|
![]() |
#32 | |
Čovjek
Datum registracije: Oct 2006
|
Citiraj:
Što se pak tiče tvoje opaske o AutoCad-u ili Photoshopu - takvi threadovi se praktički ne otvaraju nikad (uostalom ovaj forum bi bio i pogrešno mjesto za tražiti takav savjet - postoje puno bolji forumi za tako nešto), što je i normalno - preko 90% usera ovdje ne koristi te programe. Ne znam, možda je tebi teško zamisliti da netko actually koristi računalo za rad, te da mu zaista treba ono što Conroe ili Penryn nude, ali vjeruj mi da postoje. Da velik broj ljudi kupuje takve procesore iz pomodnosti, zato što su "hot", zato što ih njihov susjed ima - to je apsolutno točno (i naravno jako glupo, osim ako vama ili vašim roditeljima novac ne predstavlja nikakav problem). I btw. kad malo pogledaš na formu vidjet ćeš da se pitanje u svezi Photoshopa pojavljuje svake prestupne, a i kad se pojavi gotovo uvijek je dan odgovor na njega. Ljudi na ovom forumu jednostavno ne koriste te programe, barem ogromna većina njih. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#33 | ||
-------
Datum registracije: Aug 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
samo da napomenem kak AutoCAD nije neki zahtjevan program i on sasvim normalno dela i na jednojezgrenom Celeronu (evo baš sad nekaj crtkaram) ali zato 3D rendering ždere (ArchiCAD, Rhino, Artlantis, 3DSM, VIZ,.....)
![]() |
#35 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2003
|
Citiraj:
dvojezgreni conroe guta AutoCad k'o iz šale također i 3d rendering nije od jučer
![]() |
![]() |
#36 |
Moderator
|
3D rendering nije od jučer ali vjeruj mi nakon što sam vidio kako stvar radi na C2D pa na C2Q nema šanse da bi se vratio na jednojezgreni CPU ili tebi nije problem kaj ti za istu stvar sa Celeronom na 3,2GHz treba 7min, sa E4400 @3GHz 3min a sa Q6600 na def 1min 40s
![]() |
#37 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#38 | |
Čovjek
|
to McG: ma da, slažem se u tome s tobom. Istina je da hrpu puta ljudi u "Konfiguracije" traže nešto što im ni blizu ne treba, niti će im u sljedećih 3 godine trebati... Citiraj:
I da, 3D rendering nije od jučer, ali uštede koje Conroe donosi renderiranju su ogromne, kako u vremenu tako i u novcu (jer vrijeme = novac). Npr. Luxology Modo ima ogromne koristi od C2D procesora (kao i gro 3D aplikacija), a pogotovo od Q6600 (ili drugih Quad modela), budući da podržava više jezgri (16, 32 itd., samo dajte). Pri kompleksnijim renderima / scenama to može značiti uštede koje se mjere u DANIMA. Ja danas mogu s E6600 istu scenu koju sam nekad renderirao preko 24 sata renderirati za koji sat. Treba li mi Conroe? Itekako, to je suho zlato, kako meni tako i gomili ljudi koji se bave 3D renderiranjem, te bih ga bez rezerve preporučio svakome tko se bavi 3D-om (pa makar to bilo i u neprofesionalne svrhe, odnosno za hobi ili učenje, jerbo će im to jako olakšati i ubrzati rad). AutoCAD je nešto drugo, i on nije tako zahtjevan, no treba razlučiti nešto - većina ljudi koji rabe AutoCAD koriste ga za arhitekturu, i to nije prezahtjevna namjena, no CAD općenito može biti itekako zahtjevan i za ugodan / konkurentan rad može vam trebati radna stanica nafilana ramom i multi core procesorima. Uglavnom - argument da neki program postoji dugo i da su ga ljudi koristili na prastarim kompovima nije ama baš nikakav argument - i ljudi su nekad živjeli u pećinama, zubi grizli pupčanu vrpcu i pili blatnu vodu iz rijeke, pa svejedno ljudska rasa nije izumrla. Znači li to da svi trebamo u pećine? (a uostalom tu je i činjenica da se aplikacije RAZVIJAJU, i Maya 2 nije isto što i Maya 8, kao što ni Photoshop 2 nije isto što i Photoshop CS3 - razviju se nove funkcije koje traže više snage itd.). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#40 |
Moderator
|
nije to nego kad mi lik veli da hoće slike objekta u 3Du meni puno znači hoću li sjedit za kompom i renderirat 8h ili 4h (a to su još jaaako jednostavni modeli) btw ako imaš C2D u C2Q ćeš uložit max dodatnih 1000-1200kn (ako imaš E4300 npr) što mi nije puno para ako će mi tih 1000kn uštedit 30-50% vremena kada će mi zatrebat CPU snaga U biti gorluk je sve rekao ![]()
![]() |
#41 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
![]() |
#42 |
In the ghetto
Datum registracije: Apr 2007
|
E6750 Thermal spec: 72°C Core volt: 0.962V-1.350V E6600 Thermal spec: 60.1°C Core volt: 1.187V-1.325V Vezano uz temu: mozda je slicno pitanje postavljeno ali ga nisam vidio, onda se ispricavam. Kako to da novija generacija proceva podnosi toliko vece temp? Ipak 12°C nije malo kad je procesor u pitanju?
AMD Ryzen™ 5 3600X,Arctic Freezer A35,Kingston FURY DIMM 32 GB DDR4-3200 Kit,Gigabyte B550M AORUS PRO-P,Gigabyte 1TB, M.2 2280, NVMe 1.3 PCI-Express 3.0 x4,INNO3D GeForce RTX 3080 X3 OC LHR, 10240 MB GDDR6X,Fractal Design Meshify 2 Compact Lite White TG Clear,Corsair RM650x (2021) 650W, HPX27i 27" monitor |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Premium moderator
|
Valjda je bolji proizvodni proces... |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Moderator
|
ma oba su 65nm sa 65W TDP-om no jedini razlog bi mogao biti taj što po def E6750 ima max deklariran radni napon od 1,35V a ne 1,325V kako ima E6600 mada mi je i to ''tanko''
![]() |
#45 | |
Čovjek
|
Citiraj:
No, postoje korisnici kojima se isplati nadograditi E6600 s Q6600 (meni npr. 3D nije primarna i jedina djelatnost, tako da se slažem da mi se trenutno ne isplati pljunuti 2k kuna) - sve se svodi na jednostavnu računicu: ukoliko će Q6600 uštedjeti više vremena od 2000kn vrijednosti, onda se itekako isplati (a nekome tko radi zahtjevniji rendering najvjerojatnije će i biti tako). E sad, što i koliko treba pojedinim članovima ovog foruma ja stvarno ne znam (sigurno da velikom broju C2D uopće ne treba, no isto tako je i činjenica da su najniži C2D modeli danas užasno jeftini, pa...). Ja osobno mislim kako je glupo uzimati E6600 ili Q6600 samo za gaming, budući da će za tako nešto uvrh glave biti i E4400. No, ako netko (ili pak njihovi roditelji) ima para, i fora mu je imati pola sekunde bolji rezultat u SuperPi - tko smo mi da mu zamjeramo to? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Premium moderator
|
Nisam rekao manji proces, možda su kvalitetniji tranzistori (bolji wafferi)? |
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
In the ghetto
Datum registracije: Apr 2007
|
Q6600 Thermal spec:71°C Core volt:1.100V-1.372V Ugl. cini se da je ovaj E6750 uz Q6600 najbolja kupnja kao (ako neko uzima skupju konfu) sto su svi vec potvrdili, ali s tim da se sigurno E6750 manje grije i da ima veci oc potencijal. Jel se isplati to uzet naprema ovoj konfi koju sad imam i ovak ocanom procu?
AMD Ryzen™ 5 3600X,Arctic Freezer A35,Kingston FURY DIMM 32 GB DDR4-3200 Kit,Gigabyte B550M AORUS PRO-P,Gigabyte 1TB, M.2 2280, NVMe 1.3 PCI-Express 3.0 x4,INNO3D GeForce RTX 3080 X3 OC LHR, 10240 MB GDDR6X,Fractal Design Meshify 2 Compact Lite White TG Clear,Corsair RM650x (2021) 650W, HPX27i 27" monitor |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Premium moderator
|
Kratko i jasno: ne isplati. Osim ako se ne baviš 3D modeliranjem i treba ti brži proc, jer navodno se E6750 da bolje klouknut. |
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
svi su G0 ![]() McG has the point. Istina je...rijetki su oni koji kupuju novi C2D/Q iz potrebe. Meni je E6300 uvrh glave. A opet razmisljam o Q6600, a priznam da NE radim ništa sto bi moglo iskoristiti svu tu snagu. Al opet... I to će me valjda s vremenom proći. Moram se nagovorit da umjesto da bacim pare na to slozim dobar audio sistem doma. |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
kupovina hardveraja može biti i svojevrsna bolest. Recimo nekog nogira cura-uh idem po novu grafičku, problemi na poslu-ajmo po novi procesor.. tako unedogled. Realno koliko bi čovjek imao potrebu posjećivat ovaj forum PC Ekspert - Hardware EZine možda jednom mjesečno (kad mu zatreba neki savjet oko pc hardwera). Ali ekipa je ovdje uglavnom svakodnevno jer brijemo na taj film i toga se netraba sramiti, niti osuđivat nekog kad više-manje nepotrebno promjeni neku komponentu u kompu(dakako izuzetak je neka nadogradnja koja stvarno nema veze sa zdravim mozgom-da nebi ispalo kako sve relativiziram). Ona na čemu bi trebali insistirati je kreativnost tj napravit nešto orginalno sa svom tom mašinerijom. Kompovi nisu sami sebi smisao Zadnje izmijenjeno od: darkijas. 10.08.2007. u 18:52. |
![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
je, hardweraj je svojevrsna bolesna opsesija. citas testove, slusas o nekakvim mega skorovima u raznoraznim test programima (od kojih prosjecan korisnik i nema neke koristi), pa jednostavno pozelis biti u tom magicnom krugu. a kako je hardweraj ionako postao, hmmm jeftin, to je dodatan motiv za sve da potrose koju kunu vise. tu dolazimo i do izbora kaj kupiti. a kupiti mozes svasta. ponuda danas je tolika, da fakat nemozes ispravno procijeniti kaj kupiti za svoj novac. pogotovo pogoditi caroban omjer ulozenog-isplativog. tako da se onaj tko kupuje nebi trebao zamarati sa svime time, vec si prema dubini dzepa kupiti ono kaj mu srcu godi. i tastini. jer neki ce znati iz jeftinije konfe izvuci maksimum, dok ce drugi najskuplju konfu jos dodatno usporiti. i tako ukrug. a procesora ima sve vise, grafulje sve brze, bla bla bla...a software ionako nemoze stizati sav taj kupleraj koji se desava na hardware sceni...to kaj izide s vremena na vrijeme poneki sareni test koji kao izmjeri jacinu stroja, pa ti nabi kompleks kako imas spori stroj jer nemozes izvrtjeti neke zamisljene testove....ah, koga briga...ah, ima nas hehe ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Premium
Datum registracije: Jun 2006
|
![]() Dobro kažeš! Društvo ja sam donio odluku prema stanju lagera na taj dan i kupio sam E6600 znam da je slabiji i skuplji od E6750 ali želja da si kupim novi komp ODMAH je bila jača! Puno hvala svima na vašim vrlo korisnim savjetima, te bih molio moderatora da zaključa temu. ![]() Hvala! |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
IT Consultant
Datum registracije: Feb 2007
|
[quote=darkijas;783883]kupovina hardveraja može biti i svojevrsna bolest. Recimo nekog nogira cura-uh idem po novu grafičku, problemi na poslu-ajmo po novi procesor.. tako unedogled. Ali ekipa je ovdje uglavnom svakodnevno jer brijemo na taj film i toga se netraba sramiti, niti osuđivat nekog kad više-manje nepotrebno promjeni neku komponentu u kompu. /quote] mudro zboris, hebiga neko ko je strastveni pusac npr. "popusi" q6600 mjesecno, pijanac ga propije, narkic se fino proveseli za tu svotu, ali eto mi smo od sva tri primjera barem po meni puno bolji...
![]() |
#54 |
Napokon dočekao DNF :)
Datum registracije: Jan 2003
|
@ nathan - istina,to mi je jednom i majka rekla -Ma bolje da on bulji u monitor i da ga glava boli od toga nego da ima rupe po mozgu i jetri ![]() ja sam recimo odustao od kupnje E6750 i uzimam Q6600! zašto? sad sam pri nekoj večoj lovi i razmišljam o tome kao kupovini za "budučnost" jer če taj proc bit dobar i za 2 godine,a i pitanje je dal ču opet imat love za par mjeseci ili godinu dana,radje sad dok imam,nego kasnije(i kad mu padne cjena i dođu bolji i brži) nemam para! koristim komp za igre/daskanje/movies/i slične gluposti i znam da možda i nije potreban al sam bar miran i financijski i hardverajski jedno vrijeme! a i nikad neznaš kad ti takvo nešto može zatrebati!to što trenutno ne koristim(valjda) nijedan prog koji treba/podržava 4/8/16/xxx jezgrene procove ne znači da možda nikad neču! |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|