|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
koliko love?
koliko bi došla sva oprema za LAN za ~1500 kompova? - da ta oprema bude relativno kvalitetna i pouzdana - tih 1500 kompova/mrežnih utičnica je raspoređeno u 3 zgrade - zgrade su na 4 kata (zbog kabela koji otprilike treba), po 2 utičnice su u jednoj prostoriji |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Premium
|
Citiraj:
Ako se uzme sve sto treba (kvalitetna oprema, ormari, dobra pasivna oprema itd.), s konfiguracijom (recimo, VLAN-i i slicno), moze biti i par stotina tisuca eura.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Premium
|
![]() |
#6 |
Premium
|
neprofesionalno reći 2 po sobi? ![]() to je studentski dom sa sobama veličine <2m x <5m i te sobe su štancane jedna pored druge kao srdele u konzervi, tako da je potrošnja materijala svedena na najmanju moguću razinu. st. dom je Ante Starčević - shara ovdje ima "tlocrt" http://www.step.hr/studentski-domovi...?d=-2&k=28&p=1 ovako izgledaju paviljoni s tim da ovo glavno krilo - u pravcu gore-dolje ( ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Premium
|
Citiraj:
Ako bi uspio proci sa samo jednim katnim ormarom, sve bi se dalo izvesti nesto jeftinije, no trebaju mjere objekata i detaljniji tlocrt. Daj odokativne mjere, broj soba na katu i tako...
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
|
Citiraj:
nema katnih ormara - sve ide iz prostorije sa serverom - za sva mjesta u paviljonu ima {[4(kata)*~45(soba)+~25(soba na najvišem katu)]*2(mjesta po sobi)}*3(paviljona) edit: http://img233.imageshack.us/my.php?i...kodjelorh7.jpg Zadnje izmijenjeno od: RaNz0. 12.01.2008. u 02:19. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
ulaz u sobe nije problem...trasa se vodi po hodniku i ulazi se u svaku sobu...pitanje dali se ulazi sa 4 kabela ili sa 2 tj dali ce u sobi biti jedna dvostruka prikljucnica ili dvije jednostruke....zbog duzine trase mora ici kategorija 7.... sto se tice katova....sve bi bilo ok ako se ima dobar polozaj prostora za sabirno mjesto kablova u server sobi i da trasa ne prelazi 90m inace testovi padaju( pogotovo na cat.7)....veza izmedju zgrada mora bit opticka.... ak ste bili u stjepan radicu tamo imate primjer, koji je radjen prije par godina... Baj D Vej...1500kompova(linija) je 62 panela a za to ti onda trebaju 2 ormara,jer ti u standarni ormar stane 47 unita(panela).... npr. cijena da ti jedan rittal ormar kosta oko 10 000kn ovisno kakvu opremi zelis u njemu...itd itd.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
|
Citiraj:
što je toliko teško procijeniti kolika bi cijena toga mogla biti? |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
to samo povecava cijenu.....jer u svaku zgradu mora ici komunikacijski ormar.......u svakom slucaju ispod 100 iljadarki se nebi proslo... |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
Old Iggy ti je dao najbolju moguću procijenu. Dok se ne napravi kompletan projekt (a mreža od 1500 kompova nije mala stvar da je ideš radit s ne znam tp-link opremom), bolju procijenu nećeš dobit. Uostalom on i radi u firmi koja je u stanju takav projekt napravit i izvest, pa valjda zna.
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
Citiraj:
Je, jer da si radio slican projekt, onda bi znao da je tesko procijeniti ovak palac metodom. Neznam koja je tvoja uloga u tome, ali preporucam ti da taj posao prepustis nekoj firmi koja ima iskustva i s njima sudjeluj na neki nacin - pa ces znati o cemu se radi. Drugim rijecima sredi nesto, pa cemo raditi ![]() Kazes da nema katnih ormara? Kolika je udaljenost od 4kata zadnje prostorije do prizemlja gdje je server sala? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() samo me zanima koliko to otprilike dođe...red veličine - ako me netko pita koliko dođe passat, mercedes elitni, ili punto, onda ću znati red veličine 10k€ 40k€ i 100k€ tak da nikako ne mogu palac metodom reći da će punto doći 100k€. znači palac metodom, jel to 0,5 - 2 ili 5Mkn? ili je u € lakše izraziti? ne znam koja je udaljenost, ali nema nikakvih dodatnih ormara (morali bi se vidjeti, jer na višim katovima nema zatvorene prostorije od očiju javnosti) od onih u serverskim sobama. e da, recimo da ima između zgrada od servera do servera 70ak metara (zbog optike)...sad znate koliko treba priključaka po sobama (2 odvojena na različitim dijelovima sobe), za servere točno znate kakvi trebaju biti, otprilike koliko treba optikanera i isto tako otprilike dužinu kabela po zgradama. Zadnje izmijenjeno od: RaNz0. 12.01.2008. u 15:39. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Premium
|
Citiraj:
Kad vec trazis pi puta oko metodu, mislim da bi mozda moglo proci ispod 1M kn. No, imas par problema: ako se koristi protupozarni kabel (a to traze standardi, ako ne zelis katne ormare), ako ide optika, testiranje i slicno, ici ce i puno vise. Bez detaljnih planova promasiti pola milje kuna nije nikakav problem. Ako usporedjujes ovo s kupnjom vozila, otprilike je isto kao da dodjes i kazes u salonu "ja bi auto, dizlo, s cetiri kotaca, volanom i radijom, jel'te".
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
moram priznati da je zanimljiva tema ![]() procjenu traziti je nerealno, jer postoji mnogo stvari koje se nemogu ovako saznat, treba sve to vidjet, izracunat tocne mjere pa onda se na licu mjesta moze reci neka cca cifra. Mnogo faktora ovisi o samoj cijeni, koja oprema ce se koristiti, koje uticnice ce ici (mislim na samu kvalitetu same uticnice) , kakvi ormari, dali treba kakvih zabrana bit itd, dakle i sama konfiguracija uredaja ide u cijenu, a nije isto dali je to samo pikanje u switch pa prospoji par switcheva i evo ti mreze. Moje osobno misljenje je da ovako na forumu nemozes puno saznat, ali eto nekom grubom procjenom mozes uzet 1000kn po kompu, da nebi krivo shvatio, u to ide sav materijal i sva konfiguracija, ali to je jako grupa procjena. Moje osobno misljenje je da se cifra krece cirka 1M-1.5M kn Jos je jako bitna stvar, odrzavanje te mreze, nije to sitnica, a onaj tko je raditi tu mrezu ce je i odrzavati, pa se skalapa nekakav ugovor itd. dakle mreza je velik novac, ne u smislu zarade za firmu, odrzavanje je novac za firmu jer ukoliko se sve super slozi netreba se puno intervencija raditi ali to opet zavisi i kakvi su korisnici u tom objektu. Eto od mene ukratko par crtica koje su bitne |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
Ja sam isto dosao do nekih low end 700k kn, bez da ja moram to odrzavati. Cijena se penje ugradnjom bolje opreme na 3x toliko. 2mikimiki: mislim da je lik napisao da je to vec napravljeno, znaci ocito ima cifru za koju je to neko napravio, pa sad pita da usporedi, ili nedjaboze kaze 'meni su decki na forumu rekli da je to preskupoo' ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
nesto je napravljeno samo nije definirano tocno sta moje osobno misljenje je da onaj tko ce nastavit radit (ako sam ja to dobro shvatio) da ce zahtjevat citav posao ponovno, barem bi ja jer nisam imao samo jednom "nezgodicu" da sam isao iza elektricara raditi uticnice, ili da sam isao ponovno postavljati oramar ili nesto trece. @DiTech koju opremu si ti to gledao? sta se tice para za koje bi to napravio, to je ok i u tome nije lova, lova je u odrzavanju stoga bolje imat 200k kn skuplje pa sve neka sljaka kako treba, nego da neradi |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Premium
|
Citiraj:
hehe, da, na forumu sam saznao da je preskupo, ![]() ja sam student i živim u tom domu, ta mreža jako često ne radi, pa sam počeo razmišljati u tom smjeru - koliko može doći nešto takvo što ne radi. kad smo se već dotakli toga da ne radi, možete reći neke najčešće razloga padanja takvih sustava - u zadnjih mjesec i po jako često pada svaki dan, a nekad i više puta dnevno, iako ima i perioda kad nekoliko dana ne padne, a to je onda božić |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() ima hrpetina gluposti koja moze biti, ali trebalo bi malo vise detalja po pitanju mreze, dali su svi kompovi u istoj mrezi (citaj istom IP-u) ? dali je dhcp u pitanju, koja oprema je u pitanju itd |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|