Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 31.03.2008., 23:26   #1
TigerDen
Registered User

Datum registracije: Sep 2007
2 Routera Na Jednoj Liniji?

Zanima me da li je ikako moguće imati dva routera na jednoj liniji,jedan za maxtv,a drugi samo za internet?
TigerDen je offline   Reply With Quote
Staro 01.04.2008., 00:53   #2
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Ne, jer bi istu vanjsku adresu trebali imati oba routera, što bi dolazilo do konflikta adresa.
Nadalje, čemu dva routera? Nemam Max TV, ali ja sam do sad bio uvjeren da Max shit ne utječe na internet brzinu ?
Oglas

Oglas
Staro 01.04.2008., 01:08   #3
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor m4dm4n Pregled postova
Ne, jer bi istu vanjsku adresu trebali imati oba routera, što bi dolazilo do konflikta adresa.
Nadalje, čemu dva routera? Nemam Max TV, ali ja sam do sad bio uvjeren da Max shit ne utječe na internet brzinu ?
zasto nebi bilo moguce? vanjska adresa nema veze s tim.

ja recimo imam jedan ruter na 192.168.0.1, on ima 1 LAN izlaz i wireless, i na njega je spojen drugi router 192.168.0.2 sa 4 LAN porta i dalje se veza dijeli. DHCP je na prvom routeru upaljen, na drugom iskljucen, te ovi koji su spojeni na drugi bez problema dobiju dinamicki IP od prvoga.

BTW. vanjsku adresu ima samo prvi ADSL/Cable/whatever modem + router koji je spojen na net, ti dalje mozes spajati koliko hoces routera, pod uvjetom da imaju razlicite lokalne adrese.
Dule je online   Reply With Quote
Staro 01.04.2008., 10:02   #4
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Daj mi sam objasni kaj će mu poseban router za max tv ?
Staro 01.04.2008., 10:20   #5
TigerDen
Registered User

Na katu imam dva računala,a maxtv mi je dole u dnevnoj sobi,on je spojen na 584t kojeg sam dobio s njim,
a gore imam se555 koji je bio u WDSu- DULE znam na šta misliš kojeg sam sam nabavio i
bio spojen na susjeda 2,5god. djelili smo flat,međutim wifi-a sam se zasitio
za cjeli život a utp sigurno neću razvlačit po kući,
izgleda da je to osim uploada još jedno debilno ograničenje t-coma.
Staro 01.04.2008., 11:04   #6
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor TigerDen Pregled postova
Zanima me da li je ikako moguće imati dva routera na jednoj liniji,jedan za maxtv,a drugi samo za internet?
Moguće je ali:
- "prvi router" (u spominjanom primjeru za IPTV MaxTv) - zahvaljujuči firmwareu / konfiguraciji IPTV prolazi nezavisno od Interneta. Za Internet konekciju uređaj je konfiguriran u Bridge modu rada i zapravo se koristi samo modem u uređaju.
- "drugi router" - uređaj se konfigurira u svom nativnom Router modu i time ostvaruje Internet konekciju i dijeljenje prometa spojenim kompjuterima.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 01.04.2008., 11:16   #7
TigerDen
Registered User

Zamolio bih te ako mi možeš malo detaljnije pojasnit kako da pojedini router konfiguriram,
probao sam oba stavit iza splitera, i jedan iza a drugi ispred i kad god ukopčam telefonski kabel pa makar ruter bio i ugašen na ovom prvom nestane signal adsla.

Da li na ruteru za maxtv mora uopće biti podešen username i password za net?

Zadnje izmijenjeno od: TigerDen. 01.04.2008. u 11:27.
Staro 01.04.2008., 12:39   #8
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ako se radi o kombinaciji (iz 5. posta) D-Link DSL-584T + Siemens SE555 "neće ići" kako si zamislio (bežično) jer su oba uređaja Routeri sa integriranim Adsl modemom (bez WAN priključka).
Amo od početka. Tel. linija > Razdjelnik > 584T. Ako nećeš mjenjat / kupovat uređaje onda moraš provuči jedan Lan kabel od dnevne sobe (584T - Lan1) do gornjeg kata (SE555 - Lan1). U tvojoj kombinaciji DSL-584T je glavni Router i moraš ga konfigurirati i za Internet (user / pass). SE555 koristiš samo kao switch i WiFi AP, promjeni mu IP u 192.168.1.2, isključi njegov DHCP Server, QoS i firewall. Prilikom "slaganja" najprije rješi da ti sve funkcionira žično (komp spoji preko mrežne na uređaj) i to najprije na DSL-584T (Lan2), zatim na SE555 (Lan2-3) a tek onda bežično. Svakako preporučam korištenje fiksnih mrežnih postavki (vidi druge postove ovdje), u ovom slučaju Gateway je svima isti = 192.168.1.1. Ostalo pitaj kad zapneš.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 01.04.2008., 16:53   #9
TigerDen
Registered User

Hvala, jasno mi je sve kako spojiti dva routera žično ili bežično,u ovom slučaju znam da ni ne mogu osim žicom ih spojit,
ali kao što rekoh stvarno nemam gdje razvuć utp posred kuće,imam ja i dosta opreme za wifi ,
ali ne želim koristit wifi jer mi ga je preko glave u ove 2,5 god.
samo sam mislio koristit dva rutera jedan striktno za IPTV a,drugi samo za net,
ali da svaki radi sam za sebe,
ali vidim da to nije moguće,kojeg vraga ne naprave neki spliter koji može odvajat signal maxtv-a.
Anyway Hvala svima.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno