Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.11.2025., 19:09   #12331
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Teorijski, sub može imati skretnicu i odrezati niske frekvencije koje reprodukcira i pustiti one iznad prema zvučnicima. Time bi riješio problem opisan prije par postova.

Gigabyte Z170MX-Gaming 5 LGA1151
Core i7-6700K LGA1151 Skylake
Thermalright Le Grand Macho RT
Patriot Viper 4 Series DDR4 64GB (4 x 16GB) 3200MHz
RTX 2080 TI 11GB GDDR6
Samsung 850 EVO M.2 1TB SSD
Samsung 32" (2560x1440) CHG70 Gaming Monitor with Quantum Dot
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

LAcy je offline   Reply With Quote
Staro 13.11.2025., 19:49   #12332
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
za probati ti je dovoljan bilokakav strujni kabel, nije da moraš ić u potragu za posebnim kabelima za "zvučnike" .
čim ima ulaze i izlaze, trebala bi biti skretnica unutra. a opet - jbg.
oni pasivni subovi koji su predviđeni da ih se montira inline sa zvučnicima, imaju skretnicu jer inače mijenjaju impedancu sustava. aktivni sub - jbg i može i ne mora. možda ima samo transformatore da speaker level input pretvori u line level za svoje vlastito pojačalo.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2025., 13:38   #12333
Doom
Émile Flournoy
Moj komp

Doom's Avatar

Datum registracije: Oct 2003
Đusto tako

Našao sam service manual od tog Yamaha sub-a https://elektrotanya.com/yamaha_yst-.../download.html

To je br sub niže klase pa nije čudo da bas mulja.
Konektori za zvučnike su prolaznog tipa i služe za spajanje na pojačala bez line-level izlaza za sub.
Doom je offline   Reply With Quote
Staro 29.11.2025., 02:03   #12334
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

https://www.headphonesty.com/2025/11...ecent-surveys/

Sent from my moto g stylus 5G - 2024 using Tapatalk

RTX 2080 TI 11GB GDDR6
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

Staro 29.11.2025., 14:04   #12335
Chuby
Premium
Moj komp

Chuby's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
Neloša lista.
Stavio bi Mcintosh i Audio Research malo bliže vrhu
nema Nagre
Chuby je offline   Reply With Quote
Staro 25.12.2025., 03:09   #12336
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

tldr, pozitivno iskustvo i pohvala za Adam audio customer service.

Long read:
Kad sam kupio sub (i monitore), negdje prije 4 godine, pisalo je da proizvodjac nudi 5 godina jamstva ako se registrira. Rekoh, ajd kad vec nude... zlu netrebalo, registrirao.

Vec neko vrijeme sub ima musice, nekad jednostavno ne reproducira bass. Istekam, ustekam i radi. Dogadjalo se rijetko i mrzilo me reklamirati. A i ako reklamiram, ustekat ce, cuti da radi, vratiti nazad... No, prije 10-tak dana se pocelo cuti u monitorima, koji su spojeni na sub, klikanje. Elektronika u subu pali, gasi passtrough. E to je vec bilo previse za ignorirati. Power AC cycle je opet pomogao al' nako par sati stanby ponovno isto. Sto je dobro, sad ce i oni cuti da ne radi dobro. Al' opet, reklamirati pred praznike...

Anyway, nazovem Guitar center, gdje sam kupio sub. Objasnim, pita jel' imas jamstvo? Rekoh imam, onda donesi pa cemo zamijeniti. Onda se sjetim, al' jamstvo je od proizvodjaca. E onda se javi njima. A oni su u Njemackoj...

Otvorim Adam audio stranicu, logiram se prvi put od kad sam registrirao zvucnike. Srecom Chome pamti username i password Pise da mi jos vrijedi to 5-snje jamstvo. Gledam kako da ih kontaktiram, nadjem form. Ajd, ispunit cu pa APP (ako prodje prodje). Iskreno, vec sam gledao koliko je novi sub...

Drugi dan dobijem email da im dam svoju adresu i broj telefona. Hmm, ajd, ima nade (a Nada je... ) Odgovorim, slijedeci dan (zapravo u sred noci, vremenska razlika) dobijem odgovor da ce napraviti zamjenu umjesto slati na popravak, "it should work out to be a quicker turnaround time for you". Wow! I objasni mi da cu dobiti RMA i prepaid shipping label od njihovog distrubitera a ne od Adam-a tako da obratim paznju. Te da ce poslati zamjenu cim vide da sam ja poslao neispravan njima.

Drugi dan dobijem mail od distributera. Srecom sacuvao sam original kutiju, spakiram sub, odnesem do Fedexa, odgovorim im i stvarno slijedeci dan dobijem email da su poslali novi!

U nedjelju, dobijo zamjenu, spojim i evo veselo svira Distributer je dobio moj unit u ponedjeljak.

Long story short, ne samo da su mi zamijenili stari sub sa novim, nego su platili slanje starog, slanje novog i jos poslali prije nego sto su dobili stari i potvrdili da je neispravan! Bas vrhunski support!

RTX 2080 TI 11GB GDDR6
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

Staro 09.01.2026., 20:03   #12337
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
ja polako posložio i djelomično oživio opremu koju imam, a ima toga.
odmah u startu napomena da nisam audiofil i ne pere me to. bitno da se čuje OK.
that said, mislim da mi je najmoderniji komad opreme dvd player s početka 2000ih.
technics na vrhu ima problema sa flat kabelom pa ne prepoznaje svaki put dal je type 1 ili type 2 - jbg. riješit ću.
pioneer ima povremeno problema sa ledicama od desnog kanala, ali ne uvijek. zvuk je OK. ovo je fora kazić, ima quick autoreverse, pauza je oko 1 sekundu dok okrene.
technics 665 je jedini koji nije nikad diran, i on je THE kazić za slušanje origigi kazeta, ostali svi imaju nešto prepodešeno.
gramofon je technics... nešto.
dvd je tu zbog mp3ca, technics cd je fora jer ima prozor u kojem se vidi cd kad svira, i display ima vu metar.
sony je tu privremeno dok ne popravim jačega, koji ujedno ima više ulaza, ovaj mi je na knap.
sa strane je i sharp magnetofon koji bi ubrzo trebao proslaviti 60. rođendan pa ima i on nekih mušica na mehanici, svira ali ne ulovi snimanje. mislim da moram izbrusiti polugu snimanja jer ne zakači. ima autoreverse, pa mi je to jedini razlog zašto ga još nisam zamijenio nečim novijim.

jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2026., 20:25   #12338
santos
Premium
Moj komp

santos's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
pozz ekipa. Totalni sam njub u ovome, pa trebam malo pomoc. dosad koristim logitech z333 za spotify lossless koji pustam preko kompa, TV mi je monitor. svira oke, ali zelim se okusati u HI FI-ju, i kao neki entry point sam odabrao Argon Audio Fenris A4 (aktivni bookshelf monitori), po potrebi bi dodao 10 incni sub od istog proizvodjaca. bio sam danas u Zagrebu u Sonus Artu, nadajuci se da bi mogao negdje cuti kak to zvuci, cisto da dozivim i vidim kolika bi bila razlika u zvuku, al nazalost nemaju osim zapakirane.

blizi se rodjendan, pa razmisljam da se pocastim malo....
kaj ocekivati u odnosu na z333 ak ih uzmem? Hvala unaprijed. (explain it to me like i'm a 5-year-old )
Staro 09.01.2026., 21:38   #12339
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor santos Pregled postova
pozz ekipa. Totalni sam njub u ovome, pa trebam malo pomoc. dosad koristim logitech z333 za spotify lossless koji pustam preko kompa, TV mi je monitor. svira oke, ali zelim se okusati u HI FI-ju, i kao neki entry point sam odabrao Argon Audio Fenris A4 (aktivni bookshelf monitori), po potrebi bi dodao 10 incni sub od istog proizvodjaca. bio sam danas u Zagrebu u Sonus Artu, nadajuci se da bi mogao negdje cuti kak to zvuci, cisto da dozivim i vidim kolika bi bila razlika u zvuku, al nazalost nemaju osim zapakirane.

blizi se rodjendan, pa razmisljam da se pocastim malo....
kaj ocekivati u odnosu na z333 ak ih uzmem? Hvala unaprijed. (explain it to me like i'm a 5-year-old )

Pa ti Argoni pripadaju najosnovnijoj klasi audio-uredaja, tako da ne treba ocekivati cuda, no u odnosu na plasticne racunalne zvucnike razlika u kvaliteti bi trebala biti itekako primjetna.
Ne propusti optimalno smjestiti zvucnike u odnosu na poziciju na kojoj ces slusat, to je vise-manje besplatan potez a moze ucinit kljucnu razliku. Stavi obvezno prilozene gumene nogice na donju plohu.
Isto tako, ako imas spotify lossless, spoji uredaj sa kojeg ga pustas na digitalni ulaz Argona - bilo koji, mozda najbolje cak na TV instalirat app pa pustat preko HDMIja - jer ces tako isto izbjec potencijalne gubitke sa analognog izlaza (komp).
jean luc je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2026., 23:32   #12340
santos
Premium
Moj komp

santos's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor jean luc Pregled postova
Pa ti Argoni pripadaju najosnovnijoj klasi audio-uredaja, tako da ne treba ocekivati cuda, no u odnosu na plasticne racunalne zvucnike razlika u kvaliteti bi trebala biti itekako primjetna.
Ne propusti optimalno smjestiti zvucnike u odnosu na poziciju na kojoj ces slusat, to je vise-manje besplatan potez a moze ucinit kljucnu razliku. Stavi obvezno prilozene gumene nogice na donju plohu.
Isto tako, ako imas spotify lossless, spoji uredaj sa kojeg ga pustas na digitalni ulaz Argona - bilo koji, mozda najbolje cak na TV instalirat app pa pustat preko HDMIja - jer ces tako isto izbjec potencijalne gubitke sa analognog izlaza (komp).
da, to sam malo citao, da je u biti najpametnije HDMI-jem spojit, kad vec zvucnici imaju taj port. zahvaljujem na inputu, much appreciated
Staro 11.01.2026., 14:01   #12341
Neo-ST
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Ekipa, kad bih hipotetski poželio kupiti isti ovakav setup:

1. Da li je to danas moguće?
2. Koliko bi koštalo?
3. Gdje to sve kupiti?
4. Ako ne postoji više točno ovakav, koji bi bio najbliži?

Source

Moj trenutni "HIFI" setup je već godinama: Panasonic SA-AK50 koji se ne da, ali počinju ga hvatat godine i ima neke svoje mušice.
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2026., 14:48   #12342
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova

2. Koliko bi koštalo?
3. Gdje to sve kupiti?

Source

Moj trenutni "HIFI" setup je već godinama: Panasonic SA-AK50 koji se ne da, ali počinju ga hvatat godine i ima neke svoje mušice.

Jel ti bitan izgled ili zvuk? Vecinom danas nema potrebe za bas svim tim zasebnim komponentama (sto ne znaci da nemozes kupit ako imas dosta dubok zep ili ako naletis na nekaj rabljeno u kolko tolko dobrom stanju). Moj ti je savjet:

1. Definiraj izvor i kvalitetu zvuka sa kojeg ces slusati (ploca, streaming,cd?). Ak ces pustat 320kpbs mp3-ce ili Spotify onda nema smisla previse love lupat u tak nekaj, uzmes aktivne monitore, okacis wiim mini i uzivas za male pare.
2. Definiraj budet (nek bude rastezljiv...ako ides na novo racunaj cca 1000 - 1500 Eura za neki solidan minimum (Wiim Amp + Dali Kupid na primjer)
3. Definiraj potrebne komponente (pojacalo/reciever ovisno o potrebnoj snazi i klasi (70W Class A/B i 70W Class D nije isto), cd player, streaming uredaj)
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2026., 15:06   #12343
tizhu
Premium

Datum registracije: Sep 2014
također: želiš li all in one uređaj koji estetski možeš smjestiti gotovo bilo gdje, a ima sve što i sustav komponenti ili želiš stackat stvari jednu na drugu odnosno jednu pored druge i vući žice između njih dodatno plus strujni kablovi za svaku od njih i da li se međusobno dobro kuže.
tizhu je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2026., 15:14   #12344
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Jooj mene je to isto vuklo prije sad u zadnjih par godina me vuče minimalizam.
Staro 11.01.2026., 16:00   #12345
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:

2. Koliko bi koštalo?
3. Gdje to sve kupiti?

Source

Isti takav setup nećeš naći nigdje. Koliko vidim, to je nekakav brazilski brand iz 80-ih.

Imaš dvije opcije.
Prva je kupiti nekakav stack na oglasnicima/aukcijama i imati čovjeka koji ih zna popraviti, jer obično neka od komponenti više ne radi.

Druga je kupovati komponente koje si vizualno pašu (obično sve od jednog branda) i opet imati nekog tko to zna popraviti jer jedino su neispravne i poluispravne dostupne po nekim normalnim cijenama.

Isto bih volio imati nešto slično, ali sam trenutno ograničen prostorom, tako da mogu samo gledati.

Recimo, ovo mi je upalo u oko ovih dana.

Imaš i https://www.hifishark.com pa možeš tražiti okolo
keywordi su rack, stack ili tower
i onda nađeš stvari tipa ovo

https://www.ebay.co.uk/itm/227018179...e-353039373734
https://www.ebay.co.uk/itm/187935825...Cclp%3A2332490
https://www.ebay.co.uk/itm/187901199...Cclp%3A2332490
https://www.ebay.co.uk/itm/196269447...a-326537633663
https://www.ebay.co.uk/itm/227157532...5-363339646436

Mislim da će te cijene ohladiti od te ideje

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX

Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 11.01.2026. u 22:31.
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2026., 20:12   #12346
Neo-ST
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Iskreno sad kad malo bolje razmislim, lijepo bi bilo to sve imati, ali jednostavno više nemam volje za sve to sada (niti mi se daju tolike pare).
Nisam nikad baš entuzijastično proučavao taj svijet, tako da bih sad trebao sve to krenut proučavati, i ne da mi se.

Postoji li neka dostojna zamjena za moj vjerni Panasonic SA-AK50 ili se više takve linije ne rade ?
Znači linija sa zvučnicima koja će imati sve u sebi, samo uštekam u nju izlaz iz svoje zvučne od kompa i to je to ?
Ove šta sam gledao sve izgledaju nekako anemično, pogotovo zvučnici koji dolaze sa njima. Npr. ovaj moj Panasonic u zvučnicima ima sve, i sub i srednje i visoke. Ove nove imaju neke male zvučnike.
Staro 11.01.2026., 20:37   #12347
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Iskreno sad kad malo bolje razmislim, lijepo bi bilo to sve imati, ali jednostavno više nemam volje za sve to sada (niti mi se daju tolike pare).
Nisam nikad baš entuzijastično proučavao taj svijet, tako da bih sad trebao sve to krenut proučavati, i ne da mi se.

Postoji li neka dostojna zamjena za moj vjerni Panasonic SA-AK50 ili se više takve linije ne rade ?
Znači linija sa zvučnicima koja će imati sve u sebi, samo uštekam u nju izlaz iz svoje zvučne od kompa i to je to ?
Ove šta sam gledao sve izgledaju nekako anemično, pogotovo zvučnici koji dolaze sa njima. Npr. ovaj moj Panasonic u zvučnicima ima sve, i sub i srednje i visoke. Ove nove imaju neke male zvučnike.

Pogledaj si mini linije tipa Denon Ceol seriju, Marantz Melody ili Yamaha Pianocraft. Da se komplet sa zvucnicima naci za cca 100-200 Eura i zvuce sasvim pristojno za taj budet. Dodas Wiim Mini za streaming i neki rabljeni aktivni sub po potrebi (ja sam za svoju Yamahu dao 50 Eura) i imas nekaj sasvim fino za male novce.
Staro 11.01.2026., 22:37   #12348
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Citiraj:

Imaš klasičnu mini liniju iz 90-ih. Agresivan i upadljiv dizajn.

Philipsi iz 90-ih i 2000-ih su točno takvi.

Zadnje takvo što sam vidio, a da je moderno je Philips FX15
https://www.documents.philips.com/as...bd00ee5a77.pdf

Ima toga, ali je sve manje dimenzijama, a dizaj je ipak malo prigušen
https://www.amazon.de/-/en/Panasonic...sDsIH-yfg&th=1

Staro Jučer, 00:02   #12349
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Citiraj:

Ako trebaš nešto da uštekaš komp tj. ne misliš slušati FM radio, CD ili audio-kazete, ne treba ti ovakva linija nego USB-DAC, pojačalo i zvučnici, što sve možeš kupit odvojeno, ali možeš naći i u jednom paru aktivnih zvučnika sa digitalnim ulazima.

Za konkretniju preporuku ključan je budžet koji misliš odvojiti, te veličina sobe odnosno pozicija zvučnika na kojoj ćeš slušat (kao PC zvučnik na stolu, ili sa trosjeda/fotelje tj. od daljeg).
Staro Jučer, 00:46   #12350
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:

2. Koliko bi koštalo?
3. Gdje to sve kupiti?

Source

Kako tu Panasonic 1500W PMPO superboombox liniju uopce mozes usporedjivat sa icim iz hifi svijeta!?

No dobro, da ti rijesim problem... Uzmes neki kvalitetniji streamer, CD player i jos mozda neki drugi izvor zvuka tipa gramofon, kazetar, NAS i slozis setup od par komponenti, a ne onaj toranj sa tvoje slike...

Ovo je recimo moj setup za dnevni boravak i to mi je sasvim dovoljno:

1. Naim MuSo Qb2 - vrhunski streamer sa internet radiom, odlicnim pojacalom i brdom ulaza - kosta nekih 900-1000EUR
2. Denon DCD-2560 - vrhunski CD player iz iz 1991

A gdje to kupiti? CD player potrazi na Njuskalu, za biti finih primjeraka za normalne novce, CD playeri nisu skupi, osim ako ne trazis neki bas high end... Ciljas Denon, Marantz, Technics, Sony, Rotel, NAD, itd...

Sto se streamera tice, Naim imas u AudioArtu ili mozes kupit online, ima jos neka firma iz Osijeka, a uvijek mozes i Amazon.de ili eBay pretrazit... S obzirom da ovaj rjesava sve moje probleme - internet radio, odlican zvuk, DSP, lijepo izgleda, mobilna aplikacija za upravljanje, nisam ni trazio nista drugo (zapravo sve sto sam vidio mi je estetski u banani, jedino ovaj Naim me se dojmio)...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4-2666
512GB Samsung PM981a, PCI-E 3.0 x4
intel UHD 620
13.3" FullHD IPS Touchscreen

calypso je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 00:53   #12351
Neo-ST
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Citiraj:
Ako trebaš nešto da uštekaš komp tj. ne misliš slušati FM radio, CD ili audio-kazete, ne treba ti ovakva linija nego USB-DAC, pojačalo i zvučnici, što sve možeš kupit odvojeno, ali možeš naći i u jednom paru aktivnih zvučnika sa digitalnim ulazima.
Da, u 99.9% slučajeva se pušta samo muzika s kompa. Ovo zvuči primamljivo, jer mjesta na stolu nikad dosta, a ovom kombinacijom bih se riješio mini linije i imao samo zvučnike.

Citiraj:
Za konkretniju preporuku ključan je budžet koji misliš odvojiti, te veličina sobe odnosno pozicija zvučnika na kojoj ćeš slušat (kao PC zvučnik na stolu, ili sa trosjeda/fotelje tj. od daljeg).
Budžet nebitan, ionako ne mislim to mijenjat ponovo narednih 30 godina ili dok ne krepam.
Veličina sobe, nemam pojma, 10-ak m2? Monitor je na sredini stola i sa strane ima taman mjesta za ove zvučnike od stare Panasonic linije, od kojih sam udaljen nekih 70-80cm. Jednostavna stereo konfiguracija, ništa posebno.

Citiraj:
Autor calypso Pregled postova
Kako tu Panasonic 1500W PMPO superboombox liniju uopce mozes usporedjivat sa icim iz hifi svijeta!?
U pravu si, moj Panasonic je level iznad
A ovo ostalo moram proučit...
Staro Jučer, 01:34   #12352
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Onda aktivni(stički) near field monitor i solidan dac i/ili streamer. Samo nemoj spajati analogni audio signal sa mtb. Ono možeš u nuždi al' očekuj probleme, smetnje i lošiji zvuk.

Ako je ikako moguće, poslušaj te zvučnike kod sebe par dana.

I stavi neku podlogu ispod zvučnika da se vibracije ne prenose na stol. Možeš i improzivirati nekom spužvom, pjenom...

Nešto ovakvo, prvi link na koji sam naletio: https://www.amazon.com/BEEQUIET-Soun.../dp/B0BV7BD246

Sent from my moto g stylus 5G - 2024 using Tapatalk

RTX 2080 TI 11GB GDDR6
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

Staro Jučer, 01:58   #12353
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Evo ti rješenje. Edifier S3000 MK II
https://www.edifier.com/uk/p/bookshe...kers/s3000mkii

Po novom, više nema žičane veze između lijevog i desnog zvučnika. Imam S1000 MK II koji su mi spojeni na TV i nisam ih dosad pojačao ni do polovice.
S ovim S3000 se možeš useliti u hangar i imati dosta snage

Ako se ne želiš zezati s bežičnom vezom (ja sam skeptičan prema tome), imaš S2000 i S1000 modele.

Staro Jučer, 03:40   #12354
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Ovo je bolje i ne treba podlogu :D

https://www.amazon.com/dp/B0748DN377

RTX 2080 TI 11GB GDDR6
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

Staro Jučer, 08:38   #12355
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Kod mene je u sredini setupa streamer Wiim pro plus. Na njega je spojen komp preko USB DAC-a. 90% vremena streamam muziku (internet radio, lokalno sa NAS-a, yt music), a onih 10% sa kompa (filmovi, igre...). Na kompu nemam ni music player. Zvucnici su Edifier S2000 MKIII.
https://imgur.com/a/v4Aa7e4

Soba je 15ak m2 i ovo nemam potrebe pojacati iznad 40%.
Staro Jučer, 10:43   #12356
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Citiraj:
Da, u 99.9% slučajeva se pušta samo muzika s kompa. Ovo zvuči primamljivo, jer mjesta na stolu nikad dosta, a ovom kombinacijom bih se riješio mini linije i imao samo zvučnike.

Budžet nebitan, ionako ne mislim to mijenjat ponovo narednih 30 godina ili dok ne krepam.
Veličina sobe, nemam pojma, 10-ak m2? Monitor je na sredini stola i sa strane ima taman mjesta za ove zvučnike od stare Panasonic linije, od kojih sam udaljen nekih 70-80cm. Jednostavna stereo konfiguracija, ništa posebno.

U pravu si, moj Panasonic je level iznad
A ovo ostalo moram proučit...

U principu se trenutno dešava plimni val aktivnih zvučničkih sustava, praktički svaka tvrtka koja je tradicionalno proizvodila pasivne zvučnike ima sad pokoji ovakav model, od bookshelfa do samostojećih, bilo sa ugrađenim streamerom bilo samo sa digitalnim i analognim ulazima (+ BT, koji ipak još uvijek ne treba uzimat kao ozbiljnije rješenje).

Ovdje su već spomenuti Argon i Edifier, i jedna i druga tvrtkla ima nekoliko primjerenih modela, no ako novci nisu problem i želiš kupit nešto dugoročnije, moja preporuka su novi KEF Coda W zvučnici, stvarno fantastičan model koji je uz to i vrlo polivalentan (funkcionirat će i na stolu, a bogami i na stalcima).

S njim ne dolazi streamer, ali ima recimo dodatni USB konektor za napajanje WiimMinija (kojeg spajaš na optiku), što znači da si u 1k Eura dobio kompletan visokokvalitetan audio-sustav, koji uz to može ići u dnevni boravak kraj TV-a, ili na stol kraj PC-a, za audio-vizualne sadržaje. Btw., u paketu ne dolazi samo daljinac, nego i silikonske nogice, tako da uopće ne moraš razmišljat o antigravitacijskoj izolaciji od vibracija . Naravno, ako ih jednog dana poželiš staviti na stalke u neku malo veću sobu (s prikopčanim Wiimom odostraga), možeš dobit i pravi pravcati hi-fi sustav......
Staro Jučer, 12:36   #12357
Neo-ST
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Citiraj:
U principu se trenutno dešava plimni val aktivnih zvučničkih sustava, praktički svaka tvrtka koja je tradicionalno proizvodila pasivne zvučnike ima sad pokoji ovakav model, od bookshelfa do samostojećih, bilo sa ugrađenim streamerom bilo samo sa digitalnim i analognim ulazima (+ BT, koji ipak još uvijek ne treba uzimat kao ozbiljnije rješenje).

Ovdje su već spomenuti Argon i Edifier, i jedna i druga tvrtkla ima nekoliko primjerenih modela, no ako novci nisu problem i želiš kupit nešto dugoročnije, moja preporuka su novi KEF Coda W zvučnici, stvarno fantastičan model koji je uz to i vrlo polivalentan (funkcionirat će i na stolu, a bogami i na stalcima).

S njim ne dolazi streamer, ali ima recimo dodatni USB konektor za napajanje WiimMinija (kojeg spajaš na optiku), što znači da si u 1k Eura dobio kompletan visokokvalitetan audio-sustav, koji uz to može ići u dnevni boravak kraj TV-a, ili na stol kraj PC-a, za audio-vizualne sadržaje. Btw., u paketu ne dolazi samo daljinac, nego i silikonske nogice, tako da uopće ne moraš razmišljat o antigravitacijskoj izolaciji od vibracija . Naravno, ako ih jednog dana poželiš staviti na stalke u neku malo veću sobu (s prikopčanim Wiimom odostraga), možeš dobit i pravi pravcati hi-fi sustav......
Ok, par glupih pitanja s obzirom da ne kužim 90% ovdje napisanog...
Znači ako sam dobro shvatio, ovi zvučnici u sebi imaju pojačalo, a streamer samo šalje signal na njih?

1. Šta je onda streamer? Nešto slično DAC-u ? Ili je DAC ugrađen u zvučnike?
2. Matična mi izgleda ovako (prilog). Trenutno koristim line out kabel koji se račva u dva činča koji se spojeni na aux in na Panasonicu.
3. Koliko vidim, ovi zvučnici i Wiim Mini su wireless? Rađe bih nešto šta je permanentno spojeno žicom, mrzim wireless.
4. Kako se uopće spaja matična na streamer?
5. Tko u toj jednadžbi onda kontrolira jačinu zvuka, s obzirom da to mogu sve 3 komponente?
6. Ako sve 3 komponente kontroliraju jačinu zvuka, kako ih onda najbolje namjestiti i koju koristiti kao "main" kontrolu jačine ?
7. Gledajući isključivo izgled zvučnika, zar ne bi gore predloženi S3000MKII trebali davati bolji zvuk od KEF Coda W, s obzirom da imaju...više zvučnika?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	2026-01-12 11 27 54.png‎
Views:	21
Size:	713.3 kB
ID:	28633  
Staro Jučer, 13:17   #12358
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Znači ako sam dobro shvatio, ovi zvučnici u sebi imaju pojačalo, a streamer samo šalje signal na njih?

2. Matična mi izgleda ovako (prilog). Trenutno koristim line out kabel koji se račva u dva činča koji se spojeni na aux in na Panasonicu.
3. Koliko vidim, ovi zvučnici i Wiim Mini su wireless? Rađe bih nešto šta je permanentno spojeno žicom, mrzim wireless.
5. Tko u toj jednadžbi onda kontrolira jačinu zvuka, s obzirom da to mogu sve 3 komponente?
6. Ako sve 3 komponente kontroliraju jačinu zvuka, kako ih onda najbolje namjestiti i koju koristiti kao "main" kontrolu jačine ?
7. Gledajući isključivo izgled zvučnika, zar ne bi gore predloženi S3000MKII trebali davati bolji zvuk od KEF Coda W, s obzirom da imaju...više zvučnika?

Streamer ti omogucava da direktno s interneta ili lokalne mreze saljes mjuzu na zvucnike, najcesce preko smartphone-a i top na WiiM proizvodima funkcionira predobro tak da ne moras imat fobiju jer je "wireless". Spaja se na zvucnike kablom (optika obavezno). Ako mislis spajati komp kao glavni izvor zvuka na zvucnike da sam na tvom mjestu uzeo bih neki solidni USB DAC i spojio aktivne zvucnike koje odaberes na njih. Adam A5/A7 si isto pogledaj. AKo zvucnici imaju toslink na sebi a maticna ti ima toslink out (a tvoja ima) onda ti ni to ne treba, saljes signal sa maticne direktno na DAC u zvucnicima i to je to. Kaj se tice svega ostalog vise nije bolje jer ovisi o jako puno faktora sve skupa (kvaliteta napajanja u samim zvucnicima, izolacija, kvaliteta i izvedbi internih komponenti). I da Kef ima isto mid i treblke kao i Edifier samo je na finiji nacin rijeseno (cekiraj sredinu tog zvucnika na KEF-u pa ti bu jasnije). Edifier je sasvim solidan ali KEF je druga liga. To ti je ko Toyota i Lexus. Oboje su automobili, sa oboje mozes udobno doci na cilj ali u Lexusu ce putovanje biti "ugodnije".
Staro Jučer, 13:33   #12359
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Citiraj:

Ha, ha, ok idemo redom:

Streamer je namjensko računalo koje vrti poseban OS namjenjen isključivo glazbenoj reprodukciji. Njime se upravlja aplikacijom sa moba/tableta, a generalno se računa da je to posebna audio-komponenta, posebno u segmentu analognog izlaza, uz nešto bolje zvučne rezultate od uobičajenih računala - da ne ulazim sad preduboko. DAC je DigitalnoAnalogniKonverter, prepoznat ćeš ga po digitalnim ulazima (u koje upikavaš bilo koji digitalni izvor zvuka - stremaer, PC, pa čak i CD player)

Ako imaš DAC - a gledamo da tvoj novi audio sustav svakako ima jedan - koristit ćeš ili optički izlaz, ili USB.

Wiim je wireless utoliko što je spojen na mrežu, kako bi mogao dohvatiti svoj OS i pružiti pristup glazbenim servisima (Tidal, Spotify) ili intentet radiju. Mislim da nešto jači model Wiim Pro ima klasičan LAN priključak. Što se tiče ovih navedenih zvučnika, zapravo niti jedan nije wireless, vjerojatno računaju na BT kao "bežični" segment. Ne znam za Edifier, no KEF ima svoje prave "wireless" zvučnike, koji imaju svoju stream aplikaciju.

Nikako, zapravo je tvoj PC streamer, sa teoretskim nedostatkom da radi sve i svašta uz RF smetnje i slično. U principu ti poseban streamer na stolu uz PC ne treba, WiimMini sam spomenuo samo u kontekstu da može neprimjetno biti dodat uz Code W obzirom na dodatno USB napajanje, kako bi dobio "pravi" wireless zvučnik za 100 eura više.

Ovisi s čega puštaš, no najbolje je svaki izvor zvuka - bio to PC ili stremer - staviti na fiksnu glasnoću (najveću, da se podesit u Wiim aplikaciji), pa glasnoću podešavat na pojačalu, tj. na jednom od ova dva zvučnika koji imaju integrirano pojačalo.

kao gore

Imaju isti broj zvučničkih jedinica, jer KEF koristi tzv. koaksijalni driver, teoretski savršenu konstrukciju u kojoj se visokotonska jedinica nalazi u centru mid-bass jedinice. Dapače, tvrtka to razvija već skoro 30 godina, te jedinice imaju marketinško ime Uni-Q (možda je i neki patent), na Codi W je riječ o 12. inačici.
Staro Jučer, 14:41   #12360
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Ako ga je zbunio moj slucaj gdje spajam PC na Wiim-a, samo mala napomena - Wiim u mom slucaju nista ne radi osim sto prosljedjuje zvuk sa PC-a na zvucnike. Radim ovo iz jednostavnog razloga - imam dva uredjaja (PC i streaming usluge) spojena na jedne zvucnike. Mogu prebacivati tu "skretnicu" za zvuk na samim zvucnicima (sto mi je tlaka jer to znaci jos jedan daljinski od Edifiera na stolu) ili softverski kroz Wiim (mnogo elegantnije).

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na