Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.11.2007., 21:22   #1
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Pomoć elektroničara potrebujem - izrada vanjskog napajanja (cigle na žici)

Evo kako sam u procesu nabavljanja komponenti za HTPC, ovo mi je palo napamet, pa me zanima da li je moguće ići napraviti "ciglu na žici", odnosno napajanje izdvojeno iz računala koje bi napajalo klasičan HTPC.

Znam da to recimo ima Mac Mini, laptopi itd.

U praksi treba bi ići jedan set žica za 24pin, jedan za 4 pin i jedan za molex iz "cigle" u zajedničkom crijevu do računala gdje bi se spajalo na 2-pin konektor (kao za laptope, dvd playere i sl), a u unutrašnjost bi se nalazila pločica koja bi razvodila na pripadajuće ulaze na matičnoj ploči.

Znači ovako (teoretski )

Staro 13.11.2007., 22:00   #2
jhanus
Click to Reset
Moj komp

jhanus's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Odgovor na pitanje ti je da i ne...

Dal se može, može se, dal je pametno to radit - nije.
A nije pametno npr. ako ideš sa 'ciglom'(a pošto nisi definiral 'ciglu' pretpostavljam da misliš na transformator sa ispravljačem), jer je upravo to, cigla.

Sad i nije to tako loše dok malo ne pogledaš snagu transformatora. Recimo da imaš comp kojem je u max. potrošnji potrebno 200w-250w i ajd uzmeš 300w(ovo govorim samo okvirno, bez teških proračuna nebi ni to radil, no...).
300W trafo ti je relativno velik, čak i da uzmeš toroid i to bez glađenja i stabilizacije i ostale elektronike.

No recimo da te ni to ne smeta, pa ga daš namatat(uz prijašnje proračune) i pošto je cijena bakra visoka, dođe kakvih 300-400kn u najboljem slučaju.

Sad treba dizajnirat elektroniku, kad opće pomislim da negde treba disipirat 200W padne mi mrak, jer ovaj tip ti daje konstantu snagu na izlazu, za razliku od SMPS napjanje(PC napajanja). Još sad regulacija za -5v, 3.3v, 12v, pa zaštita kratkog spoja, pa svakakve nadstrujne zaštite, pa limit struje, ma da...

Uglavnom, da ne duljim dalje, jednostavno ne.

Sad da sam dizajniraš SMPS napjanje bi bila dobra ideja da si mazohista, tak da ni to nije dobra ideja.

Realno gledano, kupi gotov sklop i ako nisi dobro potkovan i ***eno lud nemoj se opće zamarat.
Inače PC napajanja su ti vrlo inteligentan sklop, jer ti pomoću tipa povratne veze prilogođavaju izlazni napon, tj. struju i ne opterećuju konstantno komponente napajanja. I tak, PWM sim tam, DC-DC, ma...
jhanus je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.11.2007., 22:18   #3
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Dobro, komp je u osnovi "laptopast", znači undervoltan A64 X2 (max 65W), matx matična s integriranim stvarčicama, 1 keks rama, 2.5" 5400rpm HDD i to je to.
Tako da to mislim ne prelazi 100W potrošnje.

Da li je moguće kupiti gotovi transformator (ovo slaganje nisam ni uzimao u obzir), kao što takve gotove transformatore imaju laptopi različitih konfiguracija, iako njihova potrošnja varira od modela do modela, a imaju isti trafo.

Zadnja i najjednostavija je kupnja klasičnog napajanja (microatx recimo) te njegova integracija u kučište koje izrađujem.
Staro 13.11.2007., 22:42   #4
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
imh odustani... previše problema je u igri. zemi atx/matx napajanje, prefarbaj ga u crno ili ga premjesti u adekvatnu limenu kutiju i seljački produže sve kabele, ufuraj u bužir, termo bužir na krajvima i bok.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 13.11.2007., 22:53   #5
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

E to sam i mislio, produžit kablove
Staro 14.11.2007., 10:21   #6
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Autor syss Pregled postova
imh odustani... previše problema je u igri. zemi atx/matx napajanje, prefarbaj ga u crno ili ga premjesti u adekvatnu limenu kutiju i seljački produže sve kabele, ufuraj u bužir, termo bužir na krajvima i bok.
tako je jedan moj frend riješio napajanje jednog htpc-a kojemu je skurilo napajanje. naravno, želio je kupiti isto, međutim u vemilu (jedini zastupnici dotičnog htpc kućišta) su mu rekli da treba čekati novo napajanje min 30-tak dana i da će koštati cca 350 kuna. naravno da je garancija istekla.

uzeo je ne-znam-sad-točno-koje brand napajanje od 450W i produžio kabele tako da ih je odrezao i zalemio "produžni" od nekih 70-tak cm i provukao ih je kroz novu rupu na htpc-u. na mjesto starog napajanja je stavio jedan tih vent, jer je izgubio prozračivanje. kako je novo napajanje makar dvostruko jače od orginalnoga, ventilator se vrti na min okretajima cijelo vrijeme i osjetno je tiše, gotovo nečujno...

i da, smjestio ga je na stražnju stranu ormarića za tv/htpc, tako da je napravio 2 "L" nosača i zavidao ih u ormarić tako da stražnja strana napajanja "gleda" prema gore. nije ga ugrađivao u nikakvu kutiju jer se ne vidi ni napajanje ni kabeli.
mymoon je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2007., 10:36   #7
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Ja ne bih vukao milijon zica tamo (24+4+2 molexa), nego bih uzeo jednu-dvije za 12V, po jednu za gnd, 5V, -12, 3.3, -5, PS-On, Pwr_OK. Svega 10 zica, odgovarajuce debljine ofkors.
Matesonik je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2007., 11:05   #8
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
pa naravno... tak i onak 12v/5v/3.3v rejl nema 600 izlaza
syss je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas