Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 07.12.2007., 01:38   #1
Founder
Registered User

Datum registracije: Jan 2006
mikrotik ip adrese

ovako... imam problem jedan sto se tice mikrotika

ovo je shema mreze koju trenutno imamo

medjutim... postavke mikrotika da tako radi nisam postavljao ja...
sad bi ja htjeo da roknem sve kompove i svu mrezu na isti subnet...
dakle da mi sve bude naprimjer 192.168.15.0....
da mi radi windows shareing... da mogu ovi igrat igre bez da upisuju ip adrese (warcraft nemogu igrat uopce ako su na razlicitim subnetima...)

dakle... pomozite mi molim vas... ja bi sam isprobavao razne opcije ali s obzirom da su apovi udaljeni jedan od drugog 1 km malo je teze radit....

ps. ovo na shemi sto se proxya tice zanemarite.. stara shema sto sam crto prije... problem rijesen
Founder je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2007., 08:31   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Koliko vas je u mreži? Koliko vas ima "svoj" pristup internetu i dali ga dijeli sa ostalima?
Igre i ostale zafrkancije će radit ako sve elemente mreže staviš u istu grupu ip adresa (npr. 192.168.15.1 - 192.168.15.254). Kako vidiš, moguća su 254 elementa mreže. Namjerno pišem elementa jer to uključuje i ap - ove i kompove.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.12.2007., 10:17   #3
gog
Premium
Moj komp

gog's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
AP1 i AP2 su ti Mikrotici?

Postoji solucija. Moraš zbridgati interface-e od mikrotika pa ćeš moći biti u istom subnetu. No ja to ne bih radio jer bez razloga čitavo vrijeme broadcastaš preko wireles linka, što donekle usporava wireles link.

Windows sharing radi i ako niste u istom subnetu, samo odi na start - run i upiši "\\ip_adresa\" (bez navodnika naravno).

Za igranje warcrafta mislim da postoji nešto što se zove battlenet.

@Nikky, da, imaš 254 adresa, ali samo ako je mrežna maska 255.255.255.0 , tj. ako je subnet 192.168.1.0/24
gog je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2007., 12:35   #4
Xan
networking wannabe guru
Moj komp

Xan's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Citiraj:
Autor gog Pregled postova
@Nikky, da, imaš 254 adresa, ali samo ako je mrežna maska 255.255.255.0 , tj. ako je subnet 192.168.1.0/24
al ga filozofiraš

Also quoted numerous times by overly melodramatic players of Unreal Tournament upon detonation of the Redeemer weapon.

"Now I have become death, the destroyer of worlds who has come to annihilate everyone."
Xan je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2007., 15:04   #5
gog
Premium
Moj komp

gog's Avatar

Možda malo Ali možda netko i nauči nešto iz toga, a pretpostavljam da se nitko neće naljutiti
Staro 12.12.2007., 01:47   #6
Founder
Registered User

Datum registracije: Jan 2006
ma kuzim ja to sve...
pitam vas na koji nacin da ih sve zbuksam na isti subnet... znam da shareing radi kada nisu na istom subnetu... tako ga i koristimo

problem je u tome sto je ova mreza vlasnistvo jedne udruge... udruge koja naplacuje clanarinu.... sad moj je zadatak dati clanovima sta traze.... npr. igrat igrice... zato je i vecina na toj mrezi...
hispeed neta ovdje do nedavno nije bilo... samo dialup... tako da se warcraft htjeo igrati preko te mreze... sve je bilo oke do prosirenja...

sa call of dutyom i sl. igrama (quake, unreal,...) nemamo problema zato sto postoji console pa fino upishemo ip...

mogu im ja sredit privremeno da igraju warcraft (npr. preko mog osobnog proxya s mojom konekcijom na net spojit sve na hamachi... nebi bilo efikasno al bi bilo igrivo... no time nemam stalnog rijesenja...)
Founder je offline   Reply With Quote
Staro 12.12.2007., 12:22   #7
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
a sta te boli k sto placaju clanarinu? jedino ako se ti ne naplacujes iz te iste pa ti je onda duznost to im omoguciti

sto se tice ovoga - nama sanse da to slozis u jednom subnetu, MT ne dozvoljava bridganje wireless sucelja u client modu tako da bi uvijek imao jednu kariku slomljenu.
ono sto mozes napraviti i sto se radi po wireless zajednicama je openvpn. ne previse jednostavan za podesiti ali garantirano radi sa svim igrama. sad ako se pitas koji je to k - isto sto hamachi samo neprilagodjeno djeci
na sluzbenoj stranici ces naci dosta opsirnu dokumentaciju o tome kako ga podesiti, ako ti ne pomogne googlaj hr.comp.mreze.bezicne, svojevremeno sam objasnio kako se podesava a google sve pamti i sve zna
dobra strana openVPNa je sto su svi problemi oko konfiguracije vezani samo za serversku stranu, kada je sve gotovo klijentima (koji obicno imaju znanje o mrezama na razini vinske musice) se samo distribuira program s vec podesenim konfiguracijskim fileovima tako da im sve radi iz prve.
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 12.12.2007., 13:29   #8
majk
Premium
Moj komp

majk's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Autor greg SE Pregled postova
sto se tice ovoga - nama sanse da to slozis u jednom subnetu, MT ne dozvoljava bridganje wireless sucelja u client modu tako da bi uvijek imao jednu kariku slomljenu.
Netocno. Mikrotik podrzava bridganje različitih 802.x segmenata u client modu samo treba ukljuciti WDS na obje strane.
Bridganje se moze sloziti i preko ARP proxy-a.

Mikrotik uopce ne treba IP adresu, btw...

Routanje, subneti, maske, gatewayi, itd, nisu jednostavna stvar. Namjestiti sve to da radi 24/7, i da je brzo i sigurno je tezak posao.

Da, jos jedna stvar, treba znati i kako. Neki uce to godinama pa opet neznaju.
majk je offline   Reply With Quote
Staro 12.12.2007., 18:42   #9
gog
Premium
Moj komp

gog's Avatar

Krivo sam napisao, nisam mislio na Battlenet nego na PvPGN.

PvPGN (Player vs Player Gaming Network) is free software that emulates a Blizzard Battle.net server. PvPGN project currently supports all Battle.net games, such as StarCraft, Diablo II, and Warcraft III, and gives you the power to run your own server, manage your own users, run your own tournaments, etc.

O kojoj udruzi je riječ?
Staro 12.12.2007., 20:06   #10
Vision
Registered User

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor gog Pregled postova
No ja to ne bih radio jer bez razloga čitavo vrijeme broadcastaš preko wireles linka, što donekle usporava wireles link.

..starti moji kaj ti pises..pa wireless ovako i onako ne mozes ogranicit i salje "broadcast" sto god ti napravio..
Vision je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno