|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Problem s bootanjem s novog HDD-a
Pozdrav! Prije nekog vremena uzeo sam novi seagate barracuda hdd 250 gb (mislim da je bio onaj s katastrofalnim firmwareom, nisam znao da je tako los, tek sam kasnije procitao). Radio je sve ok dok je stari WD od 40 gb bio ukopcan kao master, a ovaj novi je sluzio samo kao storage za filmove i glazbu. nakon 10-ak dana odlucio sam sistem prebaciti na veci disk, instalirao WIn XP, formatirao stari hdd i nakon toga sistem se nikad vise nije bootao. Stane nakon poruke verifying dmi pool data. Mislio sam da je problem do hdd-a pa sam nervozno mijenjao one jumpere s master na slave i cable select i nista nije pomoglo, samo sam slomio pin i taj hdd je od tada na popravku s malom nadom da ce ga lik uspjeti popraviti. Prije par dana kupio sam drugi disk Hitachi Deskstar 200 gb, probao sam ga na par drugih kompova i radilo je sve ok. Kad sam probao na njega instalirati sistem, prvo se komp nije htio bootati dok nisam postavio da je first boot device CD-ROM. Nakon sto je instalacija kopirala setup fileove na HDD, trazilo me da restartam komp i nakon toga instalacija se nije htjela nastaviti. Opet dobijem samo opciju da bootam komp s cd-a sto samo pokrene novu instalaciju. Ako postavim u BIOS-u da mi je sada first boot device HDD-0 ili HDD-1 opet stvari zapnu na verifying dmi pool data. Na googlanju prvo sto mi se ponudilo je bilo da je mozda stvar u BIOS-u, a procitao sam da je bios moje maticne ploce (svoju konfiguraciju navedem dolje) radio probleme s S-ATA diskovima vecim od 160 gb. Ok, ali u mene se radi o obicnom ATA disku. Namjestio sam novi HDD da se ponasa kao da ima samo 32 GB pomocu jumpera, no nije nista pomoglo. Svejedno sam flashao bios sto je bila prilicno z******* stvar s obzirom da 3 godine nemam FDD, a i diskete su ovih dana rijetka stvar. Flash biosa nije pomogao pa sam testirao komad po komad hardvera, no nema promjena. Sad nemam pojma sto mi je dalje ciniti. Konfiguracija je: Athlon Barton 2500+ ASUS A7N8X-X 3x512 DDR Kingmax PC3200 Sparkle 6600 GT Hitachi deskstar T7K250 200GB 7200 RPM ATA 133 8MB buffer Molim vas bilo kakav savjet. Sve mi se cini da je problem u maticnoj ploci. Ako sam zaboravio nesto sorry, laik sam u potpunosti. PS Sorry ako sam stavio topic u krivi dio foruma ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Iskopčaj taj stari HDD prije instaliranja Windowsa na novi i sve bi trebalo biti OK. Kad instaliraš Win, vrati stari HDD, ali stavi da se boota s novog.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Samo je jedan HDD ukopcan, ovaj Hitachi, a seagate je na popravku. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Apr 2005
|
Točno isti problem sam imao kao i ti prekjučer. Mene je mučilo to što sam ima dvije primarne particije na disku (nešto sam petljao prije instalacije ubuntu-a, pa sam drugu particiju biser prebacio iz extended u primarnu. Na kraju sam Vistu uspio instalirati tako što sam bootao komp sa Gparted-om i skužio da mi je druga particija označena kao bootabilna, nakon što sam ovu na koju sam natočio instalaciju iste proglasio bootabilnom vista je dovršila instalaciju. S obhzirom da mi Vista još uvijek nije sjela odlučio sam drugi dan vratiti XP SP2 gore i opet isti problemi. Instalacija je prošla tek nakon što sam iz instalera pobrisao sve particije sa tog diska i kreirao ih nanovo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |