Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro Jučer, 23:04   #12961
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Komoda dnevni boravak update

Odlucio sam ici u smjeru da u komodu ugradim: ugradne zvucnike

Testna kompozicija sa Audac Mero6 https://audac.eu/eu/products/d/mero6...-speaker-6inch

Za prvu ruku ovako na kutijama, ako ih odlucim zadrzati, napraviti cu im konstrukciju da fitaju u kabinet.

Na prvo (tiho) slusanje, fino zvuci u cijeloj prostoriji. Wiim mi se sve manje sviđa, fale mi kontrole na uređaju i zvuci mi malo tanasno ali za taj sud moram probati neko meni poznato pojacalo u istom prostoru.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Staro Jučer, 23:15   #12962
blackened
Premium
Moj komp

blackened's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor blackened Pregled postova
Dečki, pošto vidim da ima poprilično stručnjaka ovdje za hi-fi htio bih vas malo ugnjaviti.

Pitanje je koliko ima smisla napraviti-staviti home theather 5.1 ili 5.1.2 Atmos sistem u malu sobu 3,5m x 2,4m? Naime to je nekad bilo predsoblje, ulaz u kuću, ali smo napravili novi ulaz sa terase pa sam ja tu sobicu pretvorio u svoju sa svim gadgetima, 65" TV, PC, gitare itd...

Trenutno imam prištekano soundbar Hisense AX5125H koji meni super zvuči za filmove, ali je drek za stereo ko i svaki soundbar pretpostavljam.

Tako da što se tiče sterea tj puštanje glazbe sa CD-ova imam 4K Blu ray player Panasonic UB450, na njega spojio DAC i prištekao Presonus Eris 3.5 monitore. I što se tiče glazbe meni to isto jako dobro zvuči u toj sobi.

Ali mi ide na živce što sad imam 2 sistema, jedno za filmove, serije, drugo za glazbu plus što ne mogu daljinski pojačavati stišavati kad puštam CD-e nego samo na potenciometru na Presonusima, pa zato razmišljam o jednom sistemu. Ne bih nikakve lude novce trošio, neki polovni Denon X1700-1800h receiver plus polovni 5.1 sistem, npr nešto kao OVO. Ne nužno to, ali nešto tipa tako, kužite. Problem mi je isto što znam da bi zadnji zvučnici trebali biti odmaknuti od trenutne kutne koja je uz zid, ali zbog male sobe to je neizvedivo jer bi onda doslovno kutna bila metar od TV-a tako da bi zadnji zvučnici morali na zid pa ne znam koliko je to svrsishodno.

Da li se uopće upuštati u sve to ili ostaviti sve kako je pošto kažem - zadovoljan sam sa svim, osim tih stvari koje sam nabrojao više komforne zone da nisam. A i tu je ona možda neracionalna želja "joj baš bi bilo fora imati HT, em akustički em vizualno"
Evo da odgovorim sam sebi, usput hvala svima na prijedlozima, ali sam se odlučio na ovo tj. na što manje kompliciranja.

Uzeo Argon Fenris A5 i Northstone Stylum stalke.

E sad zašto te zvučnike. Pa prvenstveno jer me ovaj Hisense 5.1.2 stvarno jako jako zadovoljava za filmove, i nije mi se dalo ići u cijeli proces 5.1 ili 5.1.2 Hifi prvenstveno financijski, trebalo mi je samo još nešto dodatno za stereo zvuk glazbe. Floydi, Zeppelini, stara garda...

Poslušao ih u Ekran Osijek i reko ma hajde.
Optičkim kabelom su spojeni sa računalom za puštanje sa Tidala, DAC + 2 RCA sa Blu ray playerom (iako Blu ray player ima posebno HDMI out za zvuk, iako ne dobijam zvuk na Argonima, pretpostavljam zato što imaju ARC, a ne EARC, trebao bih onda sve spojiti preko TV-a pa onda opet nazad u njih.

Uglavnom TV + Stremio + 4K Blu ray filmovi ide na soundbar.
Glazba neovisno sa PC-a ili sa CD-a sa Bluray playera ide na Argone.

Sa zvukom sam jako zadovoljan, malo bas preuzme sve kad su baš odfrljeni do kraja ali u ovom mom ćumezu od 9 kvadrati ionako ni ne idu preko pola. Jedino mi žao što stalci nisu višlji bar 10 cm da mi tweeteri budu u razini uha, no malo sam im napravio nagibom spužvicom od ispod.

Eto i fotkice, sve u svemu happy sam, samo se bojim da sam upao u rabbit hole i da ću za mjesec dana već mislit kako bi zvučalo na nečemu još boljem.

p.s. moram i tepih stavit koji je na pranju i TV uopće ne izgleda uživo tolko visoko kao na fotki, 78 cm je od ruba ekrana do poda.

IMG-20260219-211211

IMG-20260219-211233
blackened je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro Danas, 00:32   #12963
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
Ja svoj novi HIFI sustav testiram s ovom pjesmom: https://youtu.be/7jH05dt9R68

Milina je čuti Yamahu DX7 u početku i stereo separaciju, a onda i ostatak
Pa majkumupoljubim, kud 2018 remaster!? Ti moderni remasteri su svi grozno popeglani, to nekad stvarno grozno zvuci... Ajd da je neki digital remaster tamo iz 90ih ili pocetka 2000tih, u redu, ali ovi najnoviji koriste sve i svasta od tih 'naprednih' tehnologija za peglanje zvuka da na kraju dobijes uzas...

Ovdje ti je original...

https://www.youtube.com/watch?v=YF1R0hc5Q2I

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4-2666
512GB Samsung PM981a, PCI-E 3.0 x4
intel UHD 620
13.3" FullHD IPS Touchscreen

calypso je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 11:59   #12964
Neo-ST
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor calypso Pregled postova
Pa majkumupoljubim, kud 2018 remaster!? Ti moderni remasteri su svi grozno popeglani, to nekad stvarno grozno zvuci... Ajd da je neki digital remaster tamo iz 90ih ili pocetka 2000tih, u redu, ali ovi najnoviji koriste sve i svasta od tih 'naprednih' tehnologija za peglanje zvuka da na kraju dobijes uzas...

Ovdje ti je original...

https://www.youtube.com/watch?v=YF1R0hc5Q2I
Meni to zvuči isto, ali ja sam, osim mentalno, i audiofilski podkapacitiran pa...

Nego, zašto KRK u svom guideu kako postaviti subwoofer kaže ovo:

Citiraj:
Subwoofer volume and phase alignment
The next step is to configure the subwoofer volume and phase settings for your system. Here are
some step by step instructions:

- Start with your subwoofer crossover set to around 80Hz.

- Next, route a band-limited pink noise tone through the system, including the satellite
speakers (these test tones are available on the KRK website — see the download link on the
next page). 500Hz-1kHz will allow you to set the volume of the satellites without exciting
the subwoofer. Using an SPL meter (or smartphone app), set the overall volume so that
the level is something comfortable - around 85dB should suffice.

- Run another band-limited pink noise tone of 35Hz-70Hz through the system and set the
volume on the sub to where it’s hitting 85dB on the meter.

- Set the low pass crossover to the highest setting (near 130Hz). Run a band-limited pink
noise tone from 60Hz-120Hz, and from the listening position determine if 0 or 180 on the
phase switch is loudest. Leave the switch in the loudest position.

- If your subwoofer has a variable phase knob, run a 70Hz test tone through the system.
Flip the phase switch to either 0 or 180, whatever the opposite of the setting in the
previous step, and adjust the variable phase until the bass level is quietest. Then flip the
phase switch back to the previous setting.

- Finally, listen to some music you are familiar with and set the crossover level to a position
where you only hear lows and no mid frequencies from the subwoofer. A commonly
accepted practice is to double the lowest frequency that the satellite speakers are rated
for and use that as the crossover frequency.

Ja spojim UMIK-1 na PC, uključim SPL meter u REW-u i puštam 500-1kHz zvuk samo preko Adama (sub u bypassu), te pojačam da budu na ~75dB.

Zatim, prema njima, sada uključim sub, puštam zvuk 35-70Hz te ga pojačavam dok i on ne bude na ~75dB (volume knob na otprilike 1/5 rangea).

Po toj logici, Adami i sub bi se trebali jednako čuti, međutim kad pustim bilo koju pjesmu, sub se uopće ne čuje.

Treba ga znatno pojačati da bi se čuo.
Šta radim krivo?
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 12:30   #12965
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Možda to znači da je utopljen u sliku i da tako treba biti
Staro Danas, 12:52   #12966
Neo-ST
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Citiraj:
Autor murina Pregled postova
Možda to znači da je utopljen u sliku i da tako treba biti
Ali nije, jer sam testirao sa footswitch-em koji ga prebacuje u bypass (isključuje). Nema nikakve osjetne razlike kad je uključen/isključen.
Ne samo da nema razlike, nego dapače, kad ga bacim u bypass, onda više ne filtrira HPF i onda Adami dobivaju full range i bas je jači nego kad uključim sub.
Staro Danas, 13:12   #12967
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
Ali nije, jer sam testirao sa footswitch-em koji ga prebacuje u bypass (isključuje). Nema nikakve osjetne razlike kad je uključen/isključen.
Ne samo da nema razlike, nego dapače, kad ga bacim u bypass, onda više ne filtrira HPF i onda Adami dobivaju full range i bas je jači nego kad uključim sub.

Rezime > na lokaciji slusanja koju ti imas sub nema smisla. There
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 13:18   #12968
Neo-ST
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Sub se odlično čuje, samo ga treba pojačati par klikova iznad ~75dB.
Poanta je da kad su Adami i sub na istoj dB razini, sub se uopće ne čuje u pjesmama.
Staro Danas, 13:53   #12969
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Jesi proba puzanje?

Treba mi preporuka za neko jednostavno (jeftino) class D stereo pojačalo cca 2X40W
Dovoljno je da ima 1 ulaz i bilo bi poželjno da ima standby.
Staro Danas, 14:02   #12970
Neo-ST
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Citiraj:
Autor murina Pregled postova
Jesi proba puzanje?
Neću puzat za nikoga, nisam niprije.

Šalu na stranu, ne mogu sub staviti bilo gdje u sobi samo zato jer se baš tu najbolje čuje. Kad si limitiran prostorom, onda ga smjestiš gdje možeš, a ne gdje bi trebalo.
Koje sam sreće, vjerojatno bi se najbolje čuo da ga stavim nasred kreveta...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro Danas, 14:34   #12971
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Meni su trenutno zvučnici na 35 cm od poda, nisu čak ni u visini ušiju a niti ispred mene nego iza mene. Trenutno je takva konfiguracija stola dok ne napravim reogranizaciju stola s 2 monitora a na stol ne mogu. Trebam kupiti još koju Eket kutiju iz Ikee.
Staro Danas, 18:03   #12972
Lagonda
Registered User

Datum registracije: Jan 2026
Citiraj:
Autor spiderhr Pregled postova
Meni su trenutno zvučnici na 35 cm od poda, nisu čak ni u visini ušiju a niti ispred mene nego iza mene. Trenutno je takva konfiguracija stola dok ne napravim reogranizaciju stola s 2 monitora a na stol ne mogu. Trebam kupiti još koju Eket kutiju iz Ikee.

Lebde?
Lagonda je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 18:04   #12973
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Citiraj:
Autor Lagonda Pregled postova
Lebde?
Naravno, kaj nisi vidio kad si bio?
Staro Danas, 19:02   #12974