Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Aplikacije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro Jučer, 00:00   #151
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Dragi ljudi, živimo u vremenima gdje nastavnici pišu AIu da im sastavi prezentacije, ispitna pitanja, teme za seminar i laboratorijske vježbe o temi o kojoj pojma nemaju, a zatim učenici pišu AIu da im da odgovore na ta ista pitanja, napiše seminar na te iste teme, a bome i neka im riješi vježbu za te konkretne zadatke. Niti jedan niti drugi nisu niš novo naučili, a potrošilo se dobrano struje.
Staro Jučer, 00:34   #152
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor m4dm4n Pregled postova
Dragi ljudi, živimo u vremenima gdje nastavnici pišu AIu da im sastavi prezentacije, ispitna pitanja, teme za seminar i laboratorijske vježbe o temi o kojoj pojma nemaju, a zatim učenici pišu AIu da im da odgovore na ta ista pitanja, napiše seminar na te iste teme, a bome i neka im riješi vježbu za te konkretne zadatke. Niti jedan niti drugi nisu niš novo naučili, a potrošilo se dobrano struje.
A i to sto kazes...

Ja jos uvijek ne znam za sto bih koristio ChatGPT recimo... Sve stvari za koje sam ga do sada trebao zaozbiljno mi je izlaprdao takve gluposti da sam ga ispsovo na mrtvu mater, dobro da me nije banao jos... Tako da ga koristim za gluposti tipa - daj mi usporedi GTX 1080 i 2080... Kad sam ga nesto oko firme pitao tipa razlika izmedju jdoo i doo, auuuu sto mi je naprico bedastoca, strasno nesto...

Mene i dalje cudi za sta sve ljudi koriste te AI gluposti... Youtube je preplavljen video uradcima koji su bas smece smece... Sad se omasovilo i generiranje pjesama pa guranje toga na Spotify i slicne, ali iz aviona je vidljivo kada je nesto generirao...

Hrpa pametnih ljudi je zaludjena sa tim cudom...

Evo ovdje isjecak remek djela od Babaje - Carevo novo ruho... Je staro, je kvaliteta videa katastrofa, ali ovaj film je kinematografsko remek djelo i zdravo... Imam ja i cijeli film ako neko zeli...

https://www.youtube.com/watch?v=y0enqCJD1tA

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4-2666
512GB Samsung PM981a, PCI-E 3.0 x4
intel UHD 620
13.3" FullHD IPS Touchscreen

calypso je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 00:48   #153
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
It's all good, ne zna ni Mujo čemu čekić kad ima čelo.
Šalu na stranu, to je alat, nije svaki alat univerzalan za svaku primjenu, kao što nije ni smarthome za svakoga.
Staro Jučer, 01:10   #154
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Citiraj:
Autor m4dm4n Pregled postova
It's all good, ne zna ni Mujo čemu čekić kad ima čelo.
Šalu na stranu, to je alat, nije svaki alat univerzalan za svaku primjenu, kao što nije ni smarthome za svakoga.
Sve jasno... Alat... Ali brat bratu, ljudi koriste te LLMove kao source of truth... I onda stvarno dolazimo do problema...

Recimo u mom slucaju par primjera...

1. Da li je silikonsko ulje koje se stavlja kao tamponada nakon operacije ablacije retine teze ili lakse od vode? - dobijem odgovor da je teze od vode i onda mi napise gustocu 0.097g/cm3 ili nesto u tom stilu sto je... lakse od vode!? U istom odgovoru?!!!

2. Nedavno sam troubleshootao neki problem na jednom serveru, vezano nesto za certifikat koji je istekao... Ajme kolko me to smece odvelo u krivom smjeru... Jbg, ne znam, a ovaj meni pise komande, pise direktorije koji uopce ne postoje, pise on svasta... Dobro da ga nisam pratio jer bih sje*o server za stalno...

3. Pitam ga za neki medicinski preparat na koji nacin ga koristiti i kako kombinirati sa nekom kremom... Ovaj meni samouvjereno da treba to ovako, onako, vamo, tamo, lijevo desno... I sad nakon malo cavrljanja skuzim ja da to nesto nije dobro i pitam ga da li on uopce zna koja je aktivna tvar u tom medicinskom preparatu... Naravno da nema pojma i da je omasio 100%...

4. Jednom sam ga iso namjerno gnjavit da vidim kad ce puknut... Pito sam ga jel zna za grad Messina... Naravno da zna, to je treci najveci grad na Siciliji... Blabla... Ja mu velim - tak grad ne postoji u Italiji uopce, zasto me lazes? - Ali ne! Ja ne lazem, u svim geografskim kartama stoji da je Messina na Siciliji, ti si se sigurno zabunio, itd itd... - Velim ne... Messina ne postoji na Sicilji niti je ikada postojala... - Opet odgovor da sam se ja sigurno zabunio jer je Messina drugi najveci grad na Siciliji (dakle, sad je drugi maloprije je bio treci)... - Velim - Ne, Messina je grad u Iranu, a ne u Italiji, u Italiji nikada nije ni bio grad Messina i ne znam zasto me lazes cijelo vrijeme... - Opet on drvi po svom da sam se ja sigurno zabunio, vamo tamo...

Uglavnom poanta price - da, Messina je treci najveci grad na Siciliji iza Palerma i Catanie, no... Kako to da je malo drugi, malo treci najveci grad? Zasto se konzistentno ne drzi cinjenice da je treci? Zasto seta?

Reko - sve te odgovore treba zanemarit jer stvarno nema smisla koliku kolicinu gluposti moze izvalit... Najveci problem je sto ne zna da ne zna i onda halucinira i pocne izmisljat... Drugi najveci problem je sam nacin pisanja koji uvijek djeluje jako autoritativno, nedo bog da kaze da nikad nije cuo za to sto ga se pita...

EBU (European Broadcasting Union) su napravili veliko istrazivanje kako ljudi koriste AI alate... I rezultati su, blago receno, katastrofalni...

https://www.ebu.ch/news/2025/10/ai-s...ice-broadcaste

Key findings:
  • 45% of all AI answers had at least one significant issue.
  • 31% of responses showed serious sourcing problems – missing, misleading, or incorrect attributions.
  • 20% contained major accuracy issues, including hallucinated details and outdated information.
  • Gemini performed worst with significant issues in 76% of responses, more than double the other assistants, largely due to its poor sourcing performance.

Participating broadcasters:
Belgium (RTBF, VRT)
Canada (CBC-Radio Canada)
Czechia (Czech Radio)
Finland (YLE)
France (Radio France)
Georgia (GPB)
Germany (ARD, ZDF, Deutsche Welle)
Italy (Rai)
Lithuania (LRT)
Netherlands (NOS/NPO)
Norway (NRK)
Portugal (RTP)
Spain (RTVE)
Sweden (SVT)
Switzerland (SRF)
Ukraine (Suspilne)
United Kingdom (BBC)
USA (NPR)

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
32GB DDR4-2666
intel UHD 620

Staro Jučer, 08:32   #155
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
I onda ga pitaš ovak nekaj...

ChatGPT je ovo, Gemini mi je dao bolji i konkretniji odgovor. Obje free verzije.

Staro Jučer, 09:05   #156
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Što bi rekli fact checkeri, fali kontekst
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 09:09   #157
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Kad ga pitaš gluposti, takav odgovor i dobiješ.

Nedavno sam si uz plaćenu verziju ChatGPTa složio osobnu web stranicu mene kao freelancera s osnovnim podacima, portfoliom i softwarom koji koristim i svakodnevnom radu. Napisao je jednostavni kod, pomogao oko web hostinga i stvar radi za 13e godisnje kolko me košta domena. Čak mi je dao i SEO upute, tako da sam sa dva ključna pojma drugi-treći link na googleu.

Od kad sam naletio na članak da je moguće na kucnom serveru vrtit lokalni LLM počeo sam istraživat tu temu. Imam od nedavno Jellyfin media server i uz male preinake i sitniji upgrade mogu paralelno na tom stroju vrtjet AI assistent. 25 godina se bavim projektiranjem, zadnjih 15 samo statikom i armaturnim nacrtima za razna gradilišta po HR, pa i za DE i AT tržište.

Taj AI assistent "treniram" sa podacima (pdf) koji su relevantni samo za moj usecase, od Eurocode-a (strukovna EU pravila za betonske konstrukcije), pa do raznoraznih statičkih proračuna koji ponekad imaju i po 500 stranica i dosta vremena gubim da to sve proučim i pročitam. On mi pomaže da "chatam" s dokumentom i skrati mi prelistavanje tih stranica.

Nadalje, sposoban je tekstualnu naredbu pretvorit u python skriptu koja radi u Autocadu i automatizira mi "čišćenje" projekta kod pripreme za crtanje armature u isti. Na pripremu nacrta, podloga i proučavanje statičkog proračuna mi odlazi više od 50% vremena, te maksimalno pokušavam automatizirati sve kaj se da, naravno uz svjesnu kontrolu svega kaj radi, jer nisu to baš sve matematička pravila, dosta odluka zahtjeva ljudski faktor.

Allplan (BIM) software još nisam dotaknuo, ali budem. Ne žuri mi se, zadao sam si neki cilj od godinu dana sve to posložit u praksi. Interes mi je više slobodnog vremena (manje radnih sati za isti učinak) i posljedično tome, vjerojatno i veću zaradu za isti broj radnih sati.

Sent from my 2312DRA50G using Tapatalk

Zadnje izmijenjeno od: Piksa. Jučer u 09:20.
Piksa je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 09:50   #158
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Autor Piksa Pregled postova
Sad ce ti prolupani Calypso i cvjetno drustvo sa margine objasnjavati kako si glup i zaostao i koristis moderne neisprobane alate.

Ako ne znas sto je bilo...

PS, ovo je super sto si slozio, pa pogledaj i ove projekte, mozda ti bude zanimljivo za tvoj slucaj:

Connect any LLM to your internal knowledge sources and chat with it in real time alongside your team. OSS alternative to NotebookLM, Perplexity, and Glean
https://github.com/MODSetter/SurfSense

MAESTRO is an AI-powered research application designed to streamline complex research tasks.
https://github.com/murtaza-nasir/maestro

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 10:00   #159
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Citiraj:
Nisam ga ja pitao. Drugi su pitali pa samo prenosim.

A koristim ga i ja za razne upite i čišćenje koda. Čak sam si dodatni toolbar kao quicklaunc napravio sa njime.

Zadnje izmijenjeno od: spiderhr. Jučer u 10:12.
spiderhr je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 10:12   #160
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

@Bubba tnx za info, budem proučio.

Anyway, da nisam te struke koje jesam, i uz ovaj alat koji danas imamo, ima milion skillova koje možeš naučiti uz pomoć AI-a. Od izrade web stranica, video editinga, dronovi, go pro kamere, muzički editori, you name it. Nađeš neko područje interesa i zapneš u to. Nit ti treba fax, niti preskupa oprema. Uz malo volje i truda, možeš za čas postat bolji od 90% profesionalaca koji se bavi tom istom djelatnosti i zarađuju pare na tome.
Staro Jučer, 10:34   #161
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Probao sam ja sa lokalnim deepseek baziranim na llami. Scenario s autom je polučio iste rezultate, jednostavno nije u stanju povezati svrhu odlaska u praonu s načinom dolaska u praonu.

https://imgur.com/a/Gti5gtK

Probao sam i drugu, po meni sličnu opciju, ali tu nije ostalo slijep na kontekst. S obzirom na kontekst, ovakav nekakav odgovor bi se moglo očekivati od bilo koga tko nije totalni idiot.

Piksa, ako si minimalno pametan dobro ćeš pregledati sve što ti chat vraća, naročito s obzirom na branšu. Ja sam slično radio za stvari koje nemaju veze s bilo čime ozbiljnim, gdje se tražila minimalna preciznost i dobivao sam često teške nebuloze. S time da dok su očite nebuloze u pitanju, dobro je.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.

Zadnje izmijenjeno od: mkey. Jučer u 10:39.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 10:38   #162
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Yebeš to, pitaj ga di je G-spot.
Staro Jučer, 10:46   #163
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Uz malo volje i truda, možeš za čas postat bolji od 90% profesionalaca koji se bavi tom istom djelatnosti i zarađuju pare na tome.
Tu se, poslovicno, strogo ne bih slozio.

Kako je nekada bila vjestina napraviti korisni upit na Googleu, tako je sada jos veca vjestina napraviti dobar upit prirodnim jezikom LLM-u. Jasno je da se tu rodila ciljana skupina sarlatana koje, kao i od kada je svijeta i vijeka, uzimaju pare budalama i "uce" ih da budu "prompt inzenjeri", a ako to trebas uciti, onda nisi bio vjest u osnovnoj i srednjoj skoli kada su se te vjestine konciznog, suvislog i svrsishodnog izrazavanja trebale usvajati i poticati. IOW, solidna vecina ljudi je i dalje bazicno kronicno *nepismena*.

Naravno, nakon toga imas "create 100m SaaS project, make no mistakes" ekipu ili ove zvjezdoznance s trik pitanjima, sto je ekvivalent "mozes li uzeti svoj ENIAC na kenjaru i procitati Domobran, ja samo uzmem primjerak pod misku i serem u poljskom klozetu bez brige i pameti, ah vi glupa djeco s vasim neprovjerenim tehnologijama" druzini iz proslosti.

Ukoliko nemas domensko znanje (i obrazovanje), cinjenica je i dalje da ces alat moci koristiti tocno onoliko koliko ces mu ulaza dati. Ukoliko pak pocnes usvajati domenska znanja, imas alat koji je iz dana u dan sve mocniji i mocniji. Kojim god poslom da se bavis...

No specificno, vec zadnjih 10ak godina racunalna struka strasno se profanira, pa dok ces i dalje uglavnom i bez previse mudrovanja otici odvjetniku, lijecniku ili arhitekti/gradjevinaru, svi su spremni suvereno izbaciti svoj "100m SaaS project without mistakes" vani iz LLM-a...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 10:56   #164
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Ukoliko nemas domensko znanje (i obrazovanje), cinjenica je i dalje da ces alat moci koristiti tocno onoliko koliko ces mu ulaza dati. Ukoliko pak pocnes usvajati domenska znanja, imas alat koji je iz dana u dan sve mocniji i mocniji. Kojim god poslom da se bavis...
Na ovo sam mislio, samo se ti izražavaš esejski. Svaki iole znatiželjan pojedinac ima neku domenu i područje interesa koje mu nužno nisu ni struka ni posao, a ima nekakvu "bazu znanja" o toj temi koju vrlo lako može pretvoriti u nešto više od toga.
Staro Jučer, 11:07   #165
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Citiraj:

Nedavno sam si uz plaćenu verziju ChatGPTa složio osobnu web stranicu mene kao freelancera s osnovnim podacima, portfoliom i softwarom koji koristim i svakodnevnom radu. Napisao je jednostavni kod, pomogao oko web hostinga i stvar radi za 13e godisnje kolko me košta domena. Čak mi je dao i SEO upute, tako da sam sa dva ključna pojma drugi-treći link na googleu.

Od kad sam naletio na članak da je moguće na kucnom serveru vrtit lokalni LLM počeo sam istraživat tu temu. Imam od nedavno Jellyfin media server i uz male preinake i sitniji upgrade mogu paralelno na tom stroju vrtjet AI assistent. 25 godina se bavim projektiranjem, zadnjih 15 samo statikom i armaturnim nacrtima za razna gradilišta po HR, pa i za DE i AT tržište.

Taj AI assistent "treniram" sa podacima (pdf) koji su relevantni samo za moj usecase, od Eurocode-a (strukovna EU pravila za betonske konstrukcije), pa do raznoraznih statičkih proračuna koji ponekad imaju i po 500 stranica i dosta vremena gubim da to sve proučim i pročitam. On mi pomaže da "chatam" s dokumentom i skrati mi prelistavanje tih stranica.

Nadalje, sposoban je tekstualnu naredbu pretvorit u python skriptu koja radi u Autocadu i automatizira mi "čišćenje" projekta kod pripreme za crtanje armature u isti. Na pripremu nacrta, podloga i proučavanje statičkog proračuna mi odlazi više od 50% vremena, te maksimalno pokušavam automatizirati sve kaj se da, naravno uz svjesnu kontrolu svega kaj radi, jer nisu to baš sve matematička pravila, dosta odluka zahtjeva ljudski faktor.
Ovaj... Ti si svjestan da jedan prosjecan jezik poput engleskog ima nekih 160-180.000 rijeci i gramatiku... LLM je sposoban komunicirati na takvom jeziku, iako koristi statistiku i predvidjanje sljedece rijeci (takav mu je princip rada, jbg)...

I zasto mislis da bi mu neki programski jezik koji ima mozda 100 naredbi i vrlo jednostavnu gramatiku predstavljao problem?

...... a opet, ocigledno je da nema pojma programirat i da samo zapravo kopira tudji kod na temelju kojeg je treniran... Hrpa koda generiranog pomocu AI je... pa... neoptimizirano smece...

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
32GB DDR4-2666
intel UHD 620

Staro Jučer, 11:24   #166
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Citiraj:
Autor spiderhr Pregled postova
I onda ga pitaš ovak nekaj...

ChatGPT je ovo, Gemini mi je dao bolji i konkretniji odgovor. Obje free verzije.

Pred nekih pol godine sam vidio uputstva kako skinut majicu napisane od strane Geminija (razvojna verzija neka) i to sa slikama... Uglavnom, nakon sto skines lijevu ruku (doslovno otkacis ruku sa ramena), onda skines desnu uz pomoc lijeve (valjda lijevom upravljas sa dronom na daljinski jer nekako stoji u zraku)... Na kraju imas trup bez ruku i bez majice...

Citiraj:
Autor mkey Pregled postova
Što bi rekli fact checkeri, fali kontekst
Sto je najgore, poslao sam sad ovo gore par frendova... I naravno da sam dobio odgovor da fali kontekst...

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
32GB DDR4-2666
intel UHD 620

Staro Jučer, 11:26   #167
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

To je alat kao i svaki drugi. Džaba tebi ubodna pila kad je ne znaš koristit. Tako je i s ovim. Meni šljaka i dok god mi omogućava da sam "korak ispred", koristit ću ga.
Staro Jučer, 11:28   #168
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Ja ga zezam sa klasičnim hitovima iz Yahoo Answers ere. Zabavno mi je. Zlobnici bi rekli da uludo trošim struju GPT 4 je mogao skužiti kad ga trollam. Ovaj novi nije toliko pametan.

Dule je online   Reply With Quote
Staro Jučer, 11:41   #169
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Napali ste me kako je Bubba i rekao da hoćete.

Pa naravno da sam svjestan da je to chat bot i naravno da sam proučio teoriju kako radi. Sigurno mu neću slijepo vjerovat svemu kaj veli, ali za to kaj meni treba je top.

Evo jedno pitanje za njega da isproba ko hoće: "Da li su sve majke dobre žene?" To je svojevremeno bilo pitanje na psihotestu za vojsku davne 1998-me.
Staro Jučer, 11:42   #170
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Super mi je kako ova LLM laprdala 'skuze' sto si ih htio pitati... I onda ti ispovracaju par stranica teksta...

Iso sam mali test napravit... Pitao sam 'koliko je sati?'... Da pitam bilo koga na cesti isto pitanje dobit cu ili odgovor koliko je sati ili ce mi reci da ne zna... Al od ChatGPT laprdala sam mogo i ocekivat tipican odgovor...

Ja: koliko je sati?

Laprdalo:
Nemam pristup tvojem lokalnom vremenu ni satu u stvarnom vremenu.

Provjeri vrijeme na svom uređaju (mobitelu, računalu ili satu), a ako mi kažeš u kojoj si vremenskoj zoni ili gradu, mogu ti pomoći izračunati trenutno vrijeme tamo. ��

Stvarno ne znam zasto bi mi pomogao izracunati trenutno vrijeme, niti zasto bih IZRACUNAVAO (pobogu?!!) vrijeme...

Uostalom... Ako sam ga vec pitao to pitanje, onda sam ga pitao sa nekog laptopa ili mobitela (ili kroz API?) jer ne znam na koji drugi nacin poslati upit tom laprdalu... Da ima IMALO inteligencije u tom blentonu je mogo rec - pogledaj si sam, imas laptop/mobitel, pise ti tamo...

Kakvo racunanje vremena pobogu?!

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
32GB DDR4-2666
intel UHD 620

Staro Jučer, 11:45   #171
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Koji si ti AI pitao?

Išao sam vidjeti što će reći Gemini koji koristim više nego ChatGPT.

Gemini:

Koliko je sati?

Gemini je rekao

Trenutačno je 10:45.

Želite li da provjerim točno vrijeme za neku drugu vremensku zonu ili vas zanima nešto drugo?
Staro Jučer, 11:48   #172
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Iso sam dalje pitat ChatGPT malo oko tog vremena... Dapace, objasnio sam mu neke stvari, ali ne... Ovaj ponudio filozofsku raspravu o tome sto je vrijeme...

Ja:
ti si glup ko stup... ako sam ti vec poslao upit, nije li logicno da sam ga poslao elektronickim/digitalnim putem? sigurno ti nisam slao pismo jebote! dakle, ako sam vec slao elektronickim/digitalnim putem, ne bi li to znacilo da moj kompjuter/mobitel imaju sat ugradjen?

i zasto bi itko racunao vrijeme uopce?

Laprdalo:
Razumijem frustraciju �� ali evo gdje je “kvaka”:

Da — tvoj mobitel ili računalo imaju sat.
Ali ja nemam pristup tom satu, niti vidim tehničke podatke o tvom uređaju (vrijeme, lokaciju, IP adresu itd.). Poruka mi dođe kao tekst bez informacija o tvojoj vremenskoj zoni ili lokalnom vremenu. Nemam uvid u tvoj sustav — samo u ono što napišeš u poruci.

Zato ne mogu znati koliko je sati kod tebe osim ako mi to ne kažeš ili barem navedeš grad/vremensku zonu.

Što se tiče pitanja “zašto bi itko računao vrijeme uopće?” — zanimljivo pitanje ��

Ljudi računaju vrijeme jer:
- organiziraju dan (posao, škola, sastanci)
- koordiniraju se s drugima (vlakovi, letovi, online sastanci)
- mjere trajanje (kuhanje, sport, rokovi)
- prate cikluse (dan/noć, godišnja doba)

Vrijeme je zapravo način da uskladimo aktivnosti unutar društva. Bez dogovorenog mjerenja vremena, koordinacija bi bila kaotična.

Ako želiš, možemo i filozofski — je li vrijeme stvarno ili samo ljudska konstrukcija? <- WTF?!!!!!

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
32GB DDR4-2666
intel UHD 620

Staro Jučer, 11:54   #173
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Zapravo, polagano pocinjem uvidjati jako dobru primjenu ovih laprdala...

Zamislis da je neki lik kojeg zelis sterat u tri materine... I onda mu sve po spisku... I lagano ga spustas na zemlju... Nakon par upita/odgovora ce se spustit na zemlju i priznat da si u pravu...

Super za lijecenje frustracija sa sefovima, zenama, forumasima trolovima, itd...

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
32GB DDR4-2666
intel UHD 620

Staro Jučer, 12:15   #174
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor calypso Pregled postova
Sto je najgore, poslao sam sad ovo gore par frendova... I naravno da sam dobio odgovor da fali kontekst...

Ali to je u stvari istina . Oni taj alat koriste kako i treba, ti si u biti taj koji iz njega pokušava izvuć stvari koje jadan bot ne može izbacit.
Nije to nikakav "um" i slično i mislim da nema to smisla ni dokazivati, meni ne bi palo na pamet ispitivati nekakav program da dokažem da je "glup", ja znam da je glup . Ono što je fascinantno sa LLM nije da je inteligentan, jer nije naravno, nego da može raditi stvari za koje je inteligencija do sad bila potrebna. Npr. auto se može sam parkirati, može napisat kod za neko programsko rješenje itd. Kad se pogleda sa te strane, to je vrhunski inženjerski pothvat a to se obično gubi iz vida jer ljudi uglavnom misle da je to nekakav black box u kojem se inteligencija pojavila sama od sebe.
Exy je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 12:22   #175
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
ne znam šta bi ti reka.
Imam farmu agenata koji imaju pristup informacijama sa planiranjima, taskovima, subtaskovima, testoviam koji se moraju izvršiti itd (praktički "domaća" Jira).
Njih 10 komada radi na temelju instrukcija koje sam im zadao da ne spiraliraju, da se drže konteksta i da sumiraju svaki milestone, na koji će se kasnije vratiti, jer ne drže sve informacije od početka chata.

Stvari koje sam složija sa njih 10...hjao. Imam Claude Pro Max pretplatu, koristim je dok je još jeftina...to je tako moćan alat ako ga znaš koristiti.
Staro Jučer, 12:29   #176
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
Ali to je u stvari istina . Oni taj alat koriste kako i treba, ti si u biti taj koji iz njega pokušava izvuć stvari koje jadan bot ne može izbacit.
Nije to nikakav "um" i slično i mislim da nema to smisla ni dokazivati, meni ne bi palo na pamet ispitivati nekakav program da dokažem da je "glup", ja znam da je glup . Ono što je fascinantno sa LLM nije da je inteligentan, jer nije naravno, nego da može raditi stvari za koje je inteligencija do sad bila potrebna. Npr. auto se može sam parkirati, može napisat kod za neko programsko rješenje itd. Kad se pogleda sa te strane, to je vrhunski inženjerski pothvat a to se obično gubi iz vida jer ljudi uglavnom misle da je to nekakav black box u kojem se inteligencija pojavila sama od sebe.
Pa sad bas... Auto se moze parkirat sam od sebe koristeci senzore i obicnu matematiku/fiziku... Nije to neka velika mudrost iskreno... Nekada si stisnuo gumb cime bi se opalio trigger da se izvrsi neka radnja... Danas mu napises pa on potrosi pola gigavata da 'shvati' sto si ga pitao i da se uparkira...

Sto se tice ovog generiranja koda, ovo danas je naprednija verzija code generatora, ali realno, pred nekih 30ak godina je frend napisao generator koda za UI... Ti dizajniras UI u grafickom modu u DOSu, a taj njegov programcic izgenerira Pascal kod za to sto si dizajnirao...

A jos tamo negdje sredinom 1960ih je bila razvijana ELIZA... Prvi chatbot sa kojim si mogao caskati... Rudimentarna tehnologija u odnosu na ovo danas, ali hej, tada si imao procesore na par kiloherca, a ne gigaherca ko danas... https://en.wikipedia.org/wiki/ELIZA

Meni ozbiljno nije jasan cijeli taj hype oko AI... Nije mi bio jasan ni hype oko kriptovaluta isto (i dalje mi nije jasno cem to sluzi, osim za prat pare)... Nije mi bas jasan ni hype oko drustvenih mreza... Zapravo imam filing da je svijet oso u krasni k****... A mozda je u meni problem jer sam valjda glup pa ne kuzim cemu sve to niti kakve to velike koristi nosi... Sa ELIZom sam caskao 90ih dok sam se na BBSove spajao... Drustvene mreze su mi bile Usenet grupe 90ih... Za Bitcoin sam cuo odmah kad se pojavio, no cak ni tada mi nije imao nekog smisla... Valjda je kod mene ono - been there, done that, got the T-shirt, tako da me to nista ne uzbudjuje previse...

Ako neko oce savjet za ulaganje, a zakasnio je na AI vlakic - deep sea mining... Eto, sve sam rekao...

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
32GB DDR4-2666
intel UHD 620

Staro Jučer, 12:30   #177
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Citiraj:
Autor Ivo_Strojnica Pregled postova
ne znam šta bi ti reka.
Imam farmu agenata koji imaju pristup informacijama sa planiranjima, taskovima, subtaskovima, testoviam koji se moraju izvršiti itd (praktički "domaća" Jira).
To ti imas farmu onih botova sto ostavljaju komentare po Indexu i slicnima?

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
32GB DDR4-2666
intel UHD 620

Staro Jučer, 12:43   #178
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
omalovažavanje tuđeg uspjeha ti ne pristaje

Možeš i ti pokušati, super je stvar i onaj tko govori da to nije budućnost, nije sija i odlučija koristiti alat.
Staro Jučer, 12:51   #179
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor calypso Pregled postova
Pa sad bas... Auto se moze parkirat sam od sebe koristeci senzore i obicnu matematiku/fiziku... Nije to neka velika mudrost iskreno... Nekada si stisnuo gumb cime bi se opalio trigger da se izvrsi neka radnja... Danas mu napises pa on potrosi pola gigavata da 'shvati' sto si ga pitao i da se uparkira...

To je vrsta redukcionizma koja ne pomaže previše. Tako ja mogu reć da je tvoj mozak samo "fizika" i nije neka velika mudrost
LLM u teoriji, ako imaš vremena blizu neograničenom, možeš vrtit i na računalu sa bušenim karticama. Pošto ne trebam tebi objašnjavati čime na fundamentalnom nivou barataju moderna računala lako je zaključit dal je to inteligentno ili nije.
Jel može matematička formula bit inteligentna?
Razlika između Elize i Claude-a je isto kao i razlika između ručne granate i atomske bombe, netko bi rekao da je ovo drugo vrlo slično samo malo jače No ta razlika, iako kvantitativna, dovodi do znatnih kvalitativnih razlika u outputu I onaj tko zna to iskoristit će imat debelu prednost u odnosu na onog koji ne zna. A netko će opet ispitivat LLM koliko je sati
Exy je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 13:01   #180
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Citiraj:
Autor Ivo_Strojnica Pregled postova
omalovažavanje tuđeg uspjeha ti ne pristaje

Možeš i ti pokušati, super je stvar i onaj tko govori da to nije budućnost, nije sija i odlučija koristiti alat.
Zafrkavam... Ali svakako bih volio znati use case za koji ti treba 10 agenata i to sve sto si slozio, jer 'in my line of work', ja ne vidim potrebu za time...

Da vidim primjenu za nesto moje bih ga sigurno koristio, ali ozbiljno, ne mogu naci primjenu pa da se na trepavice posadim... Programer nisam, niti zelim postati... Tekstove ne pisem, a i ako bi ih pisao, sigurno ne bih koristio LLM za to jer, ne znam, imam svoj nacin pisanja i zelim da tako ostane... A kad vidim kako ga 99% ljudi koriste, dodje mi da se ispovracam...

Ovo sto je kolega Piksi (mislim) prije napisao da je iskoristio AI da mu pomogne slozit website, ajd, to sam i ja razmisljao i za to bi mi sigurno bio koristan jer se grozim pisanja tih glupavih tekstova za website... Od toga mi se isto povraca...

Meni je prosle godine doso CEO firme sa kojom suradjujem i rekao da zeli da mu osmislim za sto mozemo koristiti AI u firmi... Meni kroz glavu proletilo - covjece, pitas potpuno krivu osobu za to... Ja u AI ne vjerujem, nisam pobornik, znam samo rizike i nedostatke, a prednosti ne vidim... No, slozio sam prezentaciju i rekao da AI nosi dvije najbitnije stvari sa sobom - omogucava drasticno ubrzanje poslovnih procesa, i omogucava laksu komunikaciju covjeka i stroja... I to je to... Predlozio sam da probamo napraviti transkodiranje nekih starih aplikacija pisanih u nekom divljem jeziku koje su nam bitne i koje moramo odrzavati na zivotu iako se vrte na nekim prastarim OSovima i koriste neke prastare librarye i alate... Pokusali smo taj projekt zavrtit, ali nula bodova, transcoding ne radi kako smo mi zamislili...

Dajte ljudi, ne budite lijeni, napisite tu prave poslovne use caseove gdje ste iskoristili AI... Ocigledno nije sposoban odgovoriti na pitanje koliko je sati, ali moguce da je koristan za nesto drugo... Znam da ga kolege sa medicinskog fakulteta dosta koristi i da mu jako pomaze kod dijagnostike, farmakologije i terapeutike... Al to je sve meni tolko opcenito da ne znam uopce sto niti kako... Zanima me realni use case...

Npr, vec neko vrijeme imam ideju za AI frizider... Frizider bi trebao imati sustav kamera unutra kako bi prepoznao sta se nalazi u njemu te kada kojoj namirnici istice rok trajanja... I onda...

- Ako nekoj namirnici istice rok trajanja, moze predloziti recept gdje ju se moze iskoristiti zajedno sa jos nekim drugim stvarima iz frizidera - recept se salje na email ili se prikaze na ekranu
- Automatski moze traziti gdje nabaviti istu tu namirnicu i ponuditi da ju naruci/ubaci u kosaricu
- Vjerojatno sam imao jos par ideja sto i kako, al sam zaboravio, to je stara ideja...

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
32GB DDR4-2666