|
|||||||||||
|
|
#86881 |
|
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Na Ceedu imam aftermarket prednje parkirne senzore. Problem je što su glupi i uvijek rade pa prilikom normalne vožnje cvile. Pogasio sam ih na prekidač ali gledam da li je ikako moguće povezati ih na primjerice kočnicu tako da rade jedino kad želim a to je kad se lagano parkiram i gmižem prema nekoj prepreci ili da se ograniče npr na ispod 5kmh.
|
|
|
#86882 | |
|
(-(-(-(--)-)-)-)
Datum registracije: Sep 2009
|
Citiraj:
![]() Jedino gdje pomaže je da blokira UV zraćenja pa se far ne muti sa godinama ako stoji na suncu Kad sam kupio auto sam aplicirao Sonax BSD i izdržao je 6mj, sa time da sam auto prao (samoposlužna i pranje sa pjenom/deterđentom i onda ispiranje) jedno 1.5x mjesečno. Sada razmišljam dal to staviti ponovo il uzet Soft99 Fusso Coat Trebam brzo odlučiti jer stiže lijepo vrijeme ![]() |
|
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#86883 | |
|
Vršni visioc
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
![]()
|
|
|
|
#86884 | ||
|
no fear
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
Gleda se težina vozila preko: indeks-nosivosti-guma. kod tebe je index 100 što je 800kg po gumi tj. ukupno 3200kg max. Citiraj:
Kako bismo u potpunosti razumjeli učinkovitost našeg rješenja, korisno je objasniti izvor percipirane buke. Buku koju čujete u kabini ne stvaraju gume. Zapravo su to udubljenja na cesti koja udaraju o gazni sloj gume, stvarajući vibracije različitog stupnja ovisno o kvaliteti ceste, brzini i vozilu. Budući da je guma šuplja i sadrži komprimirani zrak, djeluje kao rezonantna komora, pomalo poput bubnja s rastegnutom kožom. Kao rezultat toga, zvuk vibracija se pojačava i ljudi u automobilu čuju neugodno zujanje, posebno kada je vozilo električno, jer je motor tih." https://www.michelin.in/auto/why-mic...tic-technology Osobni dojam da je guma tiša, dal se isplati platiti više NE - mada gledam da je guma što tiša i koliki je otpor kotrljanja. |
||
|
|
|
|
|
#86887 | |
|
no fear
|
Citiraj:
npr. Michelin u konfiguratoru vozila izbaci sve gume koje su za to vozilo. Pored guma koje su dizajnirane za EV nudi i gume koje nisu posebnu rađene ali su pogodne za EV. Za info: oznake na gumama koje su rađene u suradnji sa određenom markom vozila za EV: Audi: AO / AO+ / AO1 / AO2 / RO1 BMW: ★ (zvjezdica) / I★ / II★ Mercedes-Benz: MO / MOE / MO1 / MO-P Volkswagen: ⊕ ili + Porsche: NF0 / NF1 / NF2 / NE0 / N-serija Volvo: VOL / V Renault: RE / R Fiat / Stellantis: – (standardno) ili PE Tesla: T0 / T1 / T2 naravno sve se to ekstra plača :-) |
|
|
|
|
|
|
#86888 | |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2013
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#86889 | |
|
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Ove tri gume cini se da traju do 60k milja https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tes...onghold-AT.htm Bas sam prekjucer saznao o punjenju, sto sporije punis to su veci gubici, znaci ako punis na 2-3kw gubici su 20-30%, eto to je korisna informacija za buduce vlasnike elektricnih vozila. Na 16A napunio sam 3.28kwh u bateriju, a ukupno je potroseno 5kwh. Pa se prebacujem na 25A ili 32A, ovisi kako ce se zica ponasati.
“Those who surrender freedom for security will not have, nor do they deserve, either one.” Zadnje izmijenjeno od: Bono. Jučer u 17:39. |
|
|
|
|
|
|
#86890 |
|
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Gubici u punjenju na AC punjacu najvise ovise o samom vozilu, jer "punjac" na zidu je zapravo samo glupa kutija, a sama pretvorba energije (AC-DC) se dogada u vozilu. ADAC ima test pri punoj snazi koju auto moze popiti na AC: https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeu...tos-adac-test/ Za pojedini auto bi trebalo iskopati po bespucima interneta za efficiency punjenja. Ali rule-of-thumb je da je trofazno efikasnije od jednofaznog. |
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#86891 | ||
|
no fear
|
Citiraj:
AI : Citiraj:
|
||
|
|
|
|
|
#86892 |
|
Vršni visioc
|
Da, na trofaznoj je manji gubitak ali i dalje veliki. Tipa 11kw ide van, 9.8 u auto (kabel 15m, 6mm2)- Da nemam to, nisam siguran da bi uopce uzeo ev. Sad mi je i 150kw dc punjac/limit auta postao prespor... ![]() @bono gume 60k cega? Ako izdrze 10k km, ja cu bit sretan. Pojeo sam 3mm u 5k km ![]() Sve sto usparas gorivom, odmah u kasicu za gume. ![]()
|
|
|
#86893 |
|
Uptime 99.99%
|
To sam gledao opcenito I takvi padovi su bili za starije aute: The i4 does not show dramatic efficiency drops like some older PHEVs or certain Tesla configurations at low amps. It's a modern three-phase-capable OBC, so it remains reasonably efficient even at 16A. Kod novijih je bolja situacija, ali opet efikasnost na suko uticnici je koma. Assuming single-phase charging at ~230–240V (common for these amp levels on a Type 2 or wallbox charger): 16A (~3.7 kW at 230V): Efficiency is typically around 88–92%. Lower power means fixed OBC losses (e.g., ~200–400W for cooling/standby) eat into a bigger share of input power. This is similar to "granny charging" behavior seen in other BMW models. 25A (~5.8 kW): Efficiency improves to around 91–94%. This is a solid mid-range point where the OBC operates more efficiently without excessive overhead. 32A (~7.4 kW): Efficiency is usually the highest here, around 92–95% (often 93–94% in real-world reports for similar 11 kW OBCs). The i4 handles this well on single-phase, and it's close to the sweet spot before three-phase kicks in for full 11 kW. Tu pise 60k milja, to su valjda specijalne gume na EV. https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tes...onghold-AT.htm Sent from my SM-S931B using Tapatalk
|
|
|
#86894 | |
|
črna jetra
Datum registracije: May 2008
|
Citiraj:
![]()
|
|
|
|
#86895 | |
|
Vršni visioc
|
Citiraj:
60k milja ne izdrze nijedne ni sa spacekom ![]() Sjetim se uvijek "testova" gdje kazu 50kkm .znaci 20 ako. Isto kao i potrosnja svakog auta u katalogu.
|
|
|
|
#86896 | |
|
Uptime 99.99%
|
Citiraj:
The Bridgestone Turanza EV tire is designed for longevity on electric vehicles, featuring a 50,000-mile (approx. 80,000 km) limited treadwear warranty. Thanks to PeakLife polymer technology, it is specifically engineered to handle the high torque and heavy weight of EVs, generally lasting between 30,000 and 50,000 miles depending on driving habits. Sent from my SM-S931B using Tapatalk
|
|
|
|
#86898 |
|
Vršni visioc
|
|
|
|
#86899 | |
|
no fear
|
Citiraj:
![]() Ljetne MICHELIN e.PRIMACY - ACOUSTIC T2.Ne vidim da se nešto troše sa 15kkm. Tiha, mali otpor kotrljanja al ne bi je opet stavio. Zimske MICHELIN Pilot Alpin 5 sa ovima sam skroz zadovoljan. |
|
|
|
|
|
|
#86902 | |
|
Uptime 99.99%
|
Citiraj:
Lasic Hankook VENTUS S1 EVO3 245/45 R 18 100Y TL XL MFS - 110€ a ojacane: Pirelli PZERO PZ4 LU.SALOO 245/45 R 18 100Y TL XL + BMW FSL - 129€ Pirelli PZERO PZ4 SP.CAR 245/45 R 18 100Y XL (I*) BMW FSL - 130€ A BMW je isporucio sa prvima, bas me zanima koliko ce trajati prve, a onda cu probati sa + verzijom ili I*.
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|