|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2007
|
Molim pomoc - Maticna, Ram, Hard ?
Napisao sam malo poduzi post, pa bi se unaprijed htjeo zahvaliti onima koji ce ga procitati. Imam plocu asus p4g8x deluxe, 160 hitachi sata, seagate 80GB IDE, 2×256MB DDR266, 2×256MB DDR400. Prije par dana sam odlucio kupiti 2GB rama, i uzeo sam 2×1GB Kingmax DDR400. Stavio sam taj Kingmax i ostavio 2×256MB DDR400 tako da sam imao 2,5GB rama. I sve je tu vecer i noc radilo, igrao sam jednu igru 6sati, playao filmove i nije se pojavljivala nikakva nestabilnost, sve je radilo super. Drugi dan je isto radilo u pocetku, igrao sam nekih 2 sata i onda jednom se samo resetirao komp. Nakon toga nisam vise mogao pokreniti igru jer bi se komp resitirao. Isto tako ako sam pokrenuo neki program. Onda sam izvadio stari ram i ostavio samo novi, i bilo je isto. Nakon par reseta se je pojavio onaj screen prije bootanja windowsa gdje da odlucim da li zelim startati Win u normal ili safe modu. Bilo sta da bi odabrao mi se pojavio onaj crni screen sa win logom i onda bi mi se restartao komp. Stavio sam win cd i nakon sta bi mi se bootali windowsi sa cd-a, nisu prepoznali sata disk nego mi je nudio kao c: IDE disk, inace system disk mi je bio na Sata disku. Na kraju sam instalirao Win na IDE disk a Sata mi jos ne prepoznaje niti ga ne mogu vidjeti u win. A kod bootanja kompa kad se dize SiliconImage, mi prepozna a mi je na primary channel-u 160GB disk. Inace onaj drugi dan kad mi se poceo restartati komp sam napravio memtest i javljao je errore. Sta je tu otislo kvragu ? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Koje napajanje, jesi napravio reset BIOS-a, probao ubaciti samo jedan stick neke od tih memorija, provjeriti diskove s nekim od alata za hardove, zamijenio master/slave položaj diska na ide kanalu? Kad obaviš sve ili bar većinu od toga javi se ponovo ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Napravio sam par stvari koje si predlozio. 1. Napajanje je Antec 350watt pfc. 2. Resetirao sam Bios i nakon toga mi se isto restartao komp u Windowsima. Napravio sam ponovo memtest i javljao je errore. Da li ako memtest javlja errore znaci da memorija nije dobra makar ako je mozda u ovom slucaju u pitanju samo konflikt između ploce i memorije ? 3. Provjerio sam disk sa Hitachi Drive Fitness programom, i nasao mi je oba diska. Onda sam dao testirati sata hitachi disk i nije nasao nikakve greske. Save-ao sam driveinfo. Seagate IDE : http://www.max-save.org/viewer.php?id=390903IDEdisk.JPG Hitachi SATA : http://www.max-save.org/viewer.php?i...48SATAdisk.JPG Instalirao sam i program HD Tach koji je naveden u onom sticky postu, ali mi on nije uopce prepoznao SATA disk, vjerojatno jer radi u Win a windowsi koje sam uspjeo intsalirati na IDE disk uopce ne vide moj sata disk. Jos uvijek ne mogu na taj sata disk. Resetira mi komp nakon onog crnog boot diska od Windowsa. Nisam jos zamjenio master/slave polozaj ali oba diska imam vec vise od dvije godine i sve je bilo ok. Windowsi su mi bili i prije na Sata disku. Zadnje izmijenjeno od: Papashango. 21.12.2007. u 15:48. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
Sad vise nije ni toliko stvar u Kingmax memoriji, jer sam izvadio tu memoriju i stavio sam nazad memoriju koju sam prije imao u kompu. Najveci problem mi je sad da ne mogu vise doci do sata diska i windowsa, programa koje sam imao tamo instalirane. Uopce ne mogu bootati windowse sa tog tiska, a ovi windowsi koje sam sad instalirao na IDE ne vide taj sata disk. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Jesi li instalirao drivere za SATA kontroler?
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
Dobro ti je covjek rekao, trebas instalirat SATA drvere, Taj sam i ja imo problem sa asusovom maticnom, jer to su prve serije maticne ploca koje su ubacile SATA (tj nije bilo skroz usavrseno), a da bi ih mogo PC prepoznat morao si instalirat drivere sa fopy ili cd Na CD od maticne imas drivere!
![]() |
#9 |
Registered User
|
Hvala svima na prijedlozima. Nisam bio u Zg par dana tako da nisam mogao odgovoriti. Evo sad sam otisao u BIOS, izmjenio umjesto da je Primary Master IDE dao sam "None" i pokrenuo mi je one windowse sa sata diska. To sam inace isprobavao i onda prije ali mi je uvijek bootao komp nakon onog crnog screena sa WinXP logom. Stvarno ne znam koji je sad to vrag ali nadam se da ce sad normalno opet raditi. Inace sam i instalirao windowse na sata disk tako da sam u biosu dao da "nemam" IDE disk, jer mi do tad nije dopustao instaliranje windowsa na sata nego samo na ide disk. Imam sljedece pitanje. Primary Master mi je IDE disk. Da li bi morao, i ako se to uopce moze na tim starijim plocama, promjeniti da mi je sata disk primary master ? Kad mi je vec to system disk. Jer mi u biosu nigdje ne pise da imam sata disk. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Kod SATA diskova nema primary/secondary i master/slave...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
Znaci moze biti jedino ovako kako je i do sada bilo. Jos jednom hvala svima na odgovorima. Evo od jucer radi opet sve kako treba, nakon sta mi komp nije radio 6 dana uzastopce. Stvarno nemam pojma sta se je tad dogodilo nakon sta sam stavio onaj ram. Ne mogu vjerovati da bi razlog zasto nije htio bootati windowse sa sata diska bio ram. Sad na kraju sam mislio da je mozda otisao sata kontroler na ploci ali izgleda da nije. A sad idem dalje traziti ram koji ce raditi sa ovom plocom ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|