Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro Danas, 10:19   #841
kopija
DIY DILETANT

kopija's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
However, the concerning thing is that it was sending off all this data to the manufacturer's server.

A server fino hosta Peoples Liberation Army bez sumnje.
Kad počne rat budu pokušali ubiti vlasnike metodom potčkaljivanja
kopija je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 10:38   #842
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor kopija Pregled postova
A server fino hosta Peoples Liberation Army bez sumnje.
Kad počne rat budu pokušali ubiti vlasnike metodom potčkaljivanja

ja ne znam što se sada svi čude ...
Kad su preuzeli proizvodnju (Kinezi), preuzeli su sve

devlog

Evo, izvadak iz našeg mrežnog prometa....
Colop je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro Danas, 12:49   #843
tomek@vz
White Rabbit

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Problem dragi moji kolege jest da ništa od toga nije zagonski regulirano i očito nema poriva to progurat zakonski da bi takva sranja bila kažnjiva. Nije to nekaj novo , ima godina dana da se takav sustav aktivno exploitira. U današnje vrijeme kad su kamere i mikrofoni doslovce svuda oko nas (uključujući i automobile, da) neznam čemu se svi čude. I to opet nema više veze s tim šta ko ima skrivat - ovo je aktivno iskorištavanja doslovce svih podataka korisnika koje generira vozilo , zarada na tim podacima plus opet zarada na kraju dana na samom korisniku i kod korištenja automobila (kupnja, održavanje) i kod samog osiguranja. Bez eksplicitne privole i bez sudskog naloga. To je big NO-NO, za sve , čak i one "koji nemaju kaj skrivati". Problem je kad će korisnici htjeti isključit telemtriju pa će biti blokada proizvoda "jer se ne koristi na predefirniran način". Svaki proizvođač može ugraditi "kill switch" , kao što sam neki dan pisao u temi automobila kad su kinezi remote iključivali svoje autobuse u državi EU. Tak da sve su to male izmjene koje su same za sebe problematične - kad sve skupa pogledamo kao "Big Picture" - pa...pametni nek zbroje 2 i 2.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 13:25   #844
Neo-ST
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Zašto misliš da će ti zakonski ikada uopće biti omogućeno da isključiš telemetriju, kada ti oni već danas zakonski pokušavaju progurati Chat Control i razne iteracije istog?

Mislim da se nemamo više razloga nadati da će biti bolje. Kada smo glasali za ulazak u EU, nikog nije bilo briga kakve to dugoročne posljedice može imati (poput zakona koji se sada donose na razini EU, a nas više nitko ništa ne pita, gubitka monetarne suverenosti, itd.), bilo im je samo bitno šta više neće morati plaćati carinu i PDV na kupovinu artikala unutar EU, biznisi su trljali ruke šta će moći više toga uvoziti jeftinije, a Slavonija koja može hraniti cijelu RH i više, zjapi prazna...
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 14:57   #845
tomek@vz
White Rabbit

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
Zašto misliš da će ti zakonski ikada uopće biti omogućeno da isključiš telemetriju, kada ti oni već danas zakonski pokušavaju progurati Chat Control i razne iteracije istog?

Mislim da se nemamo više razloga nadati da će biti bolje. Kada smo glasali za ulazak u EU, nikog nije bilo briga kakve to dugoročne posljedice može imati (poput zakona koji se sada donose na razini EU, a nas više nitko ništa ne pita, gubitka monetarne suverenosti, itd.), bilo im je samo bitno šta više neće morati plaćati carinu i PDV na kupovinu artikala unutar EU, biznisi su trljali ruke šta će moći više toga uvoziti jeftinije, a Slavonija koja može hraniti cijelu RH i više, zjapi prazna...

Zato jer se radi o 2 potpuno različite stvari kolega. Za Chat Control je potrebno donjeti zakon da bude "legalan" i opet išlo bi po sudskom nalogu. Za ovo drugo treba izglasat zakon za zabranu , trenutno se iskorištavaju rupe u sustavu odnosno svi oni koriste priliku jer ne postoji zakon koji to eksplicitno zabranjuje. Bitna stavka (koja ga i izdvaja od prije spomenutog Chat Controla) jest da ne postoji ni zakon koji to eksplicitno dopušta ili određuje što se smije sakupljati i proslješivati te koji način baratati tim podacima. GDPR bi možda tu mogao igrat dosta bitnu ulogu al pošto nisam odvjetnik neću toliko duboko u taj dio. Osobno bih se više brinuo oko svih "online" *GPT opcija jer tko zna što se sve sprema i dobivaš "biljeg" za upotrebu kako Big IT i politika možda jednog dana odrede da bude prikladno. Čak i ako želiš izbrisati račun većina ih samo "onemogući". Povijest "razgovora" ostaje najčešće jer...LLM mora na nečem učiti jel
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno