|
|||||||||||
|
|
#181 | |
|
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
Al ekipa misli da je posao software inženjera pisanje todo list aplikacija i kalkulatora pa eto zašto zapošljavati programere kad to može odraditi AI ![]() |
|
|
|
|
|
|
#182 | |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Uostalom, nije li inteligencija sposobnost rjesavanja novih problema? Parkiranje je novi problem jedino dizajneru algoritma, a ne samom programu koji ima algoritam kojeg prati... Sto se tice usporedbe Elize i Claudea, svidja mi se kao usporedba... No te dvije bombe, i dalje rade potpuno istu stvar - unistavaju i ubijaju... Nema nista razlicito u njima, nema nikakve 'revolucije', ima samo 'evolucije'...Mozak nije fizika...
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#183 | |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Citiraj:
Niš me ne slušaš . Upravo i je stvar u tome da tu nema inteligencije ali odrađuje stvari za koje je do sada trebala inteligencija. Tu je revolucija koju svi ignoriraju, računala i softver koji funkcionira na čisto sintaktičkim principima mogu obaviti stvari za koje je do sad bio potreban inteligentan agent. Umjesto da se divimo ljudima koji su to napravili mi pričamo pizdarije o tome kak je LLM postao pametan kao četvrtaši i sl. Mozak definitivno jest fizika jer je dio fizičkog svijeta i mora pratiti njegove zakone, to što ne razumijemo u potpunosti kako funkcionira jer nam je to prekompleksno ne znači da nije dio fizike. Svijest je sa druge strane za raspravu... |
|
|
|
|
|
|
#184 | ||||
|
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Citiraj:
Prolupao covjek, tuzno. Citiraj:
Citiraj:
|
|
|
|
|
#185 |
|
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
Jednom sam na poslu čuo kolegu kako kaže "Ja bi mogao sjediti uz printer cijeli život i gurat papir jedan po jedan, sve do penzije". Samo zato što ti ne možeš naći niti vidiš svrhu, ne znači da ne postoji. Rijetki su u prošlosti bili oni koji su svoje poslove optimizirali i prenijeli na višu razinu, pa zato sad svi koriste 6sigma, lean, kanban i sve ostale "gluposti" u ovom ili onom obliku. Naravno, onaj koji vidi da se njegov posao može nekako optimizirati, samo ne zna kako. Uopće nije predmetno razgovarati o AI alatima na način "ima li to smisla ili ne" ili izvlačiti neke priglupe primjere gdje AI na glupo pitanje odgovara glupim odgovorom, bez navođenja točno kojeg proizvoda i verzije modela ( jer se razvijaju na tjednoj razini ), alat je ovdje, alat je otvorio svijet ljudima koji nisu programeri da programskim rješenjima optimiziraju neki svoj aspekt posla, bez da traže programera na tržištu, alat je omogućio programerima da im ponude neki drugi pogled na problem koji imaju itd... Da ne nabrajam dalje. Svesti AI alate na "reko mi je da idem pješke u autopraonicu" je bedasto. Da, ima milijun takvih primjera, ali ima ih još više koji je @Piksa naveo.
|
|
|
|
#187 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Ali da oprostis, 99% ljudi koristi ChatGPT i slicne AI modele za gluposti... Tipa - napisi mi pricu za laku noc i procitaj djeci prije spavanja, jer tako je tesko sjesti sa klincima, uzeti slikovnicu i procitati im... I ima jos beskonacno takvih 'glupih' primjena... Recimo, u mom poslu trenutno ne vidim stvarno nigdje gdje bih primjenio AI, no to je moj izolirani slucaj... Ozbiljno, moj posao se zapravo svodi na trazenju rizika gdje bi koristenje AI moglo poci krivo, i nasli smo ih vec podosta... To sto si gore naveo - da je AI otvorio svijet ljudima koji nisu programeri da programskim rjesenjima optimiziraju neki aspekt svog posla je rizik velik ko kuca, pa cak i veci... Zasto? Zato sto imas lika koji je... ne priucen, nego potpuna neznalica, a isao se baviti programiranjem... Ima takvih podosta, vidim ih i ja... Mozda ce taj njegov programcic biti super neko vrijeme, no sto kada treba debagirati nesto ili odrzavati/unaprijediti postojeci kod? To ni bog ni vrag nece znat kako izvest jer nemaju koga pitat, onaj nepriuceni programer nema pojma uopce sta je dobio od koda, niti ga zna procitati... Uzeti nekog programera sa iskustvom da ide citat taj kod, covjek ce pasti u nesvijest od kolicine smeca u sto gleda... Pitati AI da to nadogradi, bas me zanima sta ces dobit... Vec sad postoji brdo senior programera koji teraju AI u 3 materine jer su svjesni da oglupljuju i da nemaju pojma nista o kodu u koji gledaju, a nacin kako AI rjesava probleme je totalno jadan i neoptimiziran... Prenosim ono sto sam procitao, nisam programer pa nemam pojma sto zapravo dobijem od koda koji sam zatrazio...Stvar je tu jasna - AI generirani kod moze, ali ne za kriticne sustave... Tu mora covjek napraviti kod i mora ga dobro dokumentirati tako da ga se moze odrzavati... Sto se tice 'glupih' pitanja, to su sve samo ne glupa pitanja... To su pitanja gdje procjenjujem rizik koristenja takvog sustava... Ako mi na najjednostavnije pitanje ne zna dati logican odgovor koji bih dobio od low IQ osobe, onda ne vidim na koji nacin bi mi mogao rjesavati neke kompleksnije probleme... Dakle, ako mi za pitanje koliko sati ponudi filozofsku raspravu o konstruktu vremena (!?!!!) ili ako mi na pitanje u vezi autopraone kaze da je najbolje da odem pjeske, ja to krizam... Ne vidim zasto bih to koristio, to je glupo ko stup jer ne moze povezati osnove osnova... Nadalje, vec sam negdje mozda spomenuo - LLMovi su bazirani na tekstu koji su procitali... Citanje teksta i recimo izrada necega realnoga su dva poprilicno razlicita pojma... Objasniti nekome kako se hoda i intuitivno hodati veze nemaju jedno sa drugim... LLMovi nemaju ljudsku intuiciju... Ne pricam o intuciji i u smislu 6. cula, nego u povezivanju uzroka i posljedica... Ako pustim casu na pod, ja kao covjek znam da ce se razbiti... AI nema pojma sta ce se desiti jer ne razumije uopce gravitaciju, tvrdocu poda, svojstva stakla... I onda dobijes nesto slicno ovome - AI generirane fotografije na RTLu... ![]() ![]()
|
|
|
|
#189 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Nema se tu što branit, ili ti je korisno ili nije. Ali nema smisla neš proglašavat beskorisnim samo zato što tebi u poslu ne treba. Što se kuhanja jela tiče, nek tebi printer izvede psa u šetnju, pa da vidimo. Slična usporedba ![]() |
|
|
|
|
|
#190 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Ljudi ozbiljno pitaju ChatGPT da im generira recepte i objasni kako se priprema neka hrana pa onda stvarno svasta ispadne (imas pun Youtube takvih promasaja)...Ne moras se opravdavat, ovo postaje religija... Ili si za ili si protiv... Vidim da se nekolicina ovdje forumasa pocinje profilirati u pro-AI tim i borit ce se za svoj odabir zadnjim zrncem krvi ako treba... I tu onda pocinje cisto flejmanje ko sto smo imali sa AMD vs Intel ili nVidia vs ATI ili sad po novom imamo pro-Thompson i anti-Thompson ekipu... Sto se tice AI, ja sam za sada skeptik - vidim potencijal, al jos ne vidim primjenu za neki moj slucaj... Istovremeno vidim i kako ga gro ljudi koristi za potpuno krive stvari i u sve vecem broju kao source of truth, potpuno nesvjesni nacina rada i posljedica... No, da se vratimo malo unatrag... AI je alat, to smo ustanovili i sa time se slazemo svi... No... Alat koji se koristi za kompleksne stvari, a ne moze dati odgovor na najjednostavnija pitanja meni nije alat, nego cista prevara... Sto mi znaci alat koji bi trebao biti moj asistent ako dobijem potpuno besmislene i krive odgovor sto god da ga pitam, osim u par posto slucajeva kad eto, nabasa na neki tocan odgovor...
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#192 | |
|
Does youer dewg byte?
|
Citiraj:
Nisi kolega ni ti to znao sa 3 godine, niti si imao ljudsku intuiciju da će se čaša razbiti , niti si znao da ćeš kresnuti sa glavom u pod jer ideš prebrzo sa biciklom bez skillsa. Gravitaciju i tvrdoću poda si naučio na težak način. Tako će biti i sa AI, polako.
|
|
|
|
|
#193 |
|
Premium
|
Sa 3 godine nisam bas znao ni citati ni pisati, OK? Za razliku od lupetala koje lupa sve u 16...
|
|
|
#194 |
|
Does youer dewg byte?
|
It's ok, samo nemojmo ovo pretvoriti u raspravu za ili protiv, što si i sam spomenuo. Ne sviđa ti se, ne vidiš primjenu i stanimo na tome. Cheers.
|
|
|
|
#195 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Što se tiče računanja vremena, meni to predstavlja izračunati UTC +/- koliko treba. A što se tiče generalnog pravca rasprave, malo je nesretno da se toliki ljudi smatraju prozvanima. Ako netko kaže "meni je čekić sranje, skroz beskoristan" znači li to da se hrpa stolara treba dizati na stražnje noge? Smatram da ne. Ipak je ovo interent, a ljudi vole izražavati mišljenja I nikako se ne slažem da su pitanja iz onih primjera glupa. Da "AI" zna odgovoriti na način koji indicira razumijevanje, da li bi se smatralo glupim pitanjem? Naravno da ne bi. "meni je nešto korisno, ja to koristim, i to mora biti najbolja stvar ikad" - ajde odrastite. Percepcija korisnosti "AI" ovisi uvelike o nečijim pogledima na svijet. Oni koji veći dio svog vremena provode u stvarnom svijetu naći će manje koristi za to od onih koji većo dio dana natjeruju piksele po ekranu.
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|