|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2008
|
Trzanje nakon duljeg igranja
Kao sto naslov kaze, komp mi se pocne cudno ponasati nakon malo duzeg igranja. Nakon otprilike 2 sata igranja (konkretno Oblivion na visokoj rezoluciji) igra ponce trzati. Moje misljenje je da je problem u zagrijavanju neke od komponenti, ali nisam siguran koja bi mogla biti. Trzanje sam poceo primjecivati nakon sto sam stavio komp ispod stola i zatvorio ga. Sto se tice prozracivanja, imam samo jedan ventilator koji upuhuje, nikako da se natjeram da odem kupiti jedan za ispuh. Konfiguracija je: Gigabyte M56S-S3 nVidia NF560 AMD Athlon64 X2 4000+ BOX DDR2 1GB PC6400 (800MHz) Kingmax Power Supply FORTRON 350W Hitachi GST Deskstar T7K250 160 Gb VGA - PEAK Radeon X1950GT, 256MB DDR3 Pomocu programa Everest i Speed Fan sam pratio temp, ali se bas i ne slazu. Everest mi kaze da mi temp. MBO dodje i do 55 °C, a na SpeedFanu je na oko 35 °C (isto tako pokazuje i neki Gigabyteov programcic). Temperaturu graficke ne mogu mjeriti. Pomocu everesta sam vrtio stress testove gdje mi se temp procesora digne do oko 52 °C, ali se brzo nakon gasenja testa spusti. Dakle, na koju komponentu bih trebao obratiti pozornost? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Ili se zagrijava grafa ili se kak bi reko RAM "napuni" u tih dva sata (pošto ga je samo jednu gigu vidim), pa je najbolje riješiti to resetom da rastereti opet. Probaj na dodir grafu da li je vruća. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Registered User
|
Zaboravih napisati, radi se o 2 gige RAM-a. Sto se tice graficke, pipnem ju, ali se ne ugrije toliko. Kada udjem u task menager, kaze da mi je zauzeto oko 800 MB (za vrijeme dok sam u igrici). Gdje bih mogao iskljuciti da mi swapa po disku? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
Da li ce mi to (iskljucivanje virtualne memorije) utjecati na rad racunala, nekih drugih programa? Sta bi jos moglo uzrokovati trzanje? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Natjeraj se potrošitit tih 35kn i kupi si jedan pošten ventilator (najbolje 120mm) bez toga nećeš znati dal je to throttling ili greška u softwareu koju treba tražiti, ipak je samo upuh ( čak i da je od 120 ili veći) slabo rješenje za komp te kategorije ko štto je tvoj...
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Nemoj isključivati virtualnu memoriju. Teoretski, računalo sa 2+ GB RAM memorije dosta bi brže radilo kada bi za tu potrebu samo koristilo radnu memoriju (RAM), ali na žalost mnogi programi ne podržavaju sustav bez swap file -a. Čitao puno, mjesecima, nisam vjerovao, morao probat i uvjerio se. Ja bih ti također savjetovao što yedwy kaže, ali bih isto tako pokušao s nečim očitati temperaturu grafičke. (Vrti li se vent na grafičkoj uopće?) Tu ima puno stručnijih ljudi od mene, ali ja bih barem osobno probao vidjeti temp preko Everest-a ili Catalyst Control Center-a kao što se to obično tamo gleda, pa usporediš. Sretno! |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
ovo za swap Ozi dobro kaze, u teoriji je super ali i sam sam naletio na gomilu stvari koje nece raditi ako isti ne postoji. a sto se tice tog trzanja obicno je krivo zagrijavanje procesora no cudno je sto treba cak 2 sata igranja da bi se isto pojavilo. za pocetak prati temperature s everestom ili necim slicnim, vjerovatno si i uz maticnu dobio neki proizvodjacev soft na driver CDu. ova vent sto drzis da upuhuje prebaci u obrnutu fuknciju, neka izbacuje zrak. kuciste mora imati poziciju za vent negdje ispod napajanja, to bi trebalo pomoci procesoru da se ne pregrijava ako je on kriv. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Registered User
|
Citiraj:
U pocetku sam imao jedan vent za ispuh (ispod napajanja), ali sam ga premjestio naprijed dolje za upuhivanje s ciljem da cu kasnije kupiti ovaj za ispuhivanje. Jednom kada sam dosao kupovati, nisu imali GT od 120mm pa nisam nista uzeo, a sada nikako da se natjeram da odem. Hvala na savjetima. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Da, to što Greg kaže za softver sa cd-a proizvođača ploče je ok, pogledaj da li tamo ima neki softver za monitoring. Ako nema, onda bios, ali to već i sam znaš vjerujem (sori). Stvarno je frustrirajuće kada se takve gluposti događaju. Ja sam tako isto imao problema sa vjerojatno najproblematičnijim cpu-om barem kada je mainstream upitanju, Athlon Thunderbird 1.4, makneš kuler i za doslovce dvije sekunde pregori proc. Tada sam imao Alpha kuler na njemu i niti on nije bio dovoljan čim bi se skupilo malo prašine na njemu, op Fifa počne trzat i to jako već nakon koju minutu. Očistim ga od prašine, sve ok nekih dvadesetak minu, reko, tu smo. Skok u dućan po dva venta za u kantu, jedan naprijed, drugi iza i voila, sve glatko. Prašina je jedna toliko naizgled banalna i nevažna stvar, ali može biti veliki problem. Eto, ovo je samo jedno iskustvo, pa ne bih zbog toga htio biti iksljučiv, ali definitivno jeda imaš sa temperaturom problem, a opet i vrlo vjerojatno da je u pitanju cpu ili VGA hlađenje. Ajd javi kako ide, baš me zanima jesi li uspio. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Registered User
|
Citiraj:
Sada se samo trebam natjerati kupiti ventilator. |
|
![]() |
![]() |