|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
Zamrzavanje
Imam jedan problem koji mi se nedavno pojavio.Ovako, imam 3x512 rama (1x512kingmax i 2x512 starram) prije par dana slučajno sam resetirao bios i od tada mi se komp počeo "zamrzavati" ili stane u podizanju windowsa ili tokom nekog rada (slušanje muzike,surfanja...) ja mislim da je to zbog rama.Kada sam kupovao još dva komada (bilo je samo 512) lik u hgspotu mi je nešto podešavao u biosu da ne bi došlo do "koljaže" a sada kad sam resetirao bios mislim da upravo do nje dolazi pa to dovodi do smrzavanja. Napominjem do prije resetiranja sve je radilo kako treba.Da li neko zna kako podesiti ram ili se zamrzavanje dešava zbog nečeg drugog? I da imam malo clockan procesor i kada se zamrzne i ja ge resetiram (grubi reset jer tipke i pomicanje miša nereagira) on mi vrati postavke na default da li je to normalno ili je prazna ona baterici na matičnoj i da li ta baterija svara neke probleme? Molim vas pomagajte, nedešava se zamrzavanje tako često (četri pet puta dnevno ali izluđuje) Karakteristike rama 1XKingmax 512mb,DDR,PC-3200,400mhz 2XStarram 512mb,DDR,400mhz,PC-3200 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Lol 4-5 puta dnevno da nije često... Lool... ![]() Ja se ne sjećam kad se meni zadnji put smrznuo (ako ne računamo Vistu ![]() ![]() Podesi si latenicje memorije - pogledaj si u priručnik a možeš i probati malo dić napon ramu ako samo mjenjenje latencija ne pomogne, ovako napamet ti nemogu detaljnije reći jer neznam kakve su pa ti nemogu reć kolko moraš stavit...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Ne kužiš treba stweakati postavke memorije, a one se razlikuju od rama do rama, ja nikako nemogu znati napamet kaj ti treba psotavit a predugo je ovako obješnjavati da ne kažem nemoguće jer to je pipkav posao... Ajde ovako imaš u advanced chipset setting u biosu dram rubriku tamo staviš na manual pa za početak stavi command rate na 2T (vjerojatno je default) pa vidi oće li ti to pomoći, ako neće to onda povisiš Ras to cas delay, ras precharge time , ras active time i cas latency za jednu postavku više (ako je neka vrijednost npr 7 onda staviš 8, u latency ide po pola "boda" gore pa staviš od 2 na 2.5 npr) ako to ne pomogne onda promjeniš dram drive srength i forsiraj obavezno 64bit mod (to odma stavi na početku) i testiraj s memtestom...
![]() |
#6 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Automatske postavke su u dosta slučajeva najgore moguće rješenje. Slikaj, zašto ne, prema tome ćemo te navoditi kako što treba namjestiti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
EMP moderator
|
DRAM Timing Selectable: Manual* DRAM Clock: DDR400* CAS Latency Time: 3 RAS# to CAS# Delay: 4 RAS# Precharge Time: 4 Min. RAS# Active Time: 8 DRAM Command Rate: 2T Ostalo je manje bitno, može biti na Auto. Mislim da je to sad to. Ako se slučajno komp ne bude bootao, napravi clear CMOS. __________________ * Možda se ove opcije kod tebe drugačije zovu, stavio sam najčešći naziv. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Evo napravio sam tako ali sada kada ga palim pojavi se ovo Kada stisnem F1 windows se normalno digne ali mi procesor vrati na defaultne frekfencije (čak i nešto niže od defaulta) zašto? Procesor sam clocko tako što sam FSB sa 200 stavio na 230. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
EMP moderator
|
Klokanjem proca si kloknuo i memoriju na 460 MHz, a ona vjerojatno ne može raditi na tom taktu. Prvo istestiraj sve na defaultu i klokaj samo ako sve radi na defaultu! Inače, ovo se riješava spuštanjem DRAM Clock sa DDR400 (default) na DDR333 ili manji, ovisno o FSB-u i memoriji. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#13 |
Premium
|
Čuo sam da se memorija može testirati sa nekim memtestom ja sam skinuo neki sa www.memtest86.com ali neznam kako to pokrenuti.Može mi neko objasniti postupak? |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Ne znam šta da napišem
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
Hvala na ponudi Fera_os ali uspeo sam pokrenuti memtest sa flopya.Radio sam memory test kada proc nije bio clockan,kada mi je fsb bio na 215 i kada sam fsb stavio na 230 i savki put sam ostavio da memory test prođe 3-4 puta i nijednom nije našao ni jednu grešku,izgleda da mi je sa ram memorijom sve ok.Da li je moguće da vista izaziva to zamrzavanje? |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
EMP moderator
|
Provjeri i kablove, pogotovo od diskova...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Ne znam šta da napišem
Datum registracije: Feb 2007
|
Ako sumnjaš na Vistu stavi onaj compatibity pack, ja sam ga stavio al nisam trenutno na Visti pa ne znam dojmove baš. http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=75986
![]() |
#19 |
Premium
|
Primetio sam da mi se u 99% slučajeva zamrzava kada ništa neradim.Znači kada igram igre po dva-tri sata sve radi ok a kada komp ostavim da ništa neradi nakon pet minuta kada se vatim u sobu vidim on stoji zamrznut.Šta mislite zbog čega se to dešava? |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
ajd probaj goniti komp samo sa kingmax-om,bez "tzv starrama",imo sam ga i ja,ma kakvi da klokam,ak povisim i megaherz,već se buni,pa probaj ili sa kingmax-om samo,ili sa starramom,pa javi
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|