|
|||||||||||
|
|
#241 |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Meni je Gemini napisao: Prebacivanje 350 TB podataka preko 1 Gbps (Gigabit po sekundi) veze je ozbiljan pothvat koji u idealnim uvjetima traje više od mjesec dana. Evo detaljnog izračuna i faktora koji utječu na brzinu. Matematički izračun Prvo moramo uskladiti mjerne jedinice. Podatke mjerimo u bajtovima (B), a brzinu mreže u bitovima (b). 1 bajt=8 bitova. Ukupno bitova: 350 TB×1024×1024×1024×1024×8=2,814,749,767,106,560 bita. Brzina u sekundi: 1 Gbps=1,000,000,000 bita/s. Ukupno sekundi: ≈2,814,750 sekundi. Vremenski okvir (100% iskoristivost): Jedinica Vrijeme Dani ~32.5 dana Sati ~782 sata Realni scenarij (Protokolarni trošak i gubici) U stvarnom svijetu nikada nećete postići teoretskih 100% brzine linka zbog TCP overhead-a (zaglavlja paketa), latencije i mrežne opreme. Realno je očekivati oko 80-90% iskoristivosti. Pri 80% efikasnosti (800 Mbps): Trebat će vam oko 40.7 dana. Ključni faktori koji mogu usporiti proces Broj datoteka: Milijun malih datoteka (npr. slike od par KB) prebacivat će se drastično sporije od nekoliko ogromnih datoteka zbog konstantnog "rukovanja" (handshake) protokola za svaku datoteku. Brzina diska: Ako izvor ili odredište koriste klasične HDD-ove, oni mogu postati usko grlo pri čitanju ili pisanju, pogotovo ako se radi o nasumičnom pristupu podacima. Mrežno opterećenje: Ako se taj 1 Gbps link dijeli s drugim korisnicima ili servisima, vrijeme se proporcionalno povećava. Savjet za prijenos S obzirom na to da se radi o preko 30 dana neprekidnog rada, preporučuje se: Korištenje alata koji podržavaju nastavak (resume) nakon prekida (npr. rsync, rclone ili specijalizirani Managed File Transfer alati). Ako je fizički moguće, razmislite o slanju diskova poštom (tzv. "Sneakernet"). Za 350 TB, kurirska služba bi bila stotinama puta brža od 1 Gbps linka. Želite li da izračunamo koliko bi vremena uštedjeli ako biste koristili 10 Gbps link ili neku drugu brzinu?
|
|
|
#242 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Meni je nevjerojatno... Da uzmem obican kalkulator, dobit cu odgovor na pitanje... Ali kad god postavim pitanje ovim laprdalima, dobijem tocno to - puno laprdanja... Ko da mene briga sta on laprda, zelim da mi izracuna i da izracun ko sto bi mi kalkulator dao, a ne da mi raspisuje i pametuje sve sto treba i ne treba... I doslovno uvijek moram gledat ta laprdanja, na kraju vise nemam volje uopce... Onako, ko da imas nekog kolegu kojeg kad god nesto pitas, on krene laprdat sve u 16, a nikako da ti da odgovor... U stilu - de pajdo, kolko je ono budzet za XYZ, treba mi da slozim ponudu... A ovaj krene pol sata laprdat sta je to budzet, kako najlakse optimizirati ponudu, itd... A pito sam jednostavnu informaciju, odgovor treba biti kratak i koncizan sa informacijom koju sam trazio u jednoj recenici...
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#243 | |
|
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Citiraj:
Sorry stari, nedavno si mi prodao dva diska i sve 5, a rekao bi ti to i na pivi. S diplomom FER-a i takvim mindsetom nećeš vidjet širu sliku jedno duže vrijeme čini mi se. |
|
|
|
|
|
|
#244 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Sa diplomom FERa sam studirao neuronske mreze (jeziga, studirao sam automatiku gdje itekako imamo primjenu NN), tako da znam malo siru pozadinu o cemu se radi i princip rada... A ovo za siru sliku, ne znam kako da odgovorim... Vidi se da nisi bas pratio moje postove zadnjih 30ak godina po usenetu i forumima...Sa preko 25 godina profesionalnog iskustva u IT bransi i nakon sto sam vidio koliko krive rezultate dobijam na osnovne upite, nemam nikakve vizije da ce biti ista bolje... Probao sam puno puta koristiti laprdala, stvarno jesam... Ali no go, sve krivo i naopako... Iz moje perspektive, ovakva lakoma upotreba AIja nosi ogromne rizike kojih je svjesna jako mala kolicina ljudi, a otud i naslov ove teme i sve sto tu pisemo... Usput, prodajom hardvera se bavim iz gusta, a ne zato jer od toga zivim... ![]()
|
|
|
|
#245 | |
|
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Citiraj:
Meni Gemini isto kaže 46 dana, očigledno si na nekoj "crnoj listi" LLM-a ![]() |
|
|
|
|
|
|
#246 |
|
Premium
|
|
|
|
#247 |
|
Premium
|
Isto tako se ja svojom strukom bavim 25 godina, a implementacija AI-a u radnu svakodnevicu mi također dođe iz gušta. S tim da mi donosi dobranu uštedu vremena za neke trivijalne poslove, a plačen sam po učinku. You do the math. |
|
|
|
|
|
#248 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Sto se tice onog upita za prijenos 350TB - to je meni u opisu posla, klijent sa kojim suradjujem ima neke korisnike koji imaju i po 5PB podataka... Tako da, ako mi jedno jako jednostavno pitanje da onakav odgovor, a iz iskustva znam da za 2 dana jedva da mogu prenijeti 1TB, onda tu nesto gadno ne stima... Usput, 80% efikasnost koju navodi je debelo precijenjena... 30-40% ako dobije preko public linka, to je puno previse... Mozemo tu sad naklapat o lose slozenim mrezama, itd, no to je realnost sa kojom se stalno susrecem... ![]()
|
|
|
|
#249 | |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Citiraj:
Danas pod "inženjering" svašta potpada, "AI" je odličan u IT u kojem je kriterij za kvalitetu već dulje vremena na ekstremno niskim granama. Ozbiljan inženjering (ne IT) ne podnosi toliko loše rezultate rada. Često kažem da se avioni projektiraju na sličan način kao razni web servisi, primjenom sličnih principa i prioriteta, to bi bila kiša aviona, cijeli dan, svaki dan. Ja neću nikome docirati, neka radi svatko kako smatra da treba. Samo budite svjesni u čemu sudjelujete.
|
|
|
|
#250 |
|
Premium
|
Da ne ulazim u problematiku mog posla, ali sigurno ga ne koristim da mi kaže koliko armature moram stavit u neku betonsku gredu/ploču/stup. Koristim ga za pripremu podloge koju dobijem od arhitekta (glavni projekt za građ. dozvolu). Znači čišćenje iste od kota, namještaja, instalacija i sličnih stvari dok ne dobijem "čist" nacrt konstrukcije na kojem onda raspoređujem armaturu (koju nije izračunao AI, nisam lud lol). Znači pokušavam ga implementirat za takve trivijalne poslove na koje trošim 50% radnog vremena da mi 100 klikova automatizira u jedan. Čistu građevinsku "fizikaliju" od proračuna i polaganja armature u oplatu na nacrtima radim isključivo ja. Ali drago mi je da me upozoravate da ne želite da vam koja greda padne na glavu. ![]() |
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#251 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Nevjerojatno je da godine gospodnje 2026. se takvi nacrti i dalje ne dobivaju u slojevima tako da se pojedini dijelovi nacrta mogu jednostavno izolirati. U moje vrijeme u brodogradnji je škuža bila da mora biti pdf pošto svi koriste neki drugi format, ali moj dojam je bio da je bila uglavnom ništa nego pakost. Puno previše raznih podizvođača i nimalo bratske ljubavi. U svakom slučaju, prebiranje po takvim nacrtima je stvarno kretenski posao.
|
|
|
#252 |
|
Premium
|
Konačno normalan komentar. Da, u Autocad-u se lako isključi gašenjem layera to sve navedeno iz prijašnjeg posta. To je u slučaju kada je podloga kvalitetno napravljena. Onda ti AI ne treba. Kad je podloga loša i u istom layeru su mi stolarija i opis veličine otvora i namještaj. Kad ugasim taj namještaj nemam onda otvore i slično. A takvih situacija je mnogo. Tu python skripta može očistit nacrt do konstrukcije u poprilično uporabljivu podlogu za armaturu. Ali Autocad je sam po sebi "alat" koji je bio revolucionaran prije 30 godina kada je zamijenio izradu tehničkih nacrta na paus papiru olovkom, pa kasnije tuširanje tih istih nacrta rapidografima. Mogao si si dozvolit da progriješiš, obrišeš, zamijeniš nešto i slično - revolucija za ono doba. Autocad je na žalost više manje ostao i dalje 2D alat koji zamjenjuje tehničko crtanje rukom kao takvo. Ima nekih verzija Autocada koji nisu puko 2D crtanje, ali u HR to skoro niko ne koristi jer je skupo i kooperanti ne koriste to isto pa nisu kompatibilni. Zato je tu BIM software (Building information modeling), alati kojima se zgrada modelira u 3D okruženju sa svim svojim dijelovima, uključujući konstrukciju koja ima svoje atribute (beton, čelik, drvo) i završni slojevi (termo izolacije, limovi, staklo, nenosive pergole i slično). Oni su prisutni na HR tržištu, najčešće u tehnički naprednijim uredima (Archicad, Revit, Allplan). E tu leži prava moć AI alata. Dat ću konkretan primjer. Archicad i Revit su više arhitektonski alati, dok je Allplan i arhitektonski, a ima i moćan inženjerski dio za izradu armaturnih nacrta svih vrsta. Pod svih vrsta mislim na montažne betonske konstrukcije i monolitne betonske konstrukcije. Montažne su one kod kojih se nosivi elementi zgrade betoniraju u nekom pogonu (Beton Lučko, Zagroje Tehnobeton, Međimurje PMP i slične firme). Arhitekt izprojektira montažnu halu u nekim gabaritima, ali građevinari rješavaju detalje spojeva i geometriju istih, te armiranje tih nosača. Rješavanje tih detalja je inače krvav posao u 2D okruženju (Autocad+Armcad). Allplan od verzije 2024 ima add-on Python Parts koji je kompatibilan sa custom made skriptama (koje napraviš uz pomoć AI-a) gdje ti rješavanje geometrije detalja bude poprilično automatizirano i 10 puta točnije od tvoje 2D skice u Autocadu. A kod monolitnih konstrukcija (betoniraju se na gradilištu), Allplan ima mogućnost automatskog polaganja armature u pločama oko manjih otvora (to se ne računa, nego su normirani promjeri armature za takve stvari), te niza sitnica da ne ulazim previše u problematiku. To je ukratko primjena AI-a u mojoj struci. Evo i primjer jednog takvog detalja montažne konstrukcije gdje se 5 nosača spaja u jednoj točki. Recimo u 2D okruženju pogriješiš za 5cm u duljini nosača od ukupno 25m, onda imaš 20 tona betonskog smeća jer je totalno neupotrebljiv za bilo šta drugo. https://freeimage.host/i/qKRlfxs https://freeimage.host/i/qKRlqWG Zadnje izmijenjeno od: Piksa. 23.02.2026. u 20:57. |
|
|
|
|
|
#254 |
|
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Vrhunski Sci-fi. Ili realnost? |
|
|
|
|
|
#255 | |
|
Premium
|
Citiraj:
|
|
|
|
#256 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Vjerujem da si cuo pricu o partiji saha izmedju ChatGPT i Atari Chessa iz 1979? Gdje je Atari Chess pomeo ChatGPT? ![]()
|
|
|
|
#259 |
|
Premium
|
Jel ti ozbiljno misliš da neko ko drka po nacrtima i kalkulacijama 25 godina ne zna iskontrolirat neko rješenje koje izgenerira AI? Ja bi to nazvao "obrnuto inženjerstvo" i to uopće nije nov termin. |
|
|
|
|
|
#260 |
|
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
U mojoj glavi se vrti pitanje, ako zamjenimo inženjerski posao sa AI-jem, jel to smrt inovativnosti? Inženjering je usko vezan sa znanosti, a AI generira samo one ideje koje su istrenirane na postojećim podacima. U big techu svi se kunu kako će AI zamjeniti inženjere - to bi onda značilo da smo dosegli plafon i da originalna misao više nije bitna? Ili zdravoseljački - j*beš takve "inženjere" . |
|
|
|
|
|
#261 |
|
Premium
|
Mi sa brdo iskustva smo jedna prica... Mene vise brinu juniori koji nemaju pojma kako iskontrolirati svoj rad...
|
|
|
#262 | |
|
Premium
|
Citiraj:
|
|
|
|
#263 |
|
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Točno, i onda ekipa želi zamjeniti inženjere sa procesom koji nikad neće generirati ništa originalno. Jesi onda dobio bolji inženjering ili istrenirane majmune "monkey see monkey do"? |
|
|
|
|
|
#264 |
|
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Koristim cgpt redovito (svakih par mjeseci lol) za kojekakve proracune koje ne koristim bas jako cesto, makar ja to sve na kraju i provjerim. Barem postupak koji cgpt izbaci ne bi trebalo biti tesko pregledati. Ako znas sto ocekivati, ne bi trebao ni puno vremena izgubiti. Koristio sam ga i za provjeru nekih konstrukcija i naprezanja u celiku, paralelno sa simulacijama u nastran-u, pa za unapredjenje dizajna i sl. Necu lagati, dao mi je neke ideje koje sam kasnije ubacio u dizajn. Radilo se o nekim transportnim okvirima koji su morali zadovoljiti odredjene sigurnosne norme i neke g sile u transportu. Barem sanity check bi trebao biti obvezan, a ne slijepo vjerovati svemu sto AI izbaci van. Iskreno, ja bi mogao i bez AI-a. Cesto ga se i ne sjetim pitati misljenje. Workflow mi zapravo ne ovisi o njemu i nece me uciniti turboproduktivnim kao mozda nekog developera koji pise kod. Zasad mi AI jos nije postao zadnja slamka spasa ili "uvjet" da ostanem na svom radnom mjestu.
|
|
|
|
#265 |
|
Premium
|
Ekipa, ajmo se malo vise orjentirat na to gdje mozemo iskoristiti ova statisticka laprdala... Mene ozbiljno zanimaju use caseovi gdje se to da iskoristit kvalitetno... Do sada smo ustanovili da treba uvijek obaviti kontrolu rezultata i da nije za vjerovat na slijepo tom cudu... Znamo mane, znamo princip rada... Ali dovraga, brdo ljudi to koristi za nesto! Mene zanima za sta oni to koriste! I ja bi rado to koristio, ali ozbiljno ne znam za sta to koristit...
|
|
|
#266 |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Dali ste mi ideju, ali moram naći vremena za nju. Daklem, kada odeš na egrađanin i zatražiš ispis staža, naš vrli HZMO ti ne napravi kumulativan zbroj svog tvog staža. To je priličan problem ako si radio kod više poslodavaca jer si kod svakoga radio x godina, y mjeseci i z dana, pa dobiješ npr. 30g, 57 mjeseci i 754 dana. Sve to skupa zbrojiti nije problem, ali ima dosta kalkulacija kada to trebaš pretvoriti u 'normalan' staž jer mjesec ima 30 dana, godina ima 12 mjeseci. Volio bih napraviti 'pretvarač' takvih zbrojeva u 'normalan' staž.
|
|
|
#267 | |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Citiraj:
Niti 5 minuta s postavljanjem na GitHub...
|
|
|
|
#269 | |
|
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Citiraj:
![]()
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 22TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 AMD Ryzen 5 7600 | Scythe Kotetsu SCKTT-1000 | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 64GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x8TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic SSR-550PX |
|
|
|
|
|
|
#270 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2004
|
Filtriranje podataka. Generiranje loše umjetnosti, bilo video ili audio formata |
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|