|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
![]() uglavnom ja i kolega pokušavamo sredit bežičnu mrežu između nas dvojice da možemo jeftinije na net i nastao je problem kad sam sve riješio do kasde. znači, preko WLAN adaptera na laptopu vidim WLAN adapter na PC-u gdje je dignut MikroTik, namjestio sam statičke rute tak da vidim i ethernet na tom PC-u, dodao sam statičku rutu na Kasdi tak da vidim i Kasdu (koja je u PPP ili router modu) al nemgu nikak na net. znači do Kasde sve radi ali dalje neće pa bih vas molio da mi pomognete ako imate kavih ideja |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
negdje si zabraljao s tim statickim rutama. gledaj, MT je router, dakle jedina ruta koju ti moras imati na klijent racunalu je 0.0.0.0/0 gateway MT i moras moci pristupiti MT, svim mrezama i uredjajima iza njega (naravno ako je ukljucen forwarding na wlan sucelju MTa sto po defaultu je). nisi napisao kako je kolega spojen na MT, vjerovatno zicom. recimo da je stvar postavljena ovako i da u MT imate tri sucelja (wlan1, ether1, ether2). kako bi si olaksali sve jer cete kasnije vjerovatno htjeti mrezu iskoristiti i za igranje u mrezi, sharanje fileova itd dodat cemo jos jedan bridge interface i u njega ubaciti wlan1 i ether1. zatim je potrebno dodijeliti adrese suceljima. bridge neka bude 192.168.1.1/24 (to je ujedno i IP MT koji ces koristiti za spajanje ubuduce, i onaj koji je na wlanu i onaj koji je spojen zicom koriste IP adresu iz istog subneta, gateway i DNS je MT. prije toga u MT podesiti DNSove (koristis one od ISPa i ukljuciti Allow Remote Requests opciju kako bi MT sve DNS upite proslijedjivao na unesene DNS servere)) ether2 192.168.0.2 (kasda je 1) ako je kasda u router modu (sto nikako ne preporucam jer je ocajna kao router) biti ce potrebno jos na MT dodati rutu 0.0.0.0/0 gateway 192.168.0.1. bolje rjesenje je naravno sloziti PPPoE i kasdu drzati u bridge modu. e sad, ne sjecam se tocnih koraka ali taj dio si ocito savladao jer spominjes da si probao. i naravno, ociti ove staticke rute na PCevima koje si sad poubacivao ![]() naravno, mozda ste to drugacije slozili (bez dva ethera i obojica se spajate wirelessom) pa moras malo prilagoditi ove nazovi upute ali jeb'ga ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
et da javim da je problem riješen, ip adresa za ethernet je bila 192.168.1.2, a za wlan 192.168.4.1, tak da je trebalo samo uključit RIP-ove na kasdi i stavit joj subnet mask 255.255.0.0 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|