|
![]() |
#1 |
kenova?
Datum registracije: Aug 2007
|
Intel Itanium procesori
Zanima me ako netko moze reci nesto vise o njima. Dakle, znam da sluze za upravljanje ogromnim kompanijama itd, medjutim zasto su oni posebni? Mogu izracunati vise kombinacija od "obicnih" ili? Ili se moze jako puno njih povezat pa se dobit nekakvo super - racunalo. Ili se jednostavno iz druge izjave projicira prva? Eto mozda malo apstraktna tema, no zanima me, mozda je netko imao iskustva s njima iz prve ruke i slicno? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
tebi fakat dosadno? ![]() inace, mislim da je ovo kaj si zadnje zakljucil tocno...ipak je bila neka blamaza s itanium2 i HP-om (vid, i meni je dosadno ![]() ![]() u vid vraga, 400. post ![]() Zadnje izmijenjeno od: domis. 28.11.2007. u 20:01. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
kenova?
|
Iskreno:da ![]() Mali ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
Upotrebljavaju se za složene matematičke proračune u istraživanju potresa,meteorologiji,naftnoj industriji, istraživanju svemira..Neki proizvođači npr. SGI ima i preko tisuću core-a u jednoj mašini(jedan operativni) te podržava 128TB memorije. Dalje se te mašine mogu spajati u cluster. Prednost shared memory mašina je velika jer se zaobilazi interkonekcija(infiniband,myrinet,ethernet neću ni spominjati) koja postoji u clusteru ,a ima velike latencije i puno manji bandwidth nego numa konekcija koja se koristi za komunikaciju između procesora unutar takvih mašina.Na ovaj način svaki procesor ima direktan pristup cjelokupnoj memoriji izbjegavajući uska grla koja ima cluster.Osim toga ovo omogućava učitavanje i držanje ogromnih baza podataka unutar memorije te tako za nekoliko redova veličine ubrzati pristup.Naravno da bi se iskoristile te mogućnosti aplikacija mora biti prilagođena takvom stroju.Postoje single i dual core Itanium procesori.Premda je zadnja verzija izašla prije gotovo 2 godine oni su još uvijek na nivou najbržih Opterona i Xeona(govorim o jednom procesoru).Ovi su pak na nivou najbržih današnjih desktop procesora.Interesantno je da se na tim uber mašinama vrti linux. PS Upravo je izašla nova generacije Itaniuma-serija 9100 ali još nisam vidio benchmarke Zadnje izmijenjeno od: herion. 28.11.2007. u 20:52. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
A kako stoje Itaniumi sa virtualizacijom? ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Virtualizacija je podržana. Recimo RedHat 5.1 ima mogućnost kreiranja virtualnih mašina koristeći Xen(nešto slično VMware-u ali integrirano u kernel). HPUX i OpenVMS imaju nešto slično. Za windowse 2003 ne znam ali znam da SGI Altix i HP superdome podržavaju particioniranje.To bi bilo otprilike podijeliti mašinu(jednu) na nekoliko sa zasebnim operativnim.Pa recimo 16 CPU-a i 64GB je windows, 8 CPU i 32 GB je Linux itd.Naravno one se vide kao zasebne mašine i rade istovremeno. Resource je moguće dinamički mijenjati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Nema nikakvih naprednih opcija u odnosu na vecinu konkurencije, s virtualizacijom su losiji (i to bitno) od konkurencije, HP ga je nastojao gurati medju tradicionalne RISC platforme (od UX-a do NS sustava), na opcu uzas korisnika. Zato su ga interno i nazvali Titanikumom. Nazalost, HP je forsiranjem Itaniuma prakticki ugasio Alphu, sto je po mnogima jos jedan krivi potez.
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
Slažem se sa old iggy.Međutim i promašaji imaju svoju publiku :NASA,DOD,naftna industrija,meteorologija,matematičko modeliranje.Ne treba zaboraviti da su Itaniumi ,kada su se pojavili, bili dvostruko jači od bilo čega(osim IBM powera) i uz ove karakteristike koje sam naveo u prethodnim postevima gore navedene industrije su ih prigrlile.Ono što je zeznulo Itaniume je pojava snažnih i jeftinih Xeon 64-bitnih procesora koji su postali konkurencija Itaniumu.Donji(radne stanice) i srednji(manji serveri) segment je izgubljen za Itanium. Tad su i sazreli "jeftini" linux clusteri pa je načet i gornji dio tržišta.Jeftini sam stavio pod navodnike jer su se danas te cijene približile osim ako nećeš slagati cluster sa mašinama iz hg-spota. Činjenica je da za neke industrije snage nikada dovoljno, a i neki su problemi nerješivi sa clusterima. Osim toga ako je itko imao priliku administrirati i single image mašinu i cluster vjerujem da će se vrlo brzo odlučiti za ovo prvo. Što se tiče virtualizacije ne znam što znači puno lošiji.Znam ljude koji su radili sa HP Integrity VM i kažu da je savršen.Ako si mislio na 32 bitne aplikacije to je bolno sporo.Inače Itanium se danas stavlja u very high end mašine i teško je tu vući usporedbe sa bilo čim drugim.Dakle Itanium je financijski krah ali reći zato da je loš.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Premium
|
Citiraj:
Ja sam, recimo, mjesece proveo u razvojno edukacijskom centru HP-a u Cupertinu, gdje sam direktno vidjao pokusaje implementacije Itaniuma u NS seriju. Sami razvojasi su mi 2003. godine direktno rekli "no fu***n way". Probavano je n godina, nudjene su besplatne masine velikim korisnicima, mislim da su ove godine napokon odustali. Masine se i dalje vrte kao sto je zamisljeno '71. - na MIPS-u. ![]() Sad za Itanium postoje rjesenja, no to je vise gasenje vatre nego pokusavanje stavljanja stvari na noge (usporediti to s IBM-ovim RISC-ovima i njihovim particioniranjem je malo preoptimisticno). A tamo je HACMP cluster nesto sto je preko desetljece potpuno normalna stvar, nesto kao casa hladne vode kad si zedan. Isto tako, Itanium nije very high end (cak ga ni HP tu ne stavlja, posebno ne za enterprise biznis) koliko je dobar za jako specificnu namjenu (i to kad IBM-u ne zelis iskrcati jako puno para). Zato ga se i malo proizvodi sto ne dovodi do krpanja gubitaka (koliko ono, 200k godisnje ih Intel isporuci?). Inicijalno zamisljen kao dobar i perspektivan procesor, na kraju nije opravdao ocekivanja, mislim prvenstveno zaslugom Intela i povlacenjem IBM-a, Dell-a i drugih koji su mogli biti ti koji bi pojacali prodaju.
![]() |
![]() |
#10 | |
Banned
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
I tebi Old Igy. Volio bih da napišete još ovako zanimljivih tema. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
![]() |
#12 |
Premium
|
Nije mi bila namjera uzdizati Itanium iznad bilo čega što si naveo.Želio sam samo čovjeku reći gdje se koristi.Osnovna namjena mu je rad sa velikom količinom matematičkih operacije i to radi onako kako se to od njega očekuje-brzo.Usput podržava i virtualizaciju i particioniranje (što pak nema puno veze sa samim procom)- hard i soft. Može imati 1024 procesora u jednoj mašini i 128TB memorije. To su činjenice i po tome je bitno drugačiji od drugih.Vidiš da nigdje nisam spomenuo banke i druge mission critical poslove.Je, ispočetka su ga gurali kao što sada guraju clustere. On je našao svoje mjesto u nekim granama industrije i tu radi odlično. PS Zašto misliš da nije high end kod HP-a. Što je sa NonStop serijom(nekad Tandem)? Nije vrag da prodaju samo MIPS verziju. Zadnje izmijenjeno od: herion. 29.11.2007. u 09:13. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Expert from the shadow
Datum registracije: Dec 2006
|
Uvijek se nadje netko kome su takve stvari interesantne... Cak su i meni kao laiku zanimljivi ovako strucno napisani tekstovi ljudi koji znaju o čemu pričaju, jer imam priliku da naučim nešto novo.. Keep up the good work.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Premium
|
Citiraj:
Nazalost je tu i problem virtualizacije jer je Itanium drugacije zamisljen procesor i primjena je jedino moguca paravirtualizacijom (kao, npr. kod RedHata i Xena, a i slicnih varijanti, s tim da je pitanje da li ce ikada izaci neka mainstream varijanta tipa ESX-a). No, sto se clustera tice, niti jedan ozbiljan sustav vise ne moze biti zamisljen u ne-cluster obliku, cijena HW i SW-a stalno pada i to vise nije problem, a implementacije su sve jednostavnije. Citiraj:
![]() ![]() Nazalost, od prije par mjeseci nisam vise direktno zaduzen za njihov support u RH, tako da su mi nakon vise od 12 godina rada s njima ostale samo u avataru. ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Premium
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
kenova?
|
@herion&Old Iggy: Svaka cast momci, moram priznat da ste mi sve to dosta "priblizili" iako, "to be honest" nisam puno toga shvatio; od RISC-a, Alphe i sl. To su takodjer proizvodjaci(citaj: konkurencija Itaniumu)...? Dakle malo sam bacio oko na cijene, jedan Itanium iz najnovije generacije je oko 2,500+ $, i recimo pod uvjetom da su 1024 corea 512x 2,500 je velika lova ![]() ![]() @Old Iggy: Sumnjam da ce ti se dat, no eto ako ipak zelis napravit neki mali vodic kroz povijest, proizvodjace i slicno...I mislim da je ovo zanimljivo podosta ljudi sto potvrdjuje i broj pogleda u cca 15tak sati ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |||
Premium
|
Citiraj:
Alpha Procesori i procesorske arhitekture. Razlika u pristupu obradi podataka. Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() Samo kad bi se krenulo pisati o jednoj grani, npr. procesorima, diskovima ili npr. backup jedinicama to bi se dalo pisati danima. ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
|
![]() |
#21 |
Premium
|
![]() |
#22 |
Premium
|
Mislim da su vrhunac zabave različiti ROI kalkulatori ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
|
![]() |
#24 |
Propali Amigaš
Datum registracije: Jan 2003
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
yup, svaka cast na postovima... zanimljivo je ovo procitat izgleda mi ko ono na predzadnjoj strani jutarnjeg "Jeste li znali..." ![]() meni bi recimo bilo zanimljivo procitat stakod o arhitekturi procesora i opcenito o razvijanju, uspjesima i promasajima, odredjenjih dijelova racunala. Daleko je zanimljivije kad ti neko to ovako napise pa mozes prokomentirat i postavit pitanje, nego kad to procitas u nekom sturom tutorialu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Propali Amigaš
Datum registracije: Jan 2003
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Bob Sinclar RULZ!!!
Datum registracije: Mar 2007
|
svaka čast dečki.zanimljivo je čitat i takve stvari a ne samo ono tko je bolje kloknuo koju memoriju,kolko koji proc ide dalje.sve je to super i treba takvih stvari al mislim da i ovakve stvari dobro dođu od ljudi koji su se time bavili pa da nama laicima malo približe tako nešt. ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|