|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2007
|
HDD problem (vezano uz brzinu samog HDD-a)
Model HARD-a skojim imam problema: Seagate Barracuda ES 500 GB 7200 RPM SATA. Problem: prespora brzina kopiranja podataka sa drugog harda na ovaj. Drugi hard: WD 160 GB 7200 RPM SATA. No, kada mičem/kopiram podatke sa Barracude ES 500 GB onda je brzina onakova kakva bi trebala biti - sve je ok. Isprobao sam micati podatke sa WD-a na Seagate Barracuda 320 GB 7200 RPM SATA, i taj problem ovdje ne postoji. Primjeri podataka: 1 ) file od 750 MB-a ( WD -> Bara 500 ) : 2-3 minute ( Bara 500 -> WD ) : cca 13 sec ( WD -> Bara 320 ) : 15 sec ( Bara 320 -> WD ) : cca 15 sec 2 ) file od 4 GB-a : ( WD -> Bara 500 ) : 14-15 minuta ( Bara 500 -> WD ) : cca 2 min ( WD -> Bara 320 ) : 2-3 min ( Bara 320 -> WD ) : cca 3-4 min Provjerio sam HD Seagate Barracuda 500 GB ES sa programom: HD Tune 2.54 koji daje rezultate: Error scan: OK ( bez pogreški ) Benchmark: Min: 51 MB ( nakon 90 sec ) Max: 77 MB ( nakon 10 sec ) -> od ovog mjesta stalno pada Temp: 34°c Specifikacije kompa: proc: AMD Ahtlon 64 Proc 3200+ rami: 1,5 GB DDR-a maticna: K8N(Asus). Napajanje je u redu. Naime, čisto sumnjam da je nešto vezano uz moju konfiguraciju već mislim da je problem u samom hardu. Da li se moze sto uciniti s ovim problemom ili slijedi zamjena harda? Testiranje na 3 harda je izvrseno tako da sam izvukao Seagate 320 GB kada sam testirao sa Seagate 500 ES i obrnuto. Sam sam neupucen u hardver.. pa se ispricavam ako sam ispustio neku potrebnu specifikaciju. Nadam se brzom rjesenju. Poz EDIT: --------------- SeaTools for Windows v1.1.0.7 --------------- 17.9.2007 7:57:42 Model: GB0500C4413 Serial Number: 9QG3A7TS Firmware Revision: HPG1 Identify - Started 17.9.2007 7:57:42 Identify - Pass 17.9.2007 7:57:43 Smart: Supported and enabled 48 Bit Addressing: True Max LBA: 976773168 Host Protected Area Feature Set Supported: 0 Power Managment Feature Set: Suported and enabled Security Mode Feature Set: Not Supported Set Max Security Extension Supported: 0 Advanced Power Managment Feature Set: Not Supported Download Microcode Supported: False SMART Self Test Supported: True SMART Error Logging Supported: True Short DST - Started 17.9.2007 7:58:06 Short DST - Pass 17.9.2007 8:00:32 Short Generic - Started 17.9.2007 8:00:43 Short Generic - Pass 17.9.2007 8:01:00 Identify - Started 17.9.2007 8:01:18 Identify - Pass 17.9.2007 8:01:20 Long DST - Started17.9.2007 8:01:25 Long DST - Pass 17.9.2007 10:16:42 Long Generic - Started 17.9.2007 10:17:45 Long Generic - Pass 17.9.2007 12:29:13 DODATNE INFORMACIJE: Išao sam testirati sada taj disk tako da na njega spremam torrent fajlove. Dignuo sam si jedan torrent file i nakon brzine od 65kB/s, javila mi se notifikacija: "Disk overloaded 100%". Zadnje izmijenjeno od: dotanewbgoespro. 17.09.2007. u 13:08. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Jesi pogledao ovo http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=79687
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Y, pogledao sam to :/. Uglavnom moj firmware = HPG1 Zadnje izmijenjeno od: dotanewbgoespro. 17.09.2007. u 07:58. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Mislim da bi prvo trebao izbjeći moguće greške i probleme sa svojom konfom. Bilo b najbolje kada bi mogao odfurati sam hard kod nekog frenda na drugoj konfiguraciji, još bolje s drugim chipsetom, pa ćeš onda znati sve. Ako se ponaša isto stvar je u hardu, ako ne - kod tebe u konfi. Reinstal drivera, zamjena kanala, update BIOS-a itd. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
Zamjenio sam kanale i sve.. Uglavnom sutra ga nosim prijatelju pa cemo vidjeti. Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
Ok, kod frenda mi radi. Zna li netko u cemu bi mogao biti problem i sto da napravim? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Jesi li stavio nove drivere za SATA kontroler? Napravi image trenutnih Windowsa i isprobaj na čistoj instalaciji.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
Ne mogu naći SATA controler za moju ploču. Našao sam od intela.. Postoji bios update ali taj ne riješava moj problem. Nisam ni našao driver za update same ploče ( samo postoji driver za Audio ). |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
Datum registracije: Jul 2004
|
Ako ne možeš naći SATA drivere, to je zato što je na tvojoj ploči SATA kontroler u čipsetu, a ne poseban kontroler. Jesi instalirao drivere za čipset? Ako nisi, imaš ih ovdje. Nešto manje od 30MB. Naravno, ako ti je matična baš Asus K8N (isto vrijedi i za K8N-E), a ne neka druga.
![]() |
#10 | |
Registered User
|
To sam sve instalirao i prije. No, eto nanovo sam instalirao i svejedno ostaje isti problem. Očito da ću trebati matičnu -.-. Ionako i tako je prestara. Ali mi nije jasno.. da nemre podržati ovu veličinu harda onda bi dobio određeni % od 465 GB ( 500 GB ) i on bi radio brzo.. EDIT: Da li NCQ funkcija ima kakove veze sa brzinom/sporošću? Nešto sam čitao o AHCI ( Advanced Hosting Controller Interface ) a neznam dal to moja matična podržava odnosno da li mi je ta funkcija uključena.. Ima li tko ideja o NCQ ( Native Command Queing )? Citiraj:
Zadnje izmijenjeno od: dotanewbgoespro. 19.09.2007. u 11:20. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
EMP moderator
|
Ne, tvoja matična ne podržava SATA 2.0 feature.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Registered User
|
Ok, rješeno :? Nova matična? |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
EMP moderator
|
Mora raditi i na toj matičnoj, u SATA 1.0 modu naravno, ali razlike u brzini u odnosu na SATA 2.0 realno nema. Neki konflikt očito...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Registered User
|
Ah, ništa.. hvala na pomoći! Što se mene tiče možete zatvoriti ovaj topic. Ionako i tako sam mislio kupiti novu konfiguraciju, a ako mi tamo isto neće raditi disk onda ću ga prodati frendu kod kojeg radi a isto mu treba hard. Pozdrav. EDIT: ( naravno ako netko pogleda ovaj topic a imao je isti problem koji je uspio riješiti zamolio bi ga da se javi preko PM-a ) |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Registered User
|
Ovako problem se riješio "sam od sebe". Naime, poduzeo sam slijedeće korake: 1. ) Nanovo instalirao drivere matične - problem ostaje isti 2. ) Update-ao BIOS - problem ostaje isti 3. ) Nanovo instalirao windowse i potrebne drivere - problem riješen. Što znači da su windowsi nekako utjecali na samu performansu novog hard diska ![]() Eto, problem riješen "sam od sebe". Katastrofa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
EMP moderator
|
Mogao si to napraviti onda kad sam ti rekao... ![]() EDIT: Citiraj:
![]() Vraćam onda na Hardverske probleme i brišem (riješeno).
Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 21.09.2007. u 15:37. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|