Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.02.2011., 22:08   #7861
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Iako sam i ja mislio da će ti ovo biti problematično, vjeruj mi da si odlično vozio i da za prvi put nisi fulao što si išao ovom stazom, baš zato jer sad znaš da možeš. Što će tek biti kad se nećeš toliko umoriti na usponu?

A spust sljedeći put možemo 18ica-dotrščina, iako završimo malo istočnije, ali vrlo korektna i nezahtjevna staza.

Sjećam se kad sam prvi put vozio 18-pilana (moj drugi spust na sljemenu), ovaj 18 dio je bio odličan a na pilani, koja je tehnikalija preko korijenja sam se spičko jer nisam stigao zakočiti. Renesis me gledao kako letim.
Moj prvi spust je bio laganica na zapadnu stranu prema zelenoj magistrali, nemam pojma kojim stazama smo točno išli, ali bilo je onako, laganini. Možda da je bilo nešto žešće...

Ako se dobro sjećam, pilana-distrač: 3-3. 3put pao, 3 put prošao.
Staro 13.02.2011., 22:28   #7862
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
@ Nik i ostali GPS-aši
Sad nekaj testiram OpenStreetMap jer čitam jedan post sa newsa. Karte su im dobre, a besplatne su. Ima i staze ucrtane neke, s time da se druge mogu i osobno dodati (znači tvoje). Samo kaj sad gledam kako , s time da je to najmanji problem (upload), već gledam kako da obilježim da je jedan dio cesta, drugi makadam pa šuma etc. Da se zna koja je podloga.

@ 2die4
Gle, ja sam jurio jer sam bio prvi. Vjeruj mi, prvi je najgore biti, jer ovima iza sebe si sporiji jer oni gledaju tvoju putanju i mogu reagirati ako si ti uzeo krivu putanju. Uostalom, nas prva 3 smo stvarno jurili. Ali od cijele staze, jedinu nesigurnost sam osjetio (i to pošteno) na tom zadnjem djelu kada sam proletio kroz sve. Jednostavno nije bajk usporavao.
Da sam išao samo sa burazom, bez novih, išao bih puno sporije. Ovak se bojim da sam prespor za ostale, stoga stvarno puštam kočnice.

Ova staza je bila odlična, osim početka makadama gdje ima sitno vododerina, a kasnije je korjenje mali problem ali je uvijek bio put za zaobići ga. Vjeruj mi, ja uvijek padam na vododerinama, to mi je postala rak rana ove sezone. Samo se polegnem. I naravno, odlično je kad imaš kacigu, a svi smo imali .
Početak staze je samo velik nagib, ništa opasnog. Da si pao, pao bi bočno na mekano. Ali da je staza brza i da na pojedinim djelovima ima korijenja što se treba znat dobra putanja odabrati - to jest.

A kao što si vidio na spustu, čekalo se uvijek ekipu. Idemo gore skupa, idemo dolje skupa. Tako da, čak i početnici idu koliko im to samopouzdanje (a tek kasnije kad postane bolji, onda bajk i njegove limitacije dolaze do izražaja) dozvoljava. Uostalom, rekao sam na početku, ne juri ako nisi siguran, jer ne želim da se itko razbije, jer ama baš ništa ne dobivam sa time. Niti mi je cilj (a mislim da se i drugi sa time slažu) da dođem nakon Sljemena prvi na komp i napišem na PCE-u kako si se ti sašio .

Poanta je da sa više vožnje postaješ samopouzdaniji, iskusniji. A do tada se voziš brzo koliko možeš . Prava ekipa će te uvijek čekati.
Oglas

Oglas
Staro 13.02.2011., 22:33   #7863
Nik
Premium
Moj komp

Nik's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Bas sam se danas uhvatio bajka, oprao ga i na jedvite jade poravnao masinicu...dobro da nije puknula.
Radi za 5, ali jos jedno piganje sumnjam da ce izdrzati.

Inace kamen je opako opalio u bajk, ali nije bilo smisla stati ...tek kad sam probao vrtiti pedale i vidio da bas i ne ide sam stao i malo to poravnao da dodjem do doma.

Od zadnje tri-cetiri voznje, 2x mi je stradala masinica - izgleda da me ove godine bas hoce.
Nik je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2011., 22:34   #7864
2 die 4
Premium
Moj komp

2 die 4's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Ma uopće me strah pomisliti kako su samo Vuco, Onyx, Nik i ako se ne varam Vedran vozili, jer čim bi krenuli ja njih nisam vidio do slijedećeg stajanja, a tebe sam jedva vidio ono na horizontu a ja sam mislio da idem brzo

Ma ova staza je ODLIČNA, i jedini problem sada bi mogao biti da slijedeća ako nebude tako zahtjevna bude samo dosadnija jer ja imam neki čudan poriv u sebi da kad mi se nešto svidi onda nema nazad samo isto ili naprijed , ali svejedno bih volio isprobati sve zanimljivije staze na Sljemenu pa nije bitno u kojem smjeru i da kako veliš da se nabije konda pa da nebudem umoran toliko od uspona iako sam iznenađen kako sam to dobro podnio, a tko i nebi kad bi gurao pola Lojsteka umjesto pedaliranja

RedGreenBlue
2 die 4 je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2011., 22:40   #7865
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Ja sam do ovog sljemena bio čist vredu, miran i staložen i nije me tjeralo na aktivnosti.

Al sad, nakon jednog spusta tako me tjera, ko da proljev imam i samo čekam jebeno vrijeme da se prosunča i da to proljeće krene
Staro 13.02.2011., 22:56   #7866
Željac
sto da napisem ?!

Željac's Avatar

ja sam najsporiji
hahahaaa

ali, zato mogu prikoličara na rikverc parkirat iz prve

staza je mrrrraaak !!!!
moram je malo vise puta izvoziti da je naucim i da skuzim neke dijelove.
+ da skupim povjerenje. prvi put sam uvijek najsporiji.
tako je bilo sa svim stazama. a, tog recepta cu se jos pridrzavati jer ocito djeluje. sljeme 0 žac... dosta veliki broj (kuc u drvo)
jedino me led sjexxxao prije izvora
ali, to ne brojim

također sam za sve vrste eksperimenata i lutanja/ utabavanja novih stazica i puteljaka
Željac je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2011., 23:31   #7867
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Dečki, samo imajte na umu da je ova staza jako popularna kod planinara, tako da - ako možete izbjegavati vikendom, ako ne, tamo od klupica gdje je 2die4 ravnao volan, od tamo pa na dalje je "gužva". Do tamo rijetko koga ima.
Staro 14.02.2011., 09:04   #7868
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Citiraj:
Autor 2 die 4 Pregled postova
a onda još za početnika sa hartail bajkom
to je jedini nacin za naucit se voziti, trebao bi i bez prednjeg amortizera, pa da vidis moras nauciti kako ti se bicikl ponasa i kako te pita, amortizeri su tu da malo pomognu, ali ti si taj koji mora sve upiti, i koji mora biti mekan prema bikeu...

kada dobro apsolviras to, onda mozes na fulku

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2011., 09:59   #7869
Željac
sto da napisem ?!

Željac's Avatar

koliko sam ja stekao dojam fulija...
jako puno oprastaju, lako se zaneseš (ufuraš/ opustiš) i ako ne znas sto te ceka... mozes imati ozbiljnih padova...

ako sam u krivu, molim ispravite me
Staro 14.02.2011., 11:36   #7870
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Citiraj:
Autor Renesis Pregled postova
to je jedini nacin za naucit se voziti, trebao bi i bez prednjeg amortizera, pa da vidis moras nauciti kako ti se bicikl ponasa i kako te pita, amortizeri su tu da malo pomognu, ali ti si taj koji mora sve upiti, i koji mora biti mekan prema bikeu...

kada dobro apsolviras to, onda mozes na fulku
Ma ovo zadnje moš okačit mačku o rep . Ako će netko voziti više kad ima fulku, neka si je odma kupi. Ako će htjet naučit vrhunsku tehniku vožnje, može to naučiti i na jednom i na drugom.
Citiraj:
Autor Željac Pregled postova
koliko sam ja stekao dojam fulija...
jako puno oprastaju, lako se zaneseš (ufuraš/ opustiš) i ako ne znas sto te ceka... mozes imati ozbiljnih padova...

ako sam u krivu, molim ispravite me
Otom-potom. Npr. gdje su velike nizbrdice kad si jako nagnut napred, tu ti shock jako malo radi.
Najviše oprašta na djelovima koje spominje 2die4, a to su neki brzi djelovi, ravni i onda kad ti naleti vododerina ili neka slična grba. Shock mora biti pogurnuti sa nekom silom ispod, a to kad si ti nagnut puno napred - teško.

Ako se zanešeš, neće te stražnji shock vratiti na pravi put. Jedino što će ti možda stražnji kotač biti više na zemlji pa ćeš moć bolje kočiti.

Ali da je puno zanimljivije i ugodnije voziti gore-ravno-dolje s njim, to bome je .
Oglas

Oglas
Staro 14.02.2011., 11:55   #7871
salvarez
Premium
Moj komp

salvarez's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Citiraj:
Autor Vuco Pregled postova

Poanta je da sa više vožnje postaješ samopouzdaniji, iskusniji. A do tada se voziš brzo koliko možeš . Prava ekipa će te uvijek čekati.

Nećeš se pohvalit kak ti je bilo na Japetiću?
salvarez je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2011., 14:59   #7872
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Citiraj:
Autor salvarez Pregled postova
Nećeš se pohvalit kak ti je bilo na Japetiću?
Super mi je bilo . Gledal sam one sa padobranima kak lete. A tad sam bio na 2. vožnji u životu i tak jasno da me frendić spuštal tak brzo dole sam sam uletil u kanal i samo se prebacio preko volana. Prvi i zadnji puta. Da je pravi frend bil, a ne ti, možda bi mi i kacigu dal tada
Staro 14.02.2011., 15:10   #7873
2 die 4
Premium
Moj komp

2 die 4's Avatar

Evo ja obavio šoping i kupio slijedeće ajteme!
http://www.renco.eu/slike/proizvodi/01_06/hi/08.jpg
za podmazat lanac
http://online.konzum.hr/categories/5...ducts/60034815
za čišćenje lanca,
http://www.rist.hr/_data/modell_images/0202501.jpg
set od dvije četke iste kao i ove samo bijele i bez ove srednje, dakle velika i mala za četkanje teže dostupnih dijelova, odlična stvar!
Onda sam se bacio na čišćenje i pranje i podmazivanje stražnje mašinice, prednje mašinice i dakako lanca!
Lanac sam skinuo i kako ste mi rekli složio u plastičnu posudu i prelio ga alfasol-om i ostavio 20min kako i piše na njemu!
U međuvremenu sam skinuo prvo doljnji a onda i gornji zupčanik sa zadnje mašinice i bogami imao sam šta za vidjeti, jer je zemlja prodrla do samog ležaja, srećom on je idustrijski pa sam samo skinuo taj sitni pjesak i nanovo podmazao i složio nazad, sada je kao novi!
Zatim sam početkao dodatno prednju mašinicu i podmazao a u međuvremenu se lanac dovoljno natopio pa sam njega još malo početkao isprao i montirao nazad na bajk!
Podmazao ga onim uljem što sam kupio, prebrisao čistom krpom i evola, novo
Ja zadovoljan, nije neka komlikacija, ali moram priznati da pruža iznimno zadovoljstvo kada znaš da si to napravio sam i da je sve napravljeno kako treba!

Za podmazivanje zglobova mašinica sam koristio nešto slično od istog proizvođača
http://www.sjscycles.co.uk/wurth-hhs...0ml-prod19956/
to je industrijska mast u spreju koja lakše prodire do zglobova a suši se gotovo odmah, to sam uspio prisvojiti još dok sam radio a koristili smo ga za podmazivanje lanca od viljuškara , odlična stvar i jako skupa stvar, nemogu pronaći točnu bocu ovog kojeg ja imam ali na njemu je nacrtan mikser betona ispod krana jer je za takvu mašineriju i namjenjen!

RedGreenBlue
Staro 14.02.2011., 15:15   #7874
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Meni osobno ulje za finu mehaniku nikako nije pasalo na lanac. Od prvog puta kad sam ga stavio, pa do sada mi se razvio osjećaj na pedalama kao da nešto grebe. Od tada ga mažem sintetičkim uljem za motore. Ne drži dugo (2-3 vožnje po sljemenu). Kad dođe novi pogon, kazeta i lanac, kupit ću baš ono za lanac od finish line-a, silikonsko ulje mislim.
Staro 14.02.2011., 15:38   #7875
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Citiraj:
...
Kupis novi lanac i odmah ga ides podmazivat i cistit

Citiraj:
Autor Vuco Pregled postova
Meni osobno ulje za finu mehaniku nikako nije pasalo na lanac. Od prvog puta kad sam ga stavio, pa do sada mi se razvio osjećaj na pedalama kao da nešto grebe. Od tada ga mažem sintetičkim uljem za motore. Ne drži dugo (2-3 vožnje po sljemenu). Kad dođe novi pogon, kazeta i lanac, kupit ću baš ono za lanac od finish line-a, silikonsko ulje mislim.
Za to finomehaničko ulje kazu da skuplja jako puno prasine pa se je tebi valjda uhvatilo sitnog pijeska/prasine pa si zato imo takav osjecaj

Ja sam sa svojim uljem jako zadovoljan
zgmmax je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2011., 15:45   #7876
Željac
sto da napisem ?!

Željac's Avatar

takoder koristim to finish lineovo... wet conditions
i ja sam prezadovoljan !

ne ispire se lako, skuplja malo vise prljavstine... ono... optimala po meni !
Staro 14.02.2011., 15:50   #7877
2 die 4
Premium
Moj komp

2 die 4's Avatar

Citiraj:
Autor zgmmax Pregled postova
Kupis novi lanac i odmah ga ides podmazivat i cistit
Naravno, kada sam ga isprao nakon sljemena miniwash-om
Citiraj:
Za to finomehaničko ulje kazu da skuplja jako puno prasine pa se je tebi valjda uhvatilo sitnog pijeska/prasine pa si zato imo takav osjecaj
Ne, nije zato, već zato jer sam cijeli bajk oprao miniwash-om a zna se da on opere sve, pa i ono što treba ostati a i uspio je ugurati malo tog sitnog granulata zemlje tamo gdje mu nije mjesto!
Neznam kako će se ponašati ovo ulje ali dat ću mu priliku pa vidjeti, ako nebude valjao nije mi žao, koštao me 8,5kn pa ću onda potrošiti recimo 50ak na neko specijalizirano ali do tada teram ovo!

RedGreenBlue
Staro 14.02.2011., 16:02   #7878
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

BIke nikada nisam oprao sa miniwashom

fino kanta mlake vode i krpica i deri.

Taman dok mi se lanac namace u ivasolu ja operem bike i ocistim kazetu.

i lanac cistim samo nakon blatnjave voznje ili ako se je dosta smeca nakupilo po njemu i kazeti inace pustim to na miru
Staro 14.02.2011., 16:25   #7879
2 die 4
Premium
Moj komp

2 die 4's Avatar

I ja bi tako da imam gdje, ali malo je problematično doći sa bajkom punim blata u stan i onda uzeti kantu vode i krpicu i udri, a vani je recimo hladno
Miniwash to napravi za 2min ili manje i za 3,5kn i onda dođem doma i lagano kad se sve osuši rastavim i detaljno operem i podmažem

RedGreenBlue
Staro 14.02.2011., 17:29   #7880
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Citiraj:
I ja bi tako da imam gdje, ali malo je problematično doći sa bajkom punim blata u stan i onda uzeti kantu vode i krpicu i udri, a vani je recimo hladno
Miniwash to napravi za 2min ili manje i za 3,5kn i onda dođem doma i lagano kad se sve osuši rastavim i detaljno operem i podmažem
jbga...

ja imam iza zgrade dvoriste u kojem to mogu lijepo napraviti

bas sada kada sredim bajk, imam vremena jer ne delam dodje ovo sugavo vrijeme, a bas sam se veselio voznji
Staro 14.02.2011., 17:54   #7881
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Evo vilica sa naljama

http://www.pohrani.com/f/2t/uZ/8D0vZWV/dsc02028.jpg

Ispale su nešto manje od planiranog ali sam dobio 4 seta
Dva sam već potrošio jer sam morao ponovno kombinirati gdje koju staviti. Sad još samo ostaje vidjeti kako to drži
murina je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2011., 18:51   #7882
2 die 4
Premium
Moj komp

2 die 4's Avatar

Najs murina, najs!
Ajde barem si ti sada zadovoljan, a to je najbitnije!

RedGreenBlue
Staro 14.02.2011., 19:00   #7883
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Momci, ima doma tko šiftere za 8 brzina (Shimano, 2:1 omjer) ? Frend traži, pa rekao da pitam.
Staro 15.02.2011., 10:45   #7884
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Citiraj:
Autor Nik Pregled postova
Vidim da sve vise ljudi ima mob s GPSom i da snimaju rute.

Taj track u *gpx formatu lako se ucita u Garminovu AdriaTopo kartu (odnosno ucita se MapSource, prg. za PC), i onda se lijepo viditi gdje smo se provozali a gdje su planinarske staze, i to izgleda otprilike ovako:

Sljeme 12ica

p.s. tanke crtkane crte su planinarske staze
Upravo sam si kartu složio, i jedino što ne vidim, ima li legendu za uključit negdje?

Karta je odlična, a tek show in google earth opcija =)

Malo je glupo što ne podržava import iz .kml, al kad treba u gearth učitati onda exporta u kml i automatski loada tam...

http://www.pohrani.com/f/g/rc/4SCptQQu/garmingearth.jpg

EDIT: sinoć sam pogledao virtuous i par new world disorder filmića. Virtuous je odličan. NWD prvi dio je okej, zatim 2-6 su totalno sranje, preletio sam ih, samo trke i gola zemlja, 7 je ok. Dalje nisam stigao.

Staza sa sjeverne strane broj 42 je duplo kraća od devetke

Zadnje izmijenjeno od: De5tr0yer. 15.02.2011. u 11:22.
De5tr0yer je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2011., 15:13   #7885
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
nedjelju izgleda pristojna prognoza, ako tako ostane, ja bi isao gore. bit ce malo blatnjavo, ali ne bi trebalo bit prehladno...

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2011., 15:19   #7886
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Destro, Mapsource je sad mila majka kakav je bio do prije par verzija. Više su se koncentrirali na zaštitu, nego na sami software. Prije nekih 7, 8 godina sam morao zvati u Švicu da mi pošalju ključ jer mi se uspio zaključati i program i GPS radi neke greške. Frustrirajuče
murina je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2011., 15:24   #7887
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

jel ovo staza po kojoj ste se spustali ono sa Medvedgrada?

http://www.pinkbike.com/video/181992/

EDIT:

E jbga ipak ovo nije 666 post

Zadnje izmijenjeno od: zgmmax. 15.02.2011. u 20:33.
Staro 15.02.2011., 15:38   #7888
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Nije. Ovo je neka staza, pretpostavljam desno od Medvedgrada, mi smo išli lijevo, bliže Kraljičinom zdencu.

Tu stazu ne vidim nigdje na mapi svojoj, vjerojatno je jedna od ovih iscrtanih crnom isprekidanom crtom.
Staro 15.02.2011., 20:26   #7889
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Citiraj:
Autor murina Pregled postova
Destro, Mapsource je sad mila majka kakav je bio do prije par verzija. Više su se koncentrirali na zaštitu, nego na sami software. Prije nekih 7, 8 godina sam morao zvati u Švicu da mi pošalju ključ jer mi se uspio zaključati i program i GPS radi neke greške. Frustrirajuče
Kad sam prvi put upalio mapsource karta mi je bila zbrčkana i tek na nekih 150m na osnovici duljine je prikazivala dobro. Pa sam probao view-map details postaviti na highest i vid čuda sve radi

Citiraj:
Autor Renesis Pregled postova
nedjelju izgleda pristojna prognoza, ako tako ostane, ja bi isao gore. bit ce malo blatnjavo, ali ne bi trebalo bit prehladno...
Generalno sam za, ali samo ako neće biti ograničavajućih faktora

Citiraj:
jel ovo staza po kojoj ste se spustali ono sa Medvedgrada?

http://www.pinkbike.com/video/181992/

EDIT:

Ovo mi je bio 666 post
Ajme koje zelenilooo

Post count ne raste na svaštari.
Staro 15.02.2011., 20:30   #7890
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Citiraj: