Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.04.2008., 23:28   #1
kneztihomir
Registered User

Datum registracije: Feb 2008
Trzanje nakon duljeg igranja

Kao sto naslov kaze, komp mi se pocne cudno ponasati nakon malo duzeg igranja. Nakon otprilike 2 sata igranja (konkretno Oblivion na visokoj rezoluciji) igra ponce trzati. Moje misljenje je da je problem u zagrijavanju neke od komponenti, ali nisam siguran koja bi mogla biti.
Trzanje sam poceo primjecivati nakon sto sam stavio komp ispod stola i zatvorio ga. Sto se tice prozracivanja, imam samo jedan ventilator koji upuhuje, nikako da se natjeram da odem kupiti jedan za ispuh.

Konfiguracija je:
Gigabyte M56S-S3 nVidia NF560
AMD Athlon64 X2 4000+ BOX
DDR2 1GB PC6400 (800MHz) Kingmax
Power Supply FORTRON 350W
Hitachi GST Deskstar T7K250 160 Gb
VGA - PEAK Radeon X1950GT, 256MB DDR3

Pomocu programa Everest i Speed Fan sam pratio temp, ali se bas i ne slazu. Everest mi kaze da mi temp. MBO dodje i do 55 °C, a na SpeedFanu je na oko 35 °C (isto tako pokazuje i neki Gigabyteov programcic). Temperaturu graficke ne mogu mjeriti.
Pomocu everesta sam vrtio stress testove gdje mi se temp procesora digne do oko 52 °C, ali se brzo nakon gasenja testa spusti.

Dakle, na koju komponentu bih trebao obratiti pozornost?
kneztihomir je offline   Reply With Quote
Staro 04.04.2008., 23:34   #2
Matth€w
Premium
Moj komp

Matth€w's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Ili se zagrijava grafa ili se kak bi reko RAM "napuni" u tih dva sata (pošto ga je samo jednu gigu vidim), pa je najbolje riješiti to resetom da rastereti opet. Probaj na dodir grafu da li je vruća.
Matth€w je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.04.2008., 01:06   #3
Crash009
Banned
Moj komp

Crash009's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Pogledaj koliko ti memorija zdere igra kad ti pocne "stekat" moze biti da ti popuni cijelu memoriju i onda ti swapa po disku i time usporava rad kompa.
Crash009 je offline   Reply With Quote
Staro 05.04.2008., 08:20   #4
kneztihomir
Registered User

Zaboravih napisati, radi se o 2 gige RAM-a. Sto se tice graficke, pipnem ju, ali se ne ugrije toliko.
Kada udjem u task menager, kaze da mi je zauzeto oko 800 MB (za vrijeme dok sam u igrici).
Gdje bih mogao iskljuciti da mi swapa po disku?
Staro 05.04.2008., 08:36   #5
Crash009
Banned
Moj komp

Crash009's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
iskljuci virtualnu memoriju

c-panel/system /advanced/settings
Crash009 je offline   Reply With Quote
Staro 05.04.2008., 09:01   #6
kneztihomir
Registered User

Da li ce mi to (iskljucivanje virtualne memorije) utjecati na rad racunala, nekih drugih programa?

Sta bi jos moglo uzrokovati trzanje?
Staro 05.04.2008., 09:31   #7
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Natjeraj se potrošitit tih 35kn i kupi si jedan pošten ventilator (najbolje 120mm) bez toga nećeš znati dal je to throttling ili greška u softwareu koju treba tražiti, ipak je samo upuh ( čak i da je od 120 ili veći) slabo rješenje za komp te kategorije ko štto je tvoj...
Staro 05.04.2008., 13:58   #8
Ozi
Premium
Moj komp

Ozi's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Nemoj isključivati virtualnu memoriju. Teoretski, računalo sa 2+ GB RAM memorije dosta bi brže radilo kada bi za tu potrebu samo koristilo radnu memoriju (RAM), ali na žalost mnogi programi ne podržavaju sustav bez swap file -a.
Čitao puno, mjesecima, nisam vjerovao, morao probat i uvjerio se.

Ja bih ti također savjetovao što yedwy kaže, ali bih isto tako pokušao s nečim očitati temperaturu grafičke. (Vrti li se vent na grafičkoj uopće?)
Tu ima puno stručnijih ljudi od mene, ali ja bih barem osobno probao vidjeti temp preko Everest-a ili Catalyst Control Center-a kao što se to obično tamo gleda, pa usporediš.

Sretno!
Ozi je offline   Reply With Quote
Staro 05.04.2008., 14:39   #9
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
ovo za swap Ozi dobro kaze, u teoriji je super ali i sam sam naletio na gomilu stvari koje nece raditi ako isti ne postoji.
a sto se tice tog trzanja obicno je krivo zagrijavanje procesora no cudno je sto treba cak 2 sata igranja da bi se isto pojavilo.
za pocetak prati temperature s everestom ili necim slicnim, vjerovatno si i uz maticnu dobio neki proizvodjacev soft na driver CDu. ova vent sto drzis da upuhuje prebaci u obrnutu fuknciju, neka izbacuje zrak. kuciste mora imati poziciju za vent negdje ispod napajanja, to bi trebalo pomoci procesoru da se ne pregrijava ako je on kriv.
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 05.04.2008., 16:19   #10
kneztihomir
Registered User

Citiraj:
Autor greg SE Pregled postova
a sto se tice tog trzanja obicno je krivo zagrijavanje procesora no cudno je sto treba cak 2 sata igranja da bi se isto pojavilo.
To sam poceo primjecivati nakon sto sam komp. stavio ispod stola. Tu nije dobra ventilacija, pa se i okolini zrak zagrije i onda se ne moze odvoditi topina. Mozda zbog toga?

U pocetku sam imao jedan vent za ispuh (ispod napajanja), ali sam ga premjestio naprijed dolje za upuhivanje s ciljem da cu kasnije kupiti ovaj za ispuhivanje. Jednom kada sam dosao kupovati, nisu imali GT od 120mm pa nisam nista uzeo, a sada nikako da se natjeram da odem.

Hvala na savjetima.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.04.2008., 19:01   #11
Ozi
Premium
Moj komp

Ozi's Avatar

Da, to što Greg kaže za softver sa cd-a proizvođača ploče je ok, pogledaj da li tamo ima neki softver za monitoring. Ako nema, onda bios, ali to već i sam znaš vjerujem (sori).
Stvarno je frustrirajuće kada se takve gluposti događaju. Ja sam tako isto imao problema sa vjerojatno najproblematičnijim cpu-om barem kada je mainstream upitanju, Athlon Thunderbird 1.4, makneš kuler i za doslovce dvije sekunde pregori proc. Tada sam imao Alpha kuler na njemu i niti on nije bio dovoljan čim bi se skupilo malo prašine na njemu, op Fifa počne trzat i to jako već nakon koju minutu. Očistim ga od prašine, sve ok nekih dvadesetak minu, reko, tu smo. Skok u dućan po dva venta za u kantu, jedan naprijed, drugi iza i voila, sve glatko. Prašina je jedna toliko naizgled banalna i nevažna stvar, ali može biti veliki problem.
Eto, ovo je samo jedno iskustvo, pa ne bih zbog toga htio biti iksljučiv, ali definitivno jeda imaš sa temperaturom problem, a opet i vrlo vjerojatno da je u pitanju cpu ili VGA hlađenje.
Ajd javi kako ide, baš me zanima jesi li uspio.
Staro 05.04.2008., 21:06   #12
kneztihomir
Registered User

Citiraj:
Autor Ozi Pregled postova
Eto, ovo je samo jedno iskustvo, pa ne bih zbog toga htio biti iksljučiv, ali definitivno jeda imaš sa temperaturom problem, a opet i vrlo vjerojatno da je u pitanju cpu ili VGA hlađenje.
Pomocu Everesta sam vrtio stress testove (100% opterecenje procesora) nekih sat vremena i nakon toga pokrenuo igricu. I tada se jednako ponasala - trzala je. Znaci da je problem u zagrijavanju procesora.

Sada se samo trebam natjerati kupiti ventilator.
Staro 05.04.2008., 22:08   #13
Ozi
Premium
Moj komp

Ozi's Avatar

Odlično, samo u međuvremenu očisti i kuler od prašine, ozbiljno.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno