|
![]() |
#31 |
Premium
Datum registracije: May 2002
|
Nakon procitanog clanka podsjetio sam se nekih stvari iz mladjih dana... Sto se tice vodenog hladjenja... njega bi trebalo napraviti zajedno sa Peltierom... onda bi to bilo nesto vrijedno spomena... a i procesori bi se vrtili na jako velikim brzinama....
![]() |
#32 |
Feldwebel
Datum registracije: Feb 2002
|
Stvarno ne znam kako za njega nabaviti dijelove. Košta oko 250 kn pa i nje neki problem kupiti ga. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#33 | |
Ekspert iz sjene ...
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Naime kada se stavi pelt, na njega vodeni blok i sve to na proc, sve treba biti nepropusno. Ne zbog vode, već zbog zraka koji sam po sebi ima određenu vlažnost. Eh pa vidiš obzirom da ekipa koja radi ploče baš i ne pazi na mikro pore ovo predstavlja najveći problem pelt. hlađenja. Daj zamisli led s druge strane proca ( ispod jezgre ), eh sad ti fino isključiš comp i temp svega se vrati na sobnu temp., led ( kondenziran iz vlage iz zraka ) se otopi i fino zasere/zajebe dobar dio komponenti ![]() Iako je sličan scenarij moguć i sa vodenim - s malo pažnje jedini problem je " dihtanje " kod spojnica, svi blokovi su lemljeni. Ionako će se svi sistemi testiraju na 48h da nebi bilo ..... Ako te još uvijek mući peltier i mogući OC ako nisi stvarno eksperta moglo bi doći do gadnih posljedica ..... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Premium
Datum registracije: May 2002
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#35 | |
(°_°)
|
Citiraj:
Navodno puno bolje radi (ako se ne varam, covjek je iz Skandinavije ![]()
![]() |
![]() |
#36 |
PC Ekspert
Datum registracije: Sep 2000
|
Da se ja nadovezem na kondenzaciju, neznam jel Pajo vec piso o tome na forumima, ali imo je on anegtodu s tim peltierom iz clanka... Imo on peltira, i fino doso ja po njega (to je bilo proljece 2000 mislim), i osli mi na kavu, i kad se vratio doma, crte prek ekrana... Koji kurac pita se on, kadli ima kaj vidit, AGP port pliva...I Voodoo skup s njim. Nevjerojatno je bilo da je stavio sve susit, i kad je ponovo ukopco stroj, sve je radilo (ok, sad bute me popljuvalji da je normalno da je radilo). No tolko o kondezaciji i peltieru. Inace, nakon toga sam mu ja nabavio cca 3 litre termovodljivog ulja (s kojim se hlade trafo stanice), i htjeli smo (htio je) slozit kadu od stiropora sa strojem unutra i sve pliva u ulju (sve komponente) te pomocu pumpe cirkuliramo ulje po kadi... Eh, ti divni dani... (Sad sam preso na tipove koji gledaju Dell-ove mashine, skoro) |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
zanimanje-pijani geolog
|
Citiraj:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#38 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2002
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#40 | |
Feldwebel
|
Citiraj:
Još bolje hladi, nema korozije i nije skupo. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#42 |
Premium
|
Pitanje za svevas koji imate vodeno hlađenje. Kako razmišljam o nabavi nekakvog bloka ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
PC Ekspert
|
Citiraj:
sto se kolicine vode tice, sto vise to bolje. ovisi kak oces da to bude kompaktno. ja sam stavio sto manje cijevovoda, i mali tank koji u biti vise sluzi za punjenje i praznjenje nego kao rezervar. sve skupa mislim da ima oko pola litre tekucine u sistemu.
![]() |
![]() |
#45 | |
PC Ekspert
|
Citiraj:
![]() radijator mi je inace izvan kucista, al iz drugog razloga. nisam imo cime busit rupe po kucistu, a ovak mogu kasnije i prodat kuciste. da je unutar kucista trebao bi mi minimalno jos jedan ventilator za upuh zraka. sto se gpu-a, znam ja da bi mu bilo bolje da ima svoju pumpu i svoj radijator i svoju tekucinu, no to je overkill. meni je cilj bio smanjit buku, a ostat barem na istom nivou ko sa bucnim zracnim hladjenjem, i to radi bez problema. mislim da nije neki bed spojit ih zajedno, jedino je zeznuto ako koristit peltier na procesoru, pa ta zagrijana voda od peltiera ide na gpu. to je vise stete nego koristi.
![]() |
![]() |
#46 |
aaaa
Datum registracije: Jul 2002
|
Ja imam Eheim 1048 230V 50Hz 10W 600l/h Promjer cijevi je 12/16 mm Najvisa dozvoljena visina da tjera vodu u zrak je 1,5 m Moze biti potopna dok je u mojem slucaju izvan posude za vodu. Pumpa je skupa, al brijem da se isplati pljunuti za nju jer vodeno hladjenje slazes samo jedamputa. BTW vidio sam negdje ako pumpa trosi puno wata da se onda i grije te dodatno zagrijava vodu, pa sto manje vata to manje topline. |
![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
PC Ekspert
|
Citiraj:
http://www.benchtest.com/ tip radi odlicne stvari doma u garazi i ima gomilu slika/dijagrama i sl, cak i softwarea, taj site treba prouciti svako ko se ide igrat s time (po mom skromnom misljenju). Nije velik, al je kvalitetan. Kome se ne da citat, najbolji nacin da se ne pojavljuje vlaga je postena termicka i hermeticka izolacija. Socket od proca napuniti recimo vazelinom ili slicnom tekucinom/uljem, koje ce popuniti sve mikrorupice gdje bi se mogla zadrzati vlaga, a ne vodi struju. Takodjer, mozda ne bi bilo lose prouciti KryoTech kucista ili VapoChill.. oni imaju malo drugaciji pristup (frizider umjesto pelta), ali iste probleme, i uspjeli su ih rijesiti. eto, malo i od mene Sh. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Feldwebel
|
Tko to zna kada će biti gotovo. U ovome što radim sudjeluje previše ljudi i previše skupih strojeva da ne bi bilo nepredviđenih poteškoća. Ti mi je nešto zasrao pa sve koći za 2 dana. Ali zbog moje požrtvovanosti, stvar ide naprijed. Valjda će sljedeći tjedan biti nešto za pokazati. Šaljemi to i na Mars. Samo će biti ukljućena i poštarina koja neće biti mala jer je stvar teška. Pričekaj pa ćemo se sve dogovoriti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Premium
|
Baš me zanima šta ćete vi to iskemijati, ali obavezno mi javi cijenu kad se bude znal pa cemo se dogovoriti za dalje. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
jao ![]() opce poznata stvar je da je voda jedno od najboljih sredstava za odvodjenje topline uz sol kao dodatke i jos neke varijante - mose se povecati povrsinska prijemcljivost medija uz kanale i samim time bolja odvodljivost topline Zanci ulje losije hladi !, uzasno je agresivno , a o poredbi cijene vode/ulja nebum ni govorio ... Kaj je onda uopce prednost ulja u trafou ? Pa prednos je tocka kljucanja od 400 tinjak stupnjeva ... i nezapaljivost i pri shock uranjanju (onom u kojem se voda fino rastavi na vodik i kisik pa explodira) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Feldwebel
|
Citiraj:
Nisam strojar pa govorim ono što sam čuo.
![]() |
![]() |
#53 |
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
ma kakvi - da si vidio spravljanje emulzije bilo bi ti jasno u principu se stavlja vrlo malo specijalnog ulja u veliku kolicinu vode (govorim o omjerima 200:1 ili vise) To ulje ne radi nista drugo do li stiti stroj i njegove dijelove od hrdjanja. Druga korisna primjena je da odnosi sitnu spenu i samim time cisti mjesto rada - time se postize preciznost od xxx djelova milimetra. I samo to. To sto je emulzija blago zamastena - je samo korisno za busenje i glodanje , brusenje jer ostrica ne gubi jos snage na trenje - mada je to zanemarivo i ne racuna se uopce na svemu zajedno. Tak da emulziju zaboravis - jer u bakrenoj instalaciji gotovo nema kaj zahrdjat , a bojeci se stvaranja bakterija ljudi preporucuju stavljanje 10% antifriza. Mada ni to nije najbolje rjesenje. Najbolje je stavljati 1 tabletu klora (one minijaturne koje ima kupiti u apoteci za sterilizaciju ne bas preciste vode) na mjesec ili jednu u 3 mjeseca. Tako se pobiju potencijalne bakterije a voda ostaje cista. Ja sam za takvo rjesenje najradje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Banned
Datum registracije: Nov 2002
|
Ima nesto www.senso.hr ili samo opisuje, dakle evergreen vodeno hlađenje za 99Eura, nija nesto naj ali je vodeno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2002
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#56 | |
Feldwebel
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#58 | |
Feldwebel
|
Citiraj:
Radi se o bloku 70x70x20 mm (dakle prilično velik). Ima put vode oko 50 cm, a volumen, masu i površinu ću još provjeriti. Uz njega idu još i blokovi za chipset, GPU, RAM i napajanje. Znaći nikakvih ventilatora nebi trebalo (osim ako baš netko hoće). Za sada mogu reći ovolko.
![]() |
![]() |
#59 |
Premium
|
Možeš li sada odrediti cijenu bloka? :confused: |
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Moderator
Datum registracije: Aug 2002
|
e da, zaboravih vam reci da sam tek jucer skuzio da mi jedan lik moze BESPLATNO od bakra napraviti bilo kakav blok(bez lemljenja, znaci iz komada)!!!! jedini je problem sto ne znam kako bi ga osmislio, tj. kakvi su kanali najbolji i takve stvarcice. rak imas neku shemicu za dat? ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|