|
|||||||||||
|
|
#781 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Posto su ovi sta su meni radili solare, ostavili sve ukljuceno dok hep jos nije zamjenio brojila pa su nam rekli što god ide u mrezu ti se NAPLAĆUJE jer nema dvosmjernog brojila a ovo obicno samo broji bez obzira o smijeru. Tako da efektivno sam sebe kaznjavas ![]() |
|
|
|
|
|
#782 |
|
(-(-(-(--)-)-)-)
Datum registracije: Sep 2009
|
Ne bi radio nikaj ilegalno ![]() Ako sam dobro shvatio "samo" treba predat zahtjev HEPu i to je to il ima još nekih zavrzlama? Kaže ChatGPT da za godišnju potrošnju od 3000kWh struje, 2x400w sustav (cijena je 667e) se isplati za nekih 5 godina |
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#783 |
|
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Racunaj da ti treba i dvosmjerno brojilo do HEPa sto je dodatnih 345€ tako da se cijena sustava/isplate penje...
|
|
|
#784 |
|
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Afaik, ovo ne mozes spojiti na postojecu mrezu u kuci ili traziti dvosmjerno brojilo od hep-a da bi proizvodio struju i slao u mrezu. Trebas sloziti odvojeni sustav neovisan o trenutnom brojilu. Znaci razvuci par zica, uticnica, kutiju s osiguracima na koje onda idu inverter, baterija i trosila koja planiras spajati na bateriju. Za dvosmjerno brojilo moras potpisati ugovor o proizvodnji struje, a da bi to postao moras imati izvodjaca koji ce predati projekt o elektrani itd. Nekako sumnjam da kod nas daju dvosmjerna brojila za ovo, zapravo ne nalazim info da ecoflow kod nas uopce mozes tako instalirati. Ovo mi izgleda oke za off grid kucicu/viksu koja nema prikljucak ili kao sto su oni to prikazali na webu - dedicirano napajanje vecih trosila u kuci (masine za pranje/susenje, kuhala i sl). Samo sto ne pokazuju bas popratne instalacije koje treba izvesti.
|
|
|
|
#785 |
|
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Tocno, kod nas nema diferencijacije izmedu "prave" elektrane i ove balkonske. Ako mislis ustekati u kucnu mrezu, treba ti sluzbeni projekt za FN elektranu. Projekt mora odobriti HEP, onda platis promjenu brojila i sve kao redovna elektrana. U DE, za te balkonske nema nikakvih zahtjeva, osim da se javis u registar. Odi na PVGIS portal, ukucaj si podatke (pozicija, nagibi, sustav) pa ti tocno pokaze koliku proizvodnju (u prosjeku) mozes ocekivati. Ako ces na crnjaka, biti fer i staviti 0 povrata u mrezu, imati legitmni/legalni sustav za DE koji se automatski gasi kada nema pobudu iz mreze, onda idi racunati ROI ![]() |
|
|
|
|
|
#787 | |
|
Vršni visioc
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
Super radi, NISTA ne trebas sa hepom. NE SALJE u mrezu. Dal je "postavljanje soalra na moj balkon" legalno ili ne, nemam pojma. Moj je. Visak ili ne proizvede ili kupis njihovu bateriju da pohranjuje (to sam ja imao). Preko dana mi punilo bateriju, preko noci je stan pocuclao. Ako umzes uz powerstream i njihvoe smart meter uticnice, onda tocno salje struju koju rade solari/baterija na tocno taj steker "kao". (Ako si na jednoj fazi). Zakon stvar, da imam kucu, to je prvi veci sustav koji bi kupio. Doslovce vidis kako se brojilo od hepa (staro sam imao onda) uspori ![]() No 2 panela su za nista. To je jedva po ljeti punilo bat 20% dnevno (bat je bila 2kwh). Overpaneling or go home ![]()
|
|
|
|
#788 | |
|
Vršni visioc
|
Citiraj:
![]() Problem (financijski) dolazi kad imas trofazni mali stan ko ja Onda trebas teoretski tri takva sustava hehe
|
|
|
|
#789 | |
|
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Ali i dalje ne kuzim, kako tako proizvedena struja ne ide kroz brojilo "u krivi smjer"? Laik sam za ove stvari, ovo me zanima vise informativno
|
|
|
|
|
#790 | |
|
Vršni visioc
|
Citiraj:
No i bez baterije da pohranjuje, znao sam upalit vesmasinu u podne kad su paneli radili najbolje, umjesto u trenu da trosi 2kw trosi 1200w iz hepa ![]()
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|