PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Overclocking (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=2)
-   -   Vodeno hlađenje?? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=2985)

Marjan 24.11.2002. 19:08

Vodeno hlađenje??

Mene zanima vodeno hlađenje a o njemu znam vrlo malo. Zanima me proizvodi li buku, kolike su razlike u temperaturi procesora sa ventilatorom i sa vodenim hlađenjem?

Paske 24.11.2002. 22:20

Općenito s vodenim se dobija bolje hlađenje uz mnogo manje buke ... pogotovo ako kao ja koristiš samo radijator bez venta

:beer:

mateo 24.11.2002. 22:26

kolka ti je temp. bez venta??
vodeno hlađenje je zakon,ali ako hoćeš složit dobro treba ti dosta para...kolko para tolko muzike:gringo:

Marjan 24.11.2002. 22:29

Citiraj:

Originally posted by Paske
Općenito s vodenim se dobija bolje hlađenje uz mnogo manje buke ... pogotovo ako kao ja koristiš samo radijator bez venta

:beer:

Koje vodeno hlađenje imaš, koliko si uložio u njega i jesili zadovoljan sa temp. procesora?

Paske 25.11.2002. 08:38

temp na AMD 1600+ @ 1900+ cca 42-44 oC

Pumpa 800 l/h

Uloženo cca 300 Kn ( ne računajući 3 pumpe koje sam bacio jerbo su bile preslabe )

mateo 25.11.2002. 09:15

pa to je malo,daj reci di si sve kupio i kolko si pljunuo za svaki dio??:confused:

Marjan 25.11.2002. 14:18

Dajte ljudi pomozite nama koji nemamo novca za nekakve gotove proizvode ali zato imamo volje napraviti ga sami. Opišite postupak pravljenja, cijene, mjesto nabavke pojedinih djelova, Paske ako imaš kakvu sliku svog hlađenja pošalji....:) :beer: :burn:

RAK 25.11.2002. 14:25

Paske ti za sada može pokazati jad i bijedu.

Bolje pričekaj tjedan ili dva pa ćeš vidjeti kako izgleda vodeno za pristojne novce. Zajdeno sa slikama i testovima.

STRMX 25.11.2002. 22:31

Citiraj:

Originally posted by RAK
Paske ti za sada može pokazati jad i bijedu.

Bolje pričekaj tjedan ili dva pa ćeš vidjeti kako izgleda vodeno za pristojne novce. Zajdeno sa slikama i testovima.

Znaci i ti stavljas vodu u komp:beer:

Marjan 25.11.2002. 23:21

Kakvo ti vodeno hlađenje imaš u planu STRMX! :rolleyes:

RAK 25.11.2002. 23:21

U planu je izrada vodenog za CPU, GPU, RAM, chipset i napajanje. Ako mi se bude dalo i za drugu grafičku i hardove.

Svi će imati 3 do 4 puta veću hlađenu površinu od mistifikatora i sličnih.

Biti će i viškova za prodaju.

U planu je i radijator za ugradnju u komp, good looking edicija blokova, elektronska zaštita i slične gluposti.

Marjan 25.11.2002. 23:23

Za koliko para ćete prodavati blokove i kada ćete ih uopće prodavati??:confused:

RAK 25.11.2002. 23:30

Biti će gotovo za nekih 2 tjedna ili možda prije. Svakako ih mislim prije dobro istestirati. Cijenu još ne mogu znati.

Marjan 25.11.2002. 23:41

Kada budu gotovi obavezno mi nekako javi. Zanima me samo znaš li da li je poteban ventilator na radijatoru tj. moze li funkionirati vodeno hlađenje bez njega i koliko se onda otprilike gubi na preformansama. :p :) :beer:

RAK 25.11.2002. 23:52

Paske ga tako koristi i nije baš neophodan, ali je nešto bolje s njim. Koliko, ovisi i tome kakav je radijator i ventilator. Ako koristiš onaj od klime, taj će biti najbolji. Dobro je i bez njega, ali je još bolje da ga izbaciš van na zimu pa neka ga Bog i nebo hlade.

Ovi koje ću ja raditi (valjda početkom sljedeće godine) će biti namjenjeni za rješenje u samom toweru.

z3D 25.11.2002. 23:54

ma nije potreban, ali je bolje da je tamo. stavis neki veliki (120mm) i spojis ga na 7V da se ne cuje. to je najbolje rjesenje. koliko gubis....taj podatak ja ne znam jer ga imam otkad imam vodeno, ali paske ce ti na to odgovoriti.

Paske 26.11.2002. 12:46

Citiraj:

Originally posted by Marjan
Kada budu gotovi obavezno mi nekako javi. Zanima me samo znaš li da li je poteban ventilator na radijatoru tj. moze li funkionirati vodeno hlađenje bez njega i koliko se onda otprilike gubi na preformansama. :p :) :beer:
Kolika je razlika u temp sa ili bez fana na radijatoru - ne sijećam se :D ali razlika u buci je velika :rambo:

RAK danas na pivi - želim sve detalje :cool:

RAK 26.11.2002. 12:49

A kreatorova mala tajna? He, he, he.

Moram te upozoriti da ćeš imato problema s tim. Biti će ti žao držati stvar u kutiji (čak i sa prozorom), a događati će ti se da pališ komp nekoliko puta (nečeš čuti ništa).

Marjan 26.11.2002. 15:15

Paske nisi nam rekao koje vodeno hlađenje imaš. Da li ti je blok home made ili...
Rak bi li se ja i ti mogli dogovoriti da mi prodaš taj jedan blok kad ga napraviš. Naravno za nekakvu razumnu cjenu.:argue: :beer:

RAK 26.11.2002. 15:23

Biti će, biti će.

Razumna će biti sukladno kvaliteti. Za pivu ne bi dao niti bratu. Još nisam niti počeo kako treba, a krv je već potekla. Je... nekvalitetan alat.

Marjan 26.11.2002. 15:32

Citiraj:

Originally posted by RAK
Biti će, biti će.

Za pivu ne bi dao niti bratu.

Pa nisan ja ni mislia za pivu, ali uz pivu se nebi bilo loše dogovoriti za cijenu. Možda bi poslje četvrte/pete pive bilo još bolje. Ma zafrkajem se. Nego znaš li kakav link di ib moga pogledati nekakav test ili članak o vodenom hlađenju??:smoke:

dpajur 26.11.2002. 16:51

Citiraj:

Originally posted by Paske
Kolika je razlika u temp sa ili bez fana na radijatoru - ne sijećam se :D ali razlika u buci je velika :rambo:

RAK danas na pivi - želim sve detalje :cool:

ermm.. neznam kak je kod RAKa, al kod mene su na vodenom samo procesor i graficka, i jednom prilikom mi se odspojio ventilator.. nakon jedno 20-30 minuta warcrafta mi je ploca pocela tulit.. i ubrzo se stroj ugasio. imam nastiman alert na 58C CPU, a shutdown na 60C CPU. odem u BIOS i imam sta vidjet.

bez ventilatora jednostavno temperatura raste i raste.. voda je bila poprilicno vruca, a i radijator je bio uzasno topao.

inace imam 120mm ventilator na 7v i stvar je gotovo bescujna. neznam s cim bi ga uopce usporedio, najtisi ventilator koji sam dosad cuo.

imam izvucen rpm monitor na maticnu, ali ga ne prepoznaje.. vjerojatno abit ni ne registrira rpm na tom fan headeru ako mu nije ventilator spojen.. sto je prava steta, inace bi mogao slozit da mi gasi stroj ako crkne ventilator.

inace procesor je uredno prezivio taj incident bez ventilatora, ali nebih ga volio takvog imat cijelo vrijeme :)

mozda sa necim sto se manje grije, tipa pentium3, bi se dalo slozit da radi bez ventilatora. ili sa bitno vecom kolicinom tekucine, recimo neki 20 litarski kanister umjesto balancing tanka na pumpi. tu bi se temperatura puno sporije dizala.

RAK 26.11.2002. 23:24

Eto. Na kraju si sam odgovorio na pitanje.

Zagrijavanje cijelog stroja dovodi do zagrijavanja radijatora i vode u posudi. Samo da to izbaciš van kučišta, stvar bi bila bitno bolja. Moj kranister ide na balkon. Neće se smrznuti voda, ali je jako hladno sada po zimi. Samo da još zapadne.

Još jedan savjet. Ne stavljaj CPU i GPU na istu pumpicu. Topla voda iz procesora ode na grafičku i ohladi drek. Može ga još i zagrijati.:D

Ploča ne registrira vrtnju na svim konektorima. Zato imaš onaj gdje se ušteka CPU cooler. Taj sigurno registrira i možeš napraviti da ti se zgasi. Od mojih 5 samo 3 to rade.

igsablja 27.11.2002. 07:08

Citiraj:

Originally posted by RAK

...Zagrijavanje cijelog stroja dovodi do zagrijavanja radijatora i vode u posudi. Samo da to izbaciš van kučišta, stvar bi bila bitno bolja. Moj kranister ide na balkon. Neće se smrznuti voda, ali je jako hladno sada po zimi. Samo da još zapadne...

Ma staviš nutra malo antifriza ;) :D

Paske 27.11.2002. 09:06

Citiraj:

Originally posted by Marjan
Paske nisi nam rekao koje vodeno hlađenje imaš. Da li ti je blok home made ili...
Rak bi li se ja i ti mogli dogovoriti da mi prodaš taj jedan blok kad ga napraviš. Naravno za nekakvu razumnu cjenu.:argue: :beer:

Moj blok je kupljen ali ....

Nakon pivice s RAK - om i pogleda na shemu i takove sitnice eto za neko kraće vrijeme se kreće u proizvodnju blokova. Cijenjeni kolega i moja malenkost smo dogovorili suradnju na tom polju.

Kad - heh pa prvo da vidimo kako stvar radi na našim mašinama, pa kada sredimo sve detalje postat ćemo slikice za slindranje i konkretne brojke.

Hladit će se: CPU, North bridge, GPU, RAM na grafulji i napajanje.

Heh sad kontejner za vodu i pumpu ćete si sami kupovati. Od nas dobijate same blokove i po volji ugrađivanje u mašinu da se nemorate sami zahebavati....

Cijene: još nisu formirane. Treba se vidjeti konkretan račun izdavanja i koliko vremena treba za izradu cijelog sistema. Namjera nam je biti što povoljniji, da baš ne deremo javnost. Za sve detalje za cca 7 dana kada bi trebala biti gotova beta verzija prvih blokova.

Marjan 27.11.2002. 10:40

A dobro. Dotle samo treba čekati i nadati se da će od toga posla ispasti nešto.:smoke: :gringo: :beer:

Studano 27.11.2002. 12:05

Dali je netko probao hladiti procesor na sljedeci nacin...

Neznam kako se zove taj elekrtonicki element, ali radi na sljedeci nacin. Na jednoj strani smrzava... dakle minusi... a sa druge strane grije.

I onda se napravi da hladan dio priljepimo na kuler koji ide na procesor... a na drugi kraj ventilator koji tjera topli zrak van iz kucista.

Temperatura procesora bi u tom slucaju bila blizu nule.:confused: :) :)

Marjan 27.11.2002. 13:25

To ti je pelterovo hlađeje. Imaš članak o tome na pc ekspertu. Pogledaj malo pa čes viditi.

sbp 27.11.2002. 13:29

Zasto vecina vas nije procitala niti 1/10 clanaka na PC Ekspertu??

Da jeste, mozda bi nes i naucili...

Citiraj:

Neznam kako se zove taj elekrtonicki element, ali radi na sljedeci nacin. Na jednoj strani smrzava... dakle minusi... a sa druge strane grije
O 'elementu' procitaj ovdje:

Hlađenje uz pomoć Peltiera

Paske 27.11.2002. 13:46

Citiraj:

Originally posted by Studano
Dali je netko probao hladiti procesor na sljedeci nacin...

Neznam kako se zove taj elekrtonicki element, ali radi na sljedeci nacin. Na jednoj strani smrzava... dakle minusi... a sa druge strane grije.

I onda se napravi da hladan dio priljepimo na kuler koji ide na procesor... a na drugi kraj ventilator koji tjera topli zrak van iz kucista.

Temperatura procesora bi u tom slucaju bila blizu nule.:confused: :) :)

I onda je svizac zamotao čokoladu :D :D :cool: :D :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:47.