|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Ogranicavanje brzine na ruteru
imam ZyXEL Prestige 660HW-T3 na njega su spojena dava compa u lanu. E sad mene zanima dali ja mogu jednom compu ogranicit brzinu kojom ce mu ruter slat podatke za aDSL ili ako ne tako da ga bar LAN ogranicim. Problem u tome sta bi mi 90% brzine adsl-a trebalo na jednom compu uz uvijet da me ne zaguši drugi komp kad nesto upali tj da mu stavim limit na ruteru i to je to NPR da moze max Download/Upload = 100kbs/5kbs Ako neko zna kako to namistit i objasi mi bio bi mu zahvalan ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
A moraš ući u router , pretpostavljam da znaš kako. Pogledaj pod opcijom QoS , u njemu možeš namjestiti koji komp može imat koliku brzinu. Može filtrirat po mac adresama npr. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
Qos je Quality of servis , znaći kontroliranje kvalitete usluge. U njoj možeš odabrat , koji će komp imati koliko brzine. E sad Mac adresa , ti je u biti adresa (broj) tvoje fizičke , mrežne kartice. To je broj koji se u normalnim uvjetima nikad ne mijenja. ( Osim ako baš ti želiš pa nađeš neki program kojim to možeš forsirat ) , i po tomu router zna koji je to komp , u mreži. I tako ako imaš dva kompa svaki ima svoju jedinstvenu mac adresu , što znaći da ih router po tome filtrira , razlikuje. Ono što trebaš je odrediti koja Mac adresa je od kojeg kompa. I kad nađeš kako ti se zove opcija u routeru za kontroliranje onda ćeš znat kojemu ćeš stavit veću ili manju brzinu. Vidiš je tako da na svakom kompu otvoriš cmd i upišeš ipconfig/all i dolje će ti pisat , fzička adresa pa slijed nekih brojeva. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|