Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro Danas, 14:42   #12361
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
4. Kako se uopće spaja matična na streamer?

Ako ga je zbunio moj slucaj gdje spajam PC na Wiim-a, samo mala napomena - Wiim u mom slucaju nista ne radi osim sto prosljedjuje zvuk sa PC-a na zvucnike. Radim ovo iz jednostavnog razloga - imam dva uredjaja (PC i streaming usluge) spojena na jedne zvucnike. Mogu prebacivati tu "skretnicu" za zvuk na samim zvucnicima (sto mi je tlaka jer to znaci jos jedan daljinski od Edifiera na stolu) ili softverski kroz Wiim (mnogo elegantnije).
Pa matična mu ima TOS ako i ako streamer ima TOS...

Tako sam spajao prijašnji komp s pojačalom da nije išlo 3.5 na chinch
Staro Danas, 14:50   #12362
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
To je imho jedini ispravan i najlaksi nacin da se spoji na Wiim osim ako ganja neke 24bit/96+kHz flac ripove. Proizvodjaci znaju cesto okrljastiti toslink na 24bit/48kHz pa mu je usb + dac bolji (jedini?) izbor. Ali sumnjam da ovdje govorimo o tome
Oglas

Oglas
Staro Danas, 14:53   #12363
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor spiderhr Pregled postova
Pa matična mu ima TOS ako i ako streamer ima TOS...

Tako sam spajao prijašnji komp s pojačalom da nije išlo 3.5 na chinch
No da, ali su oba ta Toslinka izlazi, obzirom da je streamer u većini slučajeva isključivo izvor zvuka (source). Ulazni optički konektor treba DAC-u (dakle - digitalno-analognom konverteru), pa je taj konvertirani analogni signal nadalje na raspolaganju pojačalu, koje ga onda pojačava toliko koliko je potrebno da se membrane zvučnika pokrenu.

Malo je kompliciranije (ili jednostavnije, kako se uzme) kad je iza optičkog ulaza tzv. full-digital pojačalo, tamo je signal digitalan praktički sve do izlaznog buffera pojačala - tj. u slučaju aktivnih zvučnika, praktički sve do samih zvučničkih jedinica, a tako je, čini mi se, slučaj kod KEF-ova, koji još dodatno ima elektronsku skretnicu (DSP, no ne u smislu korekcije akustike) prije samih pojačala - good stuff, ukratko.
jean luc je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 14:56   #12364
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
No ajmo malo rikverc.

@Neo-ST - sto je izvor zvuka? Ako su 320Mbps MP3-ce onda je ovo sve sto pricamo bacanje love u vjetar.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 15:03   #12365
Neo-ST
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
No ajmo malo rikverc.

@Neo-ST - sto je izvor zvuka? Ako su 320Mbps MP3-ce onda je ovo sve sto pricamo bacanje love u vjetar.
A ima svega, od YouTubea, gaminga, ripova filmova do par terabajta flac-ova koje doduše sve rjeđe slušam.
Dakle ništa baš ultra HQ...

Te flacove sam skinuo davno kad sam kupio kombinaciju Philips Fidelio X1 + Schiit Magna/Modi stack, ali mi se više ne da niti s tim zezati pa sve stoji u ormaru i kupi prašinu.
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 15:08   #12366
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Citiraj:
Autor jean luc Pregled postova
No da, ali su oba ta Toslinka izlazi, obzirom da je streamer u većini slučajeva isključivo izvor zvuka (source). Ulazni optički konektor treba DAC-u (dakle - digitalno-analognom konverteru), pa je taj konvertirani analogni signal nadalje na raspolaganju pojačalu, koje ga onda pojačava toliko koliko je potrebno da se membrane zvučnika pokrenu.

Malo je kompliciranije (ili jednostavnije, kako se uzme) kad je iza optičkog ulaza tzv. full-digital pojačalo, tamo je signal digitalan praktički sve do izlaznog buffera pojačala - tj. u slučaju aktivnih zvučnika, praktički sve do samih zvučničkih jedinica, a tako je, čini mi se, slučaj kod KEF-ova, koji još dodatno ima elektronsku skretnicu (DSP, no ne u smislu korekcije akustike) prije samih pojačala - good stuff, ukratko.
A je poteglo me jer sam vidio wiim pro koji ima in out... Barem na fotki vidio
Staro Danas, 15:08   #12367
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
A ima svega, od YouTubea, gaminga, ripova filmova do par terabajta flac-ova koje doduše sve rjeđe slušam.

Te flacove sam skinuo davno kad sam kupio kombinaciju Philips Fidelio X1 + Schiit Magna/Modi stack, ali mi se više ne da niti s tim zezati pa sve stoji u ormaru i kupi prašinu.

Gle moj ti je topli savjet - uzmi par aktivnih zvucnika do max 300 Eura (Edifier, Adami) koji imaju opticki ulaz, spoji ih direktno na maticnu i uzivaj. Steta davat vise love ako neces cuti osjetnu razliku jer izvor zvuka nije HQ. Da ti je primarno za tu FLAC mjuzu > onda bih ti rekao da uzmes KEF + WIIM i deri.
Staro Danas, 15:19   #12368
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova

Pa Modi ti je čistokrvni samostalni DAC. Dakle, imaš i varijantu uzeti neki klasičan aktivni studijski zvučnik sa analognim ulazima - to nek ti preporuče kolege koji imaju iskustva s njima - pa ćeš svakako imati neku bolju opciju od postojeće.

Mislim, da samo spojiš tu plastičnu liniju na komp preko DAC-a, vjerojatno možeš čut neke boljitke u odnosu na spajanje na analogni izlaz, ovisno o tome kako smještaš zvučnike.

Što se tiče kvalitete glazbenih zapisa, svakako je najlakše uzeti pretplatu na Tidal ili čak Spotify, sad kad ima lossless opciju, no sa dobro postavljenim kvalitetnim zvučnicima sigurno će čak i YT (a pogotovo gaming) zvučati nemjerljivo bolje od - objektivno - plastičnih panasonicovih speakera.
Staro Danas, 15:20   #12369
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Citiraj:
Autor spiderhr Pregled postova
A je poteglo me jer sam vidio wiim pro koji ima in out... Barem na fotki vidio
Istina, Pro je i streamer i DAC, neloša je to mašina.
Staro Danas, 15:32   #12370
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor jean luc Pregled postova
Istina, Pro je i streamer i DAC, neloša je to mašina.
Pro je bas sweetspot ako zelis graditi streamer setup doma. Jos su mu s vremenom dodatno usavrsili room correction pa bi rekao da ima sve za po doma... Mislio sam da je gimmick, ali tocno zvucnici ozive nakon room correctiona.

https://faq.wiimhome.com/en/support/...oom-correction

To je ujedno jos jedan razlog zasto PC spajam na Wiim - da mi "oboja" zvuk kako mi se svidja.
Oglas

Oglas
Staro Danas, 15:34   #12371
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
No ajmo malo rikverc.

Sto tocno fali 320Mbps MP3? Ti kao cujes neke artefakte ili si samo citao o tom?

Pa pobogu, ljudi slusaju internet radio koji streama 64kbps na puno skupljim masinama i uzivaju u glazbi...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4-2666
512GB Samsung PM981a, PCI-E 3.0 x4
intel UHD 620
13.3" FullHD IPS Touchscreen

calypso je online   Reply With Quote
Staro Danas, 16:13   #12372
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor calypso Pregled postova
Sto tocno fali 320Mbps MP3? Ti kao cujes neke artefakte ili si samo citao o tom?

Pa pobogu, ljudi slusaju internet radio koji streama 64kbps na puno skupljim masinama i uzivaju u glazbi...

Da slusaju. Ali dali se isplati davat 1000+ Eura za "HIFI" sustav za slusanje primarno MP3-ca i 64kpbs radia? Ne. To ti je isto kao da napravis najfiniju tortu i onda umjesto tresnje na vrh stavis kravlju balegu. Bez obzira koliko si vremena i truda ulozio u sastojke i pripremu - ovo zadnje ce sve pokvarit. Sasvim pristojan zvuk za slusanje MP3-ca za mene zavrsava sa opremom oko 500 Eura. Top. Iznad toga je dobitak na kvaliteti zvuka obrnuto reciprocan troskovima. Kao primjer: za slusanje mjuze preko Samsung Q600 Soundbara ili preko Bluetootha (razne JBL/Sony sluske u rangu cca 300 Eura) ili na PC zvucnike (Creative/Edifier) u tom rangu cijene 320Mbps MP3-ce zvuce sasvim solidno i iskreno neku veliku razliku prema FLAC fajlovima ne cujem ili je vrlo mala. E sad - kad pustim istu tu mjuzu preko Wiim Pro spojenog toslinkom na Marantz PM6007 na kojeg su spojeni mali Dali Oberon 1 zvucnici i Yamaha YST-SW205 subwoofer - MP3-ce otkrivaju svoju grubost i nedostatke a FLAC fajlovi otktrivaju toliko toga vise, od detalja do dinamike. To je onda sustav kojeg uzivam slusati satima. Zato kazem - izvor je jako bitan u planiranju smislenih troskova kompletnog sustava. MP3-ce mogu zvucat sasvim solidno ali za mene je to cisto praktican format za background slusanje dok kuham ili vozim , ne za vrijeme kad se zelim opustiti i uzivati u glazbi. Naravno da se moze - ali mene bi pekla savjest da 1000+ Eura potrosim na fin sustav i onda ga userem sa losim izvorom. To je ona "uzalud vam trud sviraci".

Jedan prikladan video:
You Aren't the Listener You Think You Are

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Pro je bas sweetspot ako zelis graditi streamer setup doma. Jos su mu s vremenom dodatno usavrsili room correction pa bi rekao da ima sve za po doma... Mislio sam da je gimmick, ali tocno zvucnici ozive nakon room correctiona.

https://faq.wiimhome.com/en/support/...oom-correction

To je ujedno jos jedan razlog zasto PC spajam na Wiim - da mi "oboja" zvuk kako mi se svidja.

Potvrdujem. Obozavam svoj, ima sve kaj treba pa i vise. Jedino je interni DAC na obicnom zadnje smece i razlika u zvuku naspram Toslink konekcije na Marantz je ogromna. Pro Plus bi trebal biti bolji al nisam probal. Iako za razliku u cijeni si kupis DAC kakav hoces
Staro Danas, 16:51   #12373
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Da slusaju. Ali dali se isplati davat 1000+ Eura za "HIFI" sustav za slusanje primarno MP3-ca i 64kpbs radia? Ne. To ti je isto kao da napravis najfiniju tortu i onda umjesto tresnje na vrh stavis kravlju balegu. Bez obzira koliko si vremena i truda ulozio u sastojke i pripremu - ovo zadnje ce sve pokvarit. Sasvim pristojan zvuk za slusanje MP3-ca za mene zavrsava sa opremom oko 500 Eura. Top. Iznad toga je dobitak na kvaliteti zvuka obrnuto reciprocan troskovima. Kao primjer: za slusanje mjuze preko Samsung Q600 Soundbara ili preko Bluetootha (razne JBL/Sony sluske u rangu cca 300 Eura) ili na PC zvucnike (Creative/Edifier) u tom rangu cijene 320Mbps MP3-ce zvuce sasvim solidno i iskreno neku veliku razliku prema FLAC fajlovima ne cujem ili je vrlo mala. E sad - kad pustim istu tu mjuzu preko Wiim Pro spojenog toslinkom na Marantz PM6007 na kojeg su spojeni mali Dali Oberon 1 zvucnici i Yamaha YST-SW205 subwoofer - MP3-ce otkrivaju svoju grubost i nedostatke a FLAC fajlovi otktrivaju toliko toga vise, od detalja do dinamike. To je onda sustav kojeg uzivam slusati satima. Zato kazem - izvor je jako bitan u planiranju smislenih troskova kompletnog sustava. MP3-ce mogu zvucat sasvim solidno ali za mene je to cisto praktican format za background slusanje dok kuham ili vozim , ne za vrijeme kad se zelim opustiti i uzivati u glazbi. Naravno da se moze - ali mene bi pekla savjest da 1000+ Eura potrosim na fin sustav i onda ga userem sa losim izvorom. To je ona "uzalud vam trud sviraci".
Pa malo si bezobrazan, znas... Cak i vise nego ja...

Recimo ja sam dao poprilicno love za Naim MuSo Qb2 i slusam internet radio preko njega jer mi zapravo primarno treba za slusanje radija... U odnosu na FM radio je puno kvalitetniji i nista mi ne susti, za mene sasvim dovoljno... Nekad kad mi se slusa, spojim mobitel preko BT i slusam neku stvar sa Youtubea tako... Zasto sam kupio bas Naima? Zato sto mi je lijep, zauzaima jako malo mjesta, zaboli me kiki kolko kosta, mogu si priustit, a i s obzirom da je Naim u pitanju, znam da je zvuk fantastican...

U uredu pak imam 2x Adam Audio A7x zvucnika koje sam platio 1000EUR, jos dodatno imam Topping DAC i pretpojacalo za slusalice... Imam i slusalice Sennheiser HD650 i Denon AH-D600, dakle svake nove kostaju po 500EUR...

I zamisli - streamam sa Youtube nekakve pjesmice jer be zivo zaboli za kvalitetu zvuka... Pa nije bas da kazete slusam... Uostalom, mjuzu slusam primarno pozadinski, nemam vremena za slusanje mjuze, to jedino kad se setam okolo pa na slusalice nesto ganjam, ali i dalje su to jadne MP3ice i uopce me nije zivo briga za to...

Postoji jako velika razlika izmedju audiofila koji slusa 2 test CDa na 25 setova high end opreme, i diskofila koji slusa 2000 albuma na jednom pristojnom setu...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4-2666
512GB Samsung PM981a, PCI-E 3.0 x4