON CN-WF514M
Wireless Router D-Link DI-524 Wireless LAN DSL/Cable Router
tako znači. ovo + 584. dobro. ipak moram malo pogledati podrobnije i proučiti razlike. ništa. onda u kupovinu. pa ako bude problema kod spajanja, čitamo se! ;-)

pozdrav!
Staro 29.07.2008., 11:43   #12
Melani
Banned

Ne kužim zašto ne okreneš 0800900 i riješiš se muka bespltno...
Staro 01.08.2008., 11:54   #13
viking.software
Premium
Moj komp

viking.software's Avatar

Citiraj:
Autor Melani Pregled postova
Ne kužim zašto ne okreneš 0800900 i riješiš se muka bespltno...
u vezi čega? spajanja misliš? gle, meni je bitno da saznam što mi točno od opreme treba. da li moram kupovati novi modem ili mogu riješiti sa kakvim ap-om i slično. a nekako ne vjerujem u szk da će mi to znati riješiti. poslati mi servisera koji mi ne može dati drugi router jer je ovaj stari ispravan, isto nije rješenje. zato želim biti na čisto što mi teba da ne bacim lovu bez veze.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno