Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 12.08.2007., 15:05   #1
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Tyan Tiger, musicavost i zujanje

Prva konfa iz siga ili Moj Komp, danas je pocelo zujati iz naponskih regulatora i to prilicno glasno, frekva oduhativno 50hz. Nakon par prestekavanja je ploca prestala zujati pa opet pocela...neovisno o broju prikljucenih uredjaja. Napajanje daje dobre napone.

Problem drugi: Moja ploca prvo checkira ram (ECC) jedno minutu i pol-dvije i uopce se ne pali ekran. Zatim krece klasicni POST i bootanje. E sad, ponekad se zna dogoditi da slike uopce nema skroz do welcome screena (XP) ili dok se ne prikaze desktop (Vista). Jos k tome, Vista mi se rusi bez reda i povoda tako da prikaze plavi, potpuno prazan ekran, no to valjda pripisujem Visti jer se XP ne rusi. Errora koje bi Vista zapisala nigdje. Grafa bez beda prolazi 3dcmark i ostalo, artefakata nigdje. Jedino je na Epox 8rda3+ (isti ekran, philips 150s4 koji radi super) znala bacati sliku kojih 5cm gore kako joj se sprdilo...

Sad, sve mi smrdi da ploca lagano oteze papke... Prvo me zanima kak se rijesiti tog prokletog zujanja, dok se ovi problemi s neprikazivnajem slike kad treba dogadjaju sve rjedje, no i tu me zanima neko logicno objasnjenje...

Hvala.
Matesonik je offline   Reply With Quote
Staro 12.08.2007., 16:46   #2
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Hmmm zuji baš iz mosfeta ili iz induktivnih otpora? Ako su otpori onda je lako zaliješ ih malo plastikom kao što se radi s napajanjima, a ako baš zuje tranzistori onda neznam možda su ti kondići počeli crkavati...

A ovo oko slike ti neznam, u principu bi se trebao screen pojaviti odma, ali tvoja ploča je serverska tako da kod nje to možda nije pravilo... Provjeri dali ti je postavljeno da inicijalizira prvo AGP u biosu, ako imaš tu opciju...

E da jedo pitanje tebi jesu ti tvoji duroni MP ili samo "obični" identični duroni?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.08.2007., 17:27   #3
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Prvo inicijalizira AGP. Za ovo zujanje nisam ziher jer nisam mogo tak duboko utrpat glavu u case

Ma najgore je kaj se ti problemi dogadjaju bez reda, tj. komp se ponasa kako mu se sprdi. Sad kakti ne zuji...

Ovi duroni su MP... Uglavnom, na svim AthlonXP/Duronima je SMP capability odredjen jednim L(broj, zaboravio koji) bridgeom... Znalo se dogoditi da obicni XP/duron bude SMP capable... Tako je dobar dio durona s applebred (0.13) jezgrom, kao moji, zapravo SMP capable no brandani su ko obicni. Zapravo se ne sjecam da sluzbeno postoji duron MP. No obicni Athloni XP/duroni se relativno lako modaju, na vrlo slican nacin ko otkljucavanje mnozitelja. Vise na...
Staro 12.08.2007., 17:45   #4
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Hmm pa pogledaj oko socketa bi ti trebali biti oni induktivni otpori (znaš kako to izgleda? to su oni torusi omotani žicom) i kad poćne koncert ćapaj ih jednog po jednog prstima i vidi dal se što mjenja...

Samo pazi di guraš ćevape da nebi bilo FZTTT iz casea..

Inače 50Hz je kao što znaš vrla nam 220V struja i bez obzira na napone ili ne naopone ja bi ti stvarno preporučio da probaš sa drugim napajanjem jer ako ti je gretz u PSUu probio/crko (što bi moglo biti uzrokom toga) imat ćeš roštiljanu za koji dan u kanti...

Inače postoji Duron MP ja sam gledao bio kad sam prije koji tjedan trejdao za dual athon ploču neku kramu i Athloni MP i Duroni MP ali ovo za L bridge nisam znao, tj sjetio sam se sad kad si ti rekao da sam davno, davno o tome čitao negdje, thx na infou big help...
Staro 12.08.2007., 19:22   #5
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Hmm. Djubre je sada prestalo zujati Za 50hz znam, zato mi je napajanje i smrdjelo, no kasnije je komp uredno bootao... Jel mogu ja kako s obicnim multimetrom provjerit jel mi nesto probilo? Razmisljao sam da ocitam vrijednosti s multimetra na AC i DC...

PS: Di si nasao dual athlon plocu, meni bi super sjela jos jedna ak ova crkne...
Staro 12.08.2007., 19:31   #6
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Trejdao sam s jednim forumašem...

Asus k7m266-d izgleda sasvim solidno, namjeravo sm nešto slagati ali ako ti se slučajno raspadne ova lako se dogovorimo jer još nisam pokupovo komponente...
Staro 12.08.2007., 19:35   #7
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Super, dogovorit cemo se

Nego, jel mogu ja kako uz pomoc obicnog multimetra provjerit jel mi gretz crko?
Staro 12.08.2007., 19:42   #8
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Uff to neznam baš kako bi išlo...
Staro 12.08.2007., 20:41   #9
Crash009
Banned
Moj komp

Crash009's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
Autor Matesonik Pregled postova

Nego, jel mogu ja kako uz pomoc obicnog multimetra provjerit jel mi gretz crko?
Jednostavnije bi ti bilo ubacit bilo kakvo drugo napajanje samo za probu, manje ches vremena izgubit.
Crash009 je offline   Reply With Quote
Staro 12.08.2007., 20:49   #10
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Zadnje sto mi sad pada na pamet je raskapanje drugog kompa... a u njemu sam tako lijepo slozio kabele. Dakle, metoda postoji?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.08.2007., 19:32   #11
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Nakon dugog cackanja se ispostavilo da je krivac za neprikazivanje slike kad treba - graficka. Beepovi dugi-kratki-kratki znace video problem "the BIOS has difficulty initializing the video card". Sad, grafa je AGP 8x, a maticna 2x/4x, no prijasnji vlasnik (Bubba) mi je rekao da ploca ima tzv. univerzalni AGP port koji bez beda prihvaca i 8x kartice... Kartica ne baca artefakte u 3Dcmarku03. Upiknuo Voodoo3 i sve stima. BIOS imam pretposljadnji, no u posljednjem nisu radjeni nikakvi fixevi vezano uz graficke kartice.

Osim artefakata, trebam li jos sto provjeriti (i kako?) da nije grafa crkla? No najvise me muci moguca nekompatibilnost grafe i ploce...a i ova je grafa staraaaaa...

PS: Prelakirao zavojnice, vise ne zuji
Staro 13.08.2007., 19:47   #12
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Eto vidiš da nije Tyanica u raspadu majku joj...

Inače IIRC ta tyanica ima AGP4x (Pro) jel tako (isto kao i moja K7M266) i mora raditi sa 9600 jer ona je 4x/8x tako da nema frke oko toga inače da ti ploča nije kompatibilna uopće nebi radila grafa tj izgorila bi...

Istina neke ATI grafe se ne vole sa nekim pločama posebno ako se ne ugase oni fast writes i sideband adressing za AGP u biosu ali neznam dal tvoja iam te opcije u biosu...
Staro 13.08.2007., 20:00   #13
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Koliko se sjecam AGP pro je dulji od obicnog, ovaj moj je sasvim obican AGP 2.0.

Fast writes je disabled, sideband addressing je ukljucen (po CPU-Z) i neda se iskljuciti. Sad... meni bi bilo idealno kada bih nasao neku ATI-cu 9600XT ili jacu da podrzava AGP 4x/8x pa da vidim jel sljaka... Eh da, zaribao sam se, gore je najnoviji bios.

Sad mi je vec lakse kad znam da ploca nije u raspadu...

To klanje ploce i grafe...odnosilo se na pojedine modele ili na pojedine serije (recimo svi 9600XT)?
Staro 13.08.2007., 20:08   #14
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Da AGP Pro je dulji prema stražnjem kraju ploče tj prema koenktorima...
Radi dodatnog napajanja kartica...

Na pojedine modele (neke grafe i ploče se kolju bez smsla) i na cjele generacije (npr s Viaom) ali ja bi na tvom mjestu pokučao sa GF6800(GS/GT) ako već kupuješ grafu jer je GF u takvim stvarima sigurniji izbor one stvarno malo gdje rade probleme...

Recimo meni susjed ima Radeona 9200 (ili 9250 sad se ne sjećam) nekog i Via KT600 ploču...

S mojim radeonom 9200radi kako treba, s GF4 ti od frenda radi, s mojom bivšom fx5700 radi, s 5200 radi kako treba ali s njegovim neće da se postaviš na trepavice, kreš kreš i kreš bez pravila...

Edit:
Oko nvidije...
Onda ti preporučam da probaš sa x700...
Staro 13.08.2007., 20:09   #15
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

NIKAD nvidia nece preko mog kucnog praga. Po mogucnosti i sire. Fuj.

EDIT: Bi li pasala X1650 od Powercolora ili X1300? Za X700, X1300 i X1650 nisam vise siguran jel podrzava AGP4x, tj. 1.5V signalizaciju...
http://www.autronic.hr/proizvodi/art...D=PWC-X1650AGP
http://www.oglasnik.hr/oglasi/inform...s-7426825.html

EDIT2: Nasao na newsima 9700pro@AC silencer, 9800pro powercolor, x700 gecube, cijene su oko 250-300kn. Preporuke?

Zadnje izmijenjeno od: Matesonik. 14.08.2007. u 14:49.
Staro 18.08.2007., 15:06   #16
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Negdje kiksas jer i AGP 4x i 8x rade na 1.5 V sto znaci da ce sve AGP 8x grafe raditi u 4x slotu i obratno.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 18.08.2007., 15:10   #17
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Hoces rec - moje znanje kiksa. A moj primejrak ploce se ne voli s mojim primjerkom grafe.

Posudio 9500 i radi savrseno, samo jos treba nagovorit dobru dusu koja mi je posudila grafu da mi ju i proda EDIT: Nece, neda...

Zadnje izmijenjeno od: Matesonik. 18.08.2007. u 15:37.
Staro 18.08.2007., 15:11   #18
rendula
Registered User

Datum registracije: Oct 2003
ta tyanica je jako izbirljiva glede grafa pa lako moguce da ni tvoju ne voli. pogledaj na tyanovim stranicama je bio popis sluzbeno podrzanih grafa.
rendula je offline   Reply With Quote
Staro 18.08.2007., 15:12   #19
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

IIRC AGP 4x je 1.5V signaling a AGP 8x je 0.8V signaling...

Ili sam u krivu?

Ali ionako je nebitno jer mislim da i nema AGP 8x karice koja ne radi na AGP 4x utoru, istina ima ih koje se bez reda i poretka random zakrve s nekom pločom ali da baš ne rade na AGP 4x nigdje tj na većini ploča - neznam baš da ima...
Staro 20.08.2007., 21:29   #20
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Pribavio Radeon 9700 na isprobavanje prije kupnje. Nema divljanja pri bootu, no artefakata ko u prici, a 3dcmark03 je odradio, dao cca 3600 bodova na 1024x768, no tijekom marka je divljao s rezolucijama i artefakti po cijelom ekranu i polomljene teksture.

Sad, vjerojatno sam upiknuo neko crknuto groblje od grafe...right?
Staro 20.08.2007., 22:25   #21
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Izgleda da je memorija fuč, iako možda bi trebalo fast writes i ostalo probati ugasiti...
Staro 20.08.2007., 22:27   #22
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Nejde to tak lako. Pogaseno je sve kaj se pogasiti da...

Mislim da nemam kaj vise razmisljati, da cu vratit grafu covjeku

EDIT: Jel bi moglo IKAKO bit do drajvera i XP-a?
Staro 20.08.2007., 22:32   #23
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Mislim da ne, nebi smjelo artefakata bit u normalnom radu, ajde da je u 3Du još možda ali u 2Du nema artefakata, posebno ne na XPima... Jedino ako je nisi klokao ili da je flashana na veće taktove...
Staro 20.08.2007., 22:35   #24
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Nisam kloko, a artefakata ima vec pri bootscreenu.

Taktovi su 277/540.
Staro 20.08.2007., 22:41   #25
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Da to su normalni taktovi...

9700 (non Pro) vozi na 275/270(DDR540) tako da je to ok...

Očito je onda kaput...
Staro 23.08.2007., 15:29   #26
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
A da se ne radi o modanoj 9500 kojoj nije cijeli quad ispravan?

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 23.08.2007., 16:32   #27
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Matesonik Pregled postova
Prva konfa iz siga ili Moj Komp, danas je pocelo zujati iz naponskih regulatora i to prilicno glasno, frekva oduhativno 50hz. Nakon par prestekavanja je ploca prestala zujati pa opet pocela...neovisno o broju prikljucenih uredjaja. Napajanje daje dobre napone.
Svaka cast tvom vendoru stapica za usi, ali mislim da bi i u kontroliranim uvjetima imao poteskoca s prepoznavanjem 50Hz. Vidim da si problem rijesio, ali u pitanju je gotovo sigurno visoka frekvencija, jer se radi o switcherima koji rade na Bogtepitajkolko kHz. Ja nikada, dok je bila kod mene, nisam to cuo, a sve i da jesam, ne bih se previse zamarao...

Citiraj:
Problem drugi: Moja ploca prvo checkira ram (ECC) jedno minutu i pol-dvije i uopce se ne pali ekran. Zatim krece klasicni POST i bootanje. E sad, ponekad se zna dogoditi da slike uopce nema skroz do welcome screena (XP) ili dok se ne prikaze desktop (Vista). Jos k tome, Vista mi se rusi bez reda i povoda tako da prikaze plavi, potpuno prazan ekran, no to valjda pripisujem Visti jer se XP ne rusi. Errora koje bi Vista zapisala nigdje. Grafa bez beda prolazi 3dcmark i ostalo, artefakata nigdje. Jedino je na Epox 8rda3+ (isti ekran, philips 150s4 koji radi super) znala bacati sliku kojih 5cm gore kako joj se sprdilo...
Ploca je osjetljiva i pasu joj "fine" graficke (ista stvar i za memoriju, ali tu nemas brige). Ja sam gore imao G550 (kao sto si vidio) i Manlijevog Radeona 9100 (uzasno kratko, mozda par dana, radi nekakvog testiranja) i nisam nikada primjetio takvo nesto. Uostalom, samo curice i lameri restartaju odn. pale/gase svoje masine...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2007., 05:47   #28
^SuperUnknown^
Prečupavi mod

^SuperUnknown^'s Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Da AGP Pro je dulji prema stražnjem kraju ploče tj prema koenktorima...
Tocnije, i u jednom i u drugom smjeru

Member of PCE 100+kg demolition squad

Primary macine:
Apple Mac Pro 5,1
2x Six-Core Intel Xeons X5690@3.46 GHz
64 GB ECC DDR3 800 MHz
Geforce GTX 980 4 GB
Blackmagic Intensity Pro PCI-E HDMI capture/output card
Terratec Cinergy HTC USB XS HD + EyeTV
Kingston 120GB SSD
30 TB HDDs
Sharkoon QuickPort@USB
Optiarc DVD RW AD-7170A
Samsung DVDRAM GE20LU10@USB@Desk
Mac OS X 10.12.3
Apple Alu Keyboard shared via Teleport
Logitech G400 shared via Teleport

Secondary machine:
Apple Mac Pro 2,1
2x Quad-Core Intel Xeons X5365@3 GHz
22 GB DDR2 FB-DIMM 667 MHz
Geforce GTX 970 4 GB
Terratec Cinergy HTC USB XS HD + EyeTV
OWC Mercury Electra 6G SSD 120GB
Seagate 500GB 7200.10
Hitachi 1000GB 7K1000.B
Seagate 1000GB 7200.11
Hitachi 7K3000 3000GB
Sharkoon QuickPort@USB
Optiarc DVD RW AD-7170A
Samsung DVDRAM GE20LU10@USB@Desk
Mac OS X 10.10.3
Apple Alu Keyboard shared via Teleport
Logitech MX518 shared via Teleport

Work rig:
Apple Mac Pro 1,1@2,1
2x Dual-Core Intel Xeons 5150@2.66 GHz
2x Quad-Core Intel Xeons X5365@3 GHz
13 GB DDR2 FB-DIMM 667 MHz
Geforce GTX 660 2GB
Corsair Force Series F120 SSD 120GB
Seagate 500GB 7200.12
2xWD Black 1000GB
Hitachi 7K3000 3000GB
2xSeagate 500GB 7200.10@IcyBox
Seagate FreeAgent Xtreme 1500GB@FW 400
WD Elements 2000GB@USB (Time Machine)
2xSharkoon QuickPort@eSATA
2xPioneer DVR-111D (Superdrive)
Mac OS X 10.10.3
2xDell UltraSharp 2405FPW 24" Widescreen TFT@1920x1200
Sony KDL-26U2000 26"@HDMI
Apple Alu Keyboard
Logitech MX518

LAP:
Apple Macbook Pro 3,1
Intel Core 2 Duo 2.53 GHz
4 GB DDR2
Kingson 180 GB SSD
Seagate 320 GB HDD

* Looking in:
2xHP ZR24w 24" Widescreen TFTs@1920x1200
Samsung 243T 24" Widescreen TFT@1920x1200
* Listening to:
iRiver H320 + Sennheiser PX 40
Technics SA-EX320
iPhone 6S 64GB black
iPad 16GB WiFi 4.3.2
* Connected via:
90/90 Mbps Iskon Trio
* "Powered" by:
UPS APC Smart-UPS1500VA
* Playing:
Tama Arstar II
Yamaha DTXPRESS IV Special

Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11
^SuperUnknown^ je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2007., 07:24   #29
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Da imaš pravo...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori