Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Aplikacije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro Danas, 13:11   #181
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor calypso Pregled postova
Da vidim primjenu za nesto moje bih ga sigurno koristio, ali ozbiljno, ne mogu naci primjenu pa da se na trepavice posadim... Programer nisam, niti zelim postati... Tekstove ne pisem, a i ako bi ih pisao, sigurno ne bih koristio LLM za to jer, ne znam, imam svoj nacin pisanja i zelim da tako ostane... A kad vidim kako ga 99% ljudi koriste, dodje mi da se ispovracam...
Evo ja sam programer, i iako postoji use case (brza analiza, poneki query, generiranje unit testova i sl.) daleko je to od "AI će zamjenit sve programere". Oni koji to tvrde mislim da nikad nisu radili u industriji - a većina industrije je hrpa legacy smeća koje je tamo neki Pero napisao '99 i sad se ja moram nositi sa time jer je između Pere i mene prošlo još 30 programera kroz isti kod i svaki je ostavio svoje govno. Plus korisnici kad ti pošalju requirementse za novi feature pišu nekoherentne gluposti koje AI neće za 200 godina uz sve datacentre ovog svijeta uspjeti dešifrirati.

Al ekipa misli da je posao software inženjera pisanje todo list aplikacija i kalkulatora pa eto zašto zapošljavati programere kad to može odraditi AI
Dule je online   Reply With Quote
Staro Danas, 13:19   #182
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
To je vrsta redukcionizma koja ne pomaže previše. Tako ja mogu reć da je tvoj mozak samo "fizika" i nije neka velika mudrost
LLM u teoriji, ako imaš vremena blizu neograničenom, možeš vrtit i na računalu sa bušenim karticama. Pošto ne trebam tebi objašnjavati čime na fundamentalnom nivou barataju moderna računala lako je zaključit dal je to inteligentno ili nije.
Jel može matematička formula bit inteligentna?
Razlika između Elize i Claude-a je isto kao i razlika između ručne granate i atomske bombe, netko bi rekao da je ovo drugo vrlo slično samo malo jače No ta razlika, iako kvantitativna, dovodi do znatnih kvalitativnih razlika u outputu I onaj tko zna to iskoristit će imat debelu prednost u odnosu na onog koji ne zna. A netko će opet ispitivat LLM koliko je sati
Ali ozbiljno, ne vidim nista posebno inteligentno u komadu programa za parkiranje auta... Imas ulazne parametre, imas izlazne, da... mozda je kompliciran program jer treba istovremeno obradjivat i ulazne i izlazne i vrtit to u loopu koji je kontroliran povratnom vezom... Ali inteligencija je jedino bila tamo u programerovoj glavi koji je to osmislio i slozio...

Uostalom, nije li inteligencija sposobnost rjesavanja novih problema? Parkiranje je novi problem jedino dizajneru algoritma, a ne samom programu koji ima algoritam kojeg prati...

Sto se tice usporedbe Elize i Claudea, svidja mi se kao usporedba... No te dvije bombe, i dalje rade potpuno istu stvar - unistavaju i ubijaju... Nema nista razlicito u njima, nema nikakve 'revolucije', ima samo 'evolucije'...

Mozak nije fizika...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4-2666
512GB Samsung PM981a, PCI-E 3.0 x4
intel UHD 620
13.3" FullHD IPS Touchscreen

calypso je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro Danas, 14:08   #183
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Ali ozbiljno, ne vidim nista posebno inteligentno u komadu programa za parkiranje auta... Imas ulazne parametre, imas izlazne, da... mozda je kompliciran program jer treba istovremeno obradjivat i ulazne i izlazne i vrtit to u loopu koji je kontroliran povratnom vezom... Ali inteligencija je jedino bila tamo u programerovoj glavi koji je to osmislio i slozio...

Uostalom, nije li inteligencija sposobnost rjesavanja novih problema? Parkiranje je novi problem jedino dizajneru algoritma, a ne samom programu koji ima algoritam kojeg prati...

Sto se tice usporedbe Elize i Claudea, svidja mi se kao usporedba... No te dvije bombe, i dalje rade potpuno istu stvar - unistavaju i ubijaju... Nema nista razlicito u njima, nema nikakve 'revolucije', ima samo 'evolucije'...

Niš me ne slušaš . Upravo i je stvar u tome da tu nema inteligencije ali odrađuje stvari za koje je do sada trebala inteligencija.
Tu je revolucija koju svi ignoriraju, računala i softver koji funkcionira na čisto sintaktičkim principima mogu obaviti stvari za koje je do sad bio potreban inteligentan agent. Umjesto da se divimo ljudima koji su to napravili mi pričamo pizdarije o tome kak je LLM postao pametan kao četvrtaši i sl.

Citiraj:
Mozak nije fizika...

Mozak definitivno jest fizika jer je dio fizičkog svijeta i mora pratiti njegove zakone, to što ne razumijemo u potpunosti kako funkcionira jer nam je to prekompleksno ne znači da nije dio fizike. Svijest je sa druge strane za raspravu...
Exy je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 14:25   #184
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Autor Piksa Pregled postova
Na ovo sam mislio, samo se ti izražavaš esejski. Svaki iole znatiželjan pojedinac ima neku domenu i područje interesa koje mu nužno nisu ni struka ni posao, a ima nekakvu "bazu znanja" o toj temi koju vrlo lako može pretvoriti u nešto više od toga.
Citiraj:
Autor Piksa Pregled postova
Napali ste me kako je Bubba i rekao da hoćete.
Eh...

Citiraj:
Autor Ivo_Strojnica Pregled postova
Stvari koje sam složija sa njih 10...hjao. Imam Claude Pro Max pretplatu, koristim je dok je još jeftina...to je tako moćan alat ako ga znaš koristiti.
Da je i 3 puta skuplja, isplati se jer jednu osobu moze uciniti 10 puta ucinkovitijom.

Citiraj:
Autor Ivo_Strojnica Pregled postova
omalovažavanje tuđeg uspjeha ti ne pristaje
Prolupao covjek, tuzno.

Citiraj:
ja ne vidim potrebu za time...
Citiraj:
ali ozbiljno, ne mogu naci primjenu pa da se na trepavice posadim...
Citiraj:
A kad vidim kako ga 99% ljudi koriste, dodje mi da se ispovracam...
Ali bitno da ga ti pitas koliko je sati i onda se cudis ko Mara krivom kurcu na potpuno tocan odgovor.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 15:02   #185
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Jednom sam na poslu čuo kolegu kako kaže "Ja bi mogao sjediti uz printer cijeli život i gurat papir jedan po jedan, sve do penzije".

Samo zato što ti ne možeš naći niti vidiš svrhu, ne znači da ne postoji.

Rijetki su u prošlosti bili oni koji su svoje poslove optimizirali i prenijeli na višu razinu, pa zato sad svi koriste 6sigma, lean, kanban i sve ostale "gluposti" u ovom ili onom obliku. Naravno, onaj koji vidi da se njegov posao može nekako optimizirati, samo ne zna kako.

Uopće nije predmetno razgovarati o AI alatima na način "ima li to smisla ili ne" ili izvlačiti neke priglupe primjere gdje AI na glupo pitanje odgovara glupim odgovorom, bez navođenja točno kojeg proizvoda i verzije modela ( jer se razvijaju na tjednoj razini ), alat je ovdje, alat je otvorio svijet ljudima koji nisu programeri da programskim rješenjima optimiziraju neki svoj aspekt posla, bez da traže programera na tržištu, alat je omogućio programerima da im ponude neki drugi pogled na problem koji imaju itd... Da ne nabrajam dalje.

Svesti AI alate na "reko mi je da idem pješke u autopraonicu" je bedasto. Da, ima milijun takvih primjera, ali ima ih još više koji je @Piksa naveo.
Staro Danas, 15:05   #186
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
a da ne spominjemo koliko su meni danas gluposti koje nemaju apsolutno smisla rekli kolege na poslu, koji su navodno inteligentni.
Staro Danas, 15:22   #187
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Citiraj:
Autor m4dm4n Pregled postova
Samo zato što ti ne možeš naći niti vidiš svrhu, ne znači da ne postoji.

Rijetki su u prošlosti bili oni koji su svoje poslove optimizirali i prenijeli na višu razinu, pa zato sad svi koriste 6sigma, lean, kanban i sve ostale "gluposti" u ovom ili onom obliku. Naravno, onaj koji vidi da se njegov posao može nekako optimizirati, samo ne zna kako.

Uopće nije predmetno razgovarati o AI alatima na način "ima li to smisla ili ne" ili izvlačiti neke priglupe primjere gdje AI na glupo pitanje odgovara glupim odgovorom, bez navođenja točno kojeg proizvoda i verzije modela ( jer se razvijaju na tjednoj razini ), alat je ovdje, alat je otvorio svijet ljudima koji nisu programeri da programskim rješenjima optimiziraju neki svoj aspekt posla, bez da traže programera na tržištu, alat je omogućio programerima da im ponude neki drugi pogled na problem koji imaju itd... Da ne nabrajam dalje.

Svesti AI alate na "reko mi je da idem pješke u autopraonicu" je bedasto. Da, ima milijun takvih primjera, ali ima ih još više koji je @Piksa naveo.
Hej, nisam ja rekao da svrha ne postoji! Dapace, ja bih vrlo rado nasao neku korisnu primjenu i lijepo sam pitao da mi navedete use caseove gdje su vam korisni!

Ali da oprostis, 99% ljudi koristi ChatGPT i slicne AI modele za gluposti... Tipa - napisi mi pricu za laku noc i procitaj djeci prije spavanja, jer tako je tesko sjesti sa klincima, uzeti slikovnicu i procitati im... I ima jos beskonacno takvih 'glupih' primjena...

Recimo, u mom poslu trenutno ne vidim stvarno nigdje gdje bih primjenio AI, no to je moj izolirani slucaj... Ozbiljno, moj posao se zapravo svodi na trazenju rizika gdje bi koristenje AI moglo poci krivo, i nasli smo ih vec podosta...

To sto si gore naveo - da je AI otvorio svijet ljudima koji nisu programeri da programskim rjesenjima optimiziraju neki aspekt svog posla je rizik velik ko kuca, pa cak i veci... Zasto? Zato sto imas lika koji je... ne priucen, nego potpuna neznalica, a isao se baviti programiranjem... Ima takvih podosta, vidim ih i ja... Mozda ce taj njegov programcic biti super neko vrijeme, no sto kada treba debagirati nesto ili odrzavati/unaprijediti postojeci kod? To ni bog ni vrag nece znat kako izvest jer nemaju koga pitat, onaj nepriuceni programer nema pojma uopce sta je dobio od koda, niti ga zna procitati... Uzeti nekog programera sa iskustvom da ide citat taj kod, covjek ce pasti u nesvijest od kolicine smeca u sto gleda... Pitati AI da to nadogradi, bas me zanima sta ces dobit... Vec sad postoji brdo senior programera koji teraju AI u 3 materine jer su svjesni da oglupljuju i da nemaju pojma nista o kodu u koji gledaju, a nacin kako AI rjesava probleme je totalno jadan i neoptimiziran... Prenosim ono sto sam procitao, nisam programer pa nemam pojma sto zapravo dobijem od koda koji sam zatrazio...

Stvar je tu jasna - AI generirani kod moze, ali ne za kriticne sustave... Tu mora covjek napraviti kod i mora ga dobro dokumentirati tako da ga se moze odrzavati...

Sto se tice 'glupih' pitanja, to su sve samo ne glupa pitanja... To su pitanja gdje procjenjujem rizik koristenja takvog sustava... Ako mi na najjednostavnije pitanje ne zna dati logican odgovor koji bih dobio od low IQ osobe, onda ne vidim na koji nacin bi mi mogao rjesavati neke kompleksnije probleme... Dakle, ako mi za pitanje koliko sati ponudi filozofsku raspravu o konstruktu vremena (!?!!!) ili ako mi na pitanje u vezi autopraone kaze da je najbolje da odem pjeske, ja to krizam... Ne vidim zasto bih to koristio, to je glupo ko stup jer ne moze povezati osnove osnova...

Nadalje, vec sam negdje mozda spomenuo - LLMovi su bazirani na tekstu koji su procitali... Citanje teksta i recimo izrada necega realnoga su dva poprilicno razlicita pojma... Objasniti nekome kako se hoda i intuitivno hodati veze nemaju jedno sa drugim... LLMovi nemaju ljudsku intuiciju... Ne pricam o intuciji i u smislu 6. cula, nego u povezivanju uzroka i posljedica... Ako pustim casu na pod, ja kao covjek znam da ce se razbiti... AI nema pojma sta ce se desiti jer ne razumije uopce gravitaciju, tvrdocu poda, svojstva stakla... I onda dobijes nesto slicno ovome - AI generirane fotografije na RTLu...

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
32GB DDR4-2666
intel UHD 620

Staro Danas, 15:24   #188
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Vama koji tolko branite AI, bas bih volio da vam skuha neko jelo... Cisto me zanima sto bi dobili za jest...

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
32GB DDR4-2666
intel UHD 620

Staro Danas, 15:37   #189
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Nema se tu što branit, ili ti je korisno ili nije. Ali nema smisla neš proglašavat beskorisnim samo zato što tebi u poslu ne treba.
Što se kuhanja jela tiče, nek tebi printer izvede psa u šetnju, pa da vidimo. Slična usporedba
Exy je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 15:57   #190
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
Nema se tu što branit, ili ti je korisno ili nije. Ali nema smisla neš proglašavat beskorisnim samo zato što tebi u poslu ne treba.
Što se kuhanja jela tiče, nek tebi printer izvede psa u šetnju, pa da vidimo. Slična usporedba
A usporedbe su ti sad totalno krive i opcenito rasprava koja koristi usporedbe je malo bespredmetna jer odvlaci paznju od teme... Inace, ne pada mi na pamet da pitam printer da izvede psa u setnju, al nekako imam dojam da bi ChatGPT vrlo rado ponudio da to obavi... Jedino ne znam gdje tocno, jos manje kako... Ljudi ozbiljno pitaju ChatGPT da im generira recepte i objasni kako se priprema neka hrana pa onda stvarno svasta ispadne (imas pun Youtube takvih promasaja)...

Ne moras se opravdavat, ovo postaje religija... Ili si za ili si protiv... Vidim da se nekolicina ovdje forumasa pocinje profilirati u pro-AI tim i borit ce se za svoj odabir zadnjim zrncem krvi ako treba... I tu onda pocinje cisto flejmanje ko sto smo imali sa AMD vs Intel ili nVidia vs ATI ili sad po novom imamo pro-Thompson i anti-Thompson ekipu... Sto se tice AI, ja sam za sada skeptik - vidim potencijal, al jos ne vidim primjenu za neki moj slucaj... Istovremeno vidim i kako ga gro ljudi koristi za potpuno krive stvari i u sve vecem broju kao source of truth, potpuno nesvjesni nacina rada i posljedica...

No, da se vratimo malo unatrag... AI je alat, to smo ustanovili i sa time se slazemo svi... No... Alat koji se koristi za kompleksne stvari, a ne moze dati odgovor na najjednostavnija pitanja meni nije alat, nego cista prevara... Sto mi znaci alat koji bi trebao biti moj asistent ako dobijem potpuno besmislene i krive odgovor sto god da ga pitam, osim u par posto slucajeva kad eto, nabasa na neki tocan odgovor...

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
32GB DDR4-2666
intel UHD 620

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro Danas, 16:07   #191
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Evo kolega poslo...

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
32GB DDR4-2666
intel UHD 620

Staro Danas, 16:45   #192
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Citiraj:

Objasniti nekome kako se hoda i intuitivno hodati veze nemaju jedno sa drugim... LLMovi nemaju ljudsku intuiciju... Ne pricam o intuciji i u smislu 6. cula, nego u povezivanju uzroka i posljedica... Ako pustim casu na pod, ja kao covjek znam da ce se razbiti... AI nema pojma sta ce se desiti jer ne razumije uopce gravitaciju, tvrdocu poda, svojstva stakla...

Nisi kolega ni ti to znao sa 3 godine, niti si imao ljudsku intuiciju da će se čaša razbiti , niti si znao da ćeš kresnuti sa glavom u pod jer ideš prebrzo sa biciklom bez skillsa. Gravitaciju i tvrdoću poda si naučio na težak način.
Tako će biti i sa AI, polako.
Staro Danas, 19:24   #193
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Citiraj:
Autor m4dm4n Pregled postova
Nisi kolega ni ti to znao sa 3 godine, niti si imao ljudsku intuiciju da će se čaša razbiti , niti si znao da ćeš kresnuti sa glavom u pod jer ideš prebrzo sa biciklom bez skillsa. Gravitaciju i tvrdoću poda si naučio na težak način.
Tako će biti i sa AI, polako.
Sa 3 godine nisam bas znao ni citati ni pisati, OK? Za razliku od lupetala koje lupa sve u 16...

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
32GB DDR4-2666
intel UHD 620

Staro Danas, 20:20   #194
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

It's ok, samo nemojmo ovo pretvoriti u raspravu za ili protiv, što si i sam spomenuo. Ne sviđa ti se, ne vidiš primjenu i stanimo na tome. Cheers.
Staro Danas, 20:37   #195
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Što se tiče računanja vremena, meni to predstavlja izračunati UTC +/- koliko treba.

A što se tiče generalnog pravca rasprave, malo je nesretno da se toliki ljudi smatraju prozvanima. Ako netko kaže "meni je čekić sranje, skroz beskoristan" znači li to da se hrpa stolara treba dizati na stražnje noge? Smatram da ne. Ipak je ovo interent, a ljudi vole izražavati mišljenja

I nikako se ne slažem da su pitanja iz onih primjera glupa. Da "AI" zna odgovoriti na način koji indicira razumijevanje, da li bi se smatralo glupim pitanjem? Naravno da ne bi. "meni je nešto korisno, ja to koristim, i to mora biti najbolja stvar ikad" - ajde odrastite.

Percepcija korisnosti "AI" ovisi uvelike o nečijim pogledima na svijet. Oni koji veći dio svog vremena provode u stvarnom svijetu naći će manje koristi za to od onih koji većo dio dana natjeruju piksele po ekranu.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno