|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Molim pomoc; HDD i ostecen pin
Prije nekog vremena kupih u Linksu 250 gb HDD Seagate Barracuda. Vec u startu mi je poceo raditi probleme; odbija raditi kao master. "Fuj! Za 507 kuna trebao bi se sam ukopcati, instalirati windowse na sebe i poceti skidati 250 gb ****************** sadrzaja" rekoh prokletniku. Radi jedino kad je stariji hard postavljen na master a on kao slave. Nervozno petljanje po kablovima uzrokovalo je tragino puknuce jednog pina i tjedan dana plakanja za bacenim novcima. U Linksu rekose da nema garancije za takve kvarove, da se oni ne bave servisom takvih kvarova nego da se raspitam na PC Ekspert forumu. Ima netko kakav dobar savjet? Da bacam to u smece ili se moze popraviti? Hvala svim dobrim dusama na konkretnim savjetima. edit: Moje isprike zbog postanja u krivi dio foruma |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ne bi bilo loše da staviš sliku toga, možda se da popraviti samo jednim dodirom lemilice... One stvari zadrži za sebe.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
Btw apsolutni sam neznalica sto se racunala tice pa nemam pojma znaci li to ista ali ne posjedujem pin koji je slomljen. Mozda je ostao u u IDE kabelu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
A taj pin, znači... Uključi macro na fotoaparatu i pokušaj što bolje fokusirati taj dio. To je dosta zeznuto za lemiti, a zamjena cijelog pina još gora. Nemam neku ideju kako najbolje to riješiti, nažalost.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
KozajeZakon.
Datum registracije: Apr 2007
|
Meni je pomoglo to sto sam experimentalno(na starom ibmu od 15gb samo za fotke) sa identicnim problemom se obracunao :1.uocio koji pin se tocno prelomio i / ili ostao u ide kablu 2.nasao iglu ili neki sl. klinac tavog profila 3.utaknuo u odgovarajuce mjesto na ide prikljucku u kabel i ostavio dovoljno mjesta da radi kontakt sa hddom. 4.radilo je bez greske(dma66 a ne vise u pio modu.) vrijedi pokusat. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
Osim fotografije....kažeš da si apsolutni neznalica, pretpostavljam i što se elektronike i lemljenja tiče. U tom slučaju, moj savjet je da nađeš (možda ovdje na forumu) nekoga u svom mjestu stanovanja tko zna i ima volju napraviti ti to za neku naknadu. Naime, baratanje lemilicom nije ni malo jednostavno, plus što je ovo dodatno komplicirano, plus što nestručno rukovanje može rezultirati spaljivanjem još nečega na disku. To je moje mišljenje glede lemljenja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
moguce je zalemiti pin samo sto je to malo jaci posao...
![]() |
#10 |
Can You Hear Me? 142.8 dB
Datum registracije: May 2006
|
ima vise rjesenja glede lemljenja pina.. ali jedno od jednostavnijih je bez lemljenja pina! dakle: ustekas kabel u hdd, i onda od onog pina koji je potrgan se povuce se zicica drito na kabel... detaljnije, sa straznje strane tog konektora na hddu su svi vodovi otkriveni (prije nego udju sa PCB-a odostraga u konektor). slika za primjer... desno se vide ti ulazi u konektor samo se zalemi komadic zice na odgovarajuce mjesto, i ta zica onda zalemi na odredjenu zicu od hdd kabela koji je ustekan u konektor. i imas spoj tocke A sa zicom B isto kao da je on ostvaren preko pina u konektoru... jedini minus je taj sto se kabel nece moci iskopcavati(da se i to srediti) ali cuj, radio bi bez greske i nema opasnosti da se lemljeni pin opet odlomi, jer nijedan pin nije ni zalemljen naknadno ![]() i manje su sanse da nesto zeznes ako se mene pita... jer imas vise mjesta za lemljenje i bolji pristup ako nista drugo ![]()
Danas je teško biti budala, prevelika je konkurencija... Water cooled PC Moj najveci MOD Novi hobby: RC model + HD kamera ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: TomRi. 22.09.2007. u 00:13. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
Zeli netko mozda zaraditi 200 kuna? Ajd ako je netko voljan nek mi se javi na pm (samo Zagreb). Nisam nasao nikakav servis koji bi to mogao popraviti a ne zelim sam prckati po tome, samo bih ucinio jos gore. Bavi li se chipoteka servisom? |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
možda da nadjes na nekom drugom hardu iste serije zadnju starnu ako ti se isplati i imaš neke važne podatke? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|