Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 07.01.2008., 01:24   #1
Dr. Beast
Premium

Datum registracije: May 2006
Wireless za po kući

Situacija je ovakva, trenutno imam ovaj router/modem (radi perfektno, bez ikakvog pucanja veze, zagrijavanja ili sličnih problema) i htio bi osposobiti wireless da još jedan komp može na net, tražim najjeftiniju soluciju koja će raditi stabilno. Imam u planu uzeti Canyon CN-WF511 (100Kn u Linksu) i staviti ju u taj drugi komp, a na svoj spojiti nešto ovako (279Kn u Ve-milu) ili uzeti nešto od Linksys-a i onda u to ovaj moj router/modem (prethodno prebačen u bridge mode). Verzija sa Linksys-om mi se čini preskupa (najjeftiniji je 400Kn) za ono što ja trebam, običnu wireless vezu na web i sharanje između dva kompa (i port forwarding zbog torrenta, ali to ionako svaki router ima). Imate li kakav bolji/jeftiniji prijedlog? Nisam baš na ti sa wirelessom pa će mi možda trebati malo pomoći sve to složiti.
Dr. Beast je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2008., 01:37   #2
robyhr
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Aug 2007
ako ti je cijena najvaznije ogranicenje, kupi 2 wireless kartice (100kn svaka), spoji ih ah-hoc, na kompu koji ima net napravi Internet Conenction Sharing u windowsima, i to ti je to...

nedostatak ti je da ti komp koji ima net preko routera mora biti ukljucen da bi drugi komp mogao na net...
robyhr je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.01.2008., 08:49   #3
Dr. Beast
Premium

Citiraj:
Autor robyhr Pregled postova
nedostatak ti je da ti komp koji ima net preko routera mora biti ukljucen da bi drugi komp mogao na net...
Zbog ovoga tu soluciju ne bih, rađe idem na router...
Staro 07.01.2008., 09:40   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ono što tebi treba je neki AP (Access Point). Ako ostaješ na istoj firmi onda ovo.
Druga solucija bi bila da prodaš postojeći router i da na nabaviš router sa WiFi - jem i adsl modemom integriranim.
U ovoj varijanti obrati pažnju prilikom nabavke da odabereš odgovarajući Adsl Annex A ili B (ovisno koji je tvoj ISP).
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2008., 11:27   #5
Matt
Premium
Moj komp

Matt's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Isti problem, želju sam imao ja. Kupio sam Dlink g684t (router) i canyon wireless karticu. To sve uljudno radi na cca 20m daljine, 3debela zida i jedan stop. Neki dan sam kupio još dodatnu jaču antenu za dlink dwl-50at u linksu za 75 kn i prijem i odašiljanje su još bolji.
Canyon ima prednost kaj možeš piknuti antenu u radijusu od 1 m kolko je dug pigtail, kabel te naći najbolje mjesto sa najboljim prijemom signala.

Zadnje izmijenjeno od: Matt. 07.01.2008. u 11:58.
Matt je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2008., 15:30   #6
Dr. Beast
Premium

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ono što tebi treba je neki AP (Access Point). Ako ostaješ na istoj firmi onda ovo.
Druga solucija bi bila da prodaš postojeći router i da na nabaviš router sa WiFi - jem i adsl modemom integriranim.
U ovoj varijanti obrati pažnju prilikom nabavke da odabereš odgovarajući Adsl Annex A ili B (ovisno koji je tvoj ISP).
Može malo pojašnjenja oko AP-a, kako to spajam, da li mi ovaj moj router/modem ostaje spojen na komp u router modu i u njega ukopčam AP pa se preko njega kači ovaj drugi komp na web i može sharati sa mnom?

EDIT: evo kupio sam Canyon, a bacio sam malo oko na Liksysa u Linksu (nije baš jeftin), gledao sam i WRT54GL, ali je 602Kn, a to mi je ipak malo previše. Ne bih išao na soluciju integriranog modema u routeru jer se možda prebacim na Optimu pa niš koristi od modema jer Optima koristi Annex A (ako se ne varam), a i ovaj Linksysov router bi me mogao još dosta vremena kvalitetno služiti (dok ne izmisle neke totalno nove WiFi standarde ). Tu dosta piše o revizijama, ali sam u Linksu gledao i nigdje na kutiji ne piše koja je revizija. Za ovaj AP iz Ve-mila sam pročitao dosta kritika na njega da jednostavno "nestane" iz mreže.

Zadnje izmijenjeno od: Dr. Beast. 07.01.2008. u 16:30.
Staro 07.01.2008., 23:53   #7
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor Dr. Beast Pregled postova
Može malo pojašnjenja oko AP-a, kako to spajam, da li mi ovaj moj router/modem ostaje spojen na komp u router modu i u njega ukopčam AP pa se preko njega kači ovaj drugi komp na web i može sharati sa mnom?
Upravo tako, novi AP samo spojiš na slobodni Lan postojećeg routera (podešavanje IP, Gateway sad neću opisivati), a bežični klijenti se preko AP - a spajaju u mrežu (znači file share i ostalo) i imaju pristup netu (tko i "koliko" ovisi o postavkama AP - a i routera).
Šta se tiće koji uređaj uzeti, možda možeš naći neki AirLive 802.11g 54Mbps AP.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 08.01.2008., 00:05   #8
Dr. Beast
Premium

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Upravo tako, novi AP samo spojiš na slobodni Lan postojećeg routera (podešavanje IP, Gateway sad neću opisivati), a bežični klijenti se preko AP - a spajaju u mrežu (znači file share i ostalo) i imaju pristup netu (tko i "koliko" ovisi o postavkama AP - a i routera).
Šta se tiće koji uređaj uzeti, možda možeš naći neki AirLive 802.11g 54Mbps AP.
OK, i pretpostavljao sam da tako ide. Malo sam gledao i ovaj mada mi se sve više i više sviđa WRT54GL jer sam čitao o njemu i stvarno je moćan uređaj. Još ću malo sutra prosurfati pa odlučiti da li da dam 600Kn za Linksysa, puno je, ali hebiga ne kupujem to svaki daan.
Staro 27.01.2008., 21:14   #9
Dr. Beast
Premium

Može li se kako s ovim postavkama ograničiti brzina određenom IP-u?

Staro 27.01.2008., 22:37   #10
Ranma 1/2
Anything Goes Martial Art

Ranma 1/2's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor Dr. Beast Pregled postova
OK, i pretpostavljao sam da tako ide. Malo sam gledao i ovaj mada mi se sve više i više sviđa WRT54GL jer sam čitao o njemu i stvarno je moćan uređaj. Još ću malo sutra prosurfati pa odlučiti da li da dam 600Kn za Linksysa, puno je, ali hebiga ne kupujem to svaki daan.
Pa kupi u HG-Spotu, tamo je 500 kn

Ranma 1/2 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 27.01.2008., 22:55   #11
Dr. Beast
Premium

Citiraj:
Autor Ranma 1/2 Pregled postova
Pa kupi u HG-Spotu, tamo je 500 kn
Ne treba, već sam složio mrežu s Micronetima.
Staro 28.01.2008., 12:35   #12
Getriba
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2007
da se nadovežem na temu. mislim napravit istu stvar u svom domu. imam d-linkow router+adsl modem, model nije važan...
koji access point preporučate za kućno korištenje? zadaća bi uglavnom bila sharanje internet konekcije i eventualno podataka
(tu vas još pitam, dal postoji način da se jako dobro zaštiti wireless konekcija od stranih upada?)
Getriba je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2008., 13:01   #13
Dr. Beast
Premium

Citiraj:
Autor Getriba Pregled postova
tu vas još pitam, dal postoji način da se jako dobro zaštiti wireless konekcija od stranih upada?
Ma postaviš WPA-PSK i ako hoćeš MAC filtering i nema zime da će netko upasti. btw: za svaku zaštitu uvijek postoji lijek, ali sumnjam da će se netko mučiti da bi ukrao tebi koji MB prometa ili presreo kakave ultra-važne podatke.
Staro 28.01.2008., 13:14   #14
sale01
Premium
Moj komp

sale01's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Da ne otvaram novu temu, danas mi je napokon stigao dsl u kuću, nakon duge borbe s iskonom i prebacivanjem iz OS u VG. Zanima me samo jedna stavka.
Koliki je gubitak u brzini ako koristim wireless umjesto žice, radi o trosobnom stanu?
Logitech z3e
sale01 je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2008., 13:23   #15
Dr. Beast
Premium

Citiraj:
Autor sale01 Pregled postova
Koliki je gubitak u brzini ako koristim wireless umjesto žice, radi o trosobnom stanu?
Ako misliš na brzinu ADSL-a putem wirelessa, tu ne bi smjelo biti nikakve razlike (osim ako nemaš neku 20Mbit-nu vezu ).
Staro 28.01.2008., 13:41   #16
sale01
Premium
Moj komp

sale01's Avatar

Baš to, mislim pri download-u s ADSL-om. Imam 3Mbps od Iskona.
Da li ima kakve razlike s obzirom da se radi o stanu ako uzmem karticu od 100kn ili neku
puno skuplju?
Mislim na ono što si i sam pitao Dr.Beast(Canyon=100kn)
Logitech z3e
Staro 28.01.2008., 13:56   #17
Ranma 1/2
Anything Goes Martial Art

Ranma 1/2's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Bez brige, u praxi je propusnost WLANa do nekih 19 MBit/s, tako da bi ti sa tvojih 3 Mbit/s morao imati punu brzinu. Što se zaštite tiče ne opterećujte se previše sa time. Stavite pass na router i mrežu, uključite neku enkripciju i bok. Dovoljno je da se zaštitite od slučajnih upada, jer onaj tko vam želi provaliti zaštitu to će i učiniti.

Ranma 1/2 je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2008., 13:56   #18
Dr. Beast
Premium

Citiraj:
Autor sale01 Pregled postova
Baš to, mislim pri download-u s ADSL-om. Imam 3Mbps od Iskona.
Da li ima kakve razlike s obzirom da se radi o stanu ako uzmem karticu od 100kn ili neku
puno skuplju?
Mislim na ono što si i sam pitao Dr.Beast(Canyon=100kn)
S brzinom od ADSL-a nećeš imati problema. Što se tiče kvalitete signala ovisi o samoj konfiguraciji stana i zidovima. Ja sam s ovom Canyon zadovoljan, imam signala po cijeloj kući (130m2).
Staro 28.01.2008., 14:16   #19
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Kod mene pada brzine nema. Imam 3Mbit vezu i brzina na wireless mi je kolika i na žici tj. oko 400kbs čisti d/l (npr. sa RS-a), a signal je stalno Low ili Very Low.
Staro 28.01.2008., 14:43   #20
sale01
Premium
Moj komp

sale01's Avatar

Točno me to zanimalo, puno hvala. Jer je i kod mene bio dl kao kod coconut-a, pa mi je
ovo super usporedba.
Logitech z3e
Staro 28.01.2008., 21:44   #21
Getriba
Premium
Moj komp

Dr. Beast, da si zemem onda tog canjona koji ti imaš? još jedno pitanje, jel bi mogao bez ikavkvih većih problema hvatat wireless u dvorištu? (živim u prizemlju btw...)
Staro 28.01.2008., 21:49   #22
Dr. Beast
Premium

Citiraj:
Autor Getriba Pregled postova
Dr. Beast, da si zemem onda tog canjona koji ti imaš? još jedno pitanje, jel bi mogao bez ikavkvih većih problema hvatat wireless u dvorištu? (živim u prizemlju btw...)
A gledaj, teško je to ovako generalno reći jer dosta ovisi koliko su debeli i od čega su zidovi, ali mislim da ne bi trebalo biti problema. Ova Canyon ima antenu na skidanje pa uvijek možeš staviti i nešto jače. Pa nije ti valjda komp u dvorištu pa se s Canyona spajaš na AP ili wireless router?!
Staro 28.01.2008., 22:59   #23
Getriba
Premium
Moj komp

ma nie... haha... neg pitam, pošto imam svoj laptop, pa si mislim dal bi se mogo kad su vani lijepi dani surfat i visit na msnu i tak...
Staro 29.01.2008., 09:25   #24
Dr. Beast
Premium

Gledam u Ve-milom cjeniku ovaj AP i slika se razlikuje od one na službenim stranicama. Da li je to kakva greška ili možda neka starija revizija, ima li tko kakve informacije o tome?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno