Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP > A1
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 01.05.2023., 01:10   #1711
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 4,965
Citiraj:
Autor BlackDwarf Pregled postova
Pa jel ne drzi na optici 7 dana?
Kod mene je 48h (A1 zracna optika (ide po stupovima od javne rasvjete) 1000/500)
__________________
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:128GB, GPUs: 3*RTX 3090 24GB
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:128GB, GPUs: 2*RTX 4090 24GB
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 01.05.2023., 12:49   #1712
jacobbb
Premium
Moj komp
 
jacobbb's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: somewhere
Postovi: 548
Citiraj:
Autor Tumor Pregled postova
Naime, meni se IP adresa resetira svakih 12 sati umjesto svaka 24 stata. Prijevio sam problem u SZK, razgovarao već više puta i oni vide da se adresa resetira svakih 12 sati, ali nemaju pojma zasto.
I meni se isto resetira svakih 12h, uvijek u 12:01 i 00:01.

Zanimljivo da VOIP, TR069 i IPTV se resetira tek kad resetiraš router. Zadnji put sam resetirao router prije 18 dana i u postavkama za sva tri stoji



Dok za INTERNET samo 39min jer se resetirao sad u 12:01

jacobbb je offline   Reply With Quote
Staro 02.05.2023., 01:00   #1713
Tumor
prof.dr. gospodar svemira
Moj komp
 
Tumor's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 383
Do prije tih nekih 2 mjeseca uvijek je bilo 24 sata.
Tako je bilo i na HT ADSL-u koji sam imao prije ove optike.

No ono sto je najbolje i po njihovim sustavima treba biti 24 sata, tako i tehnicar kaze.

Prije nekih 2 tjedna restartao sam router u 00:25.
Ujutro me zove iz tehnicke SZK i kaze da vidi da je kod njih scheduled IP reset u 00:25 iducu noc. Zvao me oko 11:50 ujutro.
Zavrsimo razgovor i naravno u 12:25 se napravi reset IP adrese.

Brijem da je to kod njih neki zesci kurslus, a nemaju pojma zasto.

Malo sam zadnja 2 dana pratio i vidim obrazac:

- kada resetira u 00:40 (vrijeme zadnjeg reseta routera) dobijem IP iz 88.xxx.xxx.xxx rangea
- kada resetira u 12:44 onda je iz 94.xxx.xxx.xxx rangea

Ne znam da li to ima ikakve veze, ali bas cu popratiti slijedecih dana...

Ako to u neko skorije vrijeme ne rijese bit ce baj baj A1 i trazit cu nekog drugog providera.
Nemam namjeru ici "stelati" restart routera i IP adrese (prije posla i poslije posla) kako me ne bi prekidalo dok radim zbog njihovog mutavog 12 satnog reseta. Svi normalni imaju najmanje 24 sata i to mi OK jer si onda nastimam reset u gluho doba noci i bas me briga.
__________________
If you are not paranoid you don't have enough information
Tumor je offline   Reply With Quote
Staro 02.05.2023., 02:08   #1714
softwaremaniac
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2015
Lokacija: Doma
Postovi: 136
A da stave statički IP?
softwaremaniac je offline   Reply With Quote
Staro 02.05.2023., 12:57   #1715
Karlo666
Premium
Moj komp
 
Karlo666's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2010
Lokacija: Kaštel Lukšić
Postovi: 1,434
Citiraj:
Autor Tumor Pregled postova
Do prije tih nekih 2 mjeseca uvijek je bilo 24 sata.

Tako je bilo i na HT ADSL-u koji sam imao prije ove optike.



No ono sto je najbolje i po njihovim sustavima treba biti 24 sata, tako i tehnicar kaze.



Prije nekih 2 tjedna restartao sam router u 00:25.

Ujutro me zove iz tehnicke SZK i kaze da vidi da je kod njih scheduled IP reset u 00:25 iducu noc. Zvao me oko 11:50 ujutro.

Zavrsimo razgovor i naravno u 12:25 se napravi reset IP adrese.



Brijem da je to kod njih neki zesci kurslus, a nemaju pojma zasto.



Malo sam zadnja 2 dana pratio i vidim obrazac:



- kada resetira u 00:40 (vrijeme zadnjeg reseta routera) dobijem IP iz 88.xxx.xxx.xxx rangea

- kada resetira u 12:44 onda je iz 94.xxx.xxx.xxx rangea



Ne znam da li to ima ikakve veze, ali bas cu popratiti slijedecih dana...



Ako to u neko skorije vrijeme ne rijese bit ce baj baj A1 i trazit cu nekog drugog providera.

Nemam namjeru ici "stelati" restart routera i IP adrese (prije posla i poslije posla) kako me ne bi prekidalo dok radim zbog njihovog mutavog 12 satnog reseta. Svi normalni imaju najmanje 24 sata i to mi OK jer si onda nastimam reset u gluho doba noci i bas me briga.
Imaš li pristup Network Monitoring opciji?
Ako da i stoji upaljeno obavezno ugasi jer zna raditi probleme kao u tebe(to nije TR-069 ili TR-369).

Ako nemaš pristup toj opciji negine nabava vlastite router opreme.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
__________________
Pošten trgovac:
1,2,3,
Karlo666 je offline   Reply With Quote
Staro 02.05.2023., 13:57   #1716
Tumor
prof.dr. gospodar svemira
Moj komp
 
Tumor's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 383
Nisam takvu opciju nasao, imam Huawei HG8145V5 koji nije bas krcat opcijama.
__________________
If you are not paranoid you don't have enough information
Tumor je offline   Reply With Quote
Staro 02.05.2023., 19:14   #1717
Karlo666
Premium
Moj komp
 
Karlo666's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2010
Lokacija: Kaštel Lukšić
Postovi: 1,434
Citiraj:
Autor Tumor Pregled postova
Nisam takvu opciju nasao, imam Huawei HG8145V5 koji nije bas krcat opcijama.
Ajd da ušire pojasnim čemu služi ta opcija.
Dakle uređaj ima specificirani url/ip kojeg pingaje ili DNS kojeg querya da bi povremeno provjerio dali je internet veza aktivna.
Zna se dogodit i to često da specificirani IP ili DNS odbiju odgovorit na query ili ping iz X razloga i tvoj uređaj ide u ponovno pokretanje internet veze jer misli da internet veza je pala.
Sasvim je dovoljno da specificirani DNS servis ili IP na backendu imaju zakazani reboot svaki dan da ti radi problem a to je vrlo jasno iz tvog slučaja.

Pametno i bolje rješenje je vlastita modem router oprema tj. GPON ONT + router po želji.


Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
__________________
Pošten trgovac:
1,2,3,
Karlo666 je offline   Reply With Quote
Staro 20.05.2023., 21:31   #1718
extasy
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: st
Postovi: 363
Postala mi je dostupna a1 optika na webu pa me zanima postoji li kakav bolji deal preko prodajnog predstavnika?
Kako doci do dotičnog?
extasy je offline   Reply With Quote
Staro 24.05.2023., 16:12   #1719
murina
Premium
Moj komp
 
murina's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: St
Postovi: 449
Od nedavno nam je firma u novom prostoru, dobili smo A1 optiku (Technicolor cga4236 modem/ruter).

Problem: Wifi veza je više nego duplo brža od žice
Imamo switch na koji smo inače spojeni ali smo probali i uštekati laptop direkt u modem, sa istim rezultatom. Downlad na Wifi ide do 200 Mbps (koliko je i u pretplati), a žica do 100 Mbps. Upload na žicu jedva 20 Mbps. Kabel je Cat5e.
Ima li tko ideju zašto?

__________________
murina je offline   Reply With Quote
Staro 24.05.2023., 18:00   #1720
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,692
Jesi siguran da je baš CGA4236 jer je to cable router > https://www.normann-engineering.com/...color-cga4236/

Da se nisu Lan portovi tog CGA4236 "postavili" u 100 Mb mod rada ?
U specs za Lan portove piše:
"4 GE LAN Ports (1 2.5 Gigabit Ethernet and 3 GE LAN Ports optional)".
Ako je stvarno taj model onda je vjerojatno ovaj 2.5 GB podešen kao WAN ...

Probaj odspojiti sve sa Lan portova, spoji samo Laptop na jedan od GB portova i provjeri jeli link detektiran kao GB, pa onda SpeedTest.


Za žuntu, to njihovo muljanje da uslugu zovu "optički internet" a zapravo te spoje preko coax - a .... autocenzura .....
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 24.05.2023., 20:45   #1721
JuiceBox
Premium
Moj komp
 
JuiceBox's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Keebwork
Postovi: 7,477
Long shot ali da probam i ovdje. Ukratko, kroz Tenju (prigradsko naselje Osijeka) je 2019 prosla A1 optika po betonskim banderama, i cijelo novo Tenje je pokriveno istom. Međutoa, od polovice Tenje su drvene bandere i optika nije prosla jer (odgovor A1) : drvene bandere nisu u vlasnistvu HEP-a pa po njima nemozemo postaviti optiku. HAKOM boli kifla i nezele se mjesati, od A1 ogovor je nemamo info za dalje. Neznam cije bandere po kojima struja ide mogu biti ali to je nebitno, zanima me ima li koja dobra dusa iz A1 na PCE koja ima nekakav inside info, da li i kad bi se moglo nastaviti postavljanje optike jerbo su sve pripizdine u krugu 50 km dobile optiku osim polovice mog sokaka. Hvala.
__________________
The Rich pays to win. The Poor spends to lose.
JuiceBox je offline   Reply With Quote
Staro 25.05.2023., 11:42   #1722
robimarko-bug
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2013
Lokacija: Tenja(Osijek)
Postovi: 1,075
Ja sam sretnik u Tenju koji ima betonske bandere pa imam optiku, iskreno sumnjam da će uskoro provlačiti po drvenim jer te moraju prije ili kasnije sve zamijeniti a sumnjam da A1 ima namjeru 2 puta platiti provlačenje mreže.
robimarko-bug je online   Reply With Quote
Staro 25.05.2023., 11:51   #1723
extasy
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: st
Postovi: 363
Citiraj:
Autor robimarko-bug Pregled postova
Ja sam sretnik u Tenju koji ima betonske bandere pa imam optiku, iskreno sumnjam da će uskoro provlačiti po drvenim jer te moraju prije ili kasnije sve zamijeniti a sumnjam da A1 ima namjeru 2 puta platiti provlačenje mreže.
Kod nas su provukli po drvenim banderama tako da nije neviđeno, nadam se da je malo utjehe.
extasy je offline   Reply With Quote
Staro 25.05.2023., 12:09   #1724
JuiceBox
Premium
Moj komp
 
JuiceBox's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Keebwork
Postovi: 7,477
Citiraj:
Autor robimarko-bug Pregled postova
Ja sam sretnik u Tenju koji ima betonske bandere pa imam optiku, iskreno sumnjam da će uskoro provlačiti po drvenim jer te moraju prije ili kasnije sve zamijeniti a sumnjam da A1 ima namjeru 2 puta platiti provlačenje mreže.
Znam da ti jesi, al ovo s drvenim banderama je ono, glupost malo rec, to je moguce samo u Tenju. Al ajde, nada umire zadnja. Iako, nemaju sto platiti dvaput provlacenje, jednom se postavlja, ostalo je samo izmjestanje s drvene na betonsku ako do tog dodje. Javio se jedan kolega voljan provjeriti moju muku , javim ishod. Unajgorem slucaju cu cimat nekog da napravim point to point...

Citiraj:
Autor extasy Pregled postova
Kod nas su provukli po drvenim banderama tako da nije neviđeno, nadam se da je malo utjehe.
Uff bilo bi idealno, s obzirom da sad tcomu dajem nemalih 26€ za 50mbit, optika bi sjela kao kec na 10ku taman da je i duplo skuplja.
__________________
The Rich pays to win. The Poor spends to lose.
JuiceBox je offline   Reply With Quote
Staro 25.05.2023., 12:13   #1725
robimarko-bug
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2013
Lokacija: Tenja(Osijek)
Postovi: 1,075
Slažem se, to je idiotarija i to teška.
robimarko-bug je online   Reply With Quote
Staro 25.05.2023., 15:06   #1726
deda.cro
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2009
Lokacija: Sesvete
Postovi: 120
Citiraj:
Autor JuiceBox Pregled postova
Long shot ali da probam i ovdje. Ukratko, kroz Tenju (prigradsko naselje Osijeka) je 2019 prosla A1 optika po betonskim banderama, i cijelo novo Tenje je pokriveno istom. Međutoa, od polovice Tenje su drvene bandere i optika nije prosla jer (odgovor A1) : drvene bandere nisu u vlasnistvu HEP-a pa po njima nemozemo postaviti optiku. HAKOM boli kifla i nezele se mjesati, od A1 ogovor je nemamo info za dalje. Neznam cije bandere po kojima struja ide mogu biti ali to je nebitno, zanima me ima li koja dobra dusa iz A1 na PCE koja ima nekakav inside info, da li i kad bi se moglo nastaviti postavljanje optike jerbo su sve pripizdine u krugu 50 km dobile optiku osim polovice mog sokaka. Hvala.

Imao potpuno istu situaciju, s tim da sam ja bio sretnik koji je dobio optiku, a nećaci nisu.
Nakon hrpe poslanih mailova hakomu, A1, hepu, konačno su nakon 2,5 godine hepovci promijenili stupove i A1 završio posao.
Najsmješnije je što datum završetka projekta nikome ne znači niti koliko crno ispod nokta.
Svi osim hepa su bili ljubazni, ali efikasni kao pokvarena žarulja u mračnoj sobi. Hepovci su slali odgovor, bit će završeno kad bude završeno.
deda.cro je offline   Reply With Quote
Staro 25.05.2023., 15:16   #1727
Newmie
Premium
 
Datum registracije: Aug 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,362
Ima netko problema s netom i TV-om danas? Od jutra nemam Interneta, zapadni dio Zagreba.
Newmie je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2023., 09:14   #1728
murina
Premium
Moj komp
 
murina's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: St
Postovi: 449
A1 - ex Vip (Optika)

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Jesi siguran da je baš CGA4236 jer je to cable router > https://www.normann-engineering.com/...color-cga4236/

Da se nisu Lan portovi tog CGA4236 "postavili" u 100 Mb mod rada ?
U specs za Lan portove piše:
"4 GE LAN Ports (1 2.5 Gigabit Ethernet and 3 GE LAN Ports optional)".
Ako je stvarno taj model onda je vjerojatno ovaj 2.5 GB podešen kao WAN ...

Probaj odspojiti sve sa Lan portova, spoji samo Laptop na jedan od GB portova i provjeri jeli link detektiran kao GB, pa onda SpeedTest.


Za žuntu, to njihovo muljanje da uslugu zovu "optički internet" a zapravo te spoje preko coax - a .... autocenzura .....
Hvala na odgovoru

Model name: CGA4236TCH1
Užasan je modem, prespor za išta prčkat po njemu. Spojen preko coax-a
Da ne remetim kolege u radu, probat ću preko vikenda ovo što si napisao pa javim

edit:

Jeli ovo nesto na tragu?

__________________

Zadnje izmijenjeno od: murina. 26.05.2023. u 09:19.
murina je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2023., 11:40   #1729
Incre_Dible
Premium
Moj komp
 
Incre_Dible's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2009
Lokacija: ZG
Postovi: 150
Citiraj:
Autor murina Pregled postova
Hvala na odgovoru

Model name: CGA4236TCH1
Užasan je modem, prespor za išta prčkat po njemu. Spojen preko coax-a
Da ne remetim kolege u radu, probat ću preko vikenda ovo što si napisao pa javim

edit:

Jeli ovo nesto na tragu?

Link se uhvatio na 100M zato i neide više žično.. Najčešće su problemi 100M swichevi ali je čudno da i komp direktno se spoji na 100M. Provjeri na računalu na koliko mrežna kartica radi 100M ili 1Gbps.
Pod network adapters-> Advanced network settings -> Ethernet -> Link speed
Incre_Dible je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2023., 12:56   #1730
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,692
Vidiš da je 100 umjesto 1000, prvi Lan (ako nije onemogućeno kroz postavke) bi trebao moći i 2500.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 26.05.2023., 21:57   #1731
murina
Premium
Moj komp
 
murina's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: St
Postovi: 449
Glup sam Testirao sam sa nekim prastarim laptopom kad sam spojio direkt.
Potražit ću gdje je ograničena brzina, baš je iritantno spor u sučelju, browser javi da je možda non responsive ali odvrti kad kliknem wait . Zašto je brzina uopće ograničena
__________________
murina je offline   Reply With Quote
Staro 27.05.2023., 11:11   #1732
extasy
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: st
Postovi: 363
Citiraj:
Autor murina Pregled postova
Glup sam Testirao sam sa nekim prastarim laptopom kad sam spojio direkt.
Potražit ću gdje je ograničena brzina, baš je iritantno spor u sučelju, browser javi da je možda non responsive ali odvrti kad kliknem wait . Zašto je brzina uopće ograničena
Ukoliko su Gbit interfaceovi sa obje strane problem je u kabelu/negotiationu, ukoliko nisu Gbit interfaceovi sa obje strane problem je u tome
extasy je offline   Reply With Quote
Staro 27.05.2023., 12:22   #1733
nub
PREMIUM
Moj komp
 
nub's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2014
Lokacija: zg
Postovi: 2,084
Citiraj:
Autor extasy Pregled postova
Postala mi je dostupna a1 optika na webu pa me zanima postoji li kakav bolji deal preko prodajnog predstavnika?
Kako doci do dotičnog?
I mene ovo zanima...

Znači samo za net (Turbo internet) na webu nude (uz ugovor na 2 godine) 6 mjeseci za kunu, ostatak 27,74€. Tu je još i njihova indeksna klauzula pa bi moglo ispast i više od tih 27,74€/mj.

Ima li povoljnije opcije?
nub je offline   Reply With Quote
Staro 27.05.2023., 13:40   #1734
kopija
DIY DILETANT
 
kopija's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Čistilište
Postovi: 3,121
Citiraj:
Autor extasy Pregled postova
Ukoliko su Gbit interfaceovi sa obje strane problem je u kabelu/negotiationu, ukoliko nisu Gbit interfaceovi sa obje strane problem je u tome

Ja sam se danima mučio s time, nikako stabilno Gbit konekciju uspostavit.
Onda sam u nastupu očaja zidnu LAN utičnicu zarotirao za 180 stupnjeva.
Sucess!!!
kopija je offline   Reply With Quote
Staro 29.05.2023., 09:07   #1735
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,692
Znači da utičnica nije dobra, sad se uspiju spojiti svih 8 kontakata pa se ostvari Gb link.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 29.05.2023., 11:18   #1736
gunther
Premium
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,340
Bok dečki!

Imam peripetije s A1, a negdje sam na forumu vidio da se pričalo o tome!

Ovako, prije 2 i pol mjeseca dogovorio sam s A1 uvađanje optike, ali optička mreža je od HT i treba nešto sanirati, a to se nikako ne sanira. PA svako malo zovem A1, oni vele da bude skoro, da i HT ima rokove koje mora poštivati, ali ništa...

E sada, mislim da sam tu na forumu pročitao da je HAKOM donio neki propis da operater mora isporučiti uslugu u roku mjesec dana, a nakon toga plaća neke penale na dnevnoj bazi.

Je li to točno, i ako je, koji je to članak na koji se mogu pozvati?

Hvala!

\o/\o/
__________________
AMD Ryzen 5900X; Gigabyte Aorus X570 Elite; Corsair Vengeance RGB Pro SL DDR4 2X16 Gb 3600 Mhz; AMD Radeon Gigabyte 7900 XTX; SSD Patriot Viper VP4300 PCIe m.2 GEN4 2 Tb;Lian Li 011 Dynamic EVO; LG C2
gunther je offline   Reply With Quote
Staro 29.05.2023., 16:35   #1737
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,692
Ima posebna tema za te penale pa potraži i pročitaj.

Moram te razočarati jer mislim da penali vrijede kada je usluga već uvedena pa crkne pa ne poprave u odr. roku,
nisam siguran da vrijede kada uslugu tek treba uvesti (mada je / možda na nekom papiru napisan "okvirni" datum uvođenja).
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 01.06.2023., 11:37   #1738
exzzy
Premium
Moj komp
 
exzzy's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2014
Lokacija: Zagreb
Postovi: 843
Kolko treba ovima da pokrenu uslugu nakon postavljanja infrastrukture. Kod mene je optika povučena sa ulice na kuću prije valjda više od 3 mjeseca, usluga još nije dostupna i nitko ništa ne zna. A1 šalje na HAKOM, oni ne odgovaraju...

Sent from my RMX2001 using Tapatalk
__________________
exzzy je offline   Reply With Quote
Staro 01.06.2023., 11:55   #1739
rocka11
Premium
 
Datum registracije: Mar 2020
Lokacija: Dubrovnik
Postovi: 27
Citiraj:
Autor exzzy Pregled postova
Kolko treba ovima da pokrenu uslugu nakon postavljanja infrastrukture. Kod mene je optika povučena sa ulice na kuću prije valjda više od 3 mjeseca, usluga još nije dostupna i nitko ništa ne zna. A1 šalje na HAKOM, oni ne odgovaraju...

Sent from my RMX2001 using Tapatalk
Bok, Zagreb? Koja ulica?

Poslano sa mog SM-S911B koristeći Tapatalk
rocka11 je offline   Reply With Quote
Staro 01.06.2023., 20:47   #1740
exzzy
Premium
Moj komp
 
exzzy's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2014
Lokacija: Zagreb
Postovi: 843
Nije, Dugo Selo

Sent from my RMX2001 using Tapatalk
__________________
exzzy je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na