|
![]() |
#1 |
PC Ekspert šerif
Datum registracije: Feb 2002
|
Vista x64: WLAN muke
Neki dan sam kupio Bioshock preko Steama, a kako je riječ o prvom pravom DX10 naslovu, došlo je vrijeme da XP pošaljem u ropotarnicu povijesti i skočim na Vistu. Obzirom da mi je samo x64 verzija Viste Ultimate bila na raspolaganju, natovario sam si na leđa i probleme s 64-bitnim driverima. S grafom, matičnom, zvučnom, tipkovnicom i mišem nije bilo problema, no s Linksysovim PCI WLAN adapterom je. Linksys naime još uvijek nema službene drivere za 64-bitnu Vistu ![]() Kako to obično biva, krenuo ja googlati, otkrio da ekipa instalira drivere od WLAN kartica druge firme koje rabe isti WLAN čip. To mi naravno nije proradilo, no srećom sam uspio naći nekakve drivere na Linksysovom forumu (pretpostavljam službeno). Ako netko treba drivere, tu su. Driveri su inače solo, bez Linksysove aplikacije za spajanje na WLAN što nas dovodi do veselog Microsoftovog izuma po imenu Wireless Zero Configuration Service. Na Visti se ovaj servis ne zove ovako, no nažalost radi jednako "dobro". Problem sa ovim servisom koji služi za spajanje računala na WLAN je to što svakih 60 sekundi skenira i traži okolne mreže. To je dakako super ako računalo mijenja lokaciju, no u slučaju kućne mreže stvara velike probleme s aplikacijama koje su osjetljive na spajkove visoke latencije (skok na 700 ms svakih 60sec), a to su u prvom redu mrežne igre. Na Windowsima XP ovaj se problem mogao vrlo lako riješiti. Nakon što bi se računalo spojilo na mrežu, bilo je potrebno otvoriti Run applet i pokrenuti komandu "net stop wzcsvc" koja bi isključila WZC servis i skakanja latencije ne bi bilo (servis se pokreće na sličan način, "net start wzcsvc"). Nažalost, ista stvar ne radi u Visti. Googlajući sam našao da neki ljudi koriste alatić kodiran za ovu svrhu pod imenom Vista Anti-lag (tu je link ako nekom treba). Meni nažalost ne pomaže. Nakon toga sam tražio još i pronašao skriptu koja isključuje automatsko traženje mreže na određenom adapteru, no niti ona mi nije pomogla (možda nekom hoće, pa eto je " netsh wlan set autoconfig enabled=no interface="WIRELESS INTERFACE NAME" ", s tim da je Wireless interface name ime vaše WLAN konekcije, npr. Wireless Network Connection 2). Čačkao sam i po opcijama samog drivera, ali zapravo nisam mogao ništa modificirati budući da su dostupne tri opcije koje mi se čine nevažnim u cijeloj priči. Anyway, nadam se da će ovo nekome pomoći, a ako netko možda zna kakav drugi trik, bio bih zahvalan ako bi ga tu mogao postati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
PC Ekspert šerif
|
Eto i nastavka odnosno epiloga mojih muka s wirelessom. Naime, sjetio sam se da u jednom drugom računalu imam US Roboticsovu WLAN SuperG karticu. Otišao sam provjeriti na US Roboticsov site kakva je situacija s njihovim driverima za Vistu i na moje oduševljenje, podrška za ovu karticu je integrirana u Visti. Sve u svemu, zamijenio sam Linksys s US Roboticsom i problemi su nestali, čak i bez korištenja skripti za gašenje WLAN servisa ili Anti-lag alatića. Uzgred rečeno, driveri dostupni na stranici koju sam linkao u prvom postu (Linksys forumi) su bazirani na driverima drugog proizvođača. Samo su složeni inf fajlovi tako da Vista prepoznaje drivere kao Linksysove. Pouka: pripazite kakav hardver kupujete ako rabite Vistu, posebno 64-bitnu verziju. Ako je riječ o WLAN điđama u kombinaciji s Vistom x64, Linksys čini se treba zaobilaziti u širokom luku. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
networking wannabe guru
Datum registracije: Sep 2002
|
radi normalno Bioshock na 64-bit Visti?
Quotation from the Bhagavad Gita famously quoted by J. Robert Oppenheimer upon witnessing the detonation of the first atomic bomb. Also quoted numerous times by overly melodramatic players of Unreal Tournament upon detonation of the Redeemer weapon. "Now I have become death, the destroyer of worlds who has come to annihilate everyone." |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
PC Ekspert šerif
|
Yep, radi savršeno. |
![]() |
![]() |
|
|