|
![]() |
#31 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
To je cca € 100 ? Mislim da je bilje ići slagati neki x86 bazirani, jasno bez WiFi dijela, za WiFi uzeti uređaj odvojeno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Moram samo reci da sam prezadovoljan kako mi nanopi R4S radi. Ima 3 mjeseca kako sam slozio Openwrt na njemu i zadnjih par mjeseci nisam uopce ulazio u GUI, stvarcica super radi. Na v24.10.0 sam, nije mi se ni dalo zezati s updejtima. Vjerojatno cu i starcima uzeti jednog. Preporuke za mali i jeftini ruter board (aliexpress). Nije x86, ali je 6-core ARM i uredno rasporedjuje load po svim jezgrama, SQM radi bez problema. Jedva osjeti 300/150 Mbps vezu koju imam
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#34 |
49%winner
|
Dunno, moguce sto kazes. Ima opcija da podijeli load po svim jezgrama i to radi sasvim dobro ako je vjerovati htop-u dok radim bufferbloat test. Treba upaliti "packet steering - all cpu" pod interfaces - global network options. https://wiki.stoplagging.com/books/t.../revisions/407
Zadnje izmijenjeno od: xlr. 25.06.2025. u 19:01. |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
R4S je overkill za tu brzinu. 300/150 sqm bi vrtio bez problema i onaj openwrt one koji je dual-core 1.3GHz ![]() Kod Gbit linkova + SQM R4S je negdje na granici i treba se malo poigrati raspoređivanjem interrupta i sl. Nisam imao prilike testirati, ali čini mi se da cake niti ne ide full Gbit. R4S ima heterogene jezgre, želiš cake procesiranje fiksirati na jače A72, ima tutoriala koliko hoćeš na openwrt forumu. IMHO, da me zanima SQM na Gbit linku, radije bi uzeo R6S ili složio neki mini pc. Bio sam testirao na Asusu (4xA55 2.0GHz) i nije mogao niti blizu Gbps + SQM. Limit negdje na 750, ali sqm + fq_codel. Cake cca 600. S time da je isto trebalo ručno interrupte presložiti jer po defaultu openwrt utrpa sve za ethernet na prvi CPU ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
49%winner
|
Overkill je, ali mi smo pceksperti, razmisljamo proaktivno ![]() Ovdje je jedan stari video gdje pokazuje da R4S uredno tjera 900 Mbps (u SQM-u je limitirano na 93% brzine). Ako ga pustis da ide bez ogranicenja, ping pocne divljati i SQM nema funkcije, al to znas: https://youtu.be/t5xuTy1xn64?t=579&si=MEFqAA2h-L10lQbM Timestamp: 9:40 U prvoj polovici videa se vidi po htopu da OWRT bez SQM-a dosta opterecuje velike jezgre, core 4 i 5 konkretno, sto isto nije lose. Nema toliko saranja okolo I guess. Realno, ni ja sa 300/150 nemam punu brzinu koju placam. Kod mene je postavljeno na 283/146 Mbps. To je maksimum do kojeg mogu ici a da me zeza ping, i dalje je iznad 90% brzine sto je vise nego ok za mene. Kod mene je podesen cake kao po onom linku iz proslog posta.
![]() |
![]() |
#37 |
Premium
|
Nije baš najbolje testirao iz više razloga, ali brzina je ok, tu je negdje R4S, možda se izvuče još nešto preko optimizacija, ima na forumu sve. Iako mi se čini da je kod njega već nešto podešeno jer mu load razbacuje na više jezgri. IMHO, preferiram npr. atop za testiranje, puno detaljnije prikazuje što se događa s CPU. Evo primjer s Asusa i default sqm/cake na openwrt... pogledaj crvene brojke - cpu usage je 23%, ali 77% se čeka na irq i sve je kompletno na 1. jezgri (desno - cpu002), ostale spavaju.... 675 Mbit postiže na wan iface. S R4S imaš prednost 2 dosta jake jezgre, kad se poštela malo i rasporedi na njih ide to dosta blizu gigabitu. Mislim da po dflt openwrt nema to sve uključeno. Ako ti ne treba SQM, onda ti i stari tp-link kojega si imao preko hw offloada routa Gbit bez problema ![]() Zadnje izmijenjeno od: c-shadow. 25.06.2025. u 21:15. |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
49%winner
|
Na optimizacije mislis na ovo? https://openwrt.org/toh/friendlyarm/...cpu_management Osobno nisam to radio na svom, mogao bi baciti oko makar nemam gbit link da to i testiram. ER605 mi ne igra vise, na trznici je. Nazalost iptv me zeza kod loada i sad sam tu gdje jesam i lijepo mi je ![]() Edit: Ok, ovaj tutorial potvrdjuje da su fixali taj problem na v24.10.0 i R4S: https://github.com/StarWhiz/NanoPi-R...20Optimization "This applies to FriendlyWrt firmware only. Official OpenWrt 24.10.0 released on Feb 03, 2025 is already optimized and only needs packet steering (Enabled All CPUs) checked under Network > Interfaces > Global network options tab."
Zadnje izmijenjeno od: xlr. 25.06.2025. u 22:32. |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Premium
|
Da, upravo to. Fino da su to ugradili, ja sam testirao prije više od godinu dana, a tada 24.10 još nije izašao. Taj irq cpu affinity provjeriš jednostavno, imaš sve u tim tutorialima, ali nije teško, vidi cat /proc/interrupts i da li ti prikazuje eth tx/rx countere na jednom CPU. Taj packet steering koji spominješ i cpu irq affinity su dvije različite stvari ![]() Ovo s irq vjerojatno nije eksponirano u sučelju nego su neku skriptu negdje gurnuli. Nisam još nijedan uređaj doma ažurirao na 24.10. pa ne mogu provjeriti. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|