Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.03.2008., 18:44   #1
Avior
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Dec 2007
Neće windowse instalirati

Pozdrav

Zamolila me frendica da joj pogledam komp jer su windowsi otišli, naime, nije se htio bootat. U igri su Win XP Pro SP1

Znači priča ide ovak:

1. pokušaj
Instaliramo windowse ali pri radu komp se jedanput smrznuo i pojavio se blue screen of death više puta. Nisam znao di je kvaka pa sam odlučio još jednom instalirati, možda se kakva greška u driverima podvukla.

2. pokušaj
Windowsi se instaliraju super, krenem instalirati drivere, SP2, sve pet. Taman kad sam trebao instalirati MSN Messenger xxxx nisam mogao jer je nedostajao windows installer 3.1. Instaliram to, resetiram komp i više se nije htio bootat. Ni u safe modu nije išlo.

3. pokušaj
Krenem opet instalirati windowse i na pola instalacije javi da ne može file s Win CD-a kopirati.

4. pokušaj
Uzmem od prijatelja cd od Windowsa, netaknut, spržen prije godinu dana i otad u kutiji stoji. Bez ogrebotine. Krenem instalirati i odmah nakon kopiranja fileova koje slijedi poslije formatiranja opet se pojavi greška da je CD oštećen.

5. pokušaj
Ovaj put umjesto quick format napravim normalni, full format particije C. Krenem instalirati Windowse i nešto prije nego što se izbornik s jezicima trebao pojaviti prijavi grešku tipa "Devices can not be installed".
Poslije ovoga više nisam pokušavao.

Komp je star nešto više od 3 godine. Radi se o MSI ploči s KM800 čipsetom, neznam točno koji model. 512MB DDR memorije i Sempron 2600+ i R9250.
Komp nisam otvarao pa nisam probavao druge diskove. Imam doma dva kompa i u njima po jedan disk a stara Barracuda IV s kojom sam provjeravao takve stvari je otišla u viječne particije.

E sada, imate li vi ideju kaj je tu riknulo? Moje 6. čulo mi govori da se radi o HDD. Frendica kaže da je komp često resetirala, čak i po 10 puta dnevno (direkt na tipku, znači hardware-ski reset) tak da mislim da je disk dobio po p**** zbog toga.

Ideje?

Hvala

Athlon XP2500+
Abit A7N
768MB DDR 400 Kingmax
300GB Maxtor, ATA133, 16MB Cache
Saphire R9600Pro
Win XP SP2
Avior je offline   Reply With Quote
Staro 22.03.2008., 19:50   #2
pipe
Bill Gates
Moj komp

pipe's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Hard ili Ram memorija. Ram testiraj programom "memtest" koji mozes nac na download sekciji PCEksperta (ne foruma, nego bas PCE). Sprzis taj image koji skines na cd i bootas ga kao kad ides instalirati windowse. Ostavi ga da radi 3-4h. Ako bude nekih gresaka, onda je memorija otisla. Za hard pronađi od proizvođača program za testiranje HDD-a.
pipe je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.03.2008., 22:24   #3
vinja
Premium
Moj komp

vinja's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
moze biti memorija (memtest - sprzi bootabilni CD sa njim), moze biti kabel od harda (stavi nove kabele... to je jako ucestalo rjesenje ovog problema), a dalje moze biti bilo sto - od HDDa, CPUa, maticne. mislim da je to - u biti to
vinja je offline   Reply With Quote
Staro 22.03.2008., 22:30   #4
Brown Acid
..dno
Moj komp

Brown Acid's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Memorija garant.
Staro 23.03.2008., 11:47   #5
Avior
Registered User
Moj komp

Hvala

Imam već memtest na bootabilnom dvd za vlastite potrebe i višak PATA kabela pa ću isprobat.

Sretan uskrs

Athlon XP2500+
Abit A7N
768MB DDR 400 Kingmax
Saphire R9600Pro
Win XP SP2
Staro 27.03.2008., 21:31   #6
Avior
Registered User
Moj komp

Pozdrav

Napravio sam sve prema vašim savjetima.
Izvrtio sam memtest 5x i sve je prošlo bez greške, zamijenio sam kabel od HDD i započeo instalirati Windowse XP SP1.
Instalacija je prošla savršeno kao i naknadno instaliranje drivera i SP2. Kad sam vidio da sve radi uspio sam instalirati Office 2003.
Kada sam već mislio da je komp sređen najedanput se pojavio BSOD.
Osim klasičnog teksta u njemu BSOD je sadržavao sljedeće:

MACHINE_CHECK_EXCEPTION

*** STOP: 0x0000009C (0x00000004 , 0x80545FF0, 0xB2000000, 0x00070F0F)

Istraživajući sam otkrio da 0x0000009C označava hardwaresku grešku. Pokušao sam pronaći značenje koda u zagradama ali nisam uspio. Ima tko kakvu ideju što je otišlo kvragu? Meni i dalje smrdi HDD zbog prethodnih problema pri instalaciji.

Athlon XP2500+
Abit A7N
768MB DDR 400 Kingmax
Saphire R9600Pro
Win XP SP2
Staro 27.03.2008., 22:11   #7
vinja
Premium
Moj komp

vinja's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
skini BART XP, il bilo koju live verziju XPa, i ubaci Prime95, OCCT il neki takav alat. Slobodno mozes i odspojit disk pri tome. Digni sustav, pokreni stress test. Ako se rusi, onda je CPU il maticna (kad vec nije ram).

IMO bi prije bilo nesto od toga, radije nego disk, jer mislim da bi se prije javljale neke non-fatal greske u radu - kao nemogucnost pisanja/citanja sa diska. A njega mozes i provjeriti alatom poput HD Tacha.

Jos postoji mogucnost da je do napajanja, sto bi isto moglo uzrokovati te simptome. Najlakse provjeris tako da - probas sa drugim napajanjem
vinja je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno