Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 24.03.2008., 08:51   #1
freedado
Premium

Datum registracije: Apr 2005
Otišla grafička ili?

Kako cesto znam ostaviti racunalo ukljuceno po noci, jutros ga resetiram,
sistem se podigne, otvori se desktop sa ikonama i pojavi se plavi ekran. Slova su skroz nerazumljiva
tako da ne mogu procitati o cemu se radi. Ponovo ga upalim, podigne sistem i
ponovo plavi ekran i tako stalno. Nisam odavno ugradivao ni hardver ni
software. Imam satelitsku karticu i u zadnja dva tri mjeseca znalo se koji
put desiti da kad gledam satelit da mi se pojavi plavi ekran. Slova su i u
tom momentu bila nerazumljiva.Malo bi ucvrstio karticu u racunalu i ocistio
prasinu i ekran se ne bi pojavljivao(mozda cca 1 mjesecno). Sada sam izvadio
karticu ali problem ostaje. Zna li netko o cemu se radi?Hvala.
Konfiguracija stara cca5 god je: maticna LanParty NF II ultra, AMD Barton 2500, mem. 2x 512 i 1x 1gb, napajanje SMARTBOX 500W, grafička Ge force FX5200
. Temperatura je negdje oko 56°.
Navodno bi uzrok mogla biti memorija na grafičkoj, ali nemam mogućnost provati neku drugu osim odnijeti u servis.
freedado je offline   Reply With Quote
Staro 24.03.2008., 08:58   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Istestiraj memoriju MemTestom. Napravi bootabilni cd i s njega testiraj rame. Ako počne izbacivati greške, sve izvadi i stavljaj nazad jednog po jednog dok ne nađeš koji je riknuo.
Oglas

Oglas
Staro 24.03.2008., 13:21   #3
freedado
Premium

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Istestiraj memoriju MemTestom. Napravi bootabilni cd i s njega testiraj rame. Ako počne izbacivati greške, sve izvadi i stavljaj nazad jednog po jednog dok ne nađeš koji je riknuo.
Test napravljen nema erora. Izvadio grafičku, očistio konektore, ponovo ugradio ali problem ostao. Ne znam koliko to znači ali u safe modu radi(jedino u safe modu ne mogu pokrenuti recimo film i ne znam je li to normalno)
Staro 24.03.2008., 14:39   #4
thedream
Banned
Moj komp

thedream's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
..realno bi i ja na grafu posumnjao..makar mi šitbox 500 isto upada u oči..napajanje..al ne bi opet smjelo biti toliki krš..nemaš neku potrošač-konfu..5200 se bar nađe za 80kn..zašto ne bi uzeo polovnu od nekoga i probao? pa čisto da eliminiraš da je do VGA..

nije sad da imaš grafu od 2 000kn..pa ajme jada..šta ćemo sad..

jesi probao možda samo sa tim keksom od 1gb? možda ploča radi probleme kad su sva tri unutra..sa ASUS-ima često evo,staviš 4x1gb unutra i smrzava se sve živo..a 2x2gb radi odlično...sad je BIOS-update izašao za to,doduše..

pogledaj samo sa VGA i tim 1gb keksom..jel šta bolje bude..

jesi šta clockao,pretpostavljam ne?
thedream je offline   Reply With Quote
Staro 24.03.2008., 14:50   #5
Speedbreaker
Premium

Datum registracije: Jun 2007
Ja bi reko da se grafa pregrijava.Jel ovih 56 stupnjeva u idleu ili load?
Speedbreaker je offline   Reply With Quote
Staro 24.03.2008., 15:35   #6
freedado
Premium

Citiraj:
Autor Speedbreaker Pregled postova
Ja bi reko da se grafa pregrijava.Jel ovih 56 stupnjeva u idleu ili load?
Što se tiče temperature kad sam duže na računalu ta temperatura je odkad pamtim da pregledavam istu tako da po svom iskustvu ovo ne smatram nekim problemom.
Memorije sam pokušao vaditi i stavljati posebno ali problem ostaje.Inače iste su već duže u računalu i do sada nije bilo problema.
Ako je kartica riknula kupio bi novu do 500-600 kn pa ako imate kakav prijedlog, recimo X1950GT 256 mb ili bi bolje pasala N vidia...
Staro 24.03.2008., 16:07   #7
thedream
Banned
Moj komp

thedream's Avatar

..pošto se radi o dosta starom i ne prebrzom AGP stroju,ja bi išao na 7800GS za AGP..odnosno 7900GS..ovisi šta nađeš..ima ih za 600tinjak kuna po newsima i oglasnicima..7600GT su oko 400tinjak,450..za AGP..X1950pro već isto oko 600,700..

makar uzmi u obzir da ATi i dalje nije sredio situaciju sa driverima na AGP-u..dva frenda i sa 8.3 driverima kukaju..da se ruše igre..a imaju X1950pro AGP..obojica..jedan Sapphire,drugi MSI..

moj izbor bi bila nvidia..7800/7900...posve dovoljno za medium igranje..imaš 2gb rama..i super..
Staro 24.03.2008., 19:13   #8
Speedbreaker
Premium

Datum registracije: Jun 2007
Mislim da taj proc ne može upotpunosti iskoristit te jače grafe(7900GS)
ispravite me ako sam u krivu
Speedbreaker je offline   Reply With Quote
Staro 24.03.2008., 19:26   #9
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Ma za taj proc je i 6600GT overkill...

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 24.03.2008., 19:27   #10
nex
Premium

nex's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Citiraj:
Autor Speedbreaker Pregled postova
Mislim da taj proc ne može upotpunosti iskoristit te jače grafe(7900GS)
Vjerojatno si u pravu. A osim toga IMHO bas i nema smisla kupovati AGP grafu za 700-800 kn. Bacanje novca.... ja ne bi isao iznad neke 7600gt ili cak 9800pro/6600gt kojih ima ispod 200 kn.
nex je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 24.03.2008., 20:18   #11
thedream
Banned
Moj komp

thedream's Avatar

..ja bi se samo,ako dozvolite,osvrnuo na nekoliko zanimljivih stvari vezanih uz isplativost ovakvog upgrade-a..

a) kupac odnosno autor teme mora biti svjestan da jače kartice traže i jače napajanje,što u odnosu na 5200 predstavlja jedna X1950pro AGP na Smartboxu 500,bolje da sazna preko foruma..nego uz restartove računala u igrama

b) druga stvar..kupuje nešto što objektivno vrijedi više nego kompletan ostatak konfiguracije osim monitora..jedan barton2.5,2gb rama i ostatak ne vrijede 700kn..a solidna AGP kartica 7800/7900 ili X1950pro je upravo toliko cijenjena polovna..

c) postoji i treća stvar..a to je ići na jednu recimo 2600pro,zašto ne..400tinjak kuna je polovna na tržnici,AGP verzija..za medium igranje i idućih godinu dana na 1024/768 mislim da je ok..do kupnje nekog novog kompletnog kompa

d) zadnja stvar..zanimljivo..ljudi bezobrazno cijene upravo kartice koje ste mu vi sugerirali..krenuo bi samo od bescijenja 9800pro koja ide po 150 kuna..da bi se tri puta sporija 9600pro prodavala za 180,pa čak i 200..na newsima..no to nije sve..jedna 6600GT..koja je,IMHO..sporija od 9800pro..je duplo skuplja i doseže basnoslovnih 300kn..128mb,128bita..AGP..stvarno smiješno..

Postavlja se pitanje..što kupiti da drži S-box500? Ja bi osobno išao na ili..

2600pro 400tinjak kn
7600GT 400kn max..ni lipe više..
i
ako bi napajanje izdržalo,nadam se da bar 400W pravih daje i jedno 18A@12V jednu 7800GS AGP..idu za 550,600kn max..

ostalo je sve..slažem se..bacanje love..no kad čovjek hoće nadograditi..tko smo mi da mu zabranimo..

uvijek je lakše reći..aj ti lijepo to sve rasprodaj,pa uzmi novo..realno,konfa mu ne vrijedi ni 1000kn..za to ne može,tj. sad može..kupiti jedva jednu 3850 PCI-E..onda ne znam o čemu pričamo..a ovako malo clockne toga Bartunčeka, ima 2gb rama..isto kao da ima 2gb DDR2 manje više..i jedna 7800GS+.. super..
Staro 25.03.2008., 08:39   #12
freedado
Premium

Zahvaljujem na iscrpnim prijedlozima.
Nije stvar u tome da ja želim nadograditi računalo ali s obzirom na problem i usmjerenje na graf. karticu htio bi kupiti nešto optimalno za ovu već zastarjelu konfiguraciju(ukoliko utvrdim da je do kartice). Inače i nisam neki veliki igrač što se po tipu kartice može i vidjeti. Sada mi je primarno da računalo osposobim(nije mi još u planu kupnja novog) jer mi treba u obavljanju nekih drugih radnji, trenutno bitnijih od igara.
Staro 25.03.2008., 13:23   #13
thedream
Banned
Moj komp

thedream's Avatar

Nema na čemu..mislim da je 7600GT za 400kn optimalna kartica za tebe..i to napajanje..konfu općenito..al čuj..i ona na 100% snage je opet slabija nego 7900GS na 80%..na koliko bi radila radi sporijeg proca..sigurno da neće ostvariti puni potencijal na Bartonu 2500..

pogledaj newse..ima solidnih AGP polovnjača..

7600gs 350kn
7600gt 400
7800gs , 7900gs 600,650,700
x1950gt,x1950pro 650,700

i to je to ukratko..makar..pogledaj za 400kn tu 2600pro..čini mi se neloš isto izbor..
Staro 25.03.2008., 20:43   #14
thedream
Banned
Moj komp

thedream's Avatar

..poslao sam ti PM..izvjesni član fler prodaje 7600GT..pa eto..AGP je..dogovorite neku realnu cijenu i igraš 1024/768 na low/medium još godinu dana..ima shadere 3.0..ok kartica..za nezahtjevne usere..
Staro 26.03.2008., 18:40   #15
freedado
Premium

Citiraj:
Autor thedream Pregled postova
..poslao sam ti PM..izvjesni član fler prodaje 7600GT..pa eto..AGP je..dogovorite neku realnu cijenu i igraš 1024/768 na low/medium još godinu dana..ima shadere 3.0..ok kartica..za nezahtjevne usere..
Imam jedan problem vezan za ovaj forum i moje neispravno računalo. Naime na njemu nikako ne mogu učitati osim naslovnice nikakvu drugu temu(za sve ostale linkove nemam takav problem).To mi se dešava stalno, dakle i prije nego što je nastao ovaj problem. Evo ovo pišem sa prastarog računala IBM celeron 433 (1998 god). Isključio sam firewall, antivirus, izbrisao cokie ali se doslovce ništa ne učitava(odnosi se na neispravno računalo) tako da mi je komunikacija otežana.Ako netko može pomoći u vezi ovog bio bi zahvalan.
Što se tiče problema iz naslova isti sam riješio sasvim slučajno pa možda nekom i pomogne:
Imam monitor samsung 2032 i razlog nejasnih slova na plavom ekranu je bila rezolucija. Spletom okolnosti na to trenutno neispravno računalo spojio sam LCD 15" (samsung spojio na staro da se služim internetom i komuniciram sa forumom)jer sam nešto htio isprobavati jer mi nije bilo jasno ako je otišla kartica kako u safe modu sve radi. Upalim računalo, pojavi se ubrzo plavi ekran i na 15" monitoru slova jasna i piše da je problem u jednom fajlu programa FOLDER LOCK. Isti izbrišem i problem nestane. Malo sam guglao i vidim da je istih problema već bilo i riješeni brisanjem programa.
E mene sad zanima kako se osigurati kod eventualng prikazivanja plavog ekrana da na samsungu mogu viditi slova (pretpostavljam ako se plavi ekran stalno ponavlja, uđem u safe mod i promjenim rezolucija ali me zanima ako se plavi ekran pojavi jednom bez ponavljanja a ja ne mogu promijeniti rezoluciju).
Sory na podužem postu.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno