|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
povezivanje....adsl
planiram uzet adsl i imam prijatelja koji je od mene udaljen max 150m(cista zracna linija+prostor unutar kuce)...uzeo bi flat i brznu 16....i kakve su sanse da mozemo djelit pristup netu...hoce li to moc pomocu modema+usb katice iz t-comove ponude il je potrebno neko adekvatnije rjesenje?? postoji li mogucnost da u to ukljucimo i neku trecu osobu i ima li pada kvalitete brzine kad se prenosi na tolku udaljenost? mozda postoji vec puno ovakvih slicnih tema ali bas i ne citam ovaj podforum tako da...thx
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
huh prvo bi trebalo izmjeriti signal ukoliko ga uopce prima tvoj prijatelj ja bi sigurno isao na neko kvalitetnije rj, poput dodatne kartice (wireless) i kantene, jer je to ipak kvalitetnije rj od samo tcoma. Naime postoji jedan problem kada pada kisa, i ostale vremenske nepogode tada je upitno da ce biti signala ukoliko je uredaj ot tcoma i slab signal zato bi isao na kantenicu i jednu karticu a opet nije tako velik trosak brzina i udaljenost nemaju nikakve veze, ukoliko ona najudaljenija osoba ima vezu sa APom (dakle tobom) data ce se brzina samo podjeliti na 3. Ukoliko nije nista mjenjano u ruteru, jer svaki ruter ima defaultnu postavku da djeli brzinu ravnomjerno (govorimo o kucnim korisnicima) dakle udaljenost i brzina nemaju nikakve veze, samo je pitanje dali najudaljeniji korisnik ima signala te dali ce imat vezu |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2007
|
da bi bio siguran da će ti prijatelj imati dobar signal moraš uzeti dobru wireless opremu koja i nije baš tako jeftina (sa ovom opremom od t-coma nevjerujem da ces ista uspijeti ali pokušaj) ja bih ti preporučio da ideš na žičnu vezu ako imaš ikakvih mogućnost da to provučeš (što se tiče cijene utp-kabela on ti je oko 1,90kn/m) inače utp je specificiran tako da radi na 100m mada sam čitao da su neki ljudi uspijeli povući i do 200m i da ima radi kao na 100m inače kod wlana imaš problem i oko zaštite mreže tako da bi sigurno još neko mogao da ide zajedno sa vama na net ukoliko vam uspije bežično povezivanje |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Anything Goes Martial Art
Datum registracije: Mar 2007
|
Stvar kod tih 100 metara jest da standard garantira da ćeš imati kvalitetnu vezu i deklariranih 100 Mbit/s između dva uređaja, a sve preko toga se ne garantira. Ali 150 metara je jako jako puno u pogledu kabela koji će ići vani. Bolje si smisli neko WLAN rješenje. Za početak si nabavi dobar WLAN rotuer na koji ćete se spajati. Ali to sve košta.
![]() |
#5 |
Premium
|
lol 150m ovo je dobra, da mi je vidjeti gdje i kome je to radilo bez repitera ali to nije tema pa ajde da dam par crtica, linksys dode isto kao i d-link a puno je kvalitetniji, tako da prica da to kosta da kosta ali nije bacen novac, a kantena dode 50kn maks, tako da opet nekosta, dakle novac nije tako velik, a opet i je zavisi kako se gleda definitivno bezicno ic ovo slagat |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
@mikimikic: UTP se u pravilu ne povlači između zgrada (preko otvorenog prostora), tako da mu je jedino riješenje wireless. A to može riješit sa 2 kantene i 2 wifi kartice. Na 150 metara sigurno nebi gubio signal radi kiše.
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
znam kako i gdje se stavlja UTP, samo sam se dobro nasmijao kada je netko rekao da se radi o 150m kabla i da sve radi, jer to je naprosto nemoguce sta se tice mojeg posta, ako bolje pogledas onda ces vidjeti da ja ovorim da se to bezicno ide slagat ![]() da nebi mislio da se ljutim sta sam ovako poceo pisat post, samo zelim ukazati da govorim bezicno od pocetka uglavnom, bezicno je bezicno, a zicno je zicno, sve ima svojih prednosti i mana nista nije savrseno a niti savrsenstvo nepostoji, stoga koliko para toliko muzike |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
Idealni uvijeti bi bili kvaliteta kabla, da nije provučen kraj el. instalacija, sve u zatvorenom prostoru i sl. Standard samo određuje da se mora dobit na dužini od 100m ta i ta brzina, ništa drugo. Pa nije tih 100m čarobna granica. Radi i dalje, ali pada kvaliteta signala naglo, što rezultira nestabilnošću mreže i padom brzine...
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
ovo je OT, ali moram dati svoj komentar na ovo u potpunosti se neslazem sa ovim gore navedenim, postoje dva razloga, prvi je kada se slaze mreza onda je standard standard, dakle ako je 100m to ga se mora drzat (da nepricamo da je vecinom ta granica manja) zato postoje repiteri koji se dosta i koriste. Tako da ovo gore bas i nedrzi vodu. Drugi razlog je ajde da i slozis preko 100m kako ces objasniti pojavu kada ti se zagubi jedan paket, a drugi prode, dakle mreza ti nece raditi eto nista vise od mene, jer je ovo OT, ukoliko je nesto vezano uz temu pisat cu, a sve ostalo preko PM-a |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
D&D
|
kabel ide i do 200 m, ali o tome nećemo uzmeš router bežićni koji ti je oko 500 kn ovdje na forumu, jednu karticu bežićnu 150 kn i 2 kantene ili bilo kakve druge usmjerene antene i to radi ko ludo, ja imam složeno s frendom na cca 400 m. ako hoćeš još jednog frenda e onda ti treba još neka antena e sad neznam gdje je frend jel na istoj udaljenosti od tebe ko i ovaj ili je dalje, možda je bliže drugom frendu i tako dalje da se složiti bez problema pogotovo ako vam prozori od soba gledaju jedni prema drugome pa nemate problema sa koaksialcima ko ja, jer ne smiješ povući više od 10 m kabela od antene do kartice/routera |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
D&D
|
e da i s t-comovom opremom nećeš to složiti, eventualno možeš upotri***iti router pa kupiš ap (access point) sa odvojivom antenom |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|