|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
Project: E2160 IHS removal
Kao sto sam vec pisao ili nisam, planirao sam skinut IHS sa svog E2160. Na netu se moze naci slicnih iskustava, a sve sto treba je zilet i medicinski alkohol, mada ovo drugo nije neophodno i sluzi samo za ciscenje. Prednost je sto IHS nije zalemljen (slucaj sa skupljim procesorima, ujedno i razlog zasto E21x0 ima lose temperature), nego samo zalijepljen. Samo skidanje IHS-a se sastoji od guranja zileta izmedju PCB-a i IHS-a, i to tako sto se krene od coskova: ![]() ![]() Zilet sam omotao izolirkom s jedne strane da se jos ne bih i posjekao. ![]() Dalje, nakon cca 25 min. guranja zileta (skontao sam kako ga treba gurat da brze ide) IHS otpada. Rezultat je ovakav: ![]() ![]() Nazalost, iako sam puno pazio, zgulio sam komadic PCB-a (gore desno se vidi). Uhvatila me prpa da ga nisam ubio, ali o tome kasnije. Da bi baza coolera dosla u kontakt sa jezgrom CPU-a, mora se odstraniti poklopac procesorskog socketa (to sam zapravo prvo uradio, a vrlo lako se i skine i vrati): ![]() Imao sam ideju kako da savijem nozice Freezera kako bi doslo do kontakta sa ogoljenim CPU-om, ali nije upalilo. Nakon montaze, baza coolera uopce ne dodiruje jezgru, ono cega sam se i plasio. Sto je najgore, sam CPU ispada iz socketa, jer ga nema sta drzati. ![]() ![]() Na kraju sam bio prisiljen vratit IHS, sto mi je makar dalo nadu za CPU, zbog onog dijela koji je zguljen, nakon vracanja IHS-a ce se anulirat taj defekt. Jos uvijek ne znam da li bi CPU radio sa skinutim IHS-om, ali mi se cini da ovaj sloj bakra nije pretjerano vazan. Temperature nakon vracanja jos gore nego prije, na moje opce iznenadjenje. Gore za 4-5C, premda je sad u sobi toplije nego prije. Za kraj, ne preporucujem nikom skidanje IHS-a zbog svih mogucih komplikacija, osobito zbog opasnosti da se osteti procesor. Sto se mene tice, ja sad moram nabavit cooler sa bolt-thru mehanizmom, nema mi druge. E da, da sam uspio u naumu, imao bih ~15C nize temperature. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
music freak
Datum registracije: Jan 2004
|
..dobro,sad kad ga budes prodavao neces puno izgubit,mos ga poklonit bolje receno ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
![]() |
#6 |
JDM
Datum registracije: Sep 2004
|
Pa dobro srv ipak je to kramp od proca sa 1mb keša pa ga nije steta ubit, barem ces imat guba privjesak ![]() ![]() sad bez zajebancije. svaka cast sto si imao muda to radit ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Vec vidim da ce se ovo jadno Pentiumche itekako oznojit pod navalom napona ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
kad mom prodje gara i ja cu svoga rijesiti ![]() ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
3.14zda ®
Datum registracije: Nov 2005
|
Imao sam skinut IHS sa P4 2.4B 533MHz FSB i nista posebno bolje nije radio, tojest hladnije od frendovog identicnog sa IHS-om. Zali Boze truda za qurac. I jos sam ga jedva tako invalidnog utopio, pas mater. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Je, samo sto sam morao vratit IHS dok ne nadjem bolji nacin da montiram cooler. Ovako ne bi bilo kontakta, ali vec sam skuzio sto ce mi trebat. ![]() E da, glede onog sto sam parnuo PCB, ispada da je to taman tamo gdje nema vodova: ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Svejedno sam skapirao kako cu montirat cooler sa 4 sarafa i malo izolir trake, te dva ogranicavaca, jer su rupe na cooleru prevelike i puno vece od rupa na maticnoj. Kad to uradim, nadam se da mi nece trebati bolt-thru kit, kojeg pak moram previse cekati. ![]() EDIT: Ako netko ima linkova sa montazama coolera pomocu sarafa, nek pejsta ovdje, nece skoditi. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
@SRV, BSEL mod ti nece radit na toj ploci...moras uzet neku asrockicu il takav neki shrot da bi ju mogo prevarit, ima negdje popis na kojim plocama radi, a na kojima ne, potrazi malo po netu, tocnije XS-u btw. svaka cast na trudu i ludosti sta se tice IHS-a ![]() OT: kak ti se ponasaju rami u ovakvoj kombinaciji, tocnije kolko daleko ti idu ovi kingmaxi 2x512? namjeravam si uzet jos 2x512 al ne znam dal ce mi drzat ovu trenutnu frekvu/latencije, i sta je cudno nema bas za kupit na trznici 2x512 ddr2, bar ja nisam vidio...di su svi nestali da mi je znat ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
kad si ga vec upiskio tako, ispoliraj hs s obje strane tako da svedes debljinu na minimum. mozda bi se tad dalo fino iskombinirat da stoji normalno a imas manju distancu izmedu jezgre i baze coolera. Ljudi su radili takvo sto i imali bi isti efekt kao da nemaju HS-a. Al ajd, ako uspijes sredit da je bez HS-a, super. Vidim malo neopreza tu pa ga se pokusaj rijesit dok budes stavljao cooler na cistu jezgru jer i sam znas koliko je malo dovoljno da ju skrsis ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||||
Premium
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() ![]() Citiraj:
Citiraj:
|
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Bolje je polirati IHS nego ga skidati, tako sam ja na teži način naučio na bivšem 3700+ ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
.
Datum registracije: Dec 2005
|
Sorry na OT-u, al morao sam ovo postati ![]() Lik je skidao IHS sa Q6600...polirao jezgre ![]() ![]() Više: Xtremesystems |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
Citiraj:
Lik je brusio IHS dok ga nije toliko istanjio da je ovaj postao tanak kao papir i onda ga je samo "pocjepao", a za bruženje jezgri nemam riječi... Mada, sve u sveamu, jezgre si sjaje ko pasja kesa... ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Hejter
Datum registracije: Mar 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Premium
|
Sjecate se kad sam vam rekao da cu sredit montazu? ![]() Za pocetak, izolacija straga: ![]() Kako to izgleda odozgo: ![]() Zatim, spuzva na procesor da se rasporedi pritisak, zatim spuzva da apsorbira pritisak, odrezano od podloge za mis: ![]() ![]() Na toj slici su dva reda spuzve, pokazalo se da je to previse, dosta je jedan. Bilo je malo nezgodno oko pritezanja, bilo me stra' da ne zdrobim jezgru, cisto sigurnosti radi sam koristio dvije matice po sarafu. Sliku montiranog coolera nazalost nemam jer sam bio zabrzao da to sve smontiram. ![]() Uglavnom, rezultat je 8C niza temperatura u loadu. Sto je najbolje, vent od Freezera se sada vrti max na 1800rpm, prije je to bilo 2300rpm. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
Što se tiče temperatura dobar pomak, možda bi još više išle da Freezer se vrti na 2300RPM. I da mislim da si na zadnjoj slici zaboravio stavit cenzuru na jednu naljepnicu, ili je ona predhodna bila u vezi nečeg drugog ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|