|
![]() |
#1 |
prcknedl
Datum registracije: Dec 2005
|
Tyan Tiger, musicavost i zujanje
Prva konfa iz siga ili Moj Komp, danas je pocelo zujati iz naponskih regulatora i to prilicno glasno, frekva oduhativno 50hz. Nakon par prestekavanja je ploca prestala zujati pa opet pocela...neovisno o broju prikljucenih uredjaja. Napajanje daje dobre napone. Problem drugi: Moja ploca prvo checkira ram (ECC) jedno minutu i pol-dvije i uopce se ne pali ekran. Zatim krece klasicni POST i bootanje. E sad, ponekad se zna dogoditi da slike uopce nema skroz do welcome screena (XP) ili dok se ne prikaze desktop (Vista). Jos k tome, Vista mi se rusi bez reda i povoda tako da prikaze plavi, potpuno prazan ekran, no to valjda pripisujem Visti jer se XP ne rusi. Errora koje bi Vista zapisala nigdje. Grafa bez beda prolazi 3dcmark i ostalo, artefakata nigdje. Jedino je na Epox 8rda3+ (isti ekran, philips 150s4 koji radi super) znala bacati sliku kojih 5cm gore kako joj se sprdilo... Sad, sve mi smrdi da ploca lagano oteze papke... Prvo me zanima kak se rijesiti tog prokletog zujanja, dok se ovi problemi s neprikazivnajem slike kad treba dogadjaju sve rjedje, no i tu me zanima neko logicno objasnjenje... Hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Hmmm zuji baš iz mosfeta ili iz induktivnih otpora? Ako su otpori onda je lako zaliješ ih malo plastikom kao što se radi s napajanjima, a ako baš zuje tranzistori onda neznam možda su ti kondići počeli crkavati... A ovo oko slike ti neznam, u principu bi se trebao screen pojaviti odma, ali tvoja ploča je serverska tako da kod nje to možda nije pravilo... Provjeri dali ti je postavljeno da inicijalizira prvo AGP u biosu, ako imaš tu opciju... E da jedo pitanje tebi jesu ti tvoji duroni MP ili samo "obični" identični duroni?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
prcknedl
|
Prvo inicijalizira AGP. Za ovo zujanje nisam ziher jer nisam mogo tak duboko utrpat glavu u case ![]() Ma najgore je kaj se ti problemi dogadjaju bez reda, tj. komp se ponasa kako mu se sprdi. Sad kakti ne zuji... Ovi duroni su MP... Uglavnom, na svim AthlonXP/Duronima je SMP capability odredjen jednim L(broj, zaboravio koji) bridgeom... Znalo se dogoditi da obicni XP/duron bude SMP capable... Tako je dobar dio durona s applebred (0.13) jezgrom, kao moji, zapravo SMP capable no brandani su ko obicni. Zapravo se ne sjecam da sluzbeno postoji duron MP. No obicni Athloni XP/duroni se relativno lako modaju, na vrlo slican nacin ko otkljucavanje mnozitelja. Vise na... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Beskorisna bitanga...
|
Hmm pa pogledaj oko socketa bi ti trebali biti oni induktivni otpori (znaš kako to izgleda? to su oni torusi omotani žicom) i kad poćne koncert ćapaj ih jednog po jednog prstima i vidi dal se što mjenja... Samo pazi di guraš ćevape da nebi bilo FZTTT iz casea.. ![]() Inače 50Hz je kao što znaš vrla nam 220V struja i bez obzira na napone ili ne naopone ja bi ti stvarno preporučio da probaš sa drugim napajanjem jer ako ti je gretz u PSUu probio/crko (što bi moglo biti uzrokom toga) imat ćeš roštiljanu za koji dan u kanti... Inače postoji Duron MP ja sam gledao bio kad sam prije koji tjedan trejdao za dual athon ploču neku kramu i Athloni MP i Duroni MP ali ovo za L bridge nisam znao, tj sjetio sam se sad kad si ti rekao da sam davno, davno o tome čitao negdje, thx na infou big help... ![]()
![]() |
#5 |
prcknedl
|
Hmm. Djubre je sada prestalo zujati ![]() PS: Di si nasao dual athlon plocu, meni bi super sjela jos jedna ak ova crkne... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Beskorisna bitanga...
|
Trejdao sam s jednim forumašem... ![]() Asus k7m266-d izgleda sasvim solidno, namjeravo sm nešto slagati ali ako ti se slučajno raspadne ova lako se dogovorimo jer još nisam pokupovo komponente... ![]()
![]() |
#9 |
Banned
Datum registracije: Jan 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
prcknedl
|
Zadnje sto mi sad pada na pamet je raskapanje drugog kompa... a u njemu sam tako lijepo slozio kabele. Dakle, metoda postoji? ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
prcknedl
|
Nakon dugog cackanja se ispostavilo da je krivac za neprikazivanje slike kad treba - graficka. Beepovi dugi-kratki-kratki znace video problem "the BIOS has difficulty initializing the video card". Sad, grafa je AGP 8x, a maticna 2x/4x, no prijasnji vlasnik (Bubba) mi je rekao da ploca ima tzv. univerzalni AGP port koji bez beda prihvaca i 8x kartice... Kartica ne baca artefakte u 3Dcmarku03. Upiknuo Voodoo3 i sve stima. BIOS imam pretposljadnji, no u posljednjem nisu radjeni nikakvi fixevi vezano uz graficke kartice. Osim artefakata, trebam li jos sto provjeriti (i kako?) da nije grafa crkla? No najvise me muci moguca nekompatibilnost grafe i ploce...a i ova je grafa staraaaaa... PS: Prelakirao zavojnice, vise ne zuji ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Beskorisna bitanga...
|
Eto vidiš da nije Tyanica u raspadu majku joj... ![]() Inače IIRC ta tyanica ima AGP4x (Pro) jel tako (isto kao i moja K7M266) i mora raditi sa 9600 jer ona je 4x/8x tako da nema frke oko toga inače da ti ploča nije kompatibilna uopće nebi radila grafa tj izgorila bi... Istina neke ATI grafe se ne vole sa nekim pločama posebno ako se ne ugase oni fast writes i sideband adressing za AGP u biosu ali neznam dal tvoja iam te opcije u biosu...
![]() |
#13 |
prcknedl
|
Koliko se sjecam AGP pro je dulji od obicnog, ovaj moj je sasvim obican AGP 2.0. Fast writes je disabled, sideband addressing je ukljucen (po CPU-Z) i neda se iskljuciti. Sad... meni bi bilo idealno kada bih nasao neku ATI-cu 9600XT ili jacu da podrzava AGP 4x/8x pa da vidim jel sljaka... Eh da, zaribao sam se, gore je najnoviji bios. Sad mi je vec lakse kad znam da ploca nije u raspadu... ![]() To klanje ploce i grafe...odnosilo se na pojedine modele ili na pojedine serije (recimo svi 9600XT)? |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Beskorisna bitanga...
|
Da AGP Pro je dulji prema stražnjem kraju ploče tj prema koenktorima... Radi dodatnog napajanja kartica... Na pojedine modele (neke grafe i ploče se kolju bez smsla) i na cjele generacije (npr s Viaom) ali ja bi na tvom mjestu pokučao sa GF6800(GS/GT) ako već kupuješ grafu jer je GF u takvim stvarima sigurniji izbor one stvarno malo gdje rade probleme... Recimo meni susjed ima Radeona 9200 (ili 9250 sad se ne sjećam) nekog i Via KT600 ploču... S mojim radeonom 9200radi kako treba, s GF4 ti od frenda radi, s mojom bivšom fx5700 radi, s 5200 radi kako treba ali s njegovim neće da se postaviš na trepavice, kreš kreš i kreš bez pravila... Edit: Oko nvidije... Onda ti preporučam da probaš sa x700...
![]() |
#15 |
prcknedl
|
NIKAD nvidia nece preko mog kucnog praga. Po mogucnosti i sire. Fuj. ![]() EDIT: Bi li pasala X1650 od Powercolora ili X1300? Za X700, X1300 i X1650 nisam vise siguran jel podrzava AGP4x, tj. 1.5V signalizaciju... http://www.autronic.hr/proizvodi/art...D=PWC-X1650AGP http://www.oglasnik.hr/oglasi/inform...s-7426825.html EDIT2: Nasao na newsima 9700pro@AC silencer, 9800pro powercolor, x700 gecube, cijene su oko 250-300kn. Preporuke? Zadnje izmijenjeno od: Matesonik. 14.08.2007. u 14:49. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Negdje kiksas jer i AGP 4x i 8x rade na 1.5 V sto znaci da ce sve AGP 8x grafe raditi u 4x slotu i obratno.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
prcknedl
|
Hoces rec - moje znanje kiksa. ![]() Posudio 9500 i radi savrseno, samo jos treba nagovorit dobru dusu koja mi je posudila grafu da mi ju i proda ![]() Zadnje izmijenjeno od: Matesonik. 18.08.2007. u 15:37. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
ta tyanica je jako izbirljiva glede grafa pa lako moguce da ni tvoju ne voli. pogledaj na tyanovim stranicama je bio popis sluzbeno podrzanih grafa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Beskorisna bitanga...
|
IIRC AGP 4x je 1.5V signaling a AGP 8x je 0.8V signaling... Ili sam u krivu? Ali ionako je nebitno jer mislim da i nema AGP 8x karice koja ne radi na AGP 4x utoru, istina ima ih koje se bez reda i poretka random zakrve s nekom pločom ali da baš ne rade na AGP 4x nigdje tj na većini ploča - neznam baš da ima...
![]() |
#20 |
prcknedl
|
Pribavio Radeon 9700 na isprobavanje prije kupnje. Nema divljanja pri bootu, no artefakata ko u prici, a 3dcmark03 je odradio, dao cca 3600 bodova na 1024x768, no tijekom marka je divljao s rezolucijama i artefakti po cijelom ekranu i polomljene teksture. Sad, vjerojatno sam upiknuo neko crknuto groblje od grafe...right? |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Beskorisna bitanga...
|
Mislim da ne, nebi smjelo artefakata bit u normalnom radu, ajde da je u 3Du još možda ali u 2Du nema artefakata, posebno ne na XPima... Jedino ako je nisi klokao ili da je flashana na veće taktove...
![]() |
#26 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
A da se ne radi o modanoj 9500 kojoj nije cijeli quad ispravan?
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Beskorisna bitanga...
|
Da imaš pravo... ![]()
|
|
Oglas
|