|
![]() |
#1 |
KreativnoDijete
Datum registracije: Dec 2005
|
20" LCD?
Treba mi neki 20" LCD s DVI konektorom do 2000kn za kucni rad, bez igara i s ponekim video materijalom (iako za to vise koristim laptop). Svidio mi se Samsung 205BW i mislio sam ga uzet (dok ustedim dovoljno), ali problem mi predstavlja njegov mali dot pich od 0.258 mm s mojom -3 dioptrijom. Po formuli za udaljenost velicina+(velicina/2) = udaljenost dobijem udaljenost od oko 75 cm za 20". S te udaljenosti vidim citat font 12 u Officeu, ali s 0.3 dot pichom. Jel bi ga valjalo gledat s 55-60 cm udaljenosti? Znam da bi moje probleme rijesio 225BW s 0.285 dot pichom, ali on je 700kn skuplji (zbog 2"). Kad mi je 205BW "sitan" mislio uzet Samsung 203B (20.1" 1400x1050) jer on ima 0.292 dot pichom. Sto mislite o njemu?
Ako netko ima viska koji polovni SCA>68pin SCSI adapter ili Debian Etch PPC (ne x86) DVDe ili AIX 4.3.3 ili noviji neka se javi na PM ili na centar137@gmail.com Zadnje izmijenjeno od: centar137. 25.04.2007. u 20:09. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Power Abuser
Datum registracije: Nov 2006
|
imaš LG L2000CE u kvarku za 2033 kn sa rezom 1400x1050, dot pitch 0.292 ViewSonic VG2021m u linksu za 2047 iste reze i samsung 203B za 1830 u adm-u iste rezolucije eh sad koji ima najbolju sliku ne znam, jer nijedan nisam vidio, čitao sam u bugu review od samsunga pa nisu oduševljeni slikom, puno je bolja na 204B |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2003
|
Citiraj:
Idealna udaljenost glave od monitora bila bi od 60 cm nadalje. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Mislim da bi ti odgovara Samsung 203B pošto ima 1400x1050 na 20" što uopće nije sitno. Ili možda da potražiš kakav wide model s rezolucijom 1440x900, iako je to gotovo uvjek prisutno u 19" WS. Također ne zaboravi da imaš opciju povećavanja fontova u windosima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
KreativnoDijete
|
Nebih 19" WS. Jest da je jeftiniji, ali ima manju rezoluciju. Sto se cijene i rezolucije tice idealan mi je 205BW, ali kazu da je sitno za mene. Na komp na koji ce ici taj monitor cu rijetko koristit windowse ![]()
![]() |
#6 |
KreativnoDijete
|
![]() |
#7 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
205BW ti bude čisto ok. Nije presitno, osim toga-uvjek si možeš povećati font.
![]() |
#8 |
Premium
|
Nemam pojma cemu ta formula sluzi - totalna glupost. Znaci, imas televizor dijagonale jedan metar i onda bi trebao od njega sjedit udaljen metar i pol!? Zanemari da si tu glupost ikad vidio, OK? Od monitora se uvijek sjedi na barem 60 cm ako si ne zelis promovirati kratkovidnost. Zasto se udaljenost ne mijenja s velicinom ekrana? Zato sto monitori na radnoj rezoluciji uvijek imaju otprilike istu velicu tocke, znaci jednako velika slova. Znaci, dijagonala monitora je posve nebitna za rad u Windowsima - bitna je samo velicina tocke. Zato bi bilo debilno ici linijom gledanja televizije - normalno da ces televizor vece dijagonale gledati s vece udaljenosti jer je i sama tocka (piksel) veca! |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
OK je za one koji dobro vide, nije OK za one druge - za one druge je dobra (savrsena) ista rezolucija na 2 inca vecem monitoru. Recimo ja ne bih mogao raditi za 20" monitorom pri rezoluciji 1680x1050 (sjedio bih mu preblizu i nepotrebno si naprezao oci) - na 22"-nom monitoru pri toj rezoluciji slova su mi dovoljno velika. Ako si ikad povecavao fontove, znas da to ne sljaka kako treba. Programima se poremeti sucelje, neke stranice izgledaju cudno/lose, na nekima se uopce nece povecati slova. Mozes pribjeci i promjeni DPI-ja, ali ni to ne funkcionira kako treba. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Pa, ja baš nisam oko sokolovo i ne vidim najbolje-ali nemam problema sa 205BW ![]() Ono-meni je čist ok. Prešao sam na taj monitor sa 17" CRT-a.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
KreativnoDijete
|
Onda vjerojatno ide 203B. Ima 280 pixela manje, ali _znacajno_ veci dot pich. Kod monitora me ne zanimaju vjernost boja, kutevi, brzina, nego prvenstveno da me ne umara rad na njemu te da ne upgrade-am svoju kratkovidnost. Dal kod 203B ima probijanja osvjetljenja koje se razlikuje ovisno o primjerku monitora?
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Apr 2004
|
istina, ja sam kupio 205bw i, za početak, monitor je pre ***en. ALI, primijetio sam da sam mu prilično blizu. Možda je problem u tome što nosim naočale a nisam išao na pregled godinu dana...
Q: sta ce ti mis sa "kuglicom" kad vec pa cijeni od 50-ak kuna mozes kupiti opticki mis koji je duplo prakticniji i bolje radi od tog tvog sa "kuglicom"... A: Treba mi miš sa kuglicom jer troši manje struje. I za navigaciju po windozama je odličan tj. neizrecivo bolji od dirke. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Onda bi te ipak morao zanimati kut gledanja jer kod losijih monitora cim ti malo pomaknes glavu, vidi se (negativna) promjena u slici. Takodjer, ni u kom slucaju nemoj uzet monitor s folijom ili reflektirajucim premazom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() ![]() BTW ja sam na -1,75 i za monitorom radim bez naocala, isto kao sto unutra nikad ne nosim naocale - nosim ih samo dok mi trebaju da vidim - kad gledam televiziju (dakle, kad sam od monitora udaljen nekih 3-4-5 metara) ili kad izlazim van iz stana, na otvorenom itd. Uvijek skidam naocale kad radim nesto na blizu - citam novine, radim na kompjuteru itd. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
KreativnoDijete
|
Citiraj:
Mislio sam ici na monitor bez stakla jer ionako necu gledat filmove na njemu (jest ruzno vidit prozor na TV).
![]() |
![]() |
#17 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Da ne otvaram novu temu... Moj solidan i ne baš pretjerano star 17' CRT polako crkavlje, pa ću uskoro, točnije kroz par dana krenuti u lov na zamjenski monitor. Planiram uzet 20' wide LCD monitor, u rangu do 2000 kn. Za oko mi je zapeo model BenQ FP202W i u obziru imam Belineu 2025 S1 navedenu u stickyu ![]() Tog BenQ-a sam vidio u akciji i čini mi se da ima solidnu sliku... Naravno, ako navedeni modeli nisu dobri, navedite neke razloge i neki bolji odabir ![]() Sa monitorima nisam na "ti" pa bih zamolio ako bi mogli reći da li će moja GF 6800 moći tjerati recimo WoW, NFS Carbon, strategije etc. (ne igram pucačine) u solidnoj ili čak nativnoj rezi na takvim monitorima. Meni je solidno sve iznad 25 FPS. I kad će se pojaviti DisplayPort 1.1 i hoće li biti nekakav adapter za DisplayPort na DVI? ![]() ![]() Sa LCD Samsunzima nemam baš neka bajna iskustva, previše su mi zamarali oči (i to ne baš el cheapo i slabi modeli). Zahvaljujem
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Nitko ne zna ništa? šmrc ![]() Našao sam odgovor za DisplayPort... Citiraj:
![]() Pročitao sam par reviewa za BenQ, ima dosta visoke ocjene, tako da odabir pada na njega, možda napravim review kad ga dobijem. A sada ostaje pitanje, hoće li moći moja ĐiFors šesttisućaosamsto (6800) ganjati igre na malo više od 25 FPS-a na rezi od 1680*1050? ![]()
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
pozdrav. ja imam isti problem, kratkovidan sam (-1,5). imam 19-icu hansola920d. uglavnom primjećujem da naprežem jer su mi slova presitna. kupujem neki widescreen. ograničen sam na 1500kn. inače računalo koristim za sve, a najmanje za igranje. koje modele mi preporučate? |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
|
pozdrav. ja imam isti problem, kratkovidan sam (-1,5). imam 19-icu hansola920d. uglavnom primjećujem da naprežem jer su mi slova presitna. kupujem neki widescreen. ograničen sam na 1500kn. inače računalo koristim za sve, a najmanje za igranje. koje modele mi preporučate? |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Premium
|
mislim da je odluka pala. bolje mi je zaradit još 500kn pa kupiti kvalitetniji monitor, jer ipak ga mislim imati jedno duže vrijeme. čital sam dosta postova i nekak sam odustao od 19widescreena, a za oko mi je zapao philips 190P7ES. jer ja uvijek volim kvalitetu na prvom mjestu, a to bu valjda dobro i z amoje oči?! |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Čovjek
Datum registracije: Oct 2006
|
Philips 190P7ES je odličan izbor ukoliko tražiš 5:4 19" monitor (naime nadam se da ti je jasno kako taj monitor nije widescreen). IMHO best buy (pored HP LP1965). MVA matrica, kvalitetna slika, kvalitetan prikaz boja...sve u svemu ponajbolji 19" 5:4 LCD u tom rangu. Vidim da si govorio kako naprežeš oči na trenutnom 19" monitoru - moram te odmah upozoriti kako SVI 19" 5:4 LCD mnotiori imaju istu (1280x1024) rezoluciju, i default veličina slova će ti biti jednaka na svim modelima. No, veličina slova se u Windowsima može namjestiti, možeš se poigrati s postavkama (a ako te muči veličina slova u browseru - u Firefoxu je dovoljno pritisnuti "CTRL + +" za povećati slova (kao i "CTRL + -" za smanjiti). |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Premium
|
od 19wide sam odustal jer mi nekak izgleda malo. videl sam uživo 931bw kod frenda i opće nisam bio zadovoljan prikazom boja (možda nije namjestil postavke kak treba), a 22wide su mi nekak preveliki. i nemam tri tisuće za njega. a prvenstveno kuoujem monitora zbog toga jer mi je moj hansol prevelik, zauzme mi pol sobe, a i crt je pa zrači, a svugdje sam čuo i da je činjenica da su lcd-i puno zdraviji za oči. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Premium
|
a dal možda znate kakvi su monitori dell 1908FP i dell1907FP, jer su istomcjenocnom rangu kao i philips190P7ES? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|