|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Vista i XP - je li moguće uopće srediti dijeljenje datoteka
Znači ovako, situacija kod kolege - kupio prijenosnik sa Vista Home Basic licencom, doma ima stolno računalo sa Windows XP SP2. Uglavnom trebao sam mu sredit dijeljenje (shareanje) datoteka i pretpostavljao sam da će mi za to trebat max. pola sata. Ali kako je pretpostavka majka svih mogućih zajeba uspio nisam. Nije to XP a Vista je smeće - once again. IP adrese su dodjeljenje, Workgroup je namješten, Password protection je isključen, u Windows Firewall-u (na oba je osnovna zaštita) su namješteni Exceptionsi da radi File and Printer Share, u Visti namjestio Private Network. Kad sam isprva napravio gornje, računala jedno-drugo nisam mogao vidjet a onda sam ga ZaGuglao i našao neki update za XP. Nakon instalacije mogao sam računala vidjet ali nikako nisam mogao uć u ono drugo. Uglavnom izbaci na oba grešku; u stilu da nemam neki permission za ulaz - krasno, normalno da sam na oba računala administrator. E sad u međuvremenu u My Network Places u XP-u su se pojavili fileovi kojima sam dodijelio Share opciju u Visti (ne znam zašto) ali u Visti se ne pojavljuju oni koje sam namjenio za djeljenje (prema Vista računalu ja i dalje nemam pristup, samo prema mapama). I da, ovo bi bio uspjeh, no frendu trebaju fileovi sa stolnog računala na kojem je XP a u Network mapi na Visti se ne pojavljuje ništa. Ima li možda netko ideju što bi to bilo i što još da probam? P.S. Ispričavam se na poduljem objašnjenju, ali vidim da masa ljudi s tim ima problem pa bi možda bilo korisno kad bi ovo uspjeli riješit. Zahvaljujem |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
Hm pogledaj tu http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=62630 mozda pomogne iako se ode radi o Visti Ultimate.. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Hm, tu gore ne piše je li uspio sredit djeljenje datoteka ali probat ću i to. Mada sam probao 20-ak kombinacija postavki zasigurno, jedno 5h sam se zaje... s time. Tamo pinganje radi (npr. sigurno bi mogao bacit koju partiju COD2) i računala se vide, samo sa nijednog ne mogu pristupit onom drugom. Osim ovo što se ponakad na XP-u u My network places pojave mape sa Viste. E da btw, spajam se Crossover kablom ali mislim da to nema nikakve veze s mojim problemom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Ja uredno spojio doma Vistu i XP SP2. Bez ikakvih problema vidio međusobno kompove i share-ane direktorije/particije. Jedino što sam od tebe drugačije napravio jest da sam isključio FW na Visti (na drugom kompu di je XP SP2 ionako ga nema).
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
vista na laptopu, ostali kompovi winxp, nikad problema sa sheranjem. probaj firewalle iskljuciti ili konfigurirati. a buduci da si spominjao permissione probaj pogledati u policy postavke (start run gpedit.msc). objasnjena policy-ja imas na http://technet.microsoft.com/en-us/l.../bb742376.aspx |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
A preko IP adrese/computer namea možeš ući ili ne?
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Nije vista smeće samo zato što ne znaš namjestit najobičniji šering. ON TOPIC To radi ovako, Moj komp, sa vistom, je spojen wirelessom preko 500 metara na router na koji se spajau komp sa vistom i lap sa xp om, a taj router se nadalje spaja na internet. na mom kompu je spojen još jedan router preko kojeg šeram, opet drugim wirelessom, internet i podatke da s lapom mogu biti bilo gdje u stanu, a ne za kompom. Na svim kompovima u mreži su vatrozidovi. Šering između svih računala i routera radi normalno, nema nikakvih problema. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Unregistered User
Datum registracije: Aug 2006
|
a dali si uključio u visti "network discovery", "file sharing" i "public folder sharing" ? to ti je u control panel> network and sharing center isključi si password protected sharing ja imam ovako namješteno i svi se vide i mogu dijeliti fajlove ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Izgleda da postoje neki problemi sa NTLMv2 autentifikacijom (što god to bilo) pa ću vidjet što je s tim. Jer navodno XP podržava samo NT & LM autentifikaciju (v1) isto kao i OSX pa onda treba i Vistu podesit da radi isto. A sad problem je najvjerovatnije i u HBasic licenci pa tako ni neki secpol.msc za podešavanje toga ne postoji u H verzijama Viste. Još jednom napominjem da mi se računala vide, veza radi i XP uzima datoteke sa Viste ali obrnuto ne radi. I ne mogu uć iz jednog računala u drugo. Sad može bit do te autentifikacije ili do firewalla koji nije sredio sam sa sobom permissione. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
Ne, Guest je isključen, postoji samo jedan račun sa Administratorskim ovlastima na svakom računalu. Nemoj me klat ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
Isto tako i na XP-u i Visti uključi NetBIOS preko TCP/IP-a (u Visti TCP/IP v4) (http://www.practicallynetworked.com/...hoot/netbt.htm). |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Premium
|
Citiraj:
Ja sam sređivao i taj komp na kojem su Windows XP pa ne diram te opcije uopće, nisam prčkao ni po GPE-u pa mi je zato čudno da može biti nešto takvo. Ovaj NetBIOS mi je nova stvar, moglo bi bit da je do toga. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
ok da malo pomognem, gpedit.msc, computer configuration, windows settings, security settings, local policies, user rights assignment. pogledaj pod access this computer from the network, deny access to this computer from the network moglo bi recimo biti nes od tog dvoje problem. ali kao sto sam kazes ima toga puno u policy editoru ali dao sam ti link gdje je sve objasnjeno pa istrazi malo (trazi network ili sharing) |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Upravo to. Prelaskom na vistu sam si produžio vijek trajanja. Kad god umrežujem, uvijek zbog ovog foruma, mislim da je problem u visti, a nikada nije. Ne radi, ne radi i ne radi, i onda restartam xp mašinu i nekim čudom sve proradi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
|
SilentException i Dodos fa(fa)la vam najljepša, a Mihaelu isprika - Vista je mrak ![]() Nešt si razmišljam da sam poje... simple file sharing prije nego što sam instalirao zakrpu za Windowse da se mogu vidjet računala od Viste na XP. Hvala još jednom svima koji su probali pomoć i onima koji su pomogli. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Dali netko zna kako mogu na XP-u uključiti pasword sharing?? |
![]() |
![]() |
|
|