Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > AMD Radeon
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 24.08.2007., 23:32   #1
ATiFan
Registered User
Moj komp

ATiFan's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Angry PowerColor ATi Radeon X1650 Pro 256 AGP

Pozdrav svima!
Imam jedan problem ili mozda vise njih

Ubo sam novu grafu PowerColor ATi Radeon X1650 Pro,256MB,AGP...
Zbog problema smrzavanja kompa, ponovo sam podigao windows vistu misleci da je problem sa driverom od prijasnje graficke, ali se nista nije promjenilo. Komp mi se i dalje smrzne nakon cca.5 minuta od ukljucivanja i tako stalno. Nakon sto smrzne jedino sto pomaze je "reset".
Probao sam vise drivera(v7.8, 7.7, i orginalni mislim 7.3). Sa starom grafom je sve radilo ok(v7.8), tako da problema oko procesora, ploce, napajanja i ostalog ne bi treblo biti, vec je iskljucivo problem sa grafickom tj. sa driverima.Vidio sam u prijasnjem postu od braco3 da i on ima neku "gumu" na kartici, pa nisam siguran, jel to treba skinuti ili ostaviti, da mozda ta doticna guma ne smeta?
Evo slike iz njegovog posta, da nemoram slikat svoju, jer je skoro pa identicno

Jel postoji mogucnost da je graficka neispravna?

Temperatures:
Motherboard 35 °C (95 °F)
CPU 51 °C (124 °F)
PWM 38 °C (100 °F)
Seagate ST3320620AS 38 °C (100 °F)

Zadnje izmijenjeno od: ATiFan. 25.08.2007. u 01:39.
ATiFan je offline   Reply With Quote
Staro 26.08.2007., 13:30   #2
ATiFan
Registered User
Moj komp

ATiFan's Avatar

Problem na zalost jos nisam rijesio.
Grafa zahtjeva posebno napajanje, a imam napajanje od 300W, pa me zanima da mozda napajanje nije preslabo?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.08.2007., 15:33   #3
Xizor
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2006
Ovo na slici ti je rialto chip, koji prevodi instrukcije na agp (najbanalnije receno) s njega ne trebas skidati nista. Moguce je da ti je psu preslab, ja sam imao codegena na 400w i sistem se nije htio ni bootat kad sam stavio x1650 unutra. Ako mozes probati s drugim powerom bilo bi dobro.
Xizor je offline   Reply With Quote
Staro 26.08.2007., 15:53   #4
mislav_os
freak
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor ATiFan Pregled postova
Problem na zalost jos nisam rijesio.
Grafa zahtjeva posebno napajanje, a imam napajanje od 300W, pa me zanima da mozda napajanje nije preslabo?
Najvjerovatnije je da je napajanje,probaj posuditi od nekog neko jace pa vidi.

mislav_os je offline   Reply With Quote
Staro 26.08.2007., 20:12   #5
tuba
Premium
Moj komp

tuba's Avatar

jqa imam takvu grafu i moraš imati posebno napajanje 100%mene zezaju novi driveri za xpsa njima šalje jaći napon a monitor ga ne podržava
pa koristim drivere sa cd-a i onda je ok
tuba je offline   Reply With Quote
Staro 26.08.2007., 23:40   #6
braco3
Registered User

Ako si samo zamjenio kartice, znaci imao si ATI od prije, a sad si stavio drugu ATI karticu postoji ti vjerovatnost da ti je uzrocnik driver...zna se nekada pomjesati...jednostavno receno..moj ti je savjet probaj sa drugima napajanjem ako mislim da je napajanje...jer ako je napajanje slabo opce nebi mogo komp upaliti ili bi ti se u igrama jednostavno restartao komp..to je slucaj sa slabim napajanjem..znači format c: i nanovo win instaliraj....u mojem slucaju X800 mi je krepal, tj.postal je poluispravan zato sto se kartica savinula - deformirala, grijanje kartice + teški zalman..i jednostavno se deformirala..primjetio sam nakon par dana...i tone potrošenih živaca..najgora mi stvar sto ja garancija istekala danas 2 mjeseca...nevjerujem da ovi iz hgspota mogu bilo sto uciniti..garantni rok je isteko..tako da ce zavrsiti na polici..
braco3 je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2007., 00:09   #7
Gilbert5
Agent 0
Moj komp

Gilbert5's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Frend je kupio takvu istu karticu i njega zeza

Probao na 3 ploče (sve su doduše 4x AGP propusnosti) i na 3 napajanja i gasi se neprestano tako da brijem da je riječ o defektnoj seriji čak

Uglavnom, sutra mi dolazi bolja ploča sa punom propusnošću pa budemo vidjeli.

Btw, mislim da ti i psu od 300w mora imati dovoljno soka da ju pokrene. (troši nekih 40w)
Gilbert5 je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2007., 23:07   #8
ATiFan
Registered User
Moj komp

ATiFan's Avatar

Nakon nekoliko mucnih dana i isprobavanja preko nekoliko drivera, te uninstaliranja windoza x 3, napravio sam posljednji korak prije no sto razbijem komp.
Kupio sam novo napajanje 400w i vjerujuci u mogucnost neke pogreske od strane windowsa prilikom reinstaliraja sustava, nanovo sam digao vistu i sve ustimao i instalirao od pratecih programa, a secer sam ostavio za kraj(ati driver)
Sav sretan kako sve sada radi savrseno, odjednom ponovo se komp smrzo to je zaista bilo previse...

Ovo je vise nego strasno, najgora nocna mora, zatim ponovo format/c
Idem jos probati stavit xp i ako onda nevalja, onda definitivno nesto nije u redu sa grafickom. Naravno sve ustimam, napravim update i ostalo. Zatim sa gorcinom pokrecem ati.shit.driver.exe, slijedi restart i narednih 10 minuta cackam bez veze po kompu ocekujuci frezzzzzzzzeeee. Prođe i 30 minuta i sve ok, ne mogu da vjerujem.
Instaliram neku igru, gledam film i dalje sve ok. Tako je i sada nakon 3 sata u xp.
Mogu samo reci da, ne znam ni sam zbog cega, ali Vista jednostavno nije prihvacala karticu tj. drivere. Tako da od sada ostajem na xp-u i nadam se da necu vise imati slicnih problema. Mozda bi sve radilo i sa onim napajanjem od 300w, ali nema veze zbog zrtve od 150kn(barem radi tise od onog starog).

Sto jos reci za kraj, osim da Vam se svima zahvaljujem na pomoci i savjetima i da Vista.

Staro 30.08.2007., 09:30   #9
JC Denton
dr. sc. tech. dipl. ing.
Moj komp

JC Denton's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Napajanje ti je sigurno preslabo i ono ti radi probleme. Meni je ta grafa tj. isti chip samo sapphire-ova isto povremeno(jako rijetko) rusila sistem(recimo jednom tjedno) i sa 360W napajanjem od Chieftec-a (kada sam kupio C2D, sa starim Bartonom nije bilo problema). Nakon zamjene napajanja sa CoolerMaster 430W, rusenje sistema je nestalo. Taj chip u biti dosta struje trosi(daleko od onih 40W koje je netko spomenuo, jer grafa ima dodatno napajanje i u PCI-e varijanti..a PCI-e daje preko sabirnice 75W ako se ne varam), nisu ATi grafe bas prestedljive cak ni u tim low-end modelima.

I pretpopstavljam da ti je to napajanje koje si kupio neko no-name i nije bas neka sreca (400W za 150kn ni ne moze biti bog zna kako dobro napajanje). Bezveze si bacio 150kn, trebao si kupiti Fortron 350W za 200kn, to je jace napajanje od tog 400W no-name i provjereno znam da grafa mora raditi s njim (moja stara grafa radi kod cure u kompu na tom napajanju). Moja odokativna procjena je da grafa u modernim konfama treba 19-20A na 12V rail-u.

No, uglavnom, vidim da se problem rijesio (ili se bar tako cini) pa sve ovo nije toliko bitno..ali eto neka ostane ako netko bude imao slicnih problema.
JC Denton je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2007., 09:41   #10
Gilbert5
Agent 0
Moj komp

Gilbert5's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
I hočeš reći da grafička troši 100w možda?
Gilbert5 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.08.2007., 11:27   #11
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor gilbert5 Pregled postova
I hočeš reći da grafička troši 100w možda?
Ne, pa rekao ti je da ta grafa vuče 19-20A na 12V railu, znači vuče 228-240W
segregator je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2007., 12:53   #12
JC Denton
dr. sc. tech. dipl. ing.
Moj komp

JC Denton's Avatar

Citiraj:
Autor segregator Pregled postova
Ne, pa rekao ti je da ta grafa vuče 19-20A na 12V railu, znači vuče 228-240W
Ne nego da toliko vuce cijela konfa sa tom grafom. Znaci napajanje s jednim RAIL-om koje daje vise od 18A na njemu ili napajanje s dva ili vise RAIL-a koji kombinirano daju vise od 18A. A grafa moze sigurno povuci preko (ili bar jednako toliko) 75W kada ima konektor za dodatno napajanje. Sigurno ga ne bi stavljali da grafa nikako ne moze povuci vise od 75W, tosu grafe na kojima se pokusava ustediti gdje god se moze, pa makar na konektoru.

Meni je grafa radila manje-vise ok sa spomenutim Chieftecom, ali nekad se komp znao smrznuti iz nepoznatog razloga (jednom u par tjedana, a stalno visim na kompu.. napominjem da je smrzavanje uvijek bilu u 3D modu). MIslio sam da je do win koji su prezivjeli izmjene maticne, grafe, procesora...i manje vise svega sto se da izmjeniti u kompu ().. ali kad sam zamijenio napajanje, to povremeno rusenje je nestalo.. zato bih rekao da je tih 18A na 12V RAIL-u bio granični slučaj pa je eto grafa ponekad pocucala malo vise i smrzla se konfa.
Ponovno, napominjem, takvih smrzavanja nije bilo dok je u kompu bio Barton sa gigom RAM-a.

To su samo moji zakljucci iz iskustva, nista drugo...

BTW, pa nisam blesav da mislim da grafa cuca 240W..pa toliko ne cuca ni "Grijalica" HD2900XT
Staro 30.08.2007., 12:56   #13
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
A dobro onda, ali moraš priznati da

"Moja odokativna procjena je da grafa u modernim konfama treba 19-20A na 12V rail-u."

zvuči upravo tako...da grafička treba 19-20A

Inače, njegova kartica je AGP pa vjerojatno zato ima dodatni konektor, jer koliko znam PCI-E verzije dolaze bez dodatnog konektora za napajanje
segregator je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2007., 14:17   #14
JC Denton
dr. sc. tech. dipl. ing.
Moj komp

JC Denton's Avatar

Citiraj:
Autor segregator Pregled postova
A dobro onda, ali moraš priznati da

"Moja odokativna procjena je da grafa u modernim konfama treba 19-20A na 12V rail-u."

zvuči upravo tako...da grafička treba 19-20A

Inače, njegova kartica je AGP pa vjerojatno zato ima dodatni konektor, jer koliko znam PCI-E verzije dolaze bez dodatnog konektora za napajanje
Priznajem, malo sam se nespretno izrazio.

Moje isprike svekolikom forumskom pučanstvu
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno