|
![]() |
#24392 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#24393 |
al se nekad dobro jelo...
Datum registracije: Jan 2003
|
Narucio Dunlop Wintersport 5, hvala HAKu :-D . Nedavno sam kupio auto i planiram mijenjati ljetne/zimske kotace (klasika), ali razmisljam i o slijedecoj varijanti: Zimske + Ljetne cjelogodisnje. Zasto? Mislim da su s ljetnima najopasnije situacije kad je mokro i/ili neuobicajeno hladno. Kad je sve suho + optimalne temperature, tada sve gume imaju dobre karakteristike. Michelin je prije godinu-dvije izbacio CrossClimate, cjelogodisnje gume na ljetnoj bazi (inace su cjelogodisnje temeljene na zimskima i malo razvodnjene tako da "love" i po suhom/toplom). Performanse Michelinki su 99% u rangu ljetnih guma, a daju dodatnu sigurnost i najvaznije, fleksibilnost izmjene ljetnih-zimskih. Ako u 9. mjesecu naidje hladna fronta i na 3 dana padnu temperature, opet vozim sigurnije nego na ljetnima. Kakva su vasa razmisljanja?
![]() |
#24394 | |
gadget freak
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#24395 |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
Takva da kupis pravu ljetnu i pravu zimsku i miran si. Kakva hladna fronta. Nece zahladiti iz 15 na -5. Ako i da biti ces spreman jer ces to cuti 2 tjedna prije. Nema te cjelogodisnje koja ce zamjeniti ljetnu. Poslije ce ti biti zao zasto nisi uzeo pravu ljetnu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24396 | |
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
Citiraj:
Kani se all season guma, jedino ako si teski penzic, bojis se snijega a ljeti zavoja. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24397 |
Premium
Datum registracije: Jul 2015
|
U fazi sam kupovine zimskih guma (225/60R18). Planiram kupiti premium marku (GY, Michelin, Dunlop, ..). Naginjem što boljem držanju na mokrom. Da li je svejedno koju marku kupim ili je iz nekog razloga dobro da odaberem neku gumu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#24398 | |
|
Citiraj:
No, evo o kojoj gumi pricam: http://www.tyrereviews.co.uk/Article...me-changer.htm All-Season guma koja je po TÜV mjerenjima na suhom identicna ljetnoj premium gumi, po mokrom i nizim temperaturama je cak i bolja od premium ljetne gume. Zimi je (ocekivano) slabija od zimske, no svejedno upotrebljiva. Djeluje mi primamljivo voziti na takvoj "all season" gumi dok ne dodje razdoblje snijega i/ili konstantne niske temperature. U HR kao i vecini EU su odredjeni datumi kada se mora voziti na ljetnim/zimskim. Ekstreman primjer: od 1.11. moram u Austriju na zimskim gumama, iako moze biti 20C i suho/mokro.
Zenfone 9 | Zephyrus M16 | HP Chromebook X2 | Tesla Model Y LR Zadnje izmijenjeno od: CatKiller. 07.10.2016. u 22:24. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24399 |
Lika u mom srcu
|
Da, svasta papir trpi. Marketing je zajebana stvar. Znaci dobivas klasicnu allseason gumu, ali eto tu reklamiraju da je bolja ljeti, ali je opet zimi teski burek. Ne moze zimsku gumu zamijeniti nikakav cross climate i slicne marketinske fore. A niti pravu ljetnu "premium" sto im god to znacilo, jer premium moze biti svaka po cijemi, a kojom ljetnom gumom su usporedjivali drzanje? |
![]() |
![]() |
![]() |
#24400 | |
|
Citiraj:
Slazem se s tobom da zimi cjelogodisnja nema sto traziti kraj prave zimske gume, ali ako mogu bez penala zamijeniti ljetnu cjelogodisnjom, to mi se ne cini losim.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#24401 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Heh, energy plus nije nikakva referenca za dobru ljetnu gumu. To je tvrda guma s niskim otporom kotrljanja, to jest takve smjese da može okrenut duplu kilometražu nego bilo koja druga. Al zato pate performanse po mokrom, bučna je, nema pretjerano puno gripa ni na suhom. Inače ne vidim poantu imati cijelogodišnju i zimsku. Kupi poštene ljetne i zimske gume i gotovo. Pa nije po ljeti 10 stupnjeva, ako ikad i je ispod 20 onda je svejedno asfalt ugrijan. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24402 |
Guest
|
Tko se voza na uskim gumama? Kupio nedavno Clio Grandtour, prednji pogon, težak nos, diskovi samo sprijeda... Trenutno je na njemu Sava 165/65, došle s autom, relativno su nove. Planirao sam na njima prezimiti, ali predomislio sam se. Smeće su. Na mokrome u oštrom zavoju idu samo ravno čim se dodirne kočnica. ![]() Ima li smisla ulagati u kvalitetne zimske 165/65 R15 gume ili da mijenjam i dimenziju? Vozim često preko Biokova, znači samo uzbrdo-nizbrdo i zavoj na zavoju. Po suhom i mokrom, snijeg me ne zanima. Istu dionicu sam prešao bezbroj puta u svemu od Golfa 2 do kamiona i ovo su prve gume kojih se bojim ko vrag tamjana. Doduše, nisam nikad ovoliko vozio na Savi, ni na 165-ici. Mislim da je iduća tvornička dimenzija 185/60 R15. To bi trebalo džati, ali nemam ju u prometnoj. ![]() |
![]() |
![]() |
#24403 |
Premium
Datum registracije: Mar 2010
|
Nije problem u širini već u bočnom držanju Save (mislim na S3) po mokrom ili od magle zarošenoj cesti. Imao sam S3 u dimenziji 185/65r14 (također težak prednji kraj - 1.9 TDI, ali diskovi na svim kotačima) i auto je također pokušavao produžiti ravno na oštrim zavojima iako su brzine bile do 30 km/h ![]() Sad, s Conti TS 850 u istoj dimenziji toga više nema, odnosno isto se događa pri 15-20 km/h većim brzinama (klizanje preko nosa, mućenje elektronike je puno manje izraženo) što je ok rezerva jer ionako lakat zavoje nitko ne vozi brže od 30-35 km/h. Ako ti je jedna od tvornički propisanih dimenzija 185/60r15 onda nemaš problema s upisivanjem dodatne dimenzije u STP (barem je tako bilo prije), a koliko vidim trenutno se novi Conti TS860 u toj dimenziji kreće oko 500 kn (malo je jeftiniji od TS850) no provjeri prije kakva je guma jer je novi model. EDIT: Kako nisi napisao koje felge imaš (ET, širina i dr.) ovdje imaš tablicu guma koje mogu ići na pojedinu dimenziju (širinu) felge, a ovdje kalkulator s grafičkim prikazom dimenzija guma/naplatak pa se zabavi malo ![]() Zadnje izmijenjeno od: bertone. 08.10.2016. u 08:09. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24404 |
Guest
|
Nisam skidao kotače, ali trebalo bi sve biti original. Tj. felge su valjda 5.5J R15, a dimenzije gume 165/65 i 185/60. Ma kupit ću širu, isto koštaju. ![]() |
![]() |
![]() |
#24405 |
Lika u mom srcu
|
Uzmi siru preporodit ces se po pitanju drzanja. Sava je drek po mokrom. Ma drek ke opcenito. I da se vratim gore na catkillera, michelin energy kao eferenca za premium ljetnu gumu ROFL Pa to je valjda jedna od najgorih ljetnih guma i nije tesko biti jednako los. Kako sam ti rekao, papir svasta trpi. Te cross climate ce sigurno biti ok ljeti, kao i svaka all season, ali zima ce biti koma. Znas i sam kad si vozio vec takve gume, sto ti imam pricat. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24407 |
Premium
Datum registracije: Feb 2010
|
Kad je već riječ o gumama, jel može preporuka zimskih u dimenziji 195/65 R15? Cijena do 500kn (naravno po gumi ![]() Ono što mi je u izboru su : Continental WC TS 850/860 Good Year UG 9 Nokian WR D4 Dunlop Winter Sport 5 Jel svejedno šta kupim od ovoga ili imate nešto drugo za preporučiti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24408 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24411 |
Guest
|
Bio sam u 4 radionice, na telefonu imaju sve premium marke na lageru, a kad dođem eto "baš" u toj mojoj dimenziji nemaju trenutno ništa nego Savu i još jednu gumu. Kod prvoga bila Sava i UG9, pa Sava i Barum, Sava i Fulda, i čini mi se Sava i Uniroyal kod zadnjega. Odvezao sam se na kraju sa Fuldom, jer je tu bila najmanja gužva. ![]() |
![]() |
![]() |
#24412 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() PS. Nisam nikad tražio gume tako da sam obilazio vulkanizere... odabrao sam jednog i poslo im mail s upitom željene dimenzije i 1-3 modela (proizvođača), on mi odgovori u roku 15 minuta da li imaju u poslovnici ili trebaju dopeljati s svog centralnog skladišta i koje su cijene... ja odaberem jednu od ponuda i ako trebaju dopeljati s skladišta nazovu me kad stignu u poslovnicu i onda je na meni da se dokotrljam do njih... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24413 | |
Lika u mom srcu
|
Citiraj:
Javi koliko su bucne ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24414 |
Guest
|
Nije pao snijeg, ali temperature su se strmopizdile u zadnja dva dana i pada stalno kiša. Jutros nula stupnjeva na Biokovu, 5°C kod mene u garaži. Plus, nekih popusta ima preko granice. Tipa: 25% do 15.10. na nove gume, nisu prošlogodišnji modeli. Pa narod navalio. Samo ne znam zašto im se žuri kad ionako svi uzimaju po dvije Save, a na njima najmanja ušteda. ![]() Četiri Fulde Kristall Montero 3 (185/60/15), četiri ventila, montaža i balansiranje, provjera geometrije kotača, i 4 kave... sve skupa sam platio 1299 kuna. Pa rekao bi da su nečujne. ![]() Pitaj me opet za mjesec dana. ![]() |
![]() |
![]() |
#24416 | |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
CatKiller: http://www.tyrereviews.co.uk/Article...-Tyre-Test.htm Citiraj:
http://www.tyrereviews.co.uk/Article...-Tyre-Test.htm
![]() |
![]() |
#24417 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24418 | |
|
Citiraj:
Thx Vuci i ostalima na inputima. Izvuci cu temu iz naftalina za 2 - 3 god kad ce mi trebati nove ljetne. Do tad uhodani ljetno-zimski combo.
![]() |
![]() |
#24419 |
Lika u mom srcu
|
Bravo, vidis i sam da je to ni vrit ni mimo ili kako se kaze. Zera bolja ljeti, losija zimi, ili obrnuto, kompromis negdje mora biti. Meni michelinke zimske nisu nesto, a kamoli all season da im budu dobre |
![]() |
![]() |
![]() |
#24420 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Datum registracije: Aug 2005
|
što bi ja sebi mogao uzet u vulkalu ili negdje za 225/60/R16 vrlo nezahvalna dimenzija ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|