Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.02.2004., 20:25   #1
KLOhN
KLOhNing xprt

KLOhN's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Spajanje dva pc-a preko crossovera

Evo ovo mi je prvi put pa malo stekam. Na jednom PC-ju mi je XP, a na drugom win98. Ali o tome poslije, prvi problem mi je na slici na linku:

http://klohn.port5.com

Sve sam pokusao ali nikako ne ide!
KLOhN je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2004., 20:29   #2
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Pa problemos je očigledan, driveri. Imao sam tu istu karticu, pa sam se jednom bio jebavao kod instalacije u firmi....
Probaj nači neke druge drivere.
tor je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.02.2004., 04:17   #3
KLOhN
KLOhNing xprt

KLOhN's Avatar

Problem s driverima rijesen!

E sad nikako to ne mogu spojiti u mrezu. Provao sam sa Network Setup Wizardom i na XP-u mi samo prepoznaje svoj PC, a na win98 mi ne moze nista uhvatiti, ne mogu niti uci u Entire Network niti u My Network Places.
Staro 17.02.2004., 14:31   #4
KLOhN
KLOhNing xprt

KLOhN's Avatar

Citiraj:
Originally posted by KLOhN
E sad nikako to ne mogu spojiti u mrezu. Provao sam sa Network Setup Wizardom i na XP-u mi samo prepoznaje svoj PC, a na win98 mi ne moze nista uhvatiti, ne mogu niti uci u Entire Network niti u My Network Places.
Problem Solved

Hvala tor na asistenciji
Staro 18.02.2004., 22:50   #5
KLOhN
KLOhNing xprt

KLOhN's Avatar

Question

Kako mogu namjestiti da idem na internet sa jednim PC-om i s drugim preko LAN-a se spojim na njegovu vezu?
Staro 19.02.2004., 00:21   #6
z3D
Moderator
Moj komp

z3D's Avatar

Datum registracije: Aug 2002
u XP-u odes na Setup Small Or Office Network i tam ti je sve. jucer probano, radi ok.
Staro 19.02.2004., 00:33   #7
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Internet Connection Sharing
Elven je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2004., 00:39   #8
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Citiraj:
Originally posted by Elven
Internet Connection Sharing
Nisi se opametio?
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2004., 08:36   #9
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

ICS je za najednostavnije spajanje, može se postaviti i neki recimo ISA server ili nešto slično pa to sve izgleda malo sigurnije i pouzdanije.
Staro 19.02.2004., 10:46   #10
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

ICS je najjednostavnije rješenje za spajanje dva kompjutera na internet sa jednom vezom. Tu prestaje sva jednostavnost. Kao što već neko vrijeme trubim, svima je potreban firewall da bi se zaštitio od upada s interneta te širenja crva i sličnih zaraznih stvorenja. Patchevi koje izdaje Microsoft samo zamaskiraju problem koji se u kompu događa. Objašnjeno je to već negdje, a razumnima je to dovoljno.

Uzmimo da je za sigurnost dovoljno (a nije) da se pozatvaraju viškovi portova i protokola. Opet nam ostaje nekoliko otvorenih koji nam služe za komunikaciju između 2 kompjutera. Kroz te portove može ući bilo što, kao što i mi imamo vezu, jer te portove samo možemo nadgledati ali ih ne možemo zatvoriti jer nećemo imati vezu. Kako mi možemo imati pristup internetu, tako i crv ima pristup nama. Ima li jedan komp neki maligni problem, imati će ga i drugi.

Sve prijedloge primam jer bi i ja htio spojiti svoje kompove a ne da moram izvoditi razne kemikalije da se spojim bez opasnosti.

ISA server, kao što Tor reče, daje samo privid sigurnosti. Taj komad MS umotvorine košta 2500$ u Standard verziji, dok Enterprise košta 7500$. Pirati se oko ovoga neće brinuti ali i inženjer koji je to sposoban postaviti košta oko 1500$ na dan a treba mu i više da ga kofigurira. Te su cijene za servere do 2 procesora. Nisam siguran koliko se dodatno plača po klijentu jer me previše nije niti zanimalo. Nakon toga cijena ide vrtoglavo gore. To bi mogao Elven reći. Čak i da sam taj genijalac (a nisam) koji je sposoban to postaviti, opet mi ostaju šupljine u tom sistemu.

Slažem se da crv sa interneta ne može proći mimo ISA servera ali zato može doći da disketama i CD-ima. Antivirusni program reagira sa zakašnjenjem. Nekada ono nije veliko ali je dovoljno da uništi sistem. Ipak tu antivirusnu definiciju treba netko napisati a za to vrijeme sam prepušten na milost i nemilost virusa. Obzirom da ISA ne nadgleda komunikaciju između korisnika, nego samo s interneta prema korisnicima, tako će se i ostali zaraziti preko mreže.

Security polici se distribuira samo u trenutku logiranja na mrežu, što znači da ću u međuvremenu biti na udaru milih nam, malignih, šetajućih vragova.

U Standard verziji se može distribuirati samo jedan policy (a standard je jeftiniji i jednostavniji) te ću sa svojim laptopom moći na internet jedino dok sam u mreži. Kada odem doma, neću se moći spojiti jer mi policy to ne dozvoljava.

Tako dolazim do zaključka da MORAM imati Enterprise verziju samo da bi mogao spojiti laptop na internet dok sam u krevetu. Oprostite na privatnom mišljenju, ali taj bi laptop mogao biti i desktop, (a za manju cijenu) kada ne mogu raditi od doma. Da ne pričam da niti VPN, u tom slučaju, ne dolazi u obzir. Tako ću na svom laptopu, dok sam doma, moći samo igrati igrice. Nije niti to za odbaciti, ali moj desktop ima ipak bolju grafičku karticu od laptopa, te mi niti u toj funkciji ne treba. Mogao bi pljunuti i 10k baksa da bi imao ljepši privid sigurnosti.

Ocjene:
Elven: znanje 1, zalaganje 1 (trebao bi znati odgovor)
Tor: znanje 2, zalaganje 2 (rekao je da je to sve privid)

Tko se dobrovoljno javlja za polaganje logike informatičke sigurnosti?
Elegantan kao leopard

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.02.2004., 10:49   #11
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Citiraj:
Originally posted by RAK
Nisi se opametio?
"Kako mogu namjestiti da idem na internet sa jednim PC-om i s drugim preko LAN-a se spojim na njegovu vezu?"

Jesam, ali ovo je bilo njegovo originalno pitanje. Odgovor na to je ICS. Da sam mu rekao da si nabavi komp koji će mu glumit server i da se ostala dva spajaju preko njega, nekako imam feeling da me ne bi poslušao. Ja ću slučajno uskoro imat doma višak celerona s pločom, napajanje, tipkovnicu, miš i grafičku. Imat ću i monitor, iako on nije od presudne važnosti. Tako da ću si uskoro složit treći komp koji će glumit server. Ali sam ziher da se to ekipi ne da.
Elven je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2004., 10:59   #12
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Odgovor koji upućuje na to da si uništi OS nije odgovor.

Prelomi si memoriju na tri djela i tako ćeš moći zauzeti manje mjesta u kompu. SUPER:
Elegantan kao leopard

Staro 19.02.2004., 11:50   #13
KLOhN
KLOhNing xprt

KLOhN's Avatar

cek cek....

Znam da sam tek novi clan, ali ovo je previse. Samo se svadite.
Malo postujte kolege.

I jos jednom hvala svima na savjetima.
Staro 19.02.2004., 13:05   #14
Američanac
Premium

Američanac's Avatar

Datum registracije: May 2003
PCEkspert ili rješenje?

Prvo da se obratim "korisniku" koji je uputio pitanje:

poštivati kolege znači što točno? Da se nesmiju neslagati sa riješenjima koja to nisu ili se oglušiti na rješenje koje mada korisniku dok riješava jedan pravi puno veće o kojima niti nezna? Malo me podsjeća na način na koji se riješavao alkoholizam u Americi sredinom 30tih prošlog stoljeća; davali su im herion da se odviknu od alkohola... ...

Uhhhh... povela se rasprava u kojoj evo imam nešto za reći... konačno! Stalno hardver, hardver – no ajde – barem učim i taj dio pa sad i ja razumijem razliku u matičnima ;-) Ja bi se samo nadovezao na Rakov post – jednim generalnim razmišljanjem na temu. Ionako me potužuju da sam "pretehničan" :-)

Elem... razmišljanje na temu:
Krenimo od malog korisnika koji je upravo kupio kompjutor i zakoračio na ovaj predivni svijet zvan Internet (ipak postamo na forumu). Na Internetu se može "naći" sve – od igle do lokomotive. I to je dobro. Kako je do toga došao? Dobio je informacije od ljudi koji se razumiju, živi u svijetu gdje ljudi komuniciraju e-mailom (neki ga čitaju i kao emajl pa krivo nauči i tako no to stvarno nije bitno), kako dobivaju informacije i čitaju oglase, biraju... Za njega (ili nju) nije bitno da zna kako što radi – bitno je da radi kao što mu naprimjer radi televizor. U 50 posto kućanstava koje imaju tinejđera u kući postoje barem 2 TVa. Naravno, oba su spojena na istu žicu, gledaju iste programe i (ako je TV bolji) čitaju isti teletekst preko iste "konekcije". Zdrav razum nalaže da i računala to mogu.
Danas je računalo više nego trend. Tata i mama ga koriste za igrice i internet, dijete za internet i igrice (poseban naglasak na redosljed). A tek slučajevi kada su roditelji (tj. OBA roditelja informatički "pismeni" tj. koriste ga i za posao! Tada već postaje i problem tko se kada koristi. I ukazuje potreba za još jednim – dijete uvijek ima više vremena za trošenje nego oni! Pa tako polako dolazim i do ove teme...
Oni žele da se igraju zajedno, da kupe samo jedan printer, jednu telefonsku liniju pa odlučuju spojiti računala i navesti ih da komuniciraju. I nije teško – upravo za takve stvari su windows OS savršeni. Postoji opcija od Windows 98 SE naovamo da se uključi jedan servis – ICS (iliti Internet connection sharing) i da se ta dva računala, prateći jednostavna uputstva priključe jedan na drugi. I ne samo to! Već da ih se na taj način spoji i do 16.000! U LAN iliti Lokalno Mrežno okruženje. Krajnji korisnik se nemora zamarati sa kompliciranim procesima DHCP-a, DNS-a, Firewalla, IP filteringa (jer ICS sve to pojednostavljeno i radi). Rezultat je da će ICS omogućiti dijeljenje jedne veze prema internetu za sve.
Naravno da postoje i ograničenja: na cijeli LAN nemože se utjecati. Postoji jedan tool za otvaranje portova no to krajnjem korisniku i nije bitno. Pa oni to ni ne žele, na kraju krajeva. Dakle ICS je idealno rješenje. Bilo. U doba windows 98SE. I eventualno Me. Jer to nisu poslovno orijentirani operativni sistemi i za to nikada nisu niti bili namjenjeni. Nešto kao "za osobnu upotrebu" (Pogledati originalno pakovanje windowsa i pročitati uputstva ;-) )
Windows NT4, 2K, XP i to čak obe edicije (odnosno home edition) dizajnirani su za rad na mreži i to je ključna riječ. Da, da postoje tu raznorazni "feature"-i o kojima bi se dalo reći pokoja dobra i većinom pokudna misao ali to ne služi ničemu. Realnost je da postoje. Korisnici se nisu promijenili – čak štoviše. Korisnici su većinom informatički nepotkovani ljudi koji su primorani koristiti računalo jer ih svakodnevnica gazi. Tako da prije 5 godina kada je računalo bilo malo više od igraće konzole ili pisaće mašine sa memorijom korisnik je znao da mora nešto i naučiti da bi nešto i napravio. A danas ode na tečaj u neku školicu i uči kako se koriste programi čak i prije nego što ga je i kupio. Jer namjerava tražiti posao putem neta, jer želi imati kontakt sa svijetom, jer se ne želi ukopati u svijet rukom pisanim životopisa i slanja svih certifikata poštom. A njegovo dijete sve to već zna. Takvom korisniku najvažnije je da računalo RADI jer mu nije više samo izvor informacije i znanja već alat kojim se služi.
I sad tek stižem na sigurnost o kojoj se ovdje govori. Krajnjem korisniku ICS će vrlo jednostavnom metodom donijeti dijeljenje printera, dijeljenje fajlova, interneta. No kao što OS prije 5 godina nije bio baziran na ideji umrežavanja tako i danas je nemoguće zamisliti da nije umrežen putem neke LAN kartice ili modema.
Ne želim detaljno napominjati koje su sigurnosne prijetnje – samo ću se ograničiti na one koje korisniku ne dozvoljavaju rad a to su maligni LAN virusi poput msblast-a. Msblast ruši poslovne operativne sisteme a kako sam ranije napomenuo da je XP baziran za dijeljenje resursa između računala, sada više niti nemamo OS za rad u stand-alone modu odnosno sva vrata su otvorena ukoliko ih ne zatvorimo. To je logika sigurnosti koje ne primjenjujemo kod nas u kući a ni na poslu. I mada je u svijetu od krvi i mesa zaključavanje vrata ipak najsigurniji način zaštite neželjenih ulaza, u virtualnom to više nije. Virusi su vješti lopovi – što je najgore usmjereni su na to da nam rade štetu bez da od toga profitiraju. A služe se čak nevjerojatno složenim sistemima prerušavanja za jedne amatere. Profesionalni lopovi barem ukradu nešto vrijednog i imaju dobar razlog – ipak im je to posao od kojeg se hrane.
I tako dolazimo do sistema zaštite tj. populano nazvanih osobni firewall. Oni zatvaraju naša otvorena vrata od takvih ulaza. Nešto poput osobnog bodyguarda za računalo. I tako osiguravamo da sve radi. Koji zaštitari su najbolji? To je već korisnički izbor: neki više vole naranđžaste, neki crvene, neki plave. Ali da nešto takvoga mora postojati na računalima koja su širom otvorena vrlom novom svijetu – treba. I da trebaju obavljati svoj posao – trebaju.

A zašto sve ovo pišem? Ako ništa drugo, barem se nadam 5ici iz zalaganja :-)

Trenutni hobi:
Klub IO
Američanac je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2004., 13:55   #15
mitzek
Prigorec po defaultu
Moj komp

mitzek's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Talking Re: PCEkspert ili rješenje?

Citiraj:
Originally posted by Američanac
Prvo da se obratim "korisniku" koji je uputio pitanje:

A zašto sve ovo pišem? Ako ništa drugo, barem se nadam 5ici iz zalaganja :-)
lijepo i mudro zboris!!! da nisi mozda upoznao DR Raka?

kao da dijelite resurse.....

jaaako doobro......
a sad bi mogli i ljudima koji sline nad vasim izlaganjima i Konkretno predlozit...evo ,ja se javljam ko dobrovoljac da mi pomrezite sve kante po hizi...moze i uz snimanje digi digi ili web kamerom ,pa za ubuduce.. da ne pitaju prevec!!

btw, 5+ iz zalaganja i izlaganja!!!

sig na dijeti..,bolje on nege JA......
mitzek je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2004., 14:28   #16
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Poštovani g. Mitzek

Bilo mi je zadovoljstvo s Vama surađivati na više projekata vezanih uz poboljšavanje informatičkih sustava. Obzirom na tu uspješnu suradnju pristao sam i na unapređivanje Vaše mrežne infrastrukture.

Kako smo u nekoliko telefonskih i osobnih kontakata naglasili, prijeko je potrebno da Vaše hardverske resurse prilagodite novim uvjetima. Tako uz postojeće konfiguracije trebate sastaviti i dvije nove po specifikacijama koje su dogovorene, te postaviti kablove po Vašoj lokaciji. Uz te zahtjeve, već je ranije dogovoreno da morate imati i tanjur za kotlovinu čiji promjer nije manji od 110 cm te pripadajuću količinu svinjetine, teletine i lovne divljači, dovoljnu da se nahrani vod izgladnjelih informatičara. Dodao bi i to da omjer mesa i trave ne bi trebao biti manji od 50:50 u korist mesa jer trava nije hranjiva kao svinjetina te naš tim ne bi mogao odraditi posao na zadovoljavajućoj razini zbog nedostatka koncentracije.

Vrlo mi je žao što se do sada nismo mogli usuglasiti o važnosti kompatibilnosti Vaše opreme sa našim zahtjevima. To je vrlo bitan čimbenik kašnjenja sa početkom projekta. Imajte razumjevanja kako je Vaš lokacija na vrlo nepogodnom terenu te je sam dolazak tamo pravi poduhvat. Samim dolaskom na lokaciju, toliko bi izgladnili da se ne bi mogli koncentrirati na osposobljavanje mreže.

Iz više smo izvora čuli da ljudima koji i uspiju doći do Vas, niste voljni ponuditi ni kiselo zelje te nismo voljni dolaziti do Vaše lokacije bez čvrtog dokaza da ste ispunili sve naše zahtjeve.

U očekivanju daljnje suradnje,

dr. sc. Rak
Specijalist informatičke maglovitosti i
uzaludnog trošenja resursa
Elegantan kao leopard

Staro 19.02.2004., 15:59   #17
mitzek
Prigorec po defaultu
Moj komp

mitzek's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Citiraj:
Originally posted by RAK
Poštovani g. Mitzek

Bilo mi je zadovoljstvo s Vama surađivati na više projekata vezanih uz poboljšavanje informatičkih sustava. Obzirom na tu uspješnu suradnju pristao sam i na unapređivanje Vaše mrežne infrastrukture.

dr. sc. Rak
Specijalist informatičke maglovitosti i
uzaludnog trošenja resursa
ovo mi se jedino dopada od cijelog Vaseg posta uvazeni i cijenjeni svate!!!

ovo drugo,odgovorno tvrdim da su to obicne insinuacije i bapska naklapanja!!!

uostalom,upravo sam sa Tastom i Punicom dogovorio specificnu vrstu kompezacijeuajcek cca 150 kila zive vage ,u stanju Francuskih polovic,kom 2... za nekoliko ruznih dlakavih krznatih zivotinja!!! dakle, primopredaja je uz obavezno testiranje probnog uzorka(mr dr vet!!!)na obostrano zadovoljstvo,otprilike zadnjeg dana mjeseca Februarja ,leta Gospodnjeg dveiljadeicetrtega!!

ak to nisu dost argumentirane tvrdnje....
tja,moral bum prejti kod konkurencije koja vise daje , amanje trazi!!Hawg!!

sig na dijeti..,bolje on nege JA......
mitzek je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2004., 18:57   #18
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Citiraj:
Tor: znanje 2, zalaganje 2 (rekao je da je to sve privid)
Gade, nisi mi ni rekao da polažem
BTW, samo sam naveo sljedeči korak nakon ICS. Tek toliko, za zabavu.
Staro 19.02.2004., 21:36   #19
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Citiraj:
Originally posted by mitzek
uostalom,upravo sam sa Tastom i Punicom dogovorio specificnu vrstu kompezacijeuajcek cca 150 kila zive vage ,u stanju Francuskih polovic,kom 2... za nekoliko ruznih dlakavih krznatih zivotinja!!! dakle, primopredaja je uz obavezno testiranje probnog uzorka(mr dr vet!!!)na obostrano zadovoljstvo,otprilike zadnjeg dana mjeseca Februarja ,leta Gospodnjeg dveiljadeicetrtega!!
Kak mi se čini da sam to već čuo negdje...
Elegantan kao leopard

Staro 19.02.2004., 21:39   #20
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Citiraj:
Originally posted by tor
Gade, nisi mi ni rekao da polažem
BTW, samo sam naveo sljedeči korak nakon ICS. Tek toliko, za zabavu.
Nije niti to sljedeći korak. Ima još jedan ili dva između toga.

Ajde za popravak ocjene. Što nedostaje sljedećoj prići:

"Imam 5 računala i jedan server. Server je File/Print server a workstatione sam zaštitio Kerio firewalom tako da svaki od njih zasebno moše ići na internet sa svojim modemom."

Naravno da tražim odgovor i na pitanje ZAŠTO?.
Elegantan kao leopard

Staro 20.02.2004., 10:21   #21
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Neznam ali si stvarno paranoik...
Mogu samo da bubam, brine te višak otvorenih portova recimo:confused: Nije.
Staro 20.02.2004., 20:16   #22
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

I ti to zoveš ispravljanjem ocjene? Budeš ti meni ponavljao razred.

N ebrine mene ništa. Ovo je klasičan način na koji ljudi razmišljaju o firewalu. Pozatvaraju portove koji im ne trebaju i ostave one koji im trebaju. Problem je baš u ovim potonjima. Kroz njih se distribuiraju trojanci i crvi. Tako se i svemočni blaster širi kroz 445. On isto tako sluši i za printanje. Sada se ti odluči između printanja ili zaštite od blastera.

To bi bio dovoljan odgovor za ispravak ocjene. Više nisam tražio.

Kako je jedan dečec iz Intela rekao: "Only the paranoid survive."
Hvala ti, ali ja sam još jako daleko od pravog paranoika. Jednog dana kada narastem, možda ću stvarno biti.
Elegantan kao leopard

Staro 21.02.2004., 15:44   #23
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

OK, sad znam.
Problem je u tome što ne može svako da si opiči tako nešto za "po doma".
BTW, ja ni nemam printer doma
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno